یک نگرانی از لایحهی سازمان نظام رسانه
«کامبیز نوروزی»، حقوقدان و کارشناس رسانه، در یادداشتی تلگرامی با عنوان «ضرورت مشارکت حرفهای در بحث در مورد خطرات لایحهی سازمان نظام رسانه»، نوشت:
لایحه سازمان رسانه اخیراً به هیأت دولت تقدیم شده و طبق اخبار، چند ماده آن در دولت به تصویب رسیده است. این درحالی است که متن اخیر، برخلاف رویه پیش از طرح در منتشر نشده بود و مردم و روزنامه نگاران و کارشناسان مرتبط از آن بی خبر بودند. متن لایحه بعد ازظهر روز گذشته (یکشنبه 7 آبان)، و پس از آن در پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر شد، که جلوتر ازآن، لایحه به دولت رفته و چند ماده آن نیز تصویب شده است. اساس و پایه این لایحه، تفاوت چندانی ندارد با لایحهای که در سال 93 تنظیم و منتشر شده و مورد انتقادات گسترده روزنامه نگاران طیفهای مختلف سیاسی و رسانهای و کارشناسان بود. بنیاد این لایجه بر تثبیت سلطه دولت و دستگاههای قدرت بر روزنامه نگاری و فعالیت رسانهها در ایران است و با استقلال حرفه روزنامه نگاری در تضاد است..
یک نمونه کوچک: در حالی که تمام این سالها، موضوع نظام صدور پروانه برای انتشار مطبوعات مورد نقد روزنامه نگاران و حقوقدانان و مدیران رسانهها و کارشناسان ارتباطات بوده، این لایحه، برای کار روزنامه نگاری هم دریافت پروانه را الزامی کرده است. یعنی روزنامه نگار هم باید پروانه دریافت کند تا بتواند کار کند.
نمونه دیگر: این سازمان، روزنامه نگار را برای چندسال یا حتی برای تمام عمر از داشتن پروانه روزنامه نگاری، و به عبارت دیگر از کار روزنامه نگاری محروم کند.
نکتههای دیگر فراوان دارد این متن. نکتههایی که به شکلی بی سابقه بیم تحدید آزادی مطبوعات و نفی استقلال روزنامه نگاری در آنها درج است و در مجالی دیگر تاحد بضاعت مطرح خواهند شد.
احتمال میدهم برای رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی مجال یا محیط بهرمندی از روزنامه نگاران و کارشناسان مستقل و مجرب فراهم نیاوردهاند تا تا بتوانند با آگاهی از این نظرات، به ایرادات اساسی این لایحه اشراف یابند و جلوی ادامه آن را بگیرند. مطالعه آرشیو نظراتی که در سال 93 در مورد پیش نویس قبلی، که در اساس فرق زیادی با لایحه فعلی ندارد، راهگشاست.
امیدواریم رییس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با تعمق بیشتر در این متن آن را از دستور کار دولت خارج کنند و مانع از اتفاقی شوند که مغایر حقوق و آزادی و امنیت و استقلال روزنامه نگاری است و نام نیکی نمیآورد و کارنامهی سفیدی نمیسازد. اگر روزنامهنگاران و رسانهها برای نقد و بررسی این لایحه مشارکت فعال کنند، میتوان چنین امیدی داشت.
انتهای پیام