داور جشنواره و چند اثر برای توقیف «روز عقیم» انصراف دادند
واکنش هنرمندان و روزنامه نگاران به توقیف نمایش «روز عقیم»
پنجمین روز «جشنواره تئاتر فجر» با توقیف نمایش «روز عقیم» همراه بود. تعدادی از هنرمندان در واکنش به توقیف این نمایش واکنش نشان دادند.
به گزارش انصاف نیوز در پی توقیف نمایش تئاتر «روز عقیم» به کارگردانی حسین کیانی در جشنواره تئاتر فجر تعدادی از هنرمندان به این توقیف واکنش نشان دادند. محمد عاقبتی کارگردان و همچنین داور بخش آف_استیج جشنواره تئاتر فجر در اعتراض به این اتفاق از ادامه همراهی جشنواره فجر انصراف داد.
قرار بود جشن بزرگداشت روز گفتگو، روز آزادی بیان و اندیشه باشد
«محمد عاقبتی» در صفحه خود در اینستاگرام نوشت:
من «محمد عاقبتی» کارگردان تاتر و داور بخش آف_استیج جشنواره تاتر فجر، در اعتراض به حذف و توقیف نمایش «روز عقیم» به کارگردانی همکارم «حسین کیانی» از ادامه همراهی با جشنواره و داوری نمایشهای این بخش انصراف میدهم. قرار بود جشن بزرگداشت روز گفتگو، روز آزادی بیان و اندیشه باشد…
پ ن 1- از شهامت «محمد سماوات» برای به صدا درآوردن دوباره این زنگ خطر تشکر میکنم.
پ ن 2- مطمئنم رفیق عزیز و هوشیارم «حمید آذرپور» تصمیم را درک خواهد کرد.»
تآترها در خاطرهها میمانند
«افشین هاشمی» کارگردان و بازیگر تئاتر در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت:
«ممنون از محمد عاقبتی – همصنفی که هم کار کردهایم باهم و هم زندگی – برای ادامهٔ حرکت محمد مساوات – همصنفی که در زندگی کلا دو بار خودش و تآترش را دیدهام – که جسورانه حمایت کرد از حسین کیانی – همصنفی که همیشه تماشاگرش بودهام و همکارش نه. بعدن مُفصّل دربارهٔ این اتفاق خواهم نوشت اما اکنون به این بسنده میکنم که: حسین کیانی! این جشنواره است که نمایش تو و اعتبار حضورت را از دست داد. و این نه جملهٔ یک قماربازِ دستباخته که واقعیت محض است. امروزه روز تو به جشنواره احتیاجی نداری و مهم این است که تماشاگرانی پیشتر نمایشت و حرفت را شنیدهاند. هیچکس فرداروز نام هیچ مدیر یا مسئولی را به یاد نخواهد آورد، اما تآترها در خاطرهها میمانند.»
انصراف میدهم!
«محمد مساوات» نیز در واکنشی نوشت:
«هوالقاهر
با سلام خدمت دبیر محترم جشنواره بین المللی تئاتر فجر آقای فرهاد مهندس پور
این جانب سید محمد مساوات سرپرست گروه تئاتر رادیکال ۱۴ نویسنده و کارگردان نمایش «این یک پیپ نیست» در پسِ اتفاق نابخردانهٔ توقیف نمایشِ روزعقیم نوشته و کارگردانی آقای حسین کیانی، به طور رسمی از حضور در بخش مسابقهٔ بین الملل جشنواره و داوری نمایش این یک پیپ نیست انصراف میدهم.»
شانه خالی نکردیم و نخواهیم کرد
نوید محمدزاده بازیگر تئاتر و سینما نیز در اینستاگرام نوشت:
«توقیف شد!
همچون خیلی از آثار هنری دیگر. این لامصب «توقیف» عادتمان شده، درست مثل صبحانه، ناهار، شام… فلان فیلم «توقیف» شد، فلان تئاتر «توقیف» شد، فلان کنسرت «توقیف» شد! فلان شخص …چه هنری، چه غیر هنری «توقیف» و «حذف» شد. سِر شده تن ما از این «توقیف»! ولی شانه خالی نکردیم و نخواهیم کرد، حالا هی «توقیف» کن.»
روز عقیم را هیچ کس توقیف نکرد جز خود ما
«محمدرضا ایمانیان» بازیگر تئاتر، سینما و تلویزیون در صفحه خود در متنی اینگونه آغاز کرد «روز عقیم را هیچ کس توقیف نکرد جز خود ما» و نوشت:
«روز عقیم را هیچ کس توقیف نکرد جز خود ما
توقیف روز عقیم حاصل ندانم کاریها و کم کاریهای خود ماست. آن زمانی که به جای سر و سامان دادم به تنها خانه خود فقط به فکر بیمه بودیم و تلاشی برای قدرتمند کردن خانه تئاتر نکردیم. آن موقع که درست بیخ گوش کاخ تئاتر ایران، همین تئاترشهر، ساختمان نمیدانم چی چی بالا میبرند و فقط نگاه میکنیم. همان زمان که قولهای داده شده را مطالبه نمیکنیم و فکر میکنیم با سکوت همه چیز درست میشود. همان لحظه که اندیشه را به تعداد بیشتر صندلیها فروختیم و اجازه دادیم هر کسی به اسم تئاتر خصوصی، تئاتر را قربانی کند.
درست از همان زمان روز عقیم، عقیم شد. توقیف شد. که توقیف نه بلکه خفه شد و در واقع با سکوت خفه کننده خود داریم تئاتر را خفه میکنیم. اگر قدر و مقداری جسارت و شهامت داشته باشیم باید بسیار مصرانه، پیگیر پاسخگویی شفاف و عذرخواهی و البته جبران این فضاحت از سوی سیستم دولتی باشیم.
توقیف روز عقیم میتواند جرقهای باشد برای آن که یک بار برای همیشه تکلیف هنر و هنرمند را مشخص کنیم و جایگاه صنفی خود را بالاتر ببریم. بیاییم برای یک بار هم که شده نه فقط در فضای مجاز که لازم است بلکه در دنیای واقعی هم حمایت خود را از همکار و هم صنف خود نشان دهیم. فارغ از هرگونه اختلاف نظر و سلیقه شخصی بیاییم برای یک بار هم که شده محکم در مقابل تصمیمهای ناگهانی، نابخردانه و بی منطق ایستادگی کنیم. امیدوار هستم همه اهالی تئاتر تا جشنواره تئاتر فجر ۳۶ تمام نشده حرکتی دست جمعی و قاطع نشان دهند. تا بعد همین»
توقیف کردن از ترسیدن می آید
«مهراب قاسمخانی» نویسنده و فیلنامه نویس نیز در واکنشی اینستاگرامی نوشت:
«توقیف کردن از ترسیدن میاد… ترس از آزادی، ترس از آگاهی، ترس از گفتن و شنیدن واقعیتها، ترس از تغییر…»
صحنه خانهی ماست و شما تصمیمگیرندگانِ بی جواب، مهمانانی موقت است. ما حرمت میزبانی نگه میداریم!
«الهام پاوه نژاد» بازیگر سینما نیز چنین واکنش نشان داد:
« چه کسی میخواهد، من و تو، ما نشویم ؟ خانهش ویران باد…
هیچ شیرینی مثل این حمایت و باهم بودن نمیتواند تلخیِ زهرِ توقیف بیدلیل و پشتوانهی یک اثر هنری را کم کند.
به عنوان عضو خانوادهی اصیل و نجیب تأتر، از محمد مساوات برای انصراف اجرایش و از محمد عاقبتی برای انصراف از ادامهی داوری در جشنوارهی تاتر فجر، به حمایت از توقیفِ اجرای به روی صحنه رفته و دعوت شدهی حسین_کیانی ، نمایش روز عقيم سپاسگزارم و به احترامتان میایستم. میدانم حمایتی اینچنینی در این روزگار مصلحت طلبی تصمیمی دشوار بوده است.
صحنه خانهی ماست و شما تصمیمگیرندگانِ بی جواب، مهمانانی موقت. ما حرمت میزبانی نگه میداریم!
هنر را نمیشود عقیم کرد! بهمن ۹۶»
«بهشون گفته شده درباره روزعقیم چیزی ننویسید»
«فاطمه پاقلعه نژاد» خبرنگار نیز در توئیتر خود نوشت:
« یه نمونه از مظلومیت هنر؛اجرای یه تئاتر توی جشنواره فجر یه شب قبل و در حالیکه وانت دکور پشت در سالن بوده برای دکورزدن و…متوقف میشه. رسانههای اصولگرا که خب به هدفشون رسیدن و شادن از این اتفاق.رسانههای اصلاحطلب اما سکوت پیشه میکنن چون بهشون گفته شده درباره روزعقیم چیزی ننویسید!»
«امیر ابتهاج» روزنامه نگار نیز در واکنش به توقیف «روز عقیم» توئیت کرد:
« نمایش «روزعقیم» اثر حسین کیایی که داستانش در سال۵۷ و حول محور حمله انقلابیون به شهرنو یا قلعه (محل زندگی و کار فاحشههای تهران) میگذرد، با فشار «نهادهای غیرفرهنگی» از جشنواره تئاتر فجر کنار گذاشته شد. یک عقبنشینی دیگر از طرف وزارت ارشاد درپی دستور غیرقانونی نهادهای بالا!»
«پرویز براتی» خبرنگار هنری نیز اینگونه توئیت کرد:
« در پی انتشار خبر توقیف نمایش روز عقیم به نویسندگی و کارگردانی حسین کیانی از سیوششمین جشنواره تئاتر فجر، هنرمندان مختلفی نسبت به این اتفاق واکنش نشان دادند که مهمترین آنها انصراف محمد مساوات از داوری نمایشاش در بخش مسابقه بینالملل بود.»
انتهای پیام