گل طلایی بورس در هفتهی پایانی بهار
بورس تهران این روزها به محفل جذاب سرمایه گذاری در اقتصاد کشور تبدیل شده است. جذب پرقدرت نقدینگی از سوی بازارهای دیگر به سوی بورس، که از روزهای پایانی هفته گذشته آغاز شد، گواه این موضوع است که بازار سرمایه از دیگر بازارهای رقیب گوی سبقت را ربوده و به عنوان امن ترین مکان برای سرمایه گذاری مطرح است.
به گزارش سنا، بازار سهام امروز با شروعی حیرت انگیز توانست در همان دقایق نخست وارد کانال 100 هزار تایی شود و اولین کانال شکنی سه رقمی خود را در تاریخ این بازار به ثبت برساند.
بررسی روند معاملات امروز حاکی از تشکیل صفوف سنگین در بسیاری از نمادهای بورسی است. اشتیاق قابل توجه سهامداران در سمت تقاضا، رشد روزانه شاخص را با رکورد جدیدی همراه ساخت. به این ترتیب برای نخستین بار رشد نماگر شاخص کل به سه هزارو 306 واحد رسید و در نهایت بازار در سطح 102 هزار و 452 واحد به کار خود پایان داد.
همچنین ارزش معاملات نیز تحت تاثیر این موضوع با درخششی محسوس در 30 دقیقه ابتدایی معاملات همراه شد، به نحوی که این مولفه توانست در مدت مزبور از مرز 150 میلیارد تومان عبور کند. این متغیر در خاتمه معاملات به مرز 550 میلیارد تومان رسید که رقمی تاریخی به شمار می رود.
امروز نیز همانند روز چهارشنبه سردمداران رشد قیمتی در میان نمادهای بورسی صنایع بزرگ فلزی-معدنی، محصولات شیمیایی و فرآورده های نفتی بودند. با این وجود رشد همگن اکثریت صنایع بورسی از دیگر نکات قابل توجه رفتار بازیگران بازار در جریان معاملات بود.
بررسی 5 رکوردشکنی تاریخی شاخص
با توجه به 6 رقمی شدن شاخص برای اولین بار، بررسی کانال شکنی های شاخص تا حصول به این رقم در ادوار مختلف فعالیت بازار سرمایه خالی از لطف نیست.
اولین ورود شاخص کل به کانال 60 هزار واحدی مربوط به تاریخ 26 مردادماه سال 92 است. تاریخ مزبور مصادف با زمان بررسی صلاحیت وزرای اقتصادی دولت وقت در بهارستان بود.
تایید صلاحیت تمامی وزرای اقتصادی از سوی مجلس و خوشبینی سهامداران نسبت به این موضوع توانست نیروی تازه ای از سوی بهارستان روانه حافظ کند.
در آن دوره رشد نمادهای گروه پتروشیمی که اصلی ترین اهرم رشد شاخص بود، تحت تاثیر بازگشت بیژن نامدار زنگنه بر مسند وزارت نفت بود که موجی از خوشبینی را میان سهامداران پالایشگاهی و پتروشیمی به وجود آورد.
با این حال بازار سهام به فاصله 2ماه در محدوده کانال 60هزار واحدی نوسان داشت تا سرانجام توانست در 21 مهر همان سال برای اولین بار وارد کانال 70 هزار واحدی شود.
کانال شکنی شاخص در آن روز مصادف با بیشترین رشد روزانه شاخص تا آن زمان بود. شاخص کل با رشد بیش از هزار و 247 واحدی توانست از مرز 70 هزار واحد عبور کند و تا 71 هزار واحد نیز برسد.
ورود قابل ملاحظه نقدینگی به بازار سهام از نکات قابل توجه آن روزهای بازار بود. از سوی دیگر انتشار گزارش های مناسب 6 ماهه از سوی شرکت های بزرگ بخصوص شرکت های پتروشیمی نیز مزید بر علت این رشد قلمداد شد. همچنین طی روز مزبور، صنایعی چون خودرو، معادن، بانکها، فلزات اساسی، شیمیایی، دارویی مسبب اقبال خوش شاخص بودند. با این وجود در ادامه فعالیت بازار، با انتشار خبرهایی مبنی بر دور دوم مذاکرات ژنو در 23 مهرماه و پیشنهاد ایران به کشورهای 1+5، رشد شاخص به این صنایع محدود نشد و تمامی صنایع بورسی با اقبال قابل توجهی از سوی سهامداران همراه شدند.
در آن دوره شاخص که از ابتدای سال با رشد شگفت انگیزی همراه بود در تداوم مسیر صعودی در 4 آذر سال 92 قله 80 هزار واحدی را فتح کرد. اخبار داغ هسته ای که طی آن دوره به اوج خود رسیده بود، بیش از پیش در تصمیم سهامداران دخیل بود. با این وجود حصول توافق نهایی در مذاکرات ژنو باعث شد تا بازار سهام شاهد تشکیل صف های میلیونی خرید سهام باشد. شاخص بازار سهام طی روز مذکور با رشد بیش از هزار واحدی بازدهی بازار را به 110 درصد رساند. توجه سهامداران به نمادهای بانکی، خودرویی و پتروشیمی از نکات قابل توجه رشد بازار در آن روز بود.
دوره کوتاه اما پرقدرت 90هزار واحدی
اما اوج رکورد شکنی های تاریخی بورس به نیمه دوم سال 96 برمیگردد. در چهارم آذر سال 96 شاخص کل بورس با جهش هزار و 113 واحدی توانست به کانال 90 هزار و 470 واحدی برسد. در آن دوره که روند بازار عمدتا متاثر از روند بازارهای بین المللی به خصوص کامودیتی ها بود، رشد قیمتی قابل توجه نرخ های جهانی کالاها مسبب اصلی این رکورد شکنی عنوان شد. کامودیتی ها که از سال قبل در مدار صعودی حرکت می کردند با اثر گذاری بر صنایع کالامحور بورسی باعث شدند گروه های معدنی – فلزی با انتشار گزارش های میان دوره ای مناسب مورد اقبال سهامداران قرار بگیرند.
طی این مدت شاخص 5 کانال شکنی دیگر را به ثبت رساند که عمده آن به مدد رشد قیمت سهم ها در صنایعی همچون فلزی – معدنی و پالایشی صورت گرفت . البته طی این مدت خودرو نیز بار دیگر وارد مدار رشد شد. خبرهای خوب در خصوص این صنعت در زمینه همکاری های مشترک با شرکت های خودروسازی خارجی و همچنین برنامه شرکت ها برای بهبود صورت های مالی در این زمینه تاثیر بسزایی داشت. در نهایت بورس تهران در آخرین روز کاری فصل پاییز سال گذشته در سطح 95 هزار و 508 واحد قرار گرفت.
روند تحولات فرمول شاخص کل، از دیروز تا امروز
بر اساس این گزارش تعریف شاخص بورس از سال 86 کلید خورد و فصل جدید از فعالیت بازار سرمایه را رقم زد. شاخص کل قیمت، شاخص قیمت و بازده نقدی، شاخص بازده نقدی، شاخص صنعت، شاخص50 شرکت فعال تر، شاخص تالار اصلی و فرعی از شاخص هایی بودند که در بورس اوراق بهادار تهران مورد محاسبه قرار می گرفتند.
با این وجود شورای عالی بورس و اوراق بهادار در تاریخ 8 مرداد سال 86، مقرراتی برای تغییر در محاسبه شاخص بورس تعیین کرد و در نهایت دستورالعمل نحوه تغییر شاخصهای بورس یا تعریف شاخصهای جدید تصویب شد.
شاخص قیمت که به عنوان شاخص قدیم بورس مطرح است در گذشته بر اساس تغییرات قیمت سهام بازار محاسبه می شد، به طوریکه تغییرات تمام شرکت های بورسی در این شاخص لحاظ میشد، اما در محاسبه فعلی شاخص قیمت، از قیمت تعدیل شده، استفاده می شود. به طوریکه قیمت سهم پس از تقسیم سود نقدی کاهش پیدا می کند که در محاسبه جدید، پایه شاخص به اندازه سود تقسیم شده، تعدیل می شود تا تاثیری بر شاخص نگذارد. لذا شاخص قیمت تنها بر اساس تغییرات قیمت محاسبه میشد ولی شاخص سود نقدی اثر تقسیم سود را نیز مورد بررسی قرار می دهد.
بورس تهران چگونه به کانال 100هزارتایی رسید؟
در مسیر رشد نماگر شاخص بورس از هفته گذشته تاکنون اظهارنظرهای بسیاری مطرح است، اما مهمترین عاملی که بسیاری از کارشناسان در آن توافق نظر دارند، عطش نقدینگی قابل توجه بازار سهام است. با توجه به نوسان قیمتی بازارهای ارز و سکه طی ماه های اخیر و همچنین ریسک قابل توجه سرمایه گذاری در این بازارها، به نظر می رسد بازار سرمایه با پوشش ریسک مناسب مطمئن ترین بازار برای سودآوری سرمایه گذاران محسوب می شود.
از سوی دیگر بسیاری بر این باورند که با توجه به رشد نسبی قیمت کامودیتی ها در یکسال اخیر و همچنین افزایش نرخ دلار داخلی، شرکت های بورسی از موقعیت خوبی نسبت به قبل برخوردار هستند. با این وجود زمزمه هایی در خصوص تعیین نرخ ارز برای شرکت های صادراتی که منجر به سودآوری آن ها می شود، نیز اثر قابل توجهی داشته است.
دلیل دیگری که می تواند در خوشبینی سهامداران نقش داشته باشد در خصوص حمایت روزهای اخیر مقامات دولتی از بازار سرمایه و بنگاه های تولیدی داخلی است، که منجر به تشویق مردم به سرمایه گذاری در این بازار می شود. این مورد نیز می تواند تاثیر بسزایی در تصمیم سهامداران داشته باشد.