باید درباره آب گفتوگو کنیم / محمد فاضلی
به گزارش انصاف نیوز، محمد فاضلی، جامعه شناس در وبلاگ خود نوشت:
بحران آب به مسأله بزرگ تمدن ایرانی تبدیل شده و در کوتاهمدت برای آن راهحلی متصور نیست. مسألهای است که باید برای میانمدت و بلندمدت آن راهحل بیابیم. البته در کوتاهمدت میشود برای تخفیف دادن مسأله کارهایی کرد، اما راهحل پایدار آن را باید به گونهای دیگر یافت.
مرکز بررسیهای استراتژیک ریاست جمهوری، انجمن جامعهشناسی ایران، انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات، و اندیشکده تدبیر آب ایران از ابتدای تابستان امسال برنامهریزی برای همکاری در راهاندازی مجموعهای از نشستها تحت عنوان «باید درباره آب گفتوگو کنیم» را آغاز کردند و حاصل آن طراحی 14 نشست شد که تا پایان سال برگزار میشوند. اولین این نشستها روز 16 مهرماه برگزار شد و به تدریج تا انتهای سال بقیه نیز برگزار میشود.
تصور میکنم این کار به چند جهت اهمیت دارد:
اول، درباره آب به عنوان مسألهای حیاتی و فراتر از جناحبندیهای سیاسی و گروهی بحث میشود.
دوم، از سطح «سیاست» (به معنای پالیتیکز) به سطح «سیاست» (به معنای پالیسی) ارتقا پیدا کرده و وارد مسائلی میشویم که بنیادهای زندگی را تحت تأثیر قرار میدهند.
سوم، این گفتوگوها محصول تعامل مثبت یک نهاد دولتی و سه نهاد مدنی هستند. جامعه ما به چنین تعاملاتی نیازمند است.
چهارم، اگر از مسیر این گفتوگوها به موفقیتی دست یابیم، و در نهایت ارزیابیها مثبت باشد، میشود این مدل را برای بقیه مسائل از جمله بحران محیط زیست، اصلاح نظام اداری، آسیبهای اجتماعی و سایر مسائل بهکار گرفت، توجه جامعه را به مسائل جلب کرد، راهحلهای سیاستی (نه سیاسی) برای مسائل را جست، و بسیج اجتماعی برای حل مسأله ایجاد کرد.
پنجم، مسئولیت اجتماعی دانشمندان، دانشگاه و اهل علم در قبال مسائل اجتماعی را تقویت کرد.
در نشست مطبوعاتی اطلاعرسانی برگزاری این نشستها هم گفته شد که هر چهار سازمان برگزار کننده نشستها همه محققان، سمنهای محیط زیست، سازمانهای دولتی، رسانهها، ذینفعان بخش آب و سایر علاقمندان را به حضور در این نشستها، و مشارکت فعال در گفتوگوی فراگیر درباره آب دعوت میکنند. به عنوان یکی از کسانی که برای برگزاری این نشستها تلاش کردهام، بار دیگر این دعوت را تکرار میکنم. هر متخصصی که تصور میکند سخنی درباره بحران آب دارد که باید شنیده شود، میتواند فعالانه وارد گفتوگو شود.
در ضمن، تصور میکنم باید این نشستها را به سطح استانها ببریم. تمرکززدایی از گفتوگو در سطح تهران، وظیفه مهمی است. بهتر آنکه دانشگاههای مراکز استانها، و هر دانشگاهی، کانون نشستهایی برای گفتوگو درباره هر مسأله سیاستی، و البته بحران آب باشد. شاید پس از سالها طرح بحث ضرورت گفتوگو، راهی برای عملیاتی ساختن گفتوگو بیابیم.
انتهای پیام