تحلیلی دربارهی پیامدهای خروج آمریکا از برجام
یک استادیار و پژوهشگر علوم سیاسی در نشست پیامدهای خروج آمریکا از برجام، ضمن برشمردن طرفهای این توافق بینالمللی و تبیین پیامدهای خروج آمریکا از این توافق جهانی، راهکارهای مدیریت شرایط کنونی را تشریح کرد.
به گزارش ایلنا، امیر دبیریمهر در این نشست که با همکاری انجمن اندیشه و قلم و مؤسسه ارک برگزار شد، در بیان نگاه خود به صحنه سیاست بینالملل، طرفهای این توافق بینالمللی را در شش بخش ایران، اروپا، آمریکا، چین و روسیه، سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی و دیگران بازیگران به خصوص کشورهایی که با ایران روابط اقتصادی و تجاری و نظامی دارند مانند هند تقسیم کرد و گفت: البته این تقسیمبندی فارغ از رویکردها و اختلافات درونی بین شرق اروپا و غرب آن و همچنین مواضع آلمان و فرانسه است.
وی درباره مسأله روابط ایران و رویکرد اتحادیه اروپا به دو سوال اصلی پرداخت که بعد از خروج آمریکا از یک طرف رویکرد اتحادیه اروپا با ما چگونه است؟ و از سوی دیگر رویکرد ما به این اتحادیه چیست؟
دبیریمهر در این زمینه اظهار داشت: ما اگر مسائل خودمان را در حوزه امنیتی تعریف کنیم و دستورکار رفتار ما در حوزه امنیتی قرار بگیرد، نمیتوان به اروپا اعتماد کرد و صد درصد مسائل ما در حوزه آمریکا خواهد بود. اما اگر مسائل را در حوزه غیر امنیتی و تجاری مهاجرتی تعریف کنیم، میتوانیم روی قدرت اتحادیه اروپا و زنده نگه داشتن برجام حساب کنیم.
وی پیامدهای خروج آمریکا از برجام را از زاویه ایالات متحده آمریکا به پنج دسته کلی تقسیم کرد و تصریح داد: اولا تحریمهای آمریکا علیه ایران به طور رسمی اعلام شده و اعمال هم خواهد شد و تشدید میشود که در اقتصاد و معیشت مردم و مناسبات اقتصادی کشورمان بسیار تأثیرگذار خواهد بود. مورد دوم تشدید جنگ رسانهای و تبلیغاتی علیه ایران نظیر اظهارات اخیر پمپئو است که از این پس ادامه خواهد یافت.
تشدید و تقویت اقدامات براندازانه تروریستی علیه ایران و جمهوری اسلامی به ویژه از سوی آمریکا، عربستان و اسرائیل، تقویت و شکلگیری ائتلافهای ضد ایران و تلاش برای تضعیف روابط ایران با کشورهای دیگر به خصوص روابط تجاری و اقتصادی با کشورهایی چون هند و چین، سه پیامد دیگری بود که این کارشناس روابط بینالملل برای خروج آمریکا از برجام برشمرد.
دبیریمهر در تبیین راهکارهای خروج از وضعیت ایجاد شده، به همگرایی و درک درست از به هم تنیدگی روابط سیاست داخلی و خروجی، استفاده از کارشناسان و افراد مناسب در حوزه تصمیمگیری و سیاستگذاری و استفاده از فضای موجود و تبدیل تهدیدها به فرصتها با اصلاح امور و افزایش قدرت ملی اشاره و خاطرنشان کرد: راهکار دیگر تغییر سازوکار تولید ثروت و کاهش وابستگی به فروش نفت و نیز ایجاد و افزایش بخشهای خصوصی بینالمللی و منطقهای که در چارچوب مسائل حکومتی و دولتی نگنجد است.
به اعتقاد این استاد علوم سیاسی، مفهوم واقعی اقتصاد مقاومتی افزایش و ایجاد بخش خصوصی منطقهای و بین المللی و جایگزینی منابع تولید ثروت از حالت سنتی آن که فروش نفت است به حالت نوین آن است.
انتهای پیام