«تنها یاد گرفتهایم به اتفاقات فرهنگی عکسالعمل نشان بدهیم»
رئیس کمیته اقتصاد و تنظیم مقررات شورای شهر تهران در دیدار با مدیران فرهنگی شهرداری تهران تاکید کرد: متاسفانه به جای آنکه فرهنگ را بسازیم تنها یاد گرفتهایم به اتفاقات فرهنگی عکسالعمل نشان بدهیم.
به گزارش ایلنا، سیدمحمود میرلوحی در نشست با کارشناسان و مدیران فرهنگی شهرداری تهران با تاکید بر جنبههای اقتصادی عرصه فرهنگ گفت: لازمه کار فرهنگی در یک فرهنگ مولد و پویا اتکای صرف به مباحث مالی و دریافت بودجه نیست بلکه نه تنها اتکای صرف به پول ندارد بلکه این پتانسیل را دارد که خود تولید ثروت کند و ما میبینیم که در کشورهای توسعه یافته شرقی و غربی با اینکه فرهنگ غنی چند هزارساله ندارند اما از محل فرهنگ و متعلقاتش کسب درآمد میکنند، تولید ثروت میکنند، ارزشهای معنوی فرهنگشان به ارزشهای مالی تبدیل میکنند و از این راه خودکفایی فرهنگ را تضمین میکنند، راه توسعهاش را هموار میکنند و با اینکه شاید فرهنگی نه چندان غنی داشته باشند اما فعالانه در عرصه فرهنگ و تبدیل آن به ثروت فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: متاسفانه در کشور ما این روند برعکس است ما عادت کردهایم هر نوع کار فرهنگی را منوط به دریافت بودجه و ردیفهای اعتباری بکنیم و این باعث شده است که فعالیت فرهنگی با همه غنا و تاریخ فرهنگی امان وابسته به بار بیاید و ما برعکس کشورهای توسعهیافته به رغم اینکه فرهنگی پویا و فعال داریم اما در فعالیت فرهنگی غیرفعال و منفعلانه عمل میکنیم.
این عضو شورای شهر تهران افزود: متاسفانه به جای آنکه فرهنگ را بسازیم تنها یاد گرفتهایم به اتفاقات فرهنگی عکسالعمل نشان بدهیم به عبارتی سازمانها و نهادهای عریض و طویل فرهنگی به جای آنکه مسیر توسعه فرهنگی را بگشایند منتظر میمانند تا اتفاقی منفی در حوزه فرهنگ رخ بدهد و سپس برنامههایی برای کنترل آن پدیده منفی تجویز میکنند و این باعث خواهد شد به مرور زمان فرهنگ پویای ما به فرهنگی منفعل و واکنشی تبدیل شود.
میرلوحی با بیان اینکه امروز هر حوزهای بخواهد با استقلال رو به سوی مسیر رشد و توسعه پایدار حرکت کند، باید الزامات اقتصادی و مالی را تامین کند، اظهار داشت: اگر در هر حوزهای به این جنبهها توجه نکنیم، عملا حرکتمان متوقف خواهد شد و نخواهیم توانست به اهدافی که ترسیم کردهایم، نائل شویم البته معتقد نیستم که باید هر گونه فعالیتی در هر حوزهای را درآمدزا دانست ولی معتقد هستم که در سطح حوزه باید این الزامات دیده شود مثلا در حوزه فرهنگی باید از بخشهایی از فعالیتها کسب درآمد کنیم و در سایر بخشها هزینه کنیم و تعادل بین درآمد و هزینهکرد را برقرار کنیم.
وی اضافه کرد: متاسفانه حوزه فرهنگ در ایران را تبدیل به چاهی کردهاند که مدام در آن آب میریزند بلکه تبدیل به چشمه شود و این امر نشده است و نخواهد شد چون هیچ منطق علمی و عملی در پشت آن نیست، فرهنگ غنی و پویای ما نیازی به یارانه ندارد بلکه با مدیریت صحیح میتوان از آن تولید ثروت کرد.
رئیس کمیته اقتصاد و تنظیم مقررات شورای شهر تهران ادامه داد: متاسفانه مدیران ما در چند دهه اخیر از این فرصتها غافل بودهاند و به این سمت و سو حرکت نکردهاند. مدیر حوزه فرهنگی ما باید این سوال را از خود بپرسد که سهم ما از درآمدهای صنایع خلاق فرهنگی چیست؟ سهم ما از درآمدهای حوزه هنرهای تجسمی چیست؟ سهم ما از تولید ثروت در حوزه هنرهای نمایشی و موسیقی چقدر است؟ مدیر ما باید بپرسد اقتصاد معماری کجای معادلات ما قرار دارد؟ اصلا باید بپرسد که چه کردهایم و چه باید بکنیم تا فرهنگمان خودکفا شود؟ و قس علی هذا… متاسفانه این قبیل سوالات در حوزه عملکردی که سهل است بلکه هنوز وارد حوزه ادبیات مدیریتیمان در حوزه فرهنگ نیز نشده است و از همین روی هست که شده است آنچه نباید میشد! ما باید یاد بگیریم که به مقوله فرهنگ اینقدر سطحی نگاه نکنیم نباید فکر کنیم اگر بودجه تخصیص دهند فرهنگ شکوفا میشود اگر ندهند نمیشود این نگاه یارانه بگیری، سم مهلک فعالیت فرهنگی و علت اصلی ناکامیهای کنونی است.
میرلوحی با انتقاد از نگاه منفعلانه حاکم بر عرصه فرهنگ تصریح کرد که متاسفانه گاهی کارشناسان حوزه فرهنگ به گونهای از فرهنگ صحبت میکنند که آدم فکر میکند انگار از یک معلول نباتی دارند سخن میگویند. نه از یک موجود فعال خلاق پویا. باید از خودمان بپرسیم که آخرالامر چرا فرهنگ را به این روز انداختیم!؟ من به شخصه معتقدم به خاطر همین مسامحه کاری هایی که کردیم این چنین شده است.
وی یادآور شد: خواهش من این هست که در جلسات فرهنگی شروع کنیم بگوییم فرهنگ خلاق هست، فرهنگ جوشان هست، فرهنگ زاینده است… فرهنگ میتواند تولید ثروت کند، میتواند خودکفا باشد، اصلا میتواند درآمدزا باشد! اصلاً کلمه فرهنگ و معنی فرهنگ مگر غیر از این باید باشد!؟
انتهای پیام