محمدرضا خاتمی: از انتخاب روحانی پشیمان نمیشویم
به گزارش خبرنگار جماران، سید محمدرضا خاتمی در مراسم ۱۶ آذرماه که در تالار فردوسی دانشکده ادبیات دانشگاه تهران برگزار شد با بیان اینکه روز 16 آذر سند هویت و افتخار دانشگاه و ملت ایران است گفت: حضور در جمع پرشور دانشجویان همیشه برای کسانی که علاقهمند به این جنبش هستند شورانگیز است و همه ما در جریان وضعیت جنبش دانشجویی هستیم و شاید در این جمع حرف ناگفته ای نباشد که بتوان آن را زد زیرا آمال و آرزوهایی که دانشجویان دنبال آن بودند غیرممکن شدند ما اگر بپذیریم در دنیای جدید جایگاه علم و فضیلت و معرفت کجاست شاید بتوانیم رمز عقب افتادگی و پیشرفت کشورها را به وسیله آن بسنجیم.
وی در ادامه گفت: اگر باور داشته باشیم که دانشگاه عزیز است و از لحاظ اعتبار در صدر قرار دارد آن وقت نباید شاهد عقب افتادگی های وحشتناک در مواجه با آن باشیم زیرا اگر کسی دلسوز مملکت است نحوه برخورد او با دانشگاه آن را نشان میدهد. متاسفانه آنچه در ایران از ابتدای تاسیس دانشگاه شاهدیم این است که تاثیر دانشگاه در تعیین سرنوشت کشور زیاد نیست گرچه همین تاثیر اندک را بسیاری از نهادهای دیگر در کشور نداشته اند.
وی افزود: ما در این کشور شهدای بسیار دادیم و مبارزه با استعمار و استبداد همواره صورت گرفته است در این میان هیچکس نمیتواند 16 آذر را فراموش کند، چون دانشگاه برای همه مردم به عنوان مهمترین نهاد که در سرنوشت کشور تاثیر گذار است شناخته شده و همه میدانند که برای پیشرفت به دانشگاهی بهروز نیازمندیم. 16 آذر به این دلیل اتفاق افتاد که دانشجویان و دانشگاهیان سیاست های حاکم را ظالمانه و در جهت عقب افتادگی می دیدند در این فضا، دانشجو جز با قلم اعتراضی نمیکند اما جوابی که رژیم شاه به این اعتراض ها داد گلولههای آتشین بود که سه دانشجوی دانشگاه را برای نخستین بار، ستارهدار کرد و پس از آن کار به جایی رسید که به گفته نخست وزیر آن رژیم، کشور نمیتوانست حتی یک لوله هنگ بسازد.
خاتمی در ادامه گفت: همانا که دانشگاهیان هیچگاه به دنبال پست و مقام نبودند و به دلیل نبودن نهادهای دیگر، این دانشجویان هستند که باید یک تنه بار این نداشتن ها را به دوش کشند و به مرد پیام امید و روشنایی دهند و راهکارهای خروج از بحران را ارائه کرده و ظلم و ستم را افشا کنند. همچنین تشکلهای سیاسی را هدایت کرده و درباره مسائل سیاسی تحلیل ارائه دهند که مجموعه این موارد موجب سنگینی بار بر دوش دانشجویان شده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه کسانی که به دلیل تغییر شرایط اجتماعی، امکان مبارزه مستقیم با آنها وجود نداشت سعی کردند تا با روش ها و گزینه های خاص، دانشگاه را از وجود دانشجویان منتقد تهی کنند، افزود: علی رغم همه این موارد، شاهد هستیم که دانشگاهیان ما با شعور و آگاهی مسیری را که از 60 سال قبل آغاز شده است ادامه می دهند. امروزه دانشگاهی میتواند در تولید علم و هدایت کشور نقش ایفا کند که مستقل باشد پس از آن آزادی و امنیت دانشگاهها باید فراهم شود، زیرا علم بدون آزادی و امنیت معنا پیدا نمی کند. استقلال یعنی اینکه دانشگاهها باید سرنوشت خود را به دست گیرند و خودشان را اداره کنند. اگر دانشگاهیان در کیفیت آموزش و پژوهشی نقش داشته باشند چه اشکالی دارد؟ مگر دانشگاهی که افرادی بنشینند و برایش کتابها و محتوای کتابها را مشخص کنند میتواند پیشرفت کند؟ دانشگاهی پیشرفت میکند که برایش تعیین نکنند استادش کیست و کدام دانشجو در آن تحصیل می کند، دانشگاهی که نیروهای نظامی بخواهند در آن نفوذ کنند و نهادهای بیرون از دانشگاه بخواهند برایش تعیین تکلیف کنند پیشرفت نمی کند. طالب دانشگاهی توام با امنیت هستیم و دانشگاه امنیتی نمی خواهیم.
نایب رییس مجلس ششم اظهار کرد: البته دانشگاه ها باید از جناح ها و جریانهای سیاسی مستقل باشند. نمیشود که وقتی یک انجمن علمی و پژوهشی می خواهد کنفرانسی برگزار کند فلان نهاد نظامی جلوی آن را بگیرد. چرا به دانشجویان اعتماد نمیکنید؟ آیا تا به حال شنیده اید که یک استاد دانشگاه اختلاس کرده باشد؟ یا یک دانشجو به جرم جاسوسی دستگیر شده باشد؟ آیا تا به حال یکی از فسادهایی که امروز آشکار شدنش را میشنویم توسط دانشجویان انجام شده است؟ دانشجویی که به او فشار آوردند تا سر به زیر باشد و حرفی نزد دانشجوی واقعی نیست.
خاتمی تصریح کرد: دانشجویان شجاعت دارند و در وجودشان اثری از مصلحت اندیشی های کشور به باد ده دیده نمی شود لذا نباید از آنها ترسید
وی افزود: تنها راه خروج از بن بست ها در کشور، عزت بخشی به دانشجویان و تامین امنیت دانشگاه هاست. دانشجویان می توانند در راس هرم توسعه و پیشرفت قرار گیرند.
این فعال سیاسی گفت: نمی توان منکر این شد که اکثر دانشجویان گرایش اصلاحطلبی دارند و حتی به این جریان به خاطر مصلحت اندیشی ها و کند روی هایش انتقاد دارند، ولی این گرایش را می پسندند اما وقتی نوبت به نظارت می رسد دیگر نباید مصلحتاندیشیهای جناحی داشت؛ اگر فسادی هست چه در اصولگرایی باشد چه در اصلاحطلبی باید مورد انتقاد و اعتراض دانشجویان باشد.
رسالت دانشگاه، بودن در کنار ملت ورای جناح بندی هاست
وی با بیان اینکه «ما همه مشکلات را می دانیم و از آرایش قوای سیاسی در کشور باخبریم» گفت: خواسته ها و توقعات مردم به حق و بسیار است اما همه می دانیم رسیدن به آنها به این آسانی نیست. ما به رییس جمهور اعتماد کردیم و همچنان نیز اعتماد داریم و از دولت حمایت کرده و میکنیم و از انتخاب خود پشیمان نیستیم و نمی شویم اما اگر کسی هم باید انتقاد کند ما هستیم نه آنهایی که هشت سال کشور را به باد فنا دادند؛ آنها باید پاسخگوی رفتار و کردار خود باشند و بگویند چه بلایی بر سر کشور آوردند. آنها نمی توانند بگویند آقای روحانی چرا در این 4سال خراب کاری های ما را درست نکردید. اما ما وظیفه خود میدانیم که انتقاد هم کنیم و حتی با صدای بلند آن را بیان کنیم و چنین کاری را تضعیف دولت به حساب نمی آوریم. ما اگر انتقاد می کنیم از انتخاب خود پیشمان نیستیم.
وی درباره موضوع ستارهدار شدن دانشجویان گفت: چه قانونی و کدام دادگاه اینها را محکوم کرده است، چه قانونی می گوید اگر دانشجویی فعالیت سیاسی به نفع جریانی یا علیه جناح دیگر انجام میدهد باید ستارهدار شود؟ این کار خلاف برنامهها و قول و قراری است که در انتخابات با مردم گذاشته شد و همه اینها اختیاراتش به عهده دولت است. انتظار میرود در این موارد قویتر عمل شود. مگر جز وزارت اطلاعات است که دانشجویان را ستاره دار می کند؟ باید پرسید بر اساس چه قانون و دادگاهی این کار را می کنند؟ این کار بر خلاف قانون و حتی مغایر با برنامه ها و قول و قرارهای رییس جمهور در انتخابات است و حتی خلاف اظهارات ظاهری وزیر اطلاعات است.
خاتمی ادامه داد: مگر یک جوان ما برای درس خواندن چه ممنوعیتی دارد؟ اگر بخواهد آینده خود را بسازد آن هم جوانی که سدّ کنکور را گذرانده و از برجسته ترین جوانان این مملکت است جوانانی که توانستهاند در بهترین دانشگاههای کشور در رقابتهای سنگین موفق شوند، مگر مشکلی دارد؟ به چه حقی اینها را محکوم و ستارهدار میکنید؟
وی با بیان اینکه «ممکن است برخی بگویند دانشجویان ستاره دار قبلا بیشتر بوده اما الان کمتر شده است»، اظهار کرد: در دولت روحانی حتی یک دانشجوی ستارهدار هم قابل قبول نیست. اگر کسی جرمی کرده طبق قانون او را محاکمه کنید.
وی در پایان تاکید کرد: از نمایندگان مجلس انتظار داریم اکنون که در خانه ملت نشستند بر حقوق ملت و مخصوصا دانشجویان بیشتر پافشاری کنند. ما از آنان انتظار نداریم با هیاهو و تنش کار را پیش برند در عین آرامش و رعایت موازین قانونی میتوان کارها را پیش برد و با همکاری مجلس و دولت مشکلات را حل کرد. امیدواریم در چهار سال آینده که عمر دولت و مجلس به پایان می رسد بخش قابل توجهی از مشکلات دانشجویان و دانشگاه ها حل شده باشد.
انتهای پیام