به بهانه 8 آبان سالروز درگذشت قیصر امین پور
محمود معتقدی، شاعر در روزنامه ی ایران نوشت:
/شاعری با شعرهای صادق و بی ریا/
به عقیده من قیصر امین پور در مقایسه با دیگر شاعرانی که از حوزه هنری به جامعه شعر آمدند، ادیبی متفاوت از جهت شخصیت بود. وی شاعری مردمی و در عین حال صاحب اندیشه بود. به همین دلیل است که می بینیم در میان جوانان، بویژه دانشجویان به محبوبیت بسیاری دست پیدا کرد.
اگر به سراغ اشعار به جای مانده از امین پور بروید، شعر او را سهل و ممتنع خواهید یافت. اشعاری که به دلیل ساختار قابل درک آن برای همگان به جایگاه والایی در میان مردم و جوانان دست پیدا کرد.
البته دلیل علاقه مندی جوانان به اشعار وی را از جهت فعالیت امین پور در فضای آکادمیک نیز می توان دانست. بی اغراق افراد بسیاری تلاش کردند تا او را به نفع خود مصادره کنند اما امین پور توانست بخوبی استقلال خود را حفظ کند.
همین حفظ استقلال فکری را می توان مهم ترین دلیل محبوبیت وی در میان تمام گروه های فکری در میان شاعران دانست. قیصر گرایش های آیینی و مذهبی نیز داشت. از سویی او به جنگ و مسائل مرتبط با آن نیز بسیار حساس بود. وی آنچنان دغدغه های مردم را درک می کرد که در نهایت نیز مقبول مردم واقع شد.
اگر سری به اشعار قیصر بزنید به سادگی درخواهید یافت که صداقت و بی ریایی در تمام سروده هایش موج می زند. صداقتی که او را از تمام همنسلانش جدا کرد و عنوان یکی از چهره های ماندگار شعر روزگار ما را برای او به ارمغان آورد.
اکبر اکسیر*: منحصر به فرد در روزگار ما
به عنوان فردی که از دور دستی بر آتش شعر دارد و تمام جریان های ادبی روزگار را رصد می کند به زندگی، سبک ادبی و اندیشه اغلب شاعران آگاهی نسبی دارم. بی اغراق می توان گفت تعداد افرادی که در هر روزگاری محبوب عام و خاص می شوند؛ بسیار کم است.
اگر از پروین اعتصامی پلی به استاد شهریار بزنیم می توان این دو را از شاخص ترین چهره ها در جریان شعر معاصر آن سال ها عنوان کرد. شاعرانی که یک پله بالاتر از شاعران هم دوره خود بودند. در شعر معاصر هم اگر از نیما، فروغ، سپهری، اخوان و شاملو بگذریم، به ادبیات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی می رسیم. در ادبیات بعد از انقلاب هم بی اغراق قیصر امین پور را می توان از محبوب ترین چهره ها دانست. باید بپذیریم که چهره های شاخص در هر زمانی از ویژگی های منحصر به فرد خدادادی برخوردار هستند. به قول حافظ شیرازی: «قبول خاطر و لطف سخن خدادادی است»
شاید بگویید چرا قیصر از میان شاعران معاصر توانست به چنین جایگاهی دست پیدا کند! در پاسخ باید گفت که او به غیر از ویژگی اشعارش، از بعد اخلاق، فروتنی، مردم داری و حتی احترام به شاعران پیشکسوت بدون در نظر گرفتن گروه فکری آنان شاعری منحصر به فرد به شمار می آمد. البته شرایط دیگری هم بود که قیصر امین پور را قیصر کرد. شرایطی که از جمله آنها می توان به تایید بزرگانی همچون استاد شفیعی کدکنی اشاره کرد. از سویی انتشار اشعار وی در کتاب های درسی و حضورش در مطبوعات نیز بسیار اثرگذار بوده است.
با وجود این نباید فراموش کرد که قیصر با اخلاق خوب خود به تمام ما اهالی شعر و ادب درس درویشی و فروتنی آموخت. شاید این ویژگی به تنهایی برای قیصر شدن او کافی بوده است.
انتهای پیام