خرید تور تابستان ایران بوم گردی

توضیحات قابل تأمل «دریانورد» درباره‌ی «سانچی»

کاربری به نام «دریانورد» در توییتر که گفته است دریانورد و مدرس دوره‌های دریایی است و 10 سال سابقه‌ی کار روی شناورهای نفتکش را دارد، توضیحات قابل تأملی درباره‌ی مسایل پیرامون حادثه‌ی نفتکش «سانچی» ارایه کرد.

به گزارش انصاف نیوز، «دریانورد» در این توییت با بیان پرسش نخست نوشت:

«مگه کشتی‌ها هم تصادف می‌کنن؟ بله براحتی! اگر عبارت collision at sea رو گوگل کنید، نتیجه‌ی شما رو شگفت‌زده می‌کنه و خواهید دید که کشتی‌ها هم مثل سایر وسایل نقلیه آمار تصادف بالایی دارند. کشتی یک وسیله‌ی نقلیه است و راهبرش آگه خطا کنه، تصادف اتفاق می‌افته.

کشتی یک وسیله‌ی نقلیه است که از سوی انسان هدایت می‌شه و دقیقاً مثل یک ماشین می‌مونه؛ تمام دستگاه‌های کمک ناوبری ماشین هستن و قدرت تصمیم‌گیری ندارن و آینه‌ی افسر ناوبر هست که تصمیم نهایی رو می‌گیره، بنابراین خطای انسانی بخش جدا نشدنی از این ماجراست. اگر افسر ناوبری تصمیم اشتباهی بگیره یا دیر تصمیم بگیره، نتیجه‌اش می‌شه تصادف که به هیچ وجه اتفاق نادری نیست. اون محدوده‌ی دریایی- (دریای چین تا دریای زرد) – بسیار پر تردد و با سابقه‌ی زیاد حوادث دریاییه.

موضوع بعدی، این که آیا نفرات در موتورخانه بودند؟ به نظر بنده و سایر همکاران خیر. دستورالعمل‌های ایمنی دریایی خیلی شفاف و مشخص هستند. بعد از تصادف باید تعادل کشتی، اطفای حریق و ترک کشتی را مد نظر قرار داد. هیچ‌گاه هیچ دستوری مبنی بر پناه گرفتن در کشتی در حال غرق شدن نبوده و نیست.

آیا کشتی چیزی به نام اتاق ایزوله یا اتاق امن دارد؟ خیر؛ همچین چیزی با تمام داستانهایی که حول آن گفته شد برای موارد ایمنی مثل حریق وجود ندارد. از موتورخانه تنها در زمان حمله‌ی دزدان دریایی به عنوان اتاق امن استفاده می‌شود.

– هیچ ناخدایی در یک کشتی گرفتار حریق که هر لحظه امکان غرق شدن دارد، از نفراتش نمی‌خواهد که در پایین‌ترین نقطه‌ی کشتی که موتورخانه است پناه بگیرند و در نهایت نفرات در بحرانی‌ترین حالت با پوشیدن لباس شناوری و جلیقه‌ی نجات به دریا می‌زنند.

– امکانات ایمنی این مدل کشتی‌های نفتکش بسیار زیاده: دو قایق نجات، 5 قایق نجات بادی، 14 حلقه‌ی نجات، جلیقه‌ی نجات و لباس شناوری بیشتر از تعداد سرنشینان. هر دو هفته یکبار هم پروسه‌ی تخلیه و استفاده ازاین تجهیزات تمرین می‌شود و همه‌ی نفرات دانش کافی دارند.

– امکانات اطفای حریق این کلاس کشتی‌ها بسیار زیاد است. دو نوع فوم مختلف با ظرفیت بالا، سیستم اطفای حریق با آب با تغذیه‌ی نامحدود از آب دریا و تجهیزات کامل شامل nozzle, hose, hydrant, monitor gun و انواع کپسول‌های قابل حمل در سایزها و تایپ‌های مختلف.

– چرا پرسنل خودشان اطفای حریق نکردند؟ تصادف در نقطه‌ی بسیار بدی اتفاق افتاده، محموله‌ی کشتی یک میلیون بشکه میعانات گازی (condensate) بوده و به اندازه‌ی بنزین قابلیت اشتعال دارد و حریق نزدیک به 160 هزار تن سوخت در یک کشتی تصادف کرده و از کار افتاده، انتخاب اول یک ناخدا نخواهد بود.

– چرا آتش‌سوزی رخ داده؟ احتمالاً کشتی چینی بعد از برخورد، بدنه‌ی نفکش را پاره کرده و به قسمت مخزن رسوخ کرده؛ همانجایی که ماده‌ی قابل اشتعال حالا در تماس با اصطلاک و جرقه‌های بدنه‌ی فولادی دو کشتی قرار گرفته و به سرعت مشتعل شده.

– احتمالاً تصمیم ناخدا به ترک کشتی طبق دستورالعمل ایمنی بوده و در حین جمع شدن افراد یا mustering در محوطه‌ی قایق نجات گرفتار یک انفجار کاری شده‌اند و همه چیز برایشان به پایان رسیده.

کشتی طوری طراحی شده که رو به باد قرار می‌گیرد، باد شدید آن شب، سوخت نشت کرده را به سمت قبل که قایق نجات بوده می‌برده و همراهش شعله‌های چند ده متری و حجم عظیمی از گازهای کشنده و دود را به قسمت عقبی برده و دسترسی و کارایی نفرات در امر نجات را کاهش داده.

– به غیر از گرما، شعله، دود که روند عملیات و کارآیی نفرات را کند می‌کرده، تاریکی شب و از همه مهمتر کشندگی گازهای سمی که تمام محوطه را دربرگرفته‌اند هم اضافه کنید. در این حین، اگر انفجاری رخ داده باشد، همه بی‌پناه در معرض میلیون‌ها ترکش و صدها متر شعله و چند صد درجه گرما بوده‌اند.

– آیا کشتی‌ها جعبه‌ی سیاه دارند؟ بله – دستگاهی ضد ضربه، ضد آب و ضد حریق به نام VDR تمامی مکالمات پل فرماندهی، مکالمات رادیویی، اسکرین شات لجظه‌ای رادارها و نقشه‌های الکترونیک و سایر اطلاعات ناوبری مثل موقعیت جی پی اس، سمت و قطب‌نما و … را در خودش هر لحظه ذخیره می‌کند.

VDR از سوی تیم امداد و نجات چینی روز قبل از غرق شدن برداشته شد و تحویل مقامات شد و از اطلاعاتش براحتی می‌توان تمام جزییات تصادف و واکنش‌های بعدی در پل فرماندهی را دید و شنید.

– چرا پرچم پاناما؟ اول این که در نظر بگیرید مالکیت کشتی هیچ ارتباطی با پرچم آن ندارد؛ برای مثال: شما می‌توانید ماشین خود را هم در تهران پلاک کنید هم سایر شهرستان‌ها ولی مالکیت ماشین متعلق به شماست و پلاک تنها شماره‌ی ثبت شما را مشخص می‌کند، پرچم کشتی دقیقاً همین است.

– پرچم هر کشتی نشاندهنده‌ی استانداردهایی است که یک کشتی پیروی می‌کند. پاناما، کشتی‌های با استاندارد بالا را ثبت می‌کند و این برای کلاس کاری کشتی خیلی مهم است و نشان می‌دهد شما یک کشتی به روز و مجهز با استانداردهای بالا در اختیار اجاره کننده‌ها قرار می‌دهید.

– تمام نفس وجود یک کشتی، کار اقتصادی است؛ یعنی ساخته می‌شود، ثبت می‌شود تا اجاره شود و بار حمل کند. هرچه پرچم و کلاس رده‌بندی کشتی از استاندارد بالاتری برخوردار باشد، شانس بازاریابی آن کشتی هم بالاتر می‌رود و در نهایت برای مالک صرفه‌ی اقتصادی دارد، چون مشتری بیشتری دارد.

– مقصر تصادف کیست؟ اول این که در تصادف کشتی‌ها مثل ماشین، یک نفر مقصر و یک نفر متضرر نداریم، بلکه درصدی از تقصیر بین طرفین از سوی کارشناسان خبره تقسیم می‌شود، چون در دریا در هر صورت هر دو شناور موظف به انجام مانور جهت جلوگیری از تصادم هستند و وظیفه‌ی قانونی هر دو طرف ماجراست.

– اطلاعات میدانی زیادی برای بررسی تصادف از سوی کارشناسان جمع‌آوری می‌شود و با تطبیق گزارشات میدانی با اطلاعاتی که از VDR استخراج می‌شود، سهم تقصیر طرفین تصادف مشخص می‌شود.

– بیمه و خسارت؟ بله. کشتی‌ها بیمه‌های پوششی بسیاری دارند که تمامی ابعاد یک حادثه را برای مالک جبران می‌کنند. اعم از خسارت مالی، خسارت جانی و حتی مسوولیت‌های اجتماعی مانند خسارت ناشی از آلودگی زیست محیطی و …

– برای این که بیمه‌گر بهتر و معتبرتری نصیب مالک کشتی شود، باید پرچم و رده‌بندی با استانداردهای بالا داشته باشه. این مجموعه‌ها، حلقه‌های اقتصادی نزدیکی دارند و اگر می‌خواهید دسترسی به بهترین‌ها داشته باشید، باید رده‌بندی و پرچم و بیمه‌ی همسطح انتخاب کنید.

– کارشکنی؟ چون دریانوردی در آبهای آزاد انجام می‌شه، قوانین بین‌المللی وضع شده که در حوادث اینجوری کشورهای درگیر حادثه در خم و پیچ قوانین داخلی همدیگه نمونن و در نظر بگیرید دولت عقب افتاده و کمونیستی چین خیلی از کنوانسیون‌ها و معاهدات بین‌المللی رو نپذیرفته و تعهد و الزام نداره.

– از طرفی چینی‌ها بسیار منفعت طلب و کاسبکارن، هیچ چیزی براشون مثل پول اهمیت نداره و همه چی رو بسیار پیچیده و قراردادی می‌کنن و مطمئن هستم الان صدها هزار دلار از ایران چاپیدن و صدها هزار دلار دیگه برامون فاکتور آماده کردن.

– درصورتی عملیات امداد و نجات طبق کنوانسیون‌های دریایی یک اقدام داوطلبانه و انسان‌دوستانه است که در تمام دنیا ظاهراً به جز چین انجام می‌شه. امان از روزی که کار آدم به این جور کشورهای عجیب و غریب و زبون نفهم بخوره.

– حادثه از روز اول تا روز نهم بازتاب چندانی نداشت و جامعه‌ی مجازی تمایل چندانی برای انعکاس موضوع نداشت، ولی روز نهم همین که دوسوم کشتی غرق شد و خبر مرگ 32 نفر تأیید شد، انواع و اقسام نظرات از زمین و زمان باریدن گرفت.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. جناب دريانورد، چرا در مورد برادران و آقايان چيني ما ، اينگونه کم لطفي ميکنيد!؟ برادري و آقائي چين نسبت به ما روشن تر از اين که بيش از 20 ميليارد دلار پول ما را نداد ، اما گفت چون بدليل تحريم نمي توانيم اين پول را بشما بدهيم، لذا معادل آن را بشما وام ميدهيم و همان پول خودمان را بما وام داد و بيمه آن را هم کم کرد و سود وام را هم صد البته گرفت، ديگر برادري و آقائي بهتر و شفاف تر از اين!!؟

    2
    1
    1. جناب جزایری، نگاه یک عده به چین، تقریباً شبیه نگاه گروهی دیگر (و احتمالاً در طیف مقابل سیاسی) به ایالات متحده است. آنچه که من می فهمم این است که، ما یک پولی دست اونها داشته ایم و به دلیل تحریمها، انتقال آن به صورت قانونی ممکن نبوده است. اونها راهی را پیشنهاد کرده اند که اصطلاحاً تحت عنوان «دور زدن تحریمها» شناخته می شود. ما هم بنا به شرایطی که داشته ایم، روش مزبور را به همراه هزینه هایش پذیرفته ایم. از نظر شما، چین به جز استفاده حداکثری از موقعیت ها در راستای منافع ملی اش، می بایست کار دیگری میکرد؟! امیدوارم نخواهید که روابط بین دولتها را با عناوینی نظیر مروت و جوانمردی و عیاری توضیح بدهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا