سیدحسن خمینی: در مقابل بی ادبان اگر مودب باشیم، پیروزیم
یادگار امام با بیان اینکه جامعه ایرانی جامعه ای مودب است، اظهار کرد: هر اندازه در مقابل شما بی ادبی کنند اگر مودب باشید در چشم مخاطب پیروزید اما اگر خدای نکرده خشمگین شدید و واکنشی شبیه بی ادبان نشان دادید؛ در آن لحظه در چشم ،گوش و دل مردم بازنده اید .
به گزارش انصاف نیوز به نقل از جماران، حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی در جلسه شورای هماهنگی روسای مراکز روابط عمومی و اطلاع رسانی که در آستانه روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی در جماران برگزار شد، گفت: حوزه مسوولیت مدیران روابط عمومی و اطلاع رسانی مرتبط و در پیوند با فرهنگ است و البته تعریف فرهنگ سخت و با رویکردهایی گوناگون ارائه شده است.
یادگار امام افزود: هنجارمندی همواره یکی از عناصر مهم در تعریف فرهنگ است و در یک رویکرد فرهنگی ناگزیر از توجه به هنجارهای درونی یک جامعه هستیم.
وی گفت: هنگامی که هنجارهای یک جامعه مورد هجوم واقع می شود؛ تهاجم فرهنگی رخ می دهد و فربه شدن این پدیده موجب پیدایی تناقض فرهنگی و یک نظام پارادوکسیکال فرهنگی می شود و جامعه با خود و در دورن خود به مشکل بر می خورد. همچنانکه وقتی اقوام و فرهنگ های دیگر وام دار فرهنگ دیگری می شوند و هنجاری از هنجارهای آن را در قالب یک رفتار، گفتار، نماد، باور یا ارزش خانوادگی به عنوان هنجار برتر برمی گزینند، پدیده صادرات فرهنگی شکل می گیرد.
سید حسن خمینی پوشش را نمونه ای از عناصر فرهنگی دانست که برخی از فرهنگ ها در جهان امروز صادر کننده فرهنگ آن و برخی دیگر وارد کننده آن فرهنگ محسوب می شوند؛ که البته به خودی خود نمی توان این رخداد را خوب یا بد دانست و ارزیابی آن بستگی به آن است که این عنصر فرهنگی را چگونه و با چه نظام ارزشی رصد کنیم. چنانکه برخی اوقات ممکن است برخی از اجزای فرهنگی جامعه که ممکن است از سال ها دور باقی مانده باشد؛ را مثبت ارزیابی نکنیم و مثلا یک ویژگی فرهنگی شهری خاصر را ناپسند ارزیابی کنیم. از این رو الزاماً نمی توان گفت که هرچه متعلق به ما است به طور کلی خوب است و یا هر آنچه از ما نیست بد است.
سید حسن خمینی در ادامه به تأثیر ابزارهای جدید ارتباطی بر عناصر و مصادیق فرهنگی اشاره کرد و افزود: سلام کردن نشانه ادب و در فرهنگ دینی پاسخ گفتن به آن واجب است؛ اما با پیدایش ابزارهای نوین ارتباطی این مسئله مطرح می شود که در فضای مجازی این موضوع چگونه و در چه قالبی صدق می کند؟
وی در یک جمع بندی کلی گفت: دریک نظام فرهنگی با هر تعریفی که از فرهنگ داشته باشیم؛ یکی ازمهم ترین عناصر و شاخص ها مجموعه هنجارهای فرهنگی است که در قالب های مختلف گفتار و رفتار و … وجود دارد.
یادگار امام ادامه داد: در بنیان گذاری یک حرکت فرهنگی قبل از هرچیز باید ببینیم که به سراغ کدام عنصر از آن باید برویم. به تعبیر دیگر کدامیک از عناصر فرهنگی امروز دارای اهمیت بیشتری است.
وی گفت: ما باید در حوزه کار فرهنگی بدانیم که چه چیزی را کجا بگوییم؛ زیرا اگر چنین دقتی نداشته باشیم شاید نتیجه معکوس بگیریم. بنابراین باید بدانیم که کدامیک از عناصر فرهنگی ملی و اسلامی ما باید مورد توجه قرار گیرد و بداینم که کدامیک از این عناصر مورد هجوم، ضعف و یا تنبلی قرار گرفته اند.
حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی افزود: ما عناصر فرهنگی بسیاری داریم و امسال نیز الحمدلله رهبری معظم سال را به عنوان سال فرهنگ نامیده اند؛ اما باید به بررسی این موضوع بپردازیم که کدام یک از اجزای فرهنگ ایرانی که بخشی از آن ریشه در سنت های دینی و بخشی نیز ریشه در سنت های ملی ما دارد؛ بیشتر مورد تضعیف قرار گرفته است؟
وی با تاکید بر این که یکی از مهم ترین مباحث فرهنگی، ادب و مصادیق رفتار مودبانه است، افزود: اگر تربیت نباشد و توجه درونی به ارزشی که اخلاق و ادب در یک جامعه دارد نباشد؛ افراد در زمانی که در یک موقعیت خاص مانند خشم قرار می گیرند؛ کاری انجام می دهند که نباید انجام بدهند.
وی با تاکید بر این که یکی از مهم ترین مباحث فرهنگی، ادب و مصادیق رفتار مودبانه است، افزود: در ارتباطات فرهنگی باید به این نکته بنیادین توجه کرد که ما جامعه ای هستیم؛ که از نظر تاریخی بسیار مودب بوده ایم و یکی از مهم ترین علائم در فرهنگ ایرانی ادب است.
یادگار امام گفت: در همه جوامع، فاسق به معنای کسی که از طریق اعتدال اجتماعی خارج می شود وجود داشته است؛ طریق اعتدال می تواند دین و یا غیر دین باشد؛ اما، همواره این پدیده در جوامع مختلف وجود داشته است. اما آنچه که باعث ایجاد وضعیتی خطرناک در جامعه می شود؛ این است که فسق تبدیل به هنجار و ارزش شود.
وی افزود: پیدایش فضاهایی که باعث می شود به دلیل هجوم بیگانه یا ضعف داخلی؛ ادب را فراموش کنیم به معنای آن است که یکی از مهم ترین عنصرهای فرهنگی ما مورد هجوم واقع شده است.
یادگار امام گفت: بحث هنجارمندی دینی بسیار مهم است؛ اما به تعبیر رهبرانقلاب، نمی توان با دستمالی کثیف شیشه ای کثیف را پاک کرد؛ باید بدانیم که نمی توانیم بایک رفتار غیرمودبانه و غیر اخلاقی به جنگ نابهنجاری حتی دینی برویم .
سید حسن خمینی به طرح این پرسش پرداخت که در طول این سال ها کجا توانسته ایم ارزشی را حاکم کنیم؛ جز اینکه از مسیر ادب و اخلاق آن رفتیم؟ خواستار توجه به این نکته بنیادین شد که « در زندگی امام بزرگوارمان یکی از قلل رفیع زندگی ایشان ادب است؛ چنانکه ما در طول تاریخ زندگی امام خمینی نیز حتی یک واژه غیرمودبانه نه شنیده ایم و نه شنیده ایم که دیگران شنیده باشند. مثلاً می گویند آقای ریگان.»
یادگار امام با اشاره به حکایتی از پیامبر اکرم (ص) گفت: در رفتار پیامبر(ص) هرچه می بینیم ادب است و یکی از درسهایی که هر ساله باید از زندگی امام خمینی بگیریم همین است.
سید حسن خمینی اظهار کرد:باید انقلابی باشیم و بر مواضعمان قرار داشته باشیم و نسبت به هنجارها و ارزشهایمان حساسیت داشته باشیم؛ اما این به معنای آن نیست که به این دلیل، دهنمان را بازکنیم و هر آنچه می خواهیم بگوییم و هر کاری که می خواهیم انجام دهیم .
وی با بیان این که حساسیت به ادب را باید به عنوان یکی از درسهای امام برای امروز و فردای جامعه مان باید ترویج کنیم، گفت:جامعه ایرانی جامعه مودبی است و هر قدر در مقابل شما بی ادبی کنند اگر مودب باشید در چشم مخاطب پیروزید اما اگرخدای نکرده عصبانی شدید و عکس العملی شبیه بی ادبان را از خود نشان دادید در آن لحظه در چشم ،گوش و دل مردم بازنده اید .
سید حسن خمینی در پایان دعا کرد خداوند انشاء اله نعمت ادبی را که به ملت ایران در طول قرون و اعصار مختلف ارزانی داشته است؛ مضاعف کند .
انتهای پیام