راز بیاعتنایی روسیه به تحریمهای اروپا
بهشت های مالیاتی اروپایی که شرکت های روسی میلیاردها دلار از دارایی هایشان را به آنها منتقل کرده اند، ممکن است کلید اصلی را برای تحت فشار قرار دادن روسیه برای عقب کشیدن از اوکراین در دست داشته باشند.
به گزارش ایسنا، بزرگ ترین شرکت های نفت، گاز، معدنی و خرده فروشی از جمله شرکت هایی که توسط میلیاردرهای نزدیک به ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه اداره می شوند، به منظور اجتناب از پرداخت مالیات و فرار سرمایه، میلیاردها دلار از دارایی هایشان را به هلند و کشورهای اروپایی دیگر مانند لوکزامبورگ، قبرس، سوییس و ایرلند منتقل کرده اند. این شرکت ها شامل روسنفت، گازپروم و گروه گانور هستند که یکی از نزدیکان پوتین از جمله پایه گذاران آن بوده و اکنون تحت تحریم آمریکا قرار دارد.
در نتیجه بهشت های مالیاتی اروپایی ممکن است کلید تحت فشار قرار دادن روسیه برای عقب کشیدن از اوکراین را در اختیار داشته باشند. استفاده گسترده بازرگانان ثروتمند روسیه از زیرمجموعه های خارجی، دارایی های آنها را نسبت به تحریم ها آسیب پذیر می کند اما این آسیب پذیری در صورتی قابل بهره برداری خواهد بود که این کشورها کمک کنند در صورتیکه این کشورها از نظر اقتصادی به فرار سرمایه روسی متکی بوده و به طور سنتی از سرمایه گذاران در برابر قوانین خارجی حمایت می کنند.
دارایی های روسی در این کشورها قابل بلوکه شدن است اما سوال این است که سوییس، هلند و لوکزامبورگ آماده انجام چنین کاری هستند؟ هلند، قبرس، لوکزامبورگ و ایرلند در اتحادیه اروپا عضویت دارند و باید از مجازات های این بلوک علیه روسیه پیروی کنند با اینهمه این کشورها بعید است تدابیر شدیدتر و یکجانبه مشابه آمریکا را در پیش بگیرند. از سوی دیگر سوییس در اتحادیه اروپا نیست.
بسیاری از کشورهای اروپایی در مورد مقابله با روسیه سردرگم هستند زیرا این کشور بیشتر نفت و گاز مورد نیازشان را تامین می کند و همچنین منبع قابل توجه سرمایه گذاری در دارایی هایی مانند املاک لندن است. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان دوم مه اظهار کرد آماده حمایت از تحریم ها علیه روسیه در صورت مداخله این کشور در انتخابات ریاست جمهوری 25 مه اوکراین است.
آمریکا در واکنش به الحاق منطقه کریمه اوکراین به روسیه، تاکنون چهار دور تحریم علیه افراد و شرکت های روسی اعلام کرده است. این کشور هفته گذشته ایگور سچین، مدیرعامل روسنفت – بزرگ ترین تولیدکننده نفت روسیه – را در فهرست تحریم های خود قرار داد. شرکت وی که در لیست سیاه تحریم ها قرار ندارد، میلیاردها دلار دارایی در لوکزامبورگ دارد. این شرکت همچنین از واحدهایی در قبرس، ایرلند، سوییس و هلند استفاده کرده است. تنها زیرمجموعه ایرلندی روسنفت بیش از دو میلیارد دلار درآمد ناخالص در سال 2012 داشته است.
همچنین گنادی تیمچنکو، یکی از بنیانگذاران شرکت بازرگانی نفتی گانور نیز به دلیل قرار داشتن در حلقه دوستان پوتین، تحت تحریم های آمریکا قرار گرفته است. این شرکت بیشتر فروش خود را از طریق زیرمجموعه هلندی اش هدایت می کند که از طریق یک شعبه در ژنو فعالیت می کند. به لطف حکم مقامات مالیاتی هلند، این زیرمجموعه توانسته بیشتر سودش را به شعبه سوییسی خود اختصاص دهد که کمک کرده میزان مالیات جهانی گانور کمتر شود. همچنین اوکراینی های نزدیک به پوتین نیز دارایی هایشان را در بهشت های مالیاتی قرار داده اند.
آمریکا علاوه بر شرکت ها تاکنون 45 نفر که آنها را جزء حلقه یاران پوتین خوانده، تحریم کرده است. این تحریم ها به این معنی است که هر گونه دارایی این شرکت ها و افراد در آمریکا مسدود خواهد بود و معامله با آنها برای آمریکایی ها قدغن است. غیرآمریکایی ها ناچار به رعایت این تحریم ها نیستند با اینهمه برخی از بانک ها و شرکت ها برای اینکه دسترسیشان به بازار آمریکا به خطر نیافتد، تحریم های مذکور را دنبال می کنند.
بر اساس گزارش بلومبرگ، اگرچه تحریم های اتحادیه اروپا در برخی موارد با تحریم های آمریکایی همپوشانی داشته اما اروپا تاکنون بیشتر به تحریم مقامات دولتی روسیه معطوف شده و با تهیه لیست سیاهی از 70 نفر، ضمن بلوکه کردن دارایی های آنها، سفرشان به این منطقه را ممنوع کرده است.
به گفته مقامات آمریکایی، تحریم هایی که تاکنون اعلام شده اند موجب خروج 60 میلیارد دلار سرمایه در سه ماهه اول سال 2014 از روسیه و همچنین سقوط بازار سهام و ارز این کشور شده اند اما آمریکایی ها در حالی از اثرگذاری تحریم ها بر اقتصاد روسیه سخن می گویند که مقامات روسی تاثیر این اقدامات را کم اهمیت شمرده اند.
انتهای پیام