فرعون جدید مصر و آینده دموکراسی / تحلیل دی ولت
به گزارش انصاف نیوز به نقل از شفقنا، تحلیل «دی ولت» از وضعیت مصر پس از انتخابات اخیر در پی می آید:
بالاخره آمار رسمی و قطعی انتخابات ریاست جمهوری مصر اعلام شد و بر پایه اعلام کمیسیون انتخابات “عبدالفتاح السیسی” کاندیدای انتخایات ریاست جمهوری با کسب 723.8 میلیون رای و به عبارت دیگر با 96.9 درصد از آرای ماخوذه برنده انتخابات شد و به ریاست جمهوری مصر رسید. طبق برنامه از پیش تعیین شده السیسی روز یکشنبه در برابر قضات دادگاه عالی قانون اساسی مصر مراسم سوگند و تحلیف خود را انجام خواهد داد. بر پایه آمار منتشر شده تنها رقیب السیسی یعنی همان سیاستمدار و کاندیدای چپ گرا به نام “حمدین صباحی” تنها 318000 رای را از آن خود کرده است و 1.4 میلیون رای نیز باطله اعلام شد.
با این حال بسیاری از مردم مصر پس از اعلام نتایج قطعی انتخابات با بی صبری و کنجکاوی در انتظار شنیدن اولین سخنان فرعون جدید خود بودند. طبق برنامه قرار بود که پس از اعلام نهایی نتایج آرا، سپهبد سابق در مقابل دوربین تلویزیون دولتی قرار گرفته و خطاب به ملت سخن بگوید و البته این سخنرانی طبق برنامه انجام شد.
در زمان سخنرانی عبدالفتاح السیسی از کنار هر خانه ای که عبور می کردیم صدای تلویزیون هایی که سخنان رییس جمهور جدید را پخش می کرد به گوش می رسید و افزون بر آن این سخنرانی از طریق بلندگوهای قدرتمندی که در آن میدان نصب شده بود نیز پخش می شد، همان میدانی که از زمان انقلاب در سه سال پیش به عنوان نماد تغییرات در این کشور واقع در ساحل نیل به شمار می آید، میدانی به نام تحریر به معنای آزادی واقع در مرکز قاهره پایتخت مصر.
اما سخنان رییس جمهور جدید و 59 ساله مصر خطاب به 83 میلیون هموطنش تنها از واژه هایی چرب زبانانه و چاپلوسانه تشکیل نشده بود. او خطاب به مردم مصر گفت:” حال زمان کار و تلاش فرا رسیده است”. السیسی در سخنان خود تاکید کرد که ملت تنها با کار و تلاش سخت می تواند به اهداف خود رسیده و آن را محقق کند. از نظر ژنرال سابق و رییس جمهور فعلی، آینده مانند کاغذ سفیدی است که حال مصری ها می توانند آن را با آن چه که می خواهند پر کنند.
السیسی گفت:” کار مشترک و بازسازی به رفاه و آسایش منجر می شود” و سپس اضافه کرد شاه بیت انقلاب نان و آزادی و حفظ کرامت انسان ها و برقراری عدالت اجتماعی بود و گفت که او می خواهد ملت مصر را در این مسیر به حرکت درآورد.
و البته این به گفته السیسی شاه بیت انقلاب نیاز اساسی و غیرقابل اجتناب مصر به شمار می آید. ناآرامی های چند سال گذشته اقتصاد مصر را در آستانه فروپاشی کامل قرار داده است و اگر کمک های میلیاردی عربستان سعودی در قالب پول نقد و اعتبارهای بانکی به این کشور سرازیر نمی شد بی تردید امروز مصر کشوری کاملا ورشکسته به حساب می آمد. اگرچه که در همین یک سال اخیر در مجموع دوازده میلیارد دلار از سوی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به قاهره سرازیر شده است اما ملک عبداله پادشاه عربستان سعودی در نظر دارد کنفرانسی متشکل از کشورهای کمک دهنده به مصر تشکیل دهد.
اما عبدالفتاح السیسی رییس جمهور جدید و مشاورانش به خوبی می دانند که این وضعیت نمی تواند برای همیشه ادامه داشته باشد و مصر نمی تواند در دراز مدت در فهرست کشورهای کمک گیرنده از پادشاهی های خلیج فارس باقی بماند. طبق شنیده های موجود رییس جمهور جدید حتی به یکی از مشاوران خود در همین روزهای گذشته تاکید کرده است که قصد دارد مردم مصر را از خواب خوش بیدار کرده و آنها را وادار به کار و حرکت جدی کند.
پرزیدنت عبدالفتاح السیسی در همان سخنرانی خود گفت که وقتی او می تواند هر روز ساعت پنج صبح از خواب برخاسته و به سر کار برود پس هموطنانش نیز می توانند و باید همین کار را انجام دهند. السیسی با لحنی تهدیدآمیز اضافه کرد که در مقام رییس جمهور به هیچ عنوان در این مورد اغماض نمی کند و هیچ عذری پذیرفته نیست. لازم به یادآوری است که از زمان سرنگونی حسنی مبارک رییس جمهور اسبق مصر در فوریه سال 2011، این کشور از نظر عدم بهره وری و شمار اعتصاب ها مقام اول را در جهان از آن خود کرده و از این نظر به نوعی رکورددار است. بر پایه یکی از گزارش های رسمی که در سال گذشته انتشار یافت در هیچ کشوری در جهان به اندازه مصر تعطیلی وجود ندارد و بر پایه همین گزارش میلیون ها نفر از کارمندان دولت در مصر روزانه تنها و شاید کمتر از 24 دقیقه کار می کنند.
از سوی دیگر از زمان سقوط محمد مرسی رییس جمهور اسلام گرای پیشین به دست نظامیان مصری در روز سوم جولای سال 2013 و سپس بازداشت و محاکمه وی، حملات متعددی به هواداران وی شده و صدها نفر از طرفداران رییس جمهور سابق و مخالفان حکومت نظامیان در همین یک سال اخیر به دست نیروهای امنیتی تحت امر نظامیان کشته شده اند. در همین رابطه آمارهای منتشر شده از سوی سازمان های حقوق بشری و مردم نهاد حکایت از آن دارد که از زمان سقوط محمد مرسی و در عرض ده ماه یعنی تا روز 15 ماه مه سال جاری در مجموع 41163 نفر توسط نیروهای پلیس بازداشت و روانه زندان شده اند.
حمله تروریستی به یک اتوبوس حامل گردشگران خارجی در شبه جزیره سینا نیز که منجر به کشته شدن سه توریست گردید هزینه های زیادی به صنعت توریسم مصر تحمیل کرد و کلیت این صنعت در آن کشور را به آستانه سقوط کشانده است. این مساله موجب شد که بسیاری از دولت های غربی نسبت به سفر به مصر به شهروندان خود هشدار بدهند و این در حالی است که اماکن تاریخی و به ویژه سواحل آفتابی دریای سرخ تا پیش از آن یکی از مقصدهای اصلی گردشگران اروپایی و آمریکایی به شمار می آمد و همواره آکنده از توریست های خارجی بود. و حال اتاق های خالی هتل ها و سواحل سوت و کور مصر در واقع حفره ها و کسری های عظیم در بودجه این کشور پدید آورده است، بودجه ای که بخش اعظم آن در تمام این سال ها از راه کسب درآمدهای حاصل از سفر و اقامت گردشگران خارجی در این کشور تامین می شد.
کارمندان این هتل ها در حال حاضر و غالبا بدون دریافت دستمزد به مرخصی های اجباری رفته اند. و بسیاری از مصری ها دقیقا به همین دلیل به عبدالفتاح السیسی رای دادند زیرا به باور آنان السیسی به عنوان ژنرال سابق تنها کسی است که می تواند امنیت و ثبات را در مصر برقرار کند، یعنی همان دو گزینه ای که برای برخورداری از یک صنعت موفق توریسم و درآمدهای سرشار حاصل از آن امری ضروری و حیاتی به شمار می آید. این روزها در خیابان های مصر همواره این جمله از زبان بسیاری از مردم به گوش می رسد که اگرچه آزادی برای روح و روان آدمی خوب است اما آزادی به تنهایی برای زنده ماندن و سیر شدن کفایت نمی کند.
در این میان ظاهرا بر خلاف بسیاری از مردم مصر این ایالات متحده آمریکا و برخی کشورهای غربی هستند که خواهان توجه به دموکراسی در این کشور شده و از رییس جمهور جدید مصر می خواهند که در این مسیر باید اصلاحات جدی در کشور را دنبال و رهبری کند. کاخ سفید واشنگتن به تازگی به صورت رسمی اعلام کرد:” رییس جمهور مصر باید متعهدانه و شفاف حکومت کرده و حقوق اساسی همه مصری ها را حفظ و از آن دفاع کند. واشنگتن با علاقه فراوان از همکاری با السیسی استقبال کرده و خواهان ادامه همکاری های استراتژیک با مصر است”.
اما ظاهرا السیسی آب پاکی را در این مورد روی دست دموکراسی خواهان و کشورهای غربی ریخت و در همان سخنرانی اعلام کرد که برای برقراری دموکراسی واقعی در مصر به 25 سال زمان نیاز است و از این گفته رییس جمهور مصر به نوعی بوی یک تهدید به مشام می رسید.
انتهای پیام