خرید تور تابستان

چند درصد لیست منتشره بدهکاران بانکی واقعیست؟

سخنان احمد بخشایش، یکی از نمایندگان مجلس در مجلس، از روز گذشته تنها سند تایید لیست چند نفره از بهدکاران بانکی قرار گرفته که روح الله زم، فرزند حجت الاسلام زم از مسوولان پیشین فرهنگی در فضای مجازی منتشر کرده است؛ اما بخشایش حالا می‌گوید که آن لیست را دیده اما سخنانش در تایید آن نبوده، هر چند آن را به صورت کلی رد هم نمی‌کند.
بخشایش در گفتگو با انصاف نیوز می‌گوید که در این فهرست منتشر شده، هم عددها بزرگنمایی شده و هم جناحی تنظیم شده و اسامی دیگران از جمله بدهکاران خصوصی نیست. به اعتقاد او، انتشار لیست ناقص با هدف و برنامه بوده است، ضمن اینکه بزرگنمایی عددها در آن باعث از حساسیت افتادن افکار عمومی و بی اعتمادی مردم می‌شود.
این نماینده‌ی مجلس معتقد است که: «من فکر می‌کنم که رسانه‌ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی می‌توانند بهترین کار را انجام دهند، اینقدر گیر بدهند و پیگیر شوند تا کمیته‌ی معوقات بانکی اسامی را بیرون بدهد». (متن کامل این گفتگو در پایین آمده است)
اژه ای تایید نکرد؛ «محرمانه است»
حجت الاسلام محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پسر یکی از مسوولان سابق فرهنگی در شبکه اجتماعی لیست بدهکاران بانکی با مشخصات کامل منتشر کرده است آیا منع قانونی نداشته و آیا دادستان نمی‌خواهد در این زمینه پیگیری و ورود کند، گفته است: «نامه ‌ای که بانک مرکزی به قوه قضاییه داده لیست تعداد افراد بدهکار بانکی که در این نامه مهر فوق‌سری یعنی بالاتر از سری زده شده است اگر لیست آنها را گرفته و براساس طبقه بندی آن را منتشر کرده است این موضوع قابل تعقیب است و اینکه صحیح است یا خیر طبیعی است و اگر این طور نباشد و مشخص نباشد که صحیح است یا خیر و فردی شاکی شود، طبیعی است که موضوع قابل پیگیری و تحت تعقیب قرار خواهد گرفت چرا که ممکن است برخی از افراد بدهکار و در این لیست باشند ولی بدهی خود را تصویه کرده باشند. ما نباید اذهان عمومی را مشوش کنیم و اگر این امر برای تشویش اذهان عمومی بوده قابل پیگیری است و نباید منتشر شود ولی به طور کلی این لیست و موضوعی که می گویید را ندیدم».
لیست موسوم به بدهکاران
روح الله زم، در شبکه‌های اجتماعی فهرستی را به این توضیح منتشر کرد که «مقدار بدهی افراد به سیستم بانکی و بخشی از ٧٠ میلیارد دلاری که در طی ٨ سال دولت اقای احمدی نژاد به خزانه واریز نشد».
در این فهرست، همانطور که آقای بخشایش می‌گوید، جمع کل بسیار بالاتر از ارقامی است که رسما اعلام شده است. همینطور فقط به اسامی چهره‌هایی از اعضای دولت و نزدیکان آنها پرداخته می‌شود. حتی بنا به توضیحات منتشر کننده، بعضی از آنها ربطی به بدهکاری به بانک ندارد اما در این لیست آمده است.
در این فهرست ادعایی که کاملا ناقص و همانطور که بخشایش گفته با بزرگنمایی آماری، این اسامی به ترتیب آمده است: محمد شریف ملک زاده، آرمین محمدی، مجتبی خوشرو، بابک زنجانی، امیر منصور آریا، خاوری، حمید بقایی، اسفندیار رحیم مشایی، دانشگاه ایرانیان، سعید مرتضوی، صادق محصولی، «معاون وقت بانک مرکزی»(احتمالا منظور حمید پورمحمدی است)، محمدرضا رحیمی، پوستین دوز، بهزاد ظهیری.
بخشایش: رسانه‌ها، بهترین ابزار مبارزه با فسادند
متن گفتگوی احمد بخشایش، نماینده‌ی مجلس با خبرنگار انصاف نیوز در پی می‌آید:
منظور شما از سخنان دوشنبه‌ی در مجلس درباره‌ی لیست بدهکاران دقیقا چه بود؟
ما 32 سال است در انقلاب تلاش می کنیم و یکی از موضوعاتی که کمتر به آن توجه می‌شود، مفهوم فساد اقتصادی و مالی است. مقام رهبری و امام خمینی هم دنبال این بودند که جلوی شکل گیری کانون‌های فساد را بگیرند اما ما در 32 سال اخیر نتوانستیم. مقام رهبری در همان دیدار اخیر نمایندگان مجلس فرمودند که در بحث اقتصاد مقاومتی، مجلس سه وظیفه دارد، یکی تصویب قوانین خوب، دوم حذف قوانین مزاحم، سوم هم مبارزه با فساد. من داشتم کمک می‌کردم که اگر می‌خواهیم با فساد مبارزه کنیم بهتر است که از رسانه‌ها و فضای مجازی کمک بطلبیم. چون در جهان امروز، بهترین روش برای مبارزه با فساد، روزنامه‌ها و رسانه‌ها هستند که در غرب کارآمدی خودشان را نشان داده‌اند و ما هم از آن استفاده کنیم. البته در این باره هم اعتدال یعنی اگر روزنامه یا سایتی بخواهد آبروی من را ببرد، باید مستند بنویسد. بنا براین، یکی از حرف‌های من، استفاده از فضای مجازی بود و گفتم که اخیرا در فضای مجازی یک لیست بلند بالایی از طرف کمیته‌ی مطالبات بانک مرکزی پخش شده، – من اظهارنظر مثبت و منفی نکردم – که در آن 70 میلیارد دلار را افشا می‌کند.

در آن که اسامی نیامده؟

نه، من گفتم که در آمار و اعداد، دقیق باشیم. همینطور فقط دنبال فساد و رانت دولت گذشته نباشیم، حال حاضر را هم متوجه باشیم که دچار جناح گرایی نشویم.

اما در ساعات گذشته در فضای مجازی به سخن شما به عنوان تایید کننده‌ی لیستی با اسامی مشخص استناد شده است. شما آن را دید‌ه‌اید؟
بله، من آن لیست را در فضای مجازی دیده‌ام ولی من می‌دانم مشکل کجاست. مشکل اینجاست که دولت فعلی و برخی از دوستان برای اینکه می‌خواهند مشکلات را لاپوشانی کنند، دوست دارند که کارنامه‌ی قبلی‌ها را خط خطی کنند. البته من نمی‌گویم که قبلی‌ها خیلی پاک بوده‌اند، طبیعتا هر دولتی مشکلاتی دارد، لیست وجود دارد اما 70 میلیارد نیست، احتمال دارد که مثلا 7 میلیارد دلار باشد که می‌شود حدود 21 هزار میلیارد تومان. ولی این بزرگنمایی شده؛ مثل روش گوبلز، وزیر تبلیغات هیتلر که می‌گفت دروغ بزرگ باید گفت تا بخشی از آن در ذهن جامعه بگنجد.
این لیست را من دیدم اما من آن را تایید نکردم، گفتم بهترین روش مبارزه با فساد، استفاده از فضای مجازی و رسانه‌هاست.
منظور شما از لیستی که دیده‌اید، همان است که اسامی مشایی، بقایی، رحیمی، در آن است؟ 

بله، این را دیده بودم که بر همین مبنا اظهارنظر کرده بودم.
تصور می‌کنید نشانه‌هایی از واقعیت در آن باشد یا اصلا آن را تایید نمی‌کنید؟
من تایید نمی‌کنم و رد هم نمی‌کنم. بالاخره این مباحث وجود دارد ولی من نمی‌خواهم کارنامه‌ی دولت قبل را خط خطی کنم و دولت جدید را خیلی با نشاط و پاک و راستگو جلوه بدهم. می‌خواهم بگویم که بالاخره ما در جمهوری اسلامی از ابتدا تا انتها فساد داشتیم و خیلی بد است که ضریب حساسیت جامعه را افزایش دهیم، یعنی اگر فردا شما بگویید که برادران فلان فردی مثلا 4 هزار میلیارد تومان به بانک بدهکارند، مردم می‌گویند که 4 هزار میلیارد در مقابل مثلا 21 هزار میلیارد تومان چیزی نیست، حساسیتشان بالا نمی‌رود و بحران بی اعتمادی پیش می‌آید.
شما همه‌اش می‌خواهید از دهان من بشنوید که لیست را تایید می‌کنم یا نه، ولی من می‌گویم بخشی از حقیقت هم در لیست وجود دارد.
ولی اسامی را تایید نمی‌کنید؟!
نخیر. شما فکر می‌کنید فساد در جامعه هست یا نیست؟
حتما هست، اما چطور در این اسامی فقط چند نفر از مدیران دولت قبلی دیده می‌شود؟

شارلاتانیزم است، تقریبا می‌خواهند با شارلاتانیزم تبلیغاتی یک فردی را پشت یک قصه قرار بدهند، من احساسم این است.
کلا موافق هستید که لیست اصلی منتشر بشود؟
صد درصد. من اصلا چون خودم یک نماینده‌ی مجلس هستم و آرمانخواه و عدالت طلبی هستم، دوست دارم دزدی‌ها از بین برود تا مردم به همه اعتماد داشته باشند، چرا یک عده‌ای دزدی می‌کنند اما مردم به همه بدبین بشوند؟ این غلط است.
به نظر شما کدام نهاد باید برای انتشار این لیست پا پیش بگذارد؟ چون دیروز آقای محسنی اژه‌ای (سخنگوی دستگاه قضا) گفته است که لیست در نامه‌ای محرمانه داده شده و من نمی‌توام درباره‌ی آن صحبت کنم.
من فکر می‌کنم که رسانه‌ها به عنوان رکن چهارم دموکراسی می‌توانند بهترین کار را انجام دهند، اینقدر گیر بدهند و پیگیر شوند تا کمیته‌ی معوقات بانکی اسامی را بیرون بدهد.
شما حمایت می‌کنید که ما لیست را منتشر کنیم، مثلا حتی در همین حد ناقص و فقط اسامی؟
این لیست که ناقص است، سرمایه‌دارها در آن نیستند، فقط مسوولین دولتی هستند. من این را قبول ندارم، می‌گویم لیست را کامل پخش کنید. مثلا شاید حدود 21 هزار میلیارد تومان معوقه‌ی بانکی داریم، مثلا فلان و بهمان آدم‌های خصوصی را مطرح نکرده‌اند؟ به نظرم چون احمدی‌نژاد می‌خواهد در آینده دوباره وارد فضای سیاسی شود، اینها می‌خواهند از حالا خفه‌اش کنند.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا