از “فیسبوک” و “توییتر” تا “گوگل پلاس”
یک کارشناس ارشد مدیریت تحول با بیان اینکه نشانههای اقتصاد و فرهنگ را میتوان در شبکههای اجتماعی مشاهده کرد و از پتانسیلها و فرصتهای موجود در این عرصه برای ایجاد رویکردهای فرهنگی و مبتنی بر کسب و کار بهره گرفت، گفت: بررسی شبکهها و رسانههای اجتماعی از این منظر نشان میدهد که باید به هر رسانه اجتماعی به عنوان زمینی حاصلخیز و دارای پتانسیلهای بالا نگریست که میتواند همزمان مکانی برای محصولات زیبا و علفهای هرز باشد.
به گزارش انصاف نیوز، یونس یونسیان در گفتوگو با ایسنا، افزود: نگاه به شبکهها و رسانههای اجتماعی از منظر اقتصاد و فرهنگ در حقیقت، دری دیگر را به روی این مفاهیم میگشاید. گسترش رسانهها و شبکههای اجتماعی در میان جامعه ایرانی به تبع روندهای جهانی و ایجاد فرهنگها، نشانگان، نمادها و شیوههای گوناگون تعاملی با کدهای فرهنگی و تصویری خاص بیش از پیش نشاندهنده اهمیت پژوهش و تحقیق بر روی ساختارها و روالهای موجود در رسانههای اجتماعی و کشف قدرت و توان موجود در این حوزههاست.
وی با بیان اینکه شبکه اجتماعی یا رسانه اجتماعی به شبکه یا مجموعهای گفته میشود که از ارتباطات اجتماعی و تعاملات مبتنی بر عقاید و سلیقههای مشترک افراد جامعه ایجاد میشود، افزود: این تعاملات و ارتباطات اجتماعی میتواند دوستیها، روابط اقتصادی، روابط شغلی، روابط فامیلی، ارتباطات تلفنی، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری فرهنگی را شامل شود.همچنین این ارتباطات و تعاملات میتوانند در بسیاری از موارد به در هم تنیده شدن مفاهیم اقتصاد و فرهنگ منجر شوند.
این پژوهشگر و مخترع شاهرودی افزود: روشها و شیوههای آنالیز و تحلیل رسانههای اجتماعی شامل رفتارشناسی مخاطب، روانشناسی و روانکاوی مشتری، مطالعه ساختار شبکه، مطالعه محتوا و مدلسازی روندهای شکلگیری و تکامل رسانهها و شبکههای اجتماعی هستند.
یونسیان با بیان اینکه روابط کاربران در شبکههای اجتماعی بر مبنای عوامل و پارامترهای گوناگون شکل میگیرد، تصریح کرد: بسیاری از کاربران رسانههای اجتماعی از واژه “اجتماع” برای اشاره به جمع کاربران استفاده میکنند.
وی ادامه داد: خروجی و توان موجود در رسانههای اجتماعی و شبکهها میتواند در حوزههای بینا رشتهای و به ویژه شاخههای علوم انسانی (علوم اجتماعی، سیاست، اقتصاد، ارتباطات و رسانه، فرهنگ، مدیریت)، علوم تجربی (پزشکی، بهداشت، علوم زیستی و ژنتیک) و علوم ریاضی و مهندسی (مخابرات، برق، حمل و نقل، ترافیک، رایانه و فناوری اطلاعات) مورد استفاده قرار گیرد.
این کارشناس ارشد مدیریت تحول خاطرنشان کرد: اهمیت رسانهها و شبکههای اجتماعی در حوزه برنامهریزیهای راهبردی و استراتژیک کشورها به منظور فرهنگسازی، تولید برندهای ملی و بینالمللی و جهتدهی افکار عمومی در برنامهریزیهای فرهنگی و اجتماعی در کنار تبیین مواضع سیاسی و روابط بینالمللی و تصمیمگیری در مورد خطمشیهای اقتصادی و برنامهریزیهای شهری، رفاهی، عمرانی و بهداشتی امروزه به یک روند تبدیل شده است.
یونسیان با اذعان به اینکه شبکهها و رسانههای اجتماعی در فضای مجازی و سایبری هم واجد اهمیت بنیادین هستند، گفت: در حوزه سایبری شاهد هستیم که رسانههای اجتماعی و افزایش طرفداران و هواداران جامعه و اجتماع برندی، موضوع رقابت شرکتهای دانش بنیان و اطلاعاتی دنیا شده است. شرکتهایی نظیر ماکروسافت، یاهو و گوگل با استفاده از توان و قدرت شبکههای اجتماعی مختلف، کاربران اینترنتی را در سرتاسر جهان به سمت کسب و کار خود جذب میکنند. شرکتهایی نظیر “فیسبوک” و “توییتر” توانستهاند سهم عمدهای از کاربران دنیا را به خود اختصاص دهند.
این پژوهشگر و مدرس دانشگاه اضافه کرد: “گوگل” نیز با ارائه سرویس جدید شبکه اجتماعی با نام “گوگل پلاس” سعی کرده رقابت تازه و فضای جدیدی را راهاندازی کند. امکانپذیر شدن پردازشهای متفاوت و سریع بر روی ابزارهای فناوری، دسترسی ساده و ارزان به بخش زیادی از اطلاعات و دانش موجود در فضای وب، استقبال رو به رشد کاربران از سایتهای نسل دوم وب که دارای سیستمهای مدیریت محتوای تعاملی بوده و محتوایشان را با همکاری کاربران ایجاد میکنند در کنار پیشرفتهای جدید دانش در حوزه فناوری اطلاعات، توانسته دنیا را به یک دهکده جهانی تبدیل کند.
یونسیان تصریح کرد: شبکههای اجتماعی محبوب در میان کاربران اینترنت در ایران و جهان از قبیل “فیسبوک”، “اینستاگرام”، “مای اسپیس” و “گوگل پلاس” علاوه بر تبدیل شدن به حوزهها و فضاهایی به منظور دوستیابی و اطلاعرسانی از روند فعالیتها و زندگی شخصی کاربران، مکانهایی برای تبادل و تقسیم دانش و اطلاعات در قالب نظرها و توضیحات (کامنت) هستند.
این کارشناس ارشد مدیریت تحول افزود: وجود قابلیتهای تازه ارتباطی و گشوده شدن دریچهها و روزنههای تعاملی بدون نظارت و پایش ملی باعث میشود تا بتوان رسانهها و شبکههای اجتماعی را به لحاظ بافت معناشناسانه و مفهومی به صورت فرصت و تهدید همزمان در نظر گرفت. شبکهها با رواج اطلاعات، دانش و نشانگانهای فرهنگی میتوانند تاثیرات متفاوتی را برای جوامع در پی داشته باشند. در این میان، ایرانیان و جامعه کاربران اینترنتی ایرانی را میتوان یکی از فعالترین گروهها و اجتماعات در شبکههای اجتماعی دانست.
یونسیان ادامه داد: ساختارهای شخصیت ایرانیان و ویژگیهای روانکاوانه و روانشناسانه جامعه ایرانی باعث شده است تا رویکرد ایرانیان و حضور جامعه پارسی زبان در فضای شبکههای اجتماعی همراه با شیوع و گسترش بالا و تولید محتوا و نشانگانهای فراوان و گسترده در حوزههای فرهنگی و اجتماعی باشد.
وی با بیان اینکه رشد و تکثر بالای جوامع کاربران ایرانی و صفحات فارسی زبان در رسانههای اجتماعی نشاندهنده حضور گسترده و عزم ملی ایرانیان برای پیوستن به رسانهها و شبکههای اجتماعی است، خاطرنشان کرد: شبکههای اجتماعی بومی و ایرانی که به عنوان واکنش و دفاع در برابر جریانهای غیرایرانی ایجاد شدهاند نتوانستهاند با گذر زمان محبوبیت و همهگیری پیدا کنند. شکست پروژههای داخلی در تولید شبکههای اجتماعی بومی حتی با حمایتهای کلان کشور و صرف بودجههای کلان هنوز نتوانسته است راهکار مناسب و پاسخی در خور برای این مساله باشد. همین موضوع ثابت میکند که متصدیان فرهنگ و اقتصاد کشور باید نگاهی دیگرگونه به موضوع رسانههای اجتماعی داشته باشند و زمین بازی را به دشمن واگذار نکنند.
وی افزود: ایرانیان میتوانند در حوزههای فرهنگی و اقتصادی حرفهای بسیاری برای گفتن داشته باشند و لازم است با نگاه کلان به این پدیدهها به عنوان زیرساختهای توسعه و پیشرفت ایران نگاه کرد. این شبکهها میتوانند تاثیرات زیادی بر رخدادها و مسیر توسعه و پیشرفت کشور داشته باشند.
انتهای پیام