مصلحت نیست فیلترینگ حذف شود
مدیرعامل خبرگزاری حوزه با اینترنت بهصورت فراگیر مخالف است و آن را به صلاح نمیداند.
به گزارش انصاف نیوز، حجتالاسلام حسن مولایی به ایلنا گفت: وعدهای که دولت برای رفع فیلترینگ داده؛ ایدهآل است و کسانی که به ایشان رأی دادند به گونهای رویایی؛ منتظر تحقق این وعده هستند درحالیکه ما باید نگاه واقعبینانه به جامعه داشته باشیم. به صورت فراگیر و کلی؛ مصلحت نیست که اینترنت بدون فیلتر دراختیار داشته باشیم آنهم نسبت به بعضی شبکهها که آسیبزایی زیادی دارند.
وی ادامه داد: هیچ دلیلی ندارد نوجوانی که هنوز خوب را از بد تشخیص نمیدهد؛ در مواجه با این شبکهها قرار گیرد. از جهت اجرایی باید دانست زمانی که علما و مراجع با صراحت با بحث برداشتن فیلترینگ مخالفت کنند؛ دولت نمیتواند در مقابلشان بایستد. اما مراجع به دنبال برخورد جدی نیستند و نمیخواهند که این ارتباط را کلاً قطع کنند بلکه معتقدند باید در چارچوب سنت و اخلاقیات جامعه پیش برویم و فیلترینگ درمورد برخی سایتها که آسیبهای جدی میزند؛ اجرا شود.
مولایی اظهار داشت: این شبکهها بهصورت طبیعی بستری فراهم میکنند که از جهت علمی و فرهنگی به علم روز دنیا نزدیکتر شویم و داد ستد اجتماعی را به صورت کمهزینهتر داشته باشیم اما در این بین یک حلقه مفقوده وجود دارد و آن اینکه شبکههای اجتماعی دچار ویروس هستند. گاه این ویروسها آنقر زیاد و خطرناک هستند که استفاده ما از آنها را زیرسوال میبرد.
وی ادامه داد: اگر بهرهمندی و استفادههای شبکه اجتماعی را در یک کفهی ترازو قرار دهیم و مشکلات و آسیبهای آن را نیز در یک کفه؛ عدهای عقیده دارند استفادهها بیشتر و عدهای میگویند آسیبها بیشتر است. باید بین این دو پلی بزنیم و حلقه مفقودهای که به آن اشاره کردم؛ اینجاست. باید تدبیری اندیشیده شود که هم بتوانیم از فضای عمومی شبکهها بهرهمند شویم و هم آسیبهای آن خیلی به کاربر اصابت نکند.
مولایی ادامه داد: ما باید در بحث فیلترینگ بین صفر و صد فکر کنیم. نمیتوانیم بگوییم فیلتر اصلاً وجود نداشته باشد. این مسئله باید مورد بررسی قرار گیرد. در مواردی میشود فیلترینگ را برداشت و در مواردی نمیشود.
مولایی درباره وجود فیلترشکنها علیرغم وجود فیلترینگ بیان کرد: عدهای با استفاده از فیلترشکن از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند که خود همین فیلترشکن یک تلنگری است برای اینکه بدانند دارند کاری خلاف قانون انجام میدهند. وقتی از فیلترشکن استفاده میکنند؛ انگار یک تذکر به آنها داده شده باشد. وقتی هیچ مانعی برای برای ورود به این شبکهها نداشته باشیم؛ استفاده از آنها و آسیبهایشان بیشتر و جدیتر میشود. استفاده از فیلترینگ ورود به این شبکهها را محدودتر میکند. برخی همین که میشنوند سایتی فیلتر شده؛ سراغ آن نمیروند. ما بخش عمدهای کاربر داریم که به اعتقادات خویش پایبندند و وقتی سایتی فیلتر باشد؛ این عده به سراغش نمیروند.
او با بیان این موضوع که آسیبها بهصورت طبیعی وجود دارند، گفت: این میکروبها وجود دارند و فرهنگ ورود به آنها تا حد زیادی مصونیت میآورد. اما ما نیز نباید در سطح بینالمللی به خاطر وجود این آسیبها به انفعال برسیم و خودمان را در ساحل این تکنولوژی ببینیم. ما باید شبکهسازی کنیم و فقط مصرفکننده نباشیم؛ بلکه خودمان شبکهساز باشیم. ما در یکسری عرصهها مصرف کنندهایم و در تعامل محصولات با غرب دچار مشکل میشویم. محصولات را میفرستند و ما باید تصمیم بگیریم که چگونه از آنها استفاده کنیم.
مولایی اظهار داشت: ما باید شبکههایی که شاخصهای خودمان را دارند تشکیل دهیم یا در همین شبکهها با فرهنگ و شاخصهای خودمان پیش برویم و موجساز باشیم. متأسفانه در بین ما حرکت همبستگی کمتر دیده میشود. نیاز است که به شبکههای اجتماعی نگاهی دوباره بیندازیم و ببینیم که آیا میخواهیم تا آخر مصرف کننده باقی بمانیم؟
وی افزود: ما فرهنگ استفاده از شبکههای اجتماعی را ما از ابتدا بومی نکردیم. باید مؤلفههایی به کاربران بدهیم که قبل از ورود به شبکههای اجتماعی واکسینه شوند که اگر آسیبی سراغشان آمد، آسیب زده نشوند. فراتر از شبکههای اجتماعی و کلاً فضای مجازی ما کارهای لازمی که میباید انجام میدادیم، انجام ندادیم حالا از آسیبهای آن فرار میکنیم. اگر فرهنگ استفاده از آسیبها را از طریق رسانه میدادیم؛ امروز کمتر به سراغمان میآمد. دراین باره فرهنگسازی کار بسیار خوبی است به شرطی که کار فرهنگی بهانهای برای کار نکردن نباشد.
مولایی متذکر شد: نکتهای را نباید فراموش کنیم و به جامعه جوان نیز انتقال دهیم و آن این است که به همان میزان که شبکههای اجتماعی و به طور کل فضای مجازی میتواند عامل پیشرفتهای علمی باشد، خطرناک هم هست. باید بدانیم که این آسیبها و ویروسها به ما منتقل میشوند همانطور که زرق و برق آن را میبنیم باید آسیبهایش را هم درنظر بگیریم.
مدیر خبرگزاری حوزه افزود: واقعیات را نباید فراموش کنیم و فکر کنیم که همه ایدهآلهای ما در این شبکههاست. این جریان اطلاع رسانی که وجود دارد؛ آسیبها جدی به همراه دارد. این را هم باید اضافه کرد که جمعیت کودک و نوجوان با این قضیه به شدت درگیر هستند و باید بدانیم که تجربه اولشان تجربه آخرشان خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه چیزی را که ما به عنوان گناه میبنیم غربیها نمیبینند؛ گفت: ارزشهای ما با آنها متفاوت است. وقتی دغدغهها متفاوت شد؛ تصمیمها هم متفاوت میشود. ما باید براساس ارزشهای خومان پیش برویم و خیالپردازانه و رویایی برخورد نکنیم.
مولایی ادامه داد: مصلحت نیست که اینترنت بدون فیلتر در اختیار داشته باشیم. تمام زندگی ما پر از خطوط است و این خطکشیها به ضرورت زندگی ماست. بهترین راه این است که هم دولت و هم مردم واقعیات موجود را ببینند و خوب اطلاعرسانی کنند.
مولایی درباره ملی شدن اینترنت نیز بیان کرد: در این مورد کارشناسان باید نظر بدهند. اگر منظور از ملی شدن اینترنت این است که میزان دسترسی و سرعت به گونهای که لازم است تحقق پیدا کند خوب است اما اگر اینگونه نباشد و بخواهیم خودمان را از دنیا جدا کنیم باز همان مباحثی که گفتیم؛ مطرح است.
پایان پیام