جک استراو: جهان در برابر آمریکا خواهد ایستاد
وزیر خارجه اسبق انگلیس تاکید کرد: اگر آمریکا به رویکرد امپریالیستی خود درباره جهان ادامه دهد جهان در برابرش خواهد ایستاد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما جک استراو وزير خارجه اسبق انگليس در گفت و گو با شبکه سی ان ان درباره نگرانيها در ايران درباره احتمال اينکه ترامپ رئيس جمهور آمريکا تعليق تحريمها را تمديد نکند وجود دارد گفت: هم اکنون نگراني زيادي در تهران وجود دارد. ما اين نگراني را در ايرانيها احساس کرديم زماني که با وزراي ارشد از جمله ظريف وزير خارجه ايران و صالحي معاون رئيس جمهور ايران که مدير کميسيون انرژي ايران است، ديدار داشتيم آنها از بابت تاثيرات اقتصادي برقراري مجدد تحريمهاي مستقيم آمريکا نگرانند. شکي نيست که ايران به اين توافقنامه پايبند بوده است و به همه وظايف خود در اين چارچوب عمل کرده است، اما واقعيت اين است که کشورهاي اروپايي نتوانسته اند به اين توافقنامه آن طور که بايد عمل کنند، نه به اين علت که نخواسته اند بلکه در نتيجه تحريمهاي بانکي فرامرزي آمريکا چنين امکاني فراهم نشده است.
چهارصد بازرس بين المللي در همه تاسيسات هسته اي ايران مستقر هستند
استراو گفت: مسئله ديگري که اتفاق مي افتد اين است که اگر بعد از مشورتها با آمريکا در چارچوب برجام نتوانند آمريکا را به مجموعه باز گردانند، در آن صورت ايران حق دارد از اين توافقنامه خارج شود. نتيجه اين خواهد شد که ايران هم به برنامه هسته اي خود سرعت مي دهد و ديگر به محدوديتهاي تعيين شده عمل نخواهد کرد. بايد توجه داشت برنامه هسته اي ايران هم اکنون در چارچوب برجام بسيار تحت کنترل است و چهارصد بازرس بين المللي در همه تاسيسات هسته اي ايران مستقر هستند که در صورت شکست برجام، آنها بايد از ايران بروند. بنابراين رئيس جمهور ترامپ عکس آنچه را که انتظار دارد، به دست خواهد آورد. هم اکنون ايران نمي تواند بدون نظارت بين المللي هيچ کاري در برنامه هسته اي خود انجام دهد.
اظهارات ترامپ توخالي است
مجري گفت آيا دولت آمريکا جايگزين بهتري براي توافق هسته اي دارد. اروپاييها مي گويند هم اکنون هيچ جايگزين بهتري براي اين توافقنامه وجود ندارد.
جک استراو گفت شکي نيست که هيچ گزينه بهتري وجود ندارد. به همين علت لفاظيهاي دونالد ترامپ درباره اين توافقنامه که آن را بدترين قرارداد تاريخ توصيف کرده است، اظهاراتي توخالي است. من حتي يک خط از طرف او يا مشاورانش نديده ام که بگويند چگونه مي توانند به روش ديگري برنامه انرژي هسته اي ايران را کنترل کنند و مطمئن باشند که ايران هيچ برنامه هسته اي تسليحاتي درست نخواهد کرد. بايد توجه داشت در داخل برجام فرايندي پيش بيني شده است که در بند سي و شش اين توافقنامه وجود دارد که مي گويد يک ماه براي مذاکرات تعيين شده است تا ايران با روسيه و چين و قدرتهاي اروپايي گفتگو کند و ببيند چه کار کند. اما بعد از آن طبق مفاد توافقنامه که يک قانون بين المللي است ، ايران حق خواهد داشت از توافقنامه خارج شود.
جهان يک روز در برابر آمريکا خواهد ايستاد
جک استراو افزود: يک مسئله ديگر که مي خواهم اضافه کنم اين است آنچه که ما درباره آن صحبت مي کنيم تحريمهاي آمريکا عليه شرکتها و نهادهاي آمريکايي نيست، بلکه چيزي که شاهديم قدرت امپرياليستي است که آمريکا بر همه کشورهاي جهان اعمال مي کند زيرا بيشتر معاملات و تراکنشها به دلار است. اگر آمريکا با هر گونه تحريمهاي فرامرزي از طرف روسيه و چين يا اتحاديه اروپا روبرو شود که بر اقتصاد آمريکا و شرکتهاي آمريکايي به شکلي که تحريمهاي خودش بر ديگران تاثير مي گذارد، اثر بگذارد، آمريکا ديوانه خواهد شد و به شدت واکنش نشان خواهد داد. به نظر من اگر آمريکا همچنان به اعمال اين قدرت امپرياليستي خود ادامه دهد، جهان يک روز در برابر آمريکا خواهد ايستاد.
ايران در چارچوب قانون بين المللي حق دارد برنامه موشکي داشته باشد
مجري گفت اگر آمريکا بخواهد اين کار را براي جلب توجه کشورهاي ديگر به برخي رفتارهاي ايران از جمله برنامه موشکهاي بالستيک ايران يا رفتارهاي سلطه طلبانه ايران در منطقه انجام دهد و همانطور که وزير خارجه آمريکا در گفتگو با سي ان ان هم تاکيد کرد بخواهد مانع دستيابي ايران به تسليحات اتمي شود، آيا اين کار امکان پذير است؟
جک استراو گفت شکي نيست که بايد با ايران گفتگو شود تا درباره مسائل ديگر مثل حد و حدود برنامه موشکي ايران و همچنين درباره نقش ايران در جاهاي ديگر منطقه توافق حاصل شود. اما برنامه موشکي ايران بخشي از توافقنامه هسته اي نيست. ايران هم اکنون در چارچوب قانون بين المللي حق دارد برنامه موشکي داشته باشد.
در جنگ ايران غرب و شوروي از رژيم صدام حمايت کردند
استراو افزود: در عين حال برنامه موشکي ايران محدود به دو هزار کيلومتر است و لازم است در رابطه با جنگ ايران و عراق به آن نگاه شود، ديدگاهي که عموما در ايران درباره برنامه موشکي وجود دارد، بايد توجه داشت صدام در سال هزار و نهصد و هشتاد بدون اينکه ايران آن را تحريک کرده باشد، به ايران حمله کرد. در آن زمان غرب و بعد از آن شوروي از رژيم صدام حمايت کردند تا ايرانيها را بکوبد و حکومت ايران را سرنگون کند اما در اين کار موفق نشد. شايد اين مسئله براي بسياري خاطره اي دور و قديمي باشد اما مطمئنا در ايران اين طور نيست و آنها در آن زمان هيچ موشکي نداشتند و آنها قرباني شمار عظيمي از حملات با موشکهاي اسکاد از عراق شدند. اگر آنها در آن زمان سيستم موشکي داشتند، نتيجه جنگ نسبتا متفاوت بود.
ايران حق مشروع دارد درباره ثبات عراق و سوريه نگران باشد
استراو افزود: درباره مداخلات ايران در جاهاي ديگر منطقه، بايد بگويم که آنها حق مشروع دارند که درباره ثبات در عراق و سوريه نگران باشند و در آن نقش ايفا کنند. ايران سابقه طولاني همکاري و ارتباط با حزب الله لبنان را دارد و ناراحتم که اين ارتباط ادامه خواهد داشت اما درباره تيلرسون وزير خارجه آمريکا، من مي دانم خيلي نگران اين است که ممکن است رئيس جمهور ترامپ در اين قضيه به شکلي احساساتي و بدون فکر عمل کند. اگر رکس تيلرسون و دولت آمريکا مي خواهند اين قضايا حل شود ، کاري که لازم است انجام دهند اين است که به اين توافقنامه پايبند بمانند و بعد از آن مستقيم با ايرانيها مذاکره کنند.
انتهای پیام