حالا نوبت خانواده زندانیان سیاسی است
بخش تحلیلی، انصاف نیوز: پنجشنبه 28 فروردین ماه بود که خبر رسید اتفاقی در زندان اوین رخ داده است. اخبار متفاوت و بعضا متناقض بود که از این زندان مخابره می شد و در آن شب تنها مشخص شد که اتفاق در بند 350 یعنی بندی که زندانیان سیاسی در آن هستند رخ داده است. از همان زمان اظهارنظرها از سوی افراد مختلف آغاز شد اما هنوز کمتر کسی بود که اطلاع داشت در آن روز چه در اوین گذشته است.
علی مطهری به عنوان نماینده ای که معمولا از میان مجلسی ها بیشتر پیگیر موضوع حقوق زندانیان و کرامت شهروندی است از اولین نفراتی بود که نسبت به این اخبار واکنش نشان داد و خواستار توضیح مسولان زندان و قوه قضاییه شد. بعد از او وزیر اطلاعات گفت که بیانیه ای از سوی آن وزارتخانه صادر خواهد شد و در نهایت رییس سازمان زندانها که شاید بهترین منبع اطلاع از اتفاقات روز پنجشنبه زندان اوین بود بر خلاف دیگران تاکید کرد که اتفاقی در اوین رخ نداده و هر آنچه گفته می شود شایعه و دروغ است.
زمان زیادی از این اظهارنظر رییس سازمان زندانها نگذشته بود که مصطفی پورمحمدی در جایگاه وزیر دادگستری اگر چه تاکید کرد اتفاق مهمی در زندان رخ نداده اما خبر داد یکی دو نفر مجروح شده اند. با همین یک جمله بود که افکار عمومی نسبت به اتفاقات روز پنجشنبه حساس شوند و این سوال را داشته باشند که اگر اتفاقی رخ نداده پس چگونه یک یا دو زندانی مجروح شده اند؟
این بار مجلس جدی تر وارد ماجرا شد و علی مطهری، محمدرضا تابش، مسعود پزشکیان و چند نماینده ی دیگر، رییس سازمان زندانها را به مجلس دعوت کردند که اسماعیلی در آنجا هم بر اظهارات خود تاکید کرد و گفت اتفاقی رخ نداده و هدف از بازرسی کشف موبایل و لپ تاب های وارد شده به زندان بوده است. مطهری از این توضیحات قانع نشد اما ترجیح داد سکوت کند.
خانواده زندانیان بند 350 روزی در مقابل مجلس و روز دیگر در مقابل نهاد ریاست جمهوری حضور یافتند و نسبت به اتفاقات 28 فروردین اعتراض کردند. رسانه ها هم فشار خود را افزایش دادند اما از سوی دیگر برخی رسانه های خارج از کشور بر آتش این اتفاقات دمیدند و با تحلیل های جهت دار موضوع را به نحوی تحلیل کردند که گویی برخورد با زندانیان بند 350 برنامه ریزی شده و از سوی کل حکومت بوده است.
پخش صدای یک زندانی 350 یک شب پس از این اتفاقات موضوعی بود که نه تنها موجب خوشحالی معترضان نشد بلکه به اعتقاد برخی سبب افزایش محدودیت برای زندانیان خواهد شد.
برخی مخالفان دولت یا همان تندروها قصد سوءاستفاده از این فضا به نفع تبلیغات منفی علیه اصلاح طلبان و حامیان دولت را داشتند که تدبیری مخالفان داخلی و خارجی را به سکوت وا داشت. روز چهارشنبه ساعتی قبل از حضور رییس قوه قضاییه در نشست هفتگی با مسولان قضایی بود که خبری منتشر شد: «رییس سازمان زندانها برکنار شد». این تیتر را سایت تابناک انتخاب کرد اما رسانه های دیگر از برکناری نگفتند و نوشتند که اسماعیلی از سازمان زندانها رفت!
اولین گمانه ای که بعد از این خبر در اذهان پدید آمد برکناری اسماعیلی به خاطر تکذیب های پیاپی اتفاقات روز پنجشنبه اوین بود اما ظاهرا اینگونه نبود چرا که علاوه بر اینکه محسنی اژه ای در مقام سخنگوی قوه قضاییه موضوع برکناری اسماعیلی را رد کرد، گفت که سمت جدید اسماعیلی یعنی ریاست دادگستری استان تهران بالاتر از ریاست سازمان زندانها است.
اما چرا در این مقطع که تمام نگاه ها معطوف به زندان اوین و تصمیم مسولان درباره ی اتفاقات روز پنجشنبه بودند باید رییس این زندان تغییر می کرد؟
نمی توان انکار کرد که زندانها از جمله مهمترین و تاثیرگذارترین مکانها برای ارزیابی حفظ حقوق بشر در تمام کشورها هستند و تا پیش از این هم به غیر از ماجرای کهریزک و برخی اتفاقات موردی، زندانها معمولا دارای حاشیه های جنجالی نبودند و زندان اوین هم از جمله آرامترین زندانها بود اما اتفاقات 28 فروردین تا حدودی اعتبار آن را به زیر سوال برد و از سویی باید برای خانواده های نگران که گفته شد پس از ملاقات با فرزندانشان ناراضی تر شدند، فکری می شد و تغییر اسماعیلی شاید به مثابه آبی بر آتش بود.
اقدام قوه قضاییه که برخی می گویند با تعامل بسیار نزدیک با دولت روحانی اتخاذ شده بود اقدام قابل تحسینی در این اتفاقات بود؛ این اتفاق سبب می شود تا مسیر فرصت طلبی های داخلی و خارجی مسدود شود. دیگر نه 20:30 می تواند منکر هیچ اتفاقی باشد و با پخش چنان فیلمی، تحریک کننده ی معترضان باشد و هم بی.بی.سی نمی تواند ایران را با کره شمالی مقایسه کند.
از سوی دیگر در حالی که بیشتر خانواده ی زندانیان سیاسی و تاکیدکنندگان بر حقوق آنها در این روزها تغییر اسماعیلی را نتیجه ی اعتراضات و پیگیری های خود اعلام کرده اند، پس حالا می توانند تعامل خود با دستگاه قضایی در این موضوع را با تلاش برای آرام کردن فضا نشان بدهند.
قوه قضاییه و خانواده ی زندانیان سیاسی مسافران یک کشتی به نظر می رسند که هر ضربه از سوی هر یک از طرفین، به کل پیکره کشتی خسارت وارد می کند؛ شاید گام بعد از جابجایی رییس سازمان زندان ها، بتواند از سوی خانواده زندانیان سیاسی برداشته شده و فضا رو به آرامی برود؛ هر چند تلاش شود که حقوق قانونی و کرامت انسانی زندانیان پاس داشته شود.
انتهای پیام