خرید تور تابستان

نقد مهاجرانی بر استراتژی امنیت ملی آمریکا

به گزارش انصاف نیوز، «سیدعطاالله مهاجرانی» وزیر دولت سیدمحمد خاتمی، در نقدی در وبلاگ خود بر استراتژی امنیت ملی آمریکا نوشت:

استراتژی امنیت ملی آمریکا، یک سال پس از ریاست جمهوری ترامپ، دوشنبه ۲۷ آذرماه / ۱۸ دسامبر ۲۰۱۷ منتشر شد. متن کامل را می‌توانید در این [پیوند] ببینید.

متن در ۶۸ صفحه تنظیم شده است. ترامپ یادداشتی خطاب به دوستان یا بر و بچه‌های آمریکایی نوشته است! نخستین جمله‌اش این است: «شما مرا انتخاب کردید تا آمریکا عظمت خود را به دست آورد». در پایان یادداشت سه صفحه‌ای ترامپ امضای اوست. امضایی شبیه منحنی قلب بیماری که دچار اضطراب و یا نا آرامی است. می‌گویند امضاها شکل نمادین انسان‌هاست. آفرینش خویش یا ترسیم خویش با نشانه‌ها…

تاکید ترامپ و بیانیه به نحو مکرر بر قدرت آمریکاست. واژه‌ی قدرت در میان موضوعات و ایران در میان کشورها بیش از هر واژه دیگری تکرار شده‌اند.

از چند زاویه می‌توان استراتژی امنیت ملی آمریکا را نقد کرد.

یکم: چنان که انتظار می‌رود، معیاری دوگانه در این استراتژی حاکم است. قدرت پدیده‌ای مطلوب و محبوب است، اما تنها برای آمریکا و دولت و ملت آمریکا.

از سوی دیگر بایست قدرت دیگران را محدود و دیگر کشورها را از دستیابی به ابزار قدرت منع کرد. به این گزاره‌ها دقت کنید: «ما صلح را با تکیه بر قدرت تحقق می‌بخشیم. ص ۲» همین موضوع در ص ۴ تکرار شده است. افزون بر آن رابطه‌ی قدرت و صلح خواهی در رکن سوم استراتژی نیز آمده است. «بر اساس دیدگاه ما، صلح، امنیت، کامیابی و رفاه متکی بر قدرت به دست می‌آید».

تاکید بر قدرت شامل نوسازی و توسعه و سرمایه گذاری بیشتر در بخش سلاح اتمی آمریکا نیز مطرح شده است. به صراحت در استراتژی امنیت ملی آمده است که در صورت ضرورت آمریکا از همه‌ی امکانات خود برای دفاع از آمریکا و مردم آمریکا استفاده خواهد کرد. دوگانگی معیار در همین بخش روشن‌تر از دیگر بخش‌ها دیده می‌شود. کشوری مثل ایران که نظارت سازمان انرژی اتمی را پذیرفته است، نمی‌بایست توان علمی و فنی هسته‌ای داشته باشد. اما در استراتژی امنیت ملی آمریکا با صراحت از ضرورت سلاح اتمی و توسعه‌ی آن و تلویحاً از استفاده از آن سخن گفته شده است.

دوم: یکی از پایه‌های استراتژی امنیت ملی آمریکا نفوذ آمریکاست؛ به شکلی که رهبری آمریکا در جهان محقق شود. آمریکا قدرت اول جهان در فضا و دریا و زمین باقی بماند؛ اما نفوذ منطقه‌ای روسیه و چین و ایران اموری سلبی ست و آمریکا بایست با این نفوذ مقابله کند. در ص ۴۸ نگرانی امریکا از نفوذ منطقه‌ای ایران در خاورمیانه مطرح شده است.

سوم: نام ایران در این بیانیه ۱۲ بار ذکر شده است. بیشتر در کنار کره شمالی به عنوان کشورهای سرخ! و در مواردی هم به تنهایی، مثل همان اشاره به نفوذ منطقه‌ای ایران. در مورد ایران سه موضوع به تکرار مطرح شده است.

الف: تلاش ایران برای دست یابی به توان هسته‌ای و سلاح اتمی.

ب: توان موشکی و دستیابی ایران به ساخت موشک‌های قاره پیما که امنیت آمریکا را تهدید می‌کند.

ج: حمایت ایران از گروه‌های تروریستی. این تعبیر که ایران تأمین کننده‌ی مالی تروریسم مالی جهانی است در ص ۴۹ آمده است.

وقتی از تروریسم در این بیانیه سخن گفته شده است، داعش و القاعده به عنوان مصادیق ذکر شده است. تنها یک بار وقتی به حمایت ایران از تروریسم اشاره شده، از حزب الله لبنان نام برده شده است. (ص ۱۱)

چنان که می‌دانیم حزب الله لبنان در سوریه و حتی در عراق در مواجهه و نابودی داعش نقش بسیار مؤثر و ممتازی داشته است. همینطور حزب الله جلو نفوذ داعش در لبنان را گرفت و مانع حضور داعش در لبنان شد. با کدام معیار می‌توان حزب الله را تروریست نامید؟

به اعتراف دولت عراق و کردستان عراق و دولت سوریه، ایران در مقابله و نابودی داعش نقش تعیین کننده داشته است. چگونه ایران تروریسم جهانی را رهبری و حمایت مالی می‌کند؟

دونالد ترامپ

اتفاقاً در یاداشت ترامپ به حمایت مالی کشورهای هم پیمان آمریکا از تروریسم اشاره شده است!

مدرن سازی سلاح اتمی برای آمریکا و امنیت آمریکا پسندیده است. اما دیگر کشورها اگر فقط توان علمی هسته‌ای داشته باشند و تحت نظارت هم باشند، خطرناک است؟

نکته‌ی چهارم: در بیانیه به صراحت از دفاع آمریکا از اسرائیل سخن گفته شده است. اسرائیل را عامل بحران‌های منطقه‌ای در خاورمیانه نمی‌داند. (ص ۴۹) درست در همان روز انتشار بیانیه، آمریکا مصوبه‌ی شورای امنیت را که با ۱۴ رأی تصویب، و اعلام بیت المقدس رااز سوی آمریکا به عنوان پایتخت اسرائیل خلاف قطعنامه‌های سازمان ملل می‌دانست، وتو کرد. به تعبیر عمر ادیب نویسنده‌ی مصری نماینده‌ی آمریکا، نیکی هیلی به گونه‌ای در باره‌ی اسرائیل احساسات نشان داد که برای مادرش هم این قدر احساساتی نمی‌شد.

نکته‌ی پنجم: این نکته هم قابل توجه است. ضمن این که آمریکا از عراق و افغاتستان به عنوان همکاران منطقه‌ای خود نامبرده است، برغم قمار سیاسی و اقتصادی و هویتی دولت عربستان در روابط عاشقانه با آمریکا و به ویژه ترامپ و خانواده‌اش، هیچ اشاره‌ای به موقعیت عربستان در بیانیه نشده است!

نکته‌ی ششم: به نظرم استراتژی امنیت ملی آمریکا شتابزده تنظیم شده است. این شتابزدگی حتی در بی دقتی در تایپ و ویرایش هم دیده می‌شود. فاصله‌ی کلمات که در زبان انگلیسی بسیار آسان تنظیم می‌شود (بر خلاف زبان پارسی که دشواری‌های خود را داراست) در مواردی کلمات به هم چسبیده شده‌اند.

سبک زندگی و ارزش‌های زندگی آمریکایی که بر آن تاکید شده است، در بیانیه رها شده و توضیحی در باره‌ی آن نیامده است. اما یک سخن و پیام استراتژی امنیت ملی آمریکا درست است؛ صلح و امنیت و موفقیت با قدرت به دست می‌آید!

در ص ۲۶ با صراحت اعلام شده است که: «توان نظامی آمریکا، پشتوانه‌ی سیاست خارجی آمریکاست. دیپلمات‌های امریکایی با این پشتوانه‌ی نظامی می‌توانند در صحنه‌ی سیاست جهانی عمل کنند».

در جهانی که ما زندگی می‌کنیم این سخن بیان یک واقعیت برهنه است. وقتی که کشور و مردم ما در معرض موشک‌های اسکاد عراق بود و حدود ۶۰۰ موشک به تهران و اصفهان و کرمانشاه و دزفول و… اصابت کرد و هزاران نفر شهید شدند؛ هیچکس در دنیا نه اعتراضی کرد و نه همدردی. اکنون که توان موشکی ایران، یک قدرت بازدارنده‌ی درجه‌ی اول است، آمریکا نگران خطر موشکی ایران است. در یک کلام، بیانیه‌ی استراتژی امنیت ملی آمریکا، به صراحت به ما می‌گوید در جهانی زندگی می‌کنیم که جهان گرگ‌هاست. گرگی که گاه به ضرورت شمایل روباه به خود می‌گیرد، روباهی که نمی‌تواند تیزی برق چشمان گرک و بُرندگی دندان‌هایش را پنهان کند.

اگر می‌خواهیم در چنین جهانی از امنیت و استقلال و تمامیت سرزمینی خود دفاع کنیم؛ به تعبیر قرآن مجید در آیه‌ی ۶۰ سوره‌ی انفال، «و اعدوا لهم مااستطعتم من قوه»

قدرت ایمان، قدرت علمی و فنی و ساخت ابزار مناسب دفاع از کشور و ملت، مانند توان موشکی کارآمد، پاسخ روشن به استراتژی تهدید آمیز امنیت ملی امریکا و ترامپ است!

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. دمت گرم عطا
    الحق و الانصاف بايد تو اين مملكت ميموندى و كمك ميكردى به بهبود اوضاع
    كاش ١٠ تا ادم مدير و باسواد مثل تو و ظريف و قاضى زاده هاشمى داشتيم…

    16
    4
    1. جناب عليرضا موحدى عزيز، اگر دانشمند محترم و معزز، جناب مهاجراني گرامي در اين مملکت مي ماند ، حداقل چندسالي را همانند جناب تاج زاده ميبايست سپري ميکرد.

  2. رحمت بران مادری که تورا چنیم پرورد ورحمت ذات باری بران پدری که تورا تربیت کرد.

    11
    1
  3. احتمالاً مواجب سعودی و سیا ته کشیده یا اینکه مأموریت عطا 007 تغییر کرده تا ساده لوحان را بفریبد. بیش از یک دهه در آغوش ملکه و ام آی سیکس در لندن جاخوش کرده و هرچه در توان داشته به سیاستهای سیا و سعودی و دشمنان ایران خدمت کرده، چند ماهی، سراینده شعر استقلال و آزادگی شده برای گوشهای ناشنیده حقیقت استقلال و مردانگی در خارجه یا بین متوهمان داخله. اما آنان که با تلاش و مقاومت خویش در این سالهای پرآشوب و فتنه، تحت رهبری عالمی حکیم کوشیدند و توانستند استقلال و امنیت و سرافرازی ملت ایران را حفظ کنند، نیازی به لاف و گزاف و ریب و ریای امثال مهاجرانی ندارند.این موجود مزدبگیر سعودی با خیانتهای خویش چنان از چشم مردم افتاده که در لابلای ذرات اپوزیسیون لندن نشین هم به زوردیده میشود ولی خیلی دوست دارد با این حرفهای خلاف آمد عادت خویش، کمی بیشتر دیده شود.

    1
    12
    1. بلاهت موج میزند وقتی همه بوق ها وعربده کشی ها وتهمت ها نتواندمردم را بفریبد باید فحاشی کرد….

      5
      1
  4. در شأن سایت شما و آقای پزشکیان نیست که نظرات مخالف مهاجرانی لندن نشین را سانسور کند.آقای پزشکیان نایب رییس مجلسی است که به رهبری وفادار است و شخصاً به رهبری اعتقاد دارد و به دیدار و اصغای رهنمودهای ایشان میرود.ولی مهاجرانی در نامه ای صریحاً رهبری را به دشمنان امام حسین ع تشبیه کرد و دهها مطلب صریح و یا کنایی علیه ایشان منتشر کرده که با مشی و مرام آقای پزشکیان جور در نمیاید.پس اگر اظهارنظر بنده ولو قدری تند باشد نباید سانسور شود و در کنار نظرات موافقان و مادحان مهاجرانی درج شود تا خوانندگان خودشان قضاوت کنند.لطفاً نظر ارسالی قبلی بنده را درج کنیدو با تشکر و احترام

    1
    10
  5. محقق خ!
    چرا جناب عالی مقاله درجه اولی در نقد استراتژی آمریکا نمی نویسید؟ دریغ است که ما از دانش شما محروم بمانیم و ناچار مقاله مهاجرانی را بخوانیم. شما کسی را می شناسید که مثل مهاجرانی متن بیانیه را در همان روز انتشار خوانده باشد. به نظرم ناسزاگویی شما ناتوانی و شرمندگی را در نهان خود دارد.

    7
    1
  6. جناب محقق خ
    1- خود مقام معظم رهبری بارها فرموده اند که نقد من اشکالی ندارد. پس شما کاسه داغ تر از آش نشوید.
    2- مرحوم امام خمینی کبیر نیز حداقل یک سال در اروپا سکنا گزیدند.
    3- چرا بدون هیچ سند محکمی به یک شخص ادیب و میهن پرست که به خاطر مسایلی از کشور خارج شده تهمت می زنید.

    7
    1
  7. سلام-اگر مواضع ترامپ در مورد ایران اینهاست که این آقا نوشته اند و البته آنچه در جاها ی دیگر دیدم پس می توان گفت فعلا امریکا برعلیه ایران از گزینه نظامی مستقیم استفاده نخواهد کرد و سعی در افزایش انواع جنگ روانی واقتصادی برعلیه ایران خواهد داشت وچشم بر ورود ایران در نزاعهای منطقه خواهد بست تا هزینه اقتصاد جنگی ایران بالا برود و به زعم آنها سازندگی کشور با کمبود اعتبار مواجه شود در نتیجه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا