گزارش بی.بی.سی از مخالفت با خاکسپاری ریچارد فرای در اصفهان
به گزارش انصاف نیوز، بی.بی.سی گزارشی از مخالفت با تدفین ریچارد فری در اصفهان منتشر کرده که عینا در پی می آید:
«وصیت ریچارد فرای، ایرانشناس برجستهای که دو هفته پیش درگذشت، در ایران بحثبرانگیز شده است. او وصیت کرده است که در اصفهان و در حاشیه زایندهرود به خاک سپرده شود.
محافظهکاران و رسانههای تندرو در ایران می گویند او جاسوس سیا بوده است و نباید جسدش به ایران برود.
همسر ایرانی ریچارد نلسون فرای در یک جوابیه این اتهام را رد کرده است.
احمد سالک، یکی از نمایندگان اصفهان در مجلس ایران، یکی از بالاترین چهرههای رسمی بوده که در مخالفت با خاکسپاری این ایرانشناس موضع گرفته است.
او در صحن علنی مجلس گفت که آقای فرای، “جاسوس سیا” و “راهزن فرهنگی” بوده و در این باره حضورا هم از حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، خواسته است اجازه ندهد جسد ریچارد فرای به ایران بیاید.
علیاکبر دهخدا به ریچارد فرای لقب ‘ایراندوست’ داده بود.
آقای سالک که رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی است، پیشاپیش درباره واکنشهای “مردم” در این باره هشدار داد و گفت در این باره هر حادثهای رخ دهد، مسئولیت آن به عهده کسانی که اجازه دهند ریچارد فرای در اصفهان به خاک سپرده شود.
عدن نبی، همسر ایرانیآسوری ریچارد فرای، در واکنش به این اتهام ها جوابیهای منتشر کرده و گفته که شوهرش هیچگاه از سیا، سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، پول نگرفته است.
همسر ریچارد فرای در عین حال یادآوری کرده که فعالیتهای “جاسوسی” آقای فرای محدود به جنگ جهانی دوم و علیه آلمان نازی بوده است؛ موضوعی که پنهان نبوده و در نوشتههای خود ریچارد فرای آمده است.
افشین زند، از شاگردان قدیمی ریچارد فرای و از دوستان نزدیک او به بیبیسی میگوید: “به عنوان کسی که سی سال است در دفتر و خانه ایشان بودهام و از همه فعالیتهایشان آگاه بودهام، میتوانم بگویم که بههیچوجه در این کارها که اتهام زدهاند دست نداشت.”
‘دولت به وعدهاش عمل کند’
اظهارات احمد سالک در مجلس و مواضع مشابه رسانههای تندرو از جمله روزنامه کیهان، حتی در جناح اصولگرا هم کاملا پذیرفته نشده است.
علی مطهری، نماینده مجلس و از اعضای فعال کمیسیون فرهنگی، در واکنش گفته است که این موضع آقای سالک، موضع کل کمیسیون فرهنگی نیست.
آقای مطهری از دولت ایران خواست به تعهد قبلیاش عمل کند و اجازه دهد ریچارد فرای در اصفهان به خاک سپرده شود.
اشاره نماینده تهران به وعدهای است که محمود احمدینژاد در دوره ریاست جمهوریاش داد و حتی خانهای به ریچارد فرای پیشکش کرد؛ هدیهای که همان زمان هم بحثبرانگیز شد و انتقاد محافظهکاران را برانگیخت.
انتقادهای احمد سالک در صحن علنی مجلس شورای اسلامی بیش از آن که درباره خود ریچارد فرای باشد، درباره آرتور پوپ بود؛ ایرانشناس دیگری که سالها پیش درگذشته و در کنار زایندهرود دفن شده است.
یک روز پس از موضعگیری نماینده اصفهان، گروهی که از تصاویر به نظر میرسد چند ده نفر بودهاند، در مقابل مقبره آرتور پوپ تجمع کردند و نوشتههایی درباره مخالفت با خاکسپاری ریچارد فرای روی دیوار آن چسباندند.
ریچارد فرای خواسته است که ترجیحا در کنار آقای پوپ و همسر او به خاک سپرده شود.
درخواست رئیس دایرهالمعارف اسلامی
در همین روزها، کاظم موسوی بجنوردی، رئیس مرکز دایرهالمعارف اسلامی در ایران، از مقامات عالی دولتی خواست کمک کنند ریچارد فرای در کنار زایندهرود آرام بگیرد.
آقای موسوی بجنوردی در دوره جمهوری اسلامی مقامات عالی داشته و از جمله مشاور محمد خاتمی در دوره ریاست جمهوریاش بوده است.
او در نامهای سرگشاده به حسن روحانی، رئیسجمهوری، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، و رسول زرگر، استاندار اصفهان، گفت که آقای فرای او را وصی خود کرده بود تا ترتیب خاکسپاریاش در اصفهان را بدهد.
با مطرحشدن مخالفت محافظهکاران با اجرای وصیت ریچارد فرای، حرف از احتمال خاکسپاری در تاجیکستان هم به میان آمده؛ اما مقامات دولتی تاجیک در این باره ابراز بیاطلاعی کردهاند.
نزدیکان ریچارد فرای میگویند همچنان امیدوار اند او در جایی آرام بگیرد که خوش داشت؛ در حاشیه زایندهرود اصفهان.
این ایرانشناس در مصاحبهای که چند سال پیش با تلویزیون جمهوری اسلامی داشت، گفت علاقهاش به ایران و تلاشهایی که برای آن کرده، کمتر از ایرانیانی نیست که در خاک این کشور به دنیا آمدهاند.»
انتهای پیام