منشور حقوق شهروندی بدون ضمانت اجرا
سخنگوی حزب اتحاد ملت گفت: منشور حقوق شهروندی هنوز به یک قانون تبدیل نشده و از سطح گفتار فراتر نرفته است؛ از سوی دیگر اگر هم این منشور به قانون تبدیل شود تا زمانی که پشتوانه اجرایی اش مهیا نشود، اهمیت چندانی نخواهد داشت.
حسین نورانی نژاد در گفتوگو با ایسنا، در ارتباط با منشور حقوق شهروندی و ضرورت اجرایی شدن آن اظهار کرد: نقطه قوت منشور حقوق شهروندی این است که در وهله اول خودش نوعی تولید گفتمان میکند و به مسائلی که ذیل حقوق بشر تعریف می شود تاکید می کند. نکته دیگر این است که برای کسانی که در این حوزه فعالیت می کنند یک پشتوانه است.
وی با اشاره به نقاط ضعف این منشور گفت: ما قوانین خوبی داریم که به دلیل عدم پشتوانه اجرایی پا را فرارتر از نوشته ها نگذاشته اند. منشور حقوق شهروندی هنوز به یک قانون تبدیل نشده است و از سطح گفتار فراتر نرفته است؛ از سوی دیگر اگر هم این منشور به قانون تبدیل شود تا زمانی که پشتوانه اجرایی اش مهیا نشود، اهمیت چندانی نخواهد داشت.
نورانی نژاد ادامه داد: برخی موارد با قوانین بد روبهرو هستیم و برخی موارد کمبود قانون مطرح می شود؛ اما در موضوع حقوق شهروندی قوانین خوبی داریم که چون به اولویت تبدیل نشده است، هنوز جایگاه خود را پیدا نکرده است. حتی خود اصلاحطلبان که این موضوع را میان شعارهایشان مطرح می کنند بین دموکراسی خواهی، حقوق شهرندی و حقوق بشر تفکیک صورت دادهاند، رقبای اصلاحلات هم که خیلی قائل به این گفتمان نیستند.
وی با بیان اینکه منشور حقوق شهروندی یک دستاورد برای دولت است که به گسترش نیاز دارد ادامه داد: احزاب باید بتوانند حقوق شهروندی را تبیین کنند، از طریق آموزش به گسترش آن کمک کرده و دولت را همراهی کنند. در عین حال از دولت مطالبه کنند تا این منشور به حقوق تبدیل شود و بعد از آن هم نظارت بر اجرای آن صورت گیرد.
این عضو حزب اتحاد ملت گفت: موضوعی که در این میان مطرح می شود این است که آیا ما می خواهیم موضوع حقوق بشر را به عنوان یک موضوع سیاسی بپذیریم یا خیر؟ پیش از این حقوق بشر را ذیل حقوق تعریف می کردند؛ اما امروزه به دلیل اینکه می خواهند در این حوزه اتفاقات خوبی بیافتد آن را ذیل جامعه شناسی سیاسی تعریف می کنند. اگر از این منظر به حقوق بشر و حقوق شهروندی نگاه کنیم آن زمان است که نتیجه گرایی هم در این موضوع وارد می شود. فراموش نکنیم که امر سیاسی به معنای سیاسی کاری نیست، بلکه معطوف به نتیجه شدنش مهم می شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: ما یکی از بزرگترین کشورهای پذیرنده مهاجر و پناهنده هستیم. خیلی از مردم کشورهای همسایه به ایران آمدند، اگر ما حقوق شهروندی را دنبال می کنیم باید حقوق این دسته از افراد را هم در نظر بگیریم. این موضوع جزو بخش هایی است که در منشور حقوق شهروندی کم رنگ است.
نورانی نژاد در ادامه یادآور شد: موضوعاتی مثل حقوق بشر و حقوق شهروندی در کشور ما مورد غفلت واقع شده اند. کسانی بودند که در داخل شعار این موضوع را می دادند، اما در خارج نانشان را خوردند. به همین دلیل دغدغه حقوق شهروندی و بشر اهمیتش را از دست داده اند. به هر حال دولت تدبیر و امید رای بالایی داشته و مورد توجه جامعه قرار دارد. طرح این موضوع توسط این دولت باعث می شود که سایه سنگین کسانی که از نام حقوق بشر نان به دست آوردند کم رنگ تر بشود .
وی در پایان گفت: مولاوردی کسی است که از سوی فعالان مدنی به عنوان مدیری دانا و با قابلیت بالا شناخته می شود. او حقوق را خوب می شناسد و فعالیتهای خوبی انجام داده است. در چهار سال اول دولت تدبیر امید هم تجراب خوبی به دست آورده است. الان دوره میوه دادن مدیریت ایشان است، حضور او در این حوزه امیدها را برای تحقق حقوق شهوندی بالا می برد.
انتهای پیام