واکنشها به مصاحبهی دیشب رییس جمهور _ 1
گفتوگوی دیشب رییس جمهور با «رضا رشیدپور»، با واکنشهای مثبت و منفی فراوانی روبرو شد که برخی از این واکنشها در پی میآید:
«علی اکرمی»، روزنامهنگار و فعال سیاسی اصلاح طلب
نقد و بررسی علی اکرمی از گفتوگوی دیشب رییس جمهور، در یک رشته توییت:
1- پس از موج انتقادات نسبت به لایحه بودجه و دو هفته اعتراضات خیابانی در شهرهای مختلف و فیلترینگ تلگرام و سکوت نسبی دولت در این موارد برگزاری گفتگو تلویزیونی یا کنفرانس مطبوعاتی و نظیرهم کمترین واکنش می توانست باشد و البته اگر روحانی می توانست فضای واکنش را به کنش تبدیل کند و فی المثل پیش از تقدیم لایحه بودجه به مجلس در یک گفتگو رئوس سیاستهای آن را شرح و بسط دهد در میان نخبگان تاثیری بسیار بیشتر داشت.
2- روحانی در این مصاحبه از موضع رئیس یک دولت با ثبات و مستقر سعی داشت چشم انداز امیدوار کننده ای از وضعیت آینده کشور ترسیم کند که طبیعی و لازم بود و کوشید مشکلات را کوچک جلوه دهد، که نمایشی و کلیشه ای بود، بهتر بود به جای اینکار صادقانه به بیان مشکلات می پرداخت و در مقابل راهکارهای عملی خود برای حل آنها را به جامعه عرضه می کرد.
3- لایحه بودجه امسال رویکردهایی بسیار درخشان و متهورانه در عرصه شفافیت و کاهش بودجه های غیرضرور داشت، حذف بخشی از جدول 17 و ادغام آن در فصولی که نظارت پذیری را افزایش دهد از نکاتی بود که بیان و شرح آن در گفتگوی زنده می توانست رضایت و همدلی بخش مهمی از جامعه با دولت را به همراه بیاورد که متاسفانه از آن غفلت شد.
4- در مواردی مانند مبارزه با آلودگی هوا که تاثیر مستقیم و روزمره بر زندگی و سلامت مردمان دارد، توقع جامعه از رئیس جمهوری موضعی بسیار قاطع و عاجل است و نه طرح های بلند مدت و رئیس دولت نیز می باید در گفتگوی تلویزیونی به اقدامات ضربتی که برای حل این بحران انجام داده است اشاره می کرد.
5- در یک مصاحبه با رویکرد غالب اقتصادی جای خالی پرسشها و پاسخهای مرتبط با کسب و کار خرد و کوچک به وضوح حس می شد، طبیعتا مخاطبین عام که در برابر تلویزیون نشسته اند فارغ از سیاستهای کلان دولت توقع دارند که بدانند این تصمیمات در کسب و کار و زندگی روزمره آنها چه تاثیراتی خواهد داشت و رئیس دولت می باید با ساده سازی و مثالهای واضح تاثیر استراتژی هایش بر اقتصاد کارمندان و کارگران و مغازه داران و پیمانکاران را توضیح دهد.
6- انتخاب رشیدپور به عنوان مجری برنامه با توجه به ارتباط نزدیک او با دولت و حمایت صریحش از روحانی در تمام مواضع و پوشش متفاوت وی در این برنامه مهم پیامی مبنی بر همراهی کامل صداوسیما با خواسته های دفتر ریاست جمهوری داشت، پیامی که به وضوح اعتراض دوهفته پیش آقای جهانگیری معاون اول به رویکردهای صداوسیما را بی اثر نمود، تیم رسانه ای رئیس دولت احتمالا هزینه و فایده این انتخاب مجری را سنجیده اند.
7- در میان منتقدان دولت طیفی از هوچی گرایان و جنجال آفرینانی نظیر یامین پور تا منتقدانی بهداشتی و مودب وجود دارند، برگزاری مصاحبه با یکی از منتقدان موقر و موجه در اذهان مخالفان نیز می توانست تاثیری بالاتر داشته باشد تا گفتگو با یک مجری که ” از خودشونه”
«محمدعلی ابطحی»، فعال سیاسی اصلاحطلب:
یادداشت محمدعلی ابطحی در روزنامهی «اعتماد» دربارهی گفتوگوی دیشب رییس جمهور درپی میآید:
١. روحاني سوال مربوط به سانچي را متفاوت جواب داد. تاكيدش روي اينكه كشتي نفت كش در اختيار وزارت رفاه بوده و از اين مساله به كوچك كردن بنگاه هاي اقتصادي گريز زد جالب بود. اما بخشه مربوط به خانواده هاشان رسمي بود
٢. در مورد زلزله رشيد پور سوالش راخوب مطرح كرد و جواب روحاني التيام بخش بود و كاش به بحث مشكلات حفاظتي در كنار مرز اشاره بيشتري ميكرد. نسبت به بافت فرسوده وتخصيص مجاني زمين و ساختمان ادعاي بزرگي كرد كه بعيد است اين در توان دولت باشد. از مواردي است كه بعد از كلنگ زدن جامعه مدني بايد در اين مورد پرسشگر باشد.
ضعف اين بخش بي توجهي به تلاش جامعه مدني بود. بايد رييس جمهور از آنها ياد وتشكر مي كرد
نميدانم رشيد پور چرا سئوالاتش را فكر مي كند جسارت است و هي ميگويد جسارت بكنم. اين توهين به شان خبرنگار و قدرت است
٣. در مورد قاچاق يك جمله رييس جمهور ميگفت قاچاقچي ها چه كساني هستند و چرا نمي تواند. اشاره اي به دستور رهبري مي كرد كه نيروهاي مسلح نبايد در كارهاي اقتصادي وارد شوند
٤. نوسانات ارز با حرفهاي رييس جمهور نبايد باشد. اما هست. پاسخي داده نشد. اعتراضهاي اخير و گرانتر شدن يورو از واقعيت فكر كردن به مهاجرت حكايت دارد كه كاش اشاره مي شد وريشه يابي مي شد
٥. ناامني و تنش هاي داخلي ريشه هاي جدي دارد. اشاره رييس جمهور به ازادي هاي بيشتر كه خواست مردم است اما راه حل واجرايي شدنش را مردم از رييس جمهور مي خواهند.
رشيد پور خيلي از اين بخش رسمي و دستوري گذشت
٦. در مورد مساله گرد وغبار مردم نازنين خوزستان جواب هاي رييس جمهور نكته مثبتي داشت كه رسما گفت دير شروع شده است. و قول داد كه حتما بودجه ان را تامين كند. مردم خوزستان مشكل روزمره دارند و قرباني مي شوند. نفت ما از خوزستان است. خدا كند اين اولويت باشد. نسل كشي است. مجلس هم توضيح دهد در مورد بودجه ريزگردها
٧. مساله صندوقهايي كه پول مردم را گرفته اند و بحران افريدند ، توضيح روحاني صورت مساله را توضيح داد. اما واقعيت اين است يك عده پول مردم را خوردند و حتي اگر دولت جبران كند، بقول رييس جمهور باز هم از جيب مردم است. انها را بايد معرفي ومحاكمه كنند.اين حلقه مفقوده است. انها پول را چه كرده اند و چرا سييتم قضايي در طول پزداختهاي غير متعارف برخورد نكرده اند
٨. در مورد فيلترينگ و فضاي مجازي سئوال رشيد پور تنها با جسارت در مورد توييتر پرسيد. اما استيصال روحاني كاملا مشهودبود ولي كافي نبود. بايد فيلترشكن حرمت داشته باشد
٩. متاسفانه سوالات اقاي رشيد پور متفاوت نبود. حتي طعم سخنراني هاي آزاد خود روحاني را نداشت. از سياست داخلي وخارجي و حتي اقتصاد حرف مهمي پرسيده نشد. وجواب هم طبعا داده نشد. كشور غرق در نااميدي است. مشكلات اخير اشاره نشد. حتي سوالات از برنامه هاي عادي رشيد پور هم خيلي محافظه كارانه تر بود. كشور به مصاحبه ي ديگري احتياج داشت.
«محمدرضا جلاییپور»، جامعهشناس و فعال سیاسی اصلاح طلب:
به نظر من در مجموع روحانی امشب در شبکه یک صدا و سیما در ساعت ۹ شب ۲/۱۱/۹۶ خوب صحبت کرد. مثل رئیس جمهور یک کشور با ثبات.
دنبال تحریک مخاطب نبود همچنین دنبال تحریک منتقدان درون حاکمیتی اش نبود. ثبات کشور برای او ارزش پایهای است.
حق اعتراض مردم را پذیرفت.
راجع به ارز به مردم نشانه خوبی داد. گفت در آمد ارزی ما از مخارج ما بیشتر است.
حرف های او درباره زلزله، بافت فرسوده و ماشین های فرسوده و موسسه های ورشکسته اعتباری واقعی و غیر تبلیغاتی بود.
امشب صحبت های او شبکههای سرنگونی طلب را در خماری گذاشت.
« محسن ماندگاری»، روزنامه نگار
مصاحبه تلویزیونی دوشنبه شب رییس جمهور بر خلاف گفتگوهای 12 سال گذشته با روسای جمهور، به استانداردهای مصاحبه های تلویزیونی نزدیک تر بود.
یادتان بیاید سالها قبل را، مرتضی حیدری (که از نظر من، همچنان بهترین مصاحبه کننده تلویزیون است) مثل مجسمهای مینشست در برابر آقای احمدی نژاد و با لبخندهای مصنوعی سوالات کلیشهای می پرسید و گوی و میدان را می سپرد به رئیس جمهور محترم.
این بار اما ابتکار دفتر رئیس جمهور کارگر افتاد و مصاحبه ای که می توانست مثل گذشته، کلیشه ای و ملال آور باشد را از یک مونولوگ به دیالوگ تبدیل کرد.
حضور رضا رشیدپور مجری صریح اللهجه تلویزیون در این گفتگو و تحمل رئیس جمهور برای پاسخگویی به سوالات انتقادی، رمز موفقیت نسبی این برنامه بود.
رشیدپور اگرچه نسبت به مجریان پیشین که صرفا نقش پایه میکروفن را ایفا می کردند بسیار بهتر بود اما در عین حال نشان داد که تبحرش در تاکشوهای سرگرم کننده بیشتر است و برای مصاحبه های جدی، به دلایل زیر آمادگی و تسلط کافی ندارد:
1. مصاحبه کننده حتی اگر با رئیس جمهور هم مصاحبه می کند باید بتواند در حد وسع خود مصاحبه را مدیریت و هدایت کند و ریتم و زمان را حفظ کند. سخنان انتهایی روحانی نشان داد که رئیس جمهور مایل بود درباره دیگر مسائل مهم و جنجالی روز هم صحبت کند اما توقف طولانی در برخی سوالات کمتر مهم، مجال طرح پرسش های اساسی تر را از مجری برنامه گرفت.
2. مصاحبه کردن بدون کاغذ و قلم، افتخاری برای یک خبرنگار نیست. همانطور که سخنرانی بدون نوشته نیز دیگر فضیلت محسوب نمی شود. شاید اگر رشیدپور محورها و سوالاتش را روی کاغذ داشت، مصاحبه منسجم تری را شاهد بودیم.
3. مصاحبه کننده، مخصوصا برای مصاحبه با رئیس جمهور باید اطلاعات کامل و بی نقصی در حوزه های مرتبط با سوالات خود داشته باشد. او دستکم دو بار اطلاعات غلط پرسید و با تذکر مصاحبه شونده روبرو شد؛ اعلام رقم سی میلیون خانوار خسارت دیده از موسسات اعتباری و اشتباه گرفتن صندوق توسعه ملی با صندوقها و موسسات مالی اعتباری از جمله این اشتباهات بود.
4. رشیدپور در 9 سوال خود حداقل 7 بار به رئیس جمهور جسارت کرد! و هر بار هم از رئیس جمهور از بابت آنچه خودش آن را جسارت خواند عذرخواهی! پرسشگری کار اصلی خبرنگار است و پرسش به معنای جسارت نیست که خبرنگار از بابت آن مکرر عذرخواهی کند.
5. وظیفه مصاحبه کننده، قول گرفتن از مصاحبه شونده نیست! وظیفه خبرنگار پرسیدن سوال و گرفتن پاسخ شفاف است. رشیدپور در جای جای مصاحبه، رسالت خود را قول گرفتن از رئیس جمهور تعریف کرده بود.
6. پوشش مجری تلویزیونی آن هم در یک مصاحبه رسمی تابع قواعد و استانداردهایی است. پوشیدن کت برفکی با لباس یقه اسکی، مصاحبه را متفاوت نمی کند. لباس غیررسمی حتی برای گفتگو با شخصیتی استانداردگریز چون احمدی نژاد هم مناسب نیست چه رسد به روحانی.
7. هنوز هم متوجه نشده ام آقای رشیدپور استاندارد جهانی 60 دقیقه را برای مصاحبه از کجا آورده بود؟
با این همه، مصاحبه دوشنبه شب رشیدپور با رئیس جمهور احتمالا بهترین مصاحبه تلویزیون با روسای جمهور در 13 سال گذشته بوده؛ هم موفقیتی برای تلویزیون و هم دفتر رییس جمهور.
«یدالله اسلامی»، دبیرکل مجمع نمایندگان ادوار مجلس:
درروزهای اخیر نه کسی بازداشت شده است نه اعتراض گسترده ای درکشور صورت گرفته است ونه کسی در خیابان ویازندان کشته شده است . تنها نرخ ارز کمی بالا رفته است ان هم در امدهای ارزیمان بیشتر ازنیازهاست . درست می شود . هیج مشکل دیگری هم دراقتصاد وجود ندارد ..
اگر غیر اینها بود حتما رئیس جمهور در گفتگوی به اصطلاح متفاوت به ان می پرداخت . این طور نیست که خبری باشد وایشان خبر نداشته باشند !!!!
«احسان گلمحمدی»، فعال رسانهای اصولگرا
رشیدپور آقای رئیس جمهور را با کودکی که از ولوو پیشنهاد کار داشت اشتباه گرفته بود!؟
لطفا گفت و گوی آقای رئیس جمهور را تجدید کنید! این یکی چنگی به دل نزد!
“به راننده تون فرمودید؟” از این سوال می توان به عنوان چالشی ترین سوال گفت و گوی تلویزیونی دیشب رضا رشید پور و دکتر حسن روحانی یاد کرد؛ سوالی که از شدت عمق همه معماهای سه دهه اخیر مردم ایران را حل کرد.
ماجرا این سوال برای آنان که این گفت و گو را ندیدند؛ حسن روحانی رئیسجمهور کشورمان به حضور خود در مناطق زلزله زده اشاره می کند و می افزاید: در کرمانشاه در سرپل ذهاب جایی مشخص شده بود که من از ماشین پیاده شوم و آنجا برای مردم صحبت کنم در مسیر که میرفتیم جایی را دیدم که ساختمانی فرو ریخته همان جا گفتم که نگه دارد” اینجا بود که سوپرمن داستان ما وارد ماجرا می شود و سوالی کلیدی می پرسد:” به راننده تون فرمودید؟{که نگه دار}”
اخه آقای رشیدپور{ با صدای مریلا زارعی} چه فرقی می کند که آقای رئیس جمهور به چه کسی گفته است نگه دار؛ حالا محافظ، راننده، سرتیم حفاظت، مسئول تشریفات یا حالا هرچی!
گفت و گویی که در آن خبری از اشتغال و هسته ای و برجام نبود؛ و محور اصلی بحث پیدا کردن کسی بود که روحانی به او گفته بود نگه دار آقا!
در بخشی از این گفت و گو آقای رشیدپور به دکتر روحانی می گوید: مردم از ارز مطمئن باشند؛ روحانی می گوید: بله
رشید پور به میدان می آید و می گوید همین کافی بود همین بله را می خواستم بشنوم!
بچه که بودیم برای مطمئن شدن از اینکه اوضاع تحت کنترل است از مادرمان سوال می کردیم و منتظر بودیم تا او هم بله بگوید؛ بله مادر حکم هزارتا امضا و سفته بقیه را داشت:”مامان، لباسم خوبه؟ مامان، من لاغر شدم؟ مامان، من خوش تیپ شدم؟ و……” آقای رشیدپور با این سوال ما را برد به آن دوران؛ فقط من یادم نمی آید که از مادرم پرسیده باشم از ارز مطمئن باشم؟؛ جناب رشیدپور یادت باشد که بله گفتن ایشان که عزیز ماست وقتی دلار مرزهای 4500 تومان را هم رد کرده دردی از مردم دوا نمی کند؛ هرچند گویا از شما دوا کرد!
ضعف تیم رسانه ای دولت برای همگان آشکار شده است به طوریکه آیت الله هاشمی هم در دوران حیات خود رسما به این موضوع انتقاد کردند؛ در بخشی از گفت و گوی دیشب رشیدپور به روحانی می گوید “چرا در کرمانشاه از ماشین پیاده نشدید؟” او هم می گوید “من پیاده شدم”؛ رشیدپور ادامه می دهد “اگر از ماشین پیاده شده بودید چرا عکسی از شما بیرون از ماشین منتشر نشده است؟” و بعد از روابط عمومی نهاد ریاست جمهوری میخواهد که “عکسی اگر هست منتشر کنند”؛ چند ثانیه بیشتر نمی گذرد که کانال های منتسب به دولت پر می شود از عکس هایی که 2 ماه است منتشر نشده است.
سوال اینجاست تیم رسانه ای دولت که همه و همه به ضعیف و کند بودن اطلاع رسانی هایش انتقاد دارند و همه به یقین رسیده اند که سطح توان آن هم همان است که انجام داد و نه بیشتر؛ چطور در عرص چند ثانیه بعد از این سوال اینگونه می تواند واکنش نشان دهد؟ و اگر تیم رسانه ای روحانی اینقدر قوی و آنلاین است چرا وضع او اینگونه شده! به همین دلیل خیلی ها معتقد بودند تا این سوال کاملا هماهنگ شده بود تا این موضوع که دو ماه است در برخی از رسانه ها مطرح است که چرا روحانی در کرمانشاه حتی از ماشین ش پیاده نشد اینگونه پاسخ داده شود ولاغیر!
«فرید مدرسی»، روزنامهنگار و عضو سابق دفتر تحکیم وحدت:
نه آسمانریسمان بافت و نه فیلی هوا کرد
گفتگوی امشب حسن روحانی، رئیسجمهور صرفنظر از محتوا و جزئیاتِ آن، یک پیام صریح داشت؛ ساختار سیاسی-اجتماعی کشور پیچیده و در هم گره خورده است. شکافها و دوقطبیها روی هم انباشته شده و هر آنچه گرهها را کور، شکافها را عمیق و دوقطبیها را تشدید کند، راهی به ناکجاآباد است؛ ناکجاآبادی که تیره و مبهم و پیشبینیناپذیر است.
بحرانهای کنونی نوک کوه یخی است که از آب سر برآورده؛ وگرنه آن زیرِ جامعه و سیاست و مذهب و اقتصاد، آنچنان عرصهای است که شاید این بحرانها که میبینیم، برابرش بهشت برین باشد.
روحانی لبخند زد، مکث کرد و سر و دستاش را تکان داد اما همه این تصاویر عادی از پیچیدگیهایی در نهان خبر میداد -لااقل من اینگونه فهمیدم؛ والا هم خطیب است و هم سیاستمدار، هم حقوقدان و هم دیپلمات میتوانست تیترهایی رسانهپسند بیآفریند و واژگانی به استخدام بگیرد که فضای رسانهای را سرگرم کند و شاید گرم اما نخواست. از جملات عامهپسند یاری نگرفت و برابر فشار هواداران و منتقدانش محکم ایستاد و نه آسمانریسمان بههم بافت و نه فیلی هوا کرد؛ تا لااقل شرایط کنونی را حفظ کند و در شرایط ناپایدار، بهانهای نشود برای زلزلهی سیاسیِ فردا.
انتهای پیام
سلام-آیا به رشید پور اهل تبریز اجازه نداده بودند مورد اسفبار دریاچه ارومیه که چهارده میلیون از ساکنان آذربایجانی را شدیدا تحت تاثیر قرار داده مطرح کند به نظر من این مصاحبه کاملا فرمایشی بود