موضع صریح رهبری در برابر نگاه مصباح به جمهوریت و آزادی
سلمان احراری، بخش تحلیلی انصاف نیوز: در سخنان اخیر آیت الله خامنهای رهبر انقلاب که به مناسبت سالگرد رحلت امام در حرم امام خمینی (ره) ایراد میشد، به موضوع مهم «روشن کردن نسبت جمهوریت و اسلامیت» اشاره ی صریحی شد. در این سخنان ضمن تاکید بر اینکه «امام به شدت مقید به اسلام و اسلامیت بودند»، آمده است:
“کسی گمان نبرد که امام، انتخابات را از فرهنگ غرب اتخاذ و با تفکر اسلامی مخلوط کرد، چرا که اگر انتخابات و مردمسالاری و تکیه به آرای مردم جزو دین نمیبود و از شریعت اسلامی استفاده نمیشد، امام هیچ تقیدی نداشت؛ آن شخصیت صریح و قاطع مطلب را بیان می کرد. این جزو دین است. لذا در همه قانون گذاری ها و رفتارهای عمومی که تابع این نظم سیاسی و مدنی است، باید شریعت اسلامی رعایت شود و گردش کار در این نظام به وسیله مردمسالاری است.”
این سخنان در حالی بیان می شود که چندی پیش آیت الله مصباح یزدی در سخنانی در دیدار با جمعی از طلاب و مسوولان مدرسه ی علمیه رشد، گفته بود: “امروز در ادبیات سیاسی دو نوع حکومت سلطنتی و جمهوری وجود دارد و نوع سومی ذکر نشده است، لذا امام(ره) وقتی قرار است با کسانی سخن بگویند که حکومت را منحصر در دو نوع میدانند و از طرفی امام(ره) در صدد نفی حکومت سلطنتی موجود در ایران بودند، باید به گونهای سخن میگفتند که آنها هم متوجه شوند و لذا لفظ جمهوری را به کار بردند، هرچند امام قید اسلامی را هم اضافه کردند که آنها متوجه نقش دین در این نوع حکومت بشوند و این یکی از زیرکیها و دوراندیشیهای امام راحل(ره) بود. لذا وقتی برخی گروهها در اویل انقلاب، جمهوری دموکراتیک را مطرح کردند، امام (ره) فرمود “جمهوری اسلامی، نه یک کلمه کمتر و نه یک کلمه بیشتر”. لذا اینکه امام(ره) مثلا میفرمایند میزان رأی ملت است، نه به این معنا که اگر ملت دیگر اسلام را نخواستند، ما هم اسلام را کنار بگذاریم، بلکه از آنجا که آنچه در ادبیات سیاسی امروز ملاک عمل قرار گرفته، رأی مردم است، امام (ره) برای اقناع طرفهای مقابل، به رأی مردم استدلال میکنند. لذا امروز هم اگر رهبری از حقوق بشر و نقض حقوق بشر در غرب سخن میگویند نه به دلیل این که حقوق بشر غربی را پذیرفته باشند، بلکه از باب جدال و استفاده از مقبولات آنها برای اقناع آنهاست”.
آیت الله مصباح یزدی چندی پیش نیز در همایش بررسی راهکارهای تحقق اصل هشتم قانون اساسی، در موسسه ی آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در رابطه با آزادی گفته بود:” امروزه فرهنگ جهانی دنیا بر اساس آزادی و بیبند و باری بنا نهاده شده است و جامعه ی اسلامی ما نیز از فرهنگ غلط غرب به پرچمداری آمریکا تاثیر پذیرفته است و بت آزادی امروز بتی است که همه آن را میپرستند”.
در حقیقت آیت الله مصباح با محدود کردن آزادی به بی بند و باری سعی در تخطئه ی این مفهوم داشت، در حالی که امروز رهبر انقلاب در سخنان خود اجرای کامل شریعت اسلامی را موجب تأمین 4 عنصر اصلی: «استقلال، آزادی، عدالت و معنویت» خوانده و به صراحت در سخن ایشان آمده است: پایبندی به شریعت سعادت بخش اسلامی، علاوه بر آزادی های فردی و مدنی، آزادی ملت از بند مستکبران یعنی استقلال ملی را نیز تأمین می کند، عدالت را محقق می سازد و معنویت را به همراه می آورد.
انتهای پیام