روی دیگری از دونالد ترامپ
سمانه جعفرزاده در گزارشی در شفقنا نوشت: آن زمان که میلیاردر معروف آمریکایی مشغول تبلیغات وسیع در شبکه های اجتماعی، خیابان ها، کافه ها مدارس و دانشگاه ها بود شاید کمتر کسی فکر می کرد دونالد ترامپ، تاجر و مدیر شرکت های زنجیره ای «ترامپ» بتواند یک سال بعد بر صندلی ریاست جمهوری کاخ سفید تکیه زند. ترامپ که از سوی مجلهٔ فوربز به تاریخ سال ۲۰۱۷، با ۳٫۵ میلیارد دلار ثروت پانصد و چهل و چهارمین فرد ثروتمند جهان بوده، کسبوکارهایش و نیز سه ازدواجش دهههاست پوشش گستردهٔ رسانهای را به خود جلب کردهاست.
در مه ۲۰۱۶، پس از موفقیت او در پیروزی در بیشترین ایالتها و کسب بیشترین آرای رقابت مقدماتی حزب جمهوریخواه، تنها رقبای باقیماندهٔ او کنارهگیری کردند و ترامپ در ژوئیه رسماً نامزد حزب جمهوریخواه شد. ترامپ در انتخابات سراسری ۸ نوامبر ۲۰۱۶ به طرز غافلگیرکنندهای بر هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات پیروز شد. ترامپ با ۷۰ سال سن ثروتمندترین و مسنترین کسی شد که ریاست جمهوری را شروع کرد. او تنها کسی است که بدون هر گونه سابقه تصدی مناصب سیاسی یا نظامی به ریاست جمهوری آمریکا برگزیده شده و پنجمین کسی است که با کسب آرای مردمی کمتر از رقیبش به ریاست جمهوری برگزیده شدهاست.
بسیاری از این انتخاب دچار شوک شدند، تظاهرات کردند و حضور یک رییس جمهور نژادگرا و ناقض حقوق زنان را برنتافتند. اگر چه انتخاب او از همان آغاز با حرف و حدیث های همراه بود. ترامپ که حائز اکثریت آرای مردمی نشده بود و تنها آرای الکترال پیروزی او را رقم زد اما از همان زمان زمزمه های دخالت روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ آمریکا در رسانه های آمریکایی مطرح شد و این موضوع زمانی به اوج خود رسید که در نشست خبری دیروز روسای جمهوری آمریکا و روسیه زمانی که پوتین هر گونه دخالت این کشور در انتخاب ترامپ را رد کرد مجددا به تیتر غالب رسانه های دنیا برگشت. بسیاری از این رسانه ها از زوایای گوناگون دیدار دیروز ترامپ و پوتین را مورد بررسی قرار دادند و قلم فرساهایی زیادی در این رابطه داشتند. از انتقادات وسیع در داخل آمریکا و هم حزبی های آقای ترامپ گرفته تا رسانه های اروپایی که نتایج نشست دیروز را بسیار متفاوت از سیاست های چند دهه گذشته این دو کشور در قبال هم توصیف کردند.
برخی از چرخش ناگهانی آمریکا به سوی روسیه تعجب زده شدند و آن گونه که ترامپ نشست دیروز را موفق خواند چندان قابل پیش بینی ندانستند و در ادامه مبهم خواندند. و برخی هم البته نسبت به موضع گیری های پوتین تعجب زده شدند و او را فردی مرموز و قهار در عالم سیاست دانستند.
هر چند حاشیه های دیدار دیروز ترامپ و پوتین به نوعی پررنگ تر از متن بود. همانگونه که هر کجا ترامپ سفر کرده است حاشیه های سفر او پررنگ تر از متن بوده است. زمانی که پوتین توپ جام جهانی را به ترامپ داد و گفت «حالا توپ در زمین توست!» یا زمانی که پوتین در مصاحبه با خبرنگار فاکس نیوز از سوال خبرنگار درمورد دخالت در انتخابات آمریکا عصبانی شد. یا تنش در جلسه پرسش و پاسخ دو رییس جمهور و بازداشت یک خبرنگار.
اما به هر روی دیدار دیروز ترامپ با پوتین در مقایسه با دیدارهای گذشته او با دیگر روسای دولت ها نیز شاید چندان هم پر حاشیه نباشد زمانی که با سفر یک روزه به لندن و حاشیه های دیدار با ترازا می و ملکه انگلیس ترامپ را مجددا به تیتر یک رسانه ها تبدیل کرد. یا پیش تر دیدار با کم جونگ اون، رهبر کره شمالی که هنوز هم به گفته کارشناسان از نتایج این دیدارها و مذاکرات با کره شمالی دستاورد مشخص و قابل توجهی به دست نیامده است.
پاره کردن برجام علی رغم همه مخالفت های بین المللی، به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسراییل در صورتی که با اعتراض هزاران فلسطینی مواجه شد و لغو قانون مهاجرت در آمریکا، جدایی هزاران مادر و پدر مکزیکی از فرزندانشان و … به نظر می رسد از مجموع همه این رویدادهایی که در زمان ریاست جمهوری ترامپ رقم خورده است آنچه که بیش از همه به چشم می آید رفتارهای عرف شکن، قانون شکن، و ناهنجاری است که از ترامپ خودنمایی می کند.
همانگونه که قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز دیروز گفت شاید در این هیاهویی که علیه ایران به راه انداخته دور از ذهن نباشد روزی که گوشی تلفن را بردارد به همتای ایرانی اش تماس بگیرد و بگوید بیا با هم مذاکره کنیم! شاید او نیز همانند همه پوپولیسم های دنیا بیش از آنکه به دنبال یک نظم و ساختار بین المللی در چارچوب قوانین مشخص بین المللی بوده باشد به دنبال نقض همه آنهاست تا چند صباحی خودیی بنماید، تیتر رسانه ها باشد و بر سر زبان ها تا از آن طریق بر اریکه قدرت یکته تازی کند و حیات سیاسی خود را آنگونه که خود می خواهد و می پسندد رقم بزند نه حتی همراه با هم تیمی ها یا هم وطنان یا هم حزبی هایش.
انتهای پیام