خرید تور تابستان

چه اتفاقی باعث تنش در روابط عربستان و مراکش شده است؟

روابط عربستان و مراکش در پی انتشار اخباری مبنی بر خروج این کشور از ائتلاف تحت رهبری عربستان در یمن رو به تنش نهاده است.

به گزارش شفقنا، سایت خبری- تحلیلی ارم نیوز امارات متحده عربی در این باره نوشت: روابط میان عربستان و مراکش پس از احضار سفیر مراکش در ریاض و انتشار اخباری درباره خروج از ائتلاف سعودی وارد مرحله جدیدی شده است که بهترین عنوان برای آن «ابهام » و «تردید» است.

ارم نیوز افزود: اما به نظر می رسد علنی شدن  اختلافات میان مراکش و عربستان که پیش از این تا مدت ها سکوت بر آن حاکم بود، در حال علنی شدن است. در حالی که رباط دلیل احضار سفیر خود در ریاض را به اقدام شبکه العربیه عربستان مبنی بر پخش گزارشی تصویری نسبت می دهد که در آن به موضعی خلاف موضع مراکش نسبت به قضیه صحرای غربی اشاره کرده بود ولی با این حال روابط میان مراکش و عربستان در این اواخر با سلسه مواضع متفاوت و ناهمگونی روبرو بوده است.

موضع مراکش نسبت به بحران چهار کشور عربی با قطر

سایت مذکور در ادامه نوشت: پنجم ژوئن ۲۰۱۷ (۱۵ خرداد ۹۶) عربستان، مصر، امارات و بحرین تصمیم گرفتند روابط خود را با قطر قطع کنند و به محض اعلام تحریم قطر از سوی چهار کشور عربی، کشورهای مختلف یکی پس از دیگری نسبت به این موضوع واکنش نشان دادند اما مراکش که متحد راهبردی کشورهای خلیج فارس محسوب می شود، موضعی محافظه کارانه در پیش گرفت.

اما با این حال مراکش در چندین مرحله به این موضوع واکنش نشان داد؛ اولین مرحله، بیانیه وزارت خارجه مراکش بود که در آن اعلام کرد که رباط تصمیم گرفته است در این بحران بی طرف باشد. همین وزارتخانه دومین بیانیه را نیز در این خصوص منتشر و اعلام کرد که به زودی هواپیماهای حامل مواد غذایی به قطر ارسال خواهد کرد. رباط همچنین اعلام کرد که موضعی میانجی گرایانه در خصوص این بحران در پیش خواهد گرفت.

اما اعزام کمک های غذایی مراکش به قطر، مقامات عربستان را به شدت عصبانی کرد و مستقیما به بحرانی خاموش میان رباط و ریاض تبدیل شد.

رای گیری برای میزبانی جام جهانی

تنش خاموش میان رباط و ریاض را پرونده میزبانی جام جهانی ۲۰۱۶ میلادی که مراکش نیز نامزد آن شده بود، علنی کرد؛ دلیل آن هم رای عربستان به نامزدی مشترک آمریکا برای مبزبانی از جام جهانی ۲۰۲۶ به ضرر مراکش بود.

پیش از آغاز مرحله رای گیری برای انتخاب نامزد نهایی میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶ میلادی، «ترکی آل الشیخ» مشاور دربار پادشاهی عربستان که آن زمان ریاست هیات ورزش عربستان را برعهده داشت، در سلسله توییت هایی باعث عصبانیت رباط و محافل مختلف این کشور شد؛ او در این توییت ها نوشت: هیچ کس خواستار حمایت ما در پرونده ۲۰۲۶ نشده است و در صورتی که چنین چیزی از ما درخواست شود، در ابتدا منافع عربستان را ترجیح خواهیم داد و رنگ خاکستری دیگر برای ما قابل قبول نیست.

منظور ترکی آل شیخ این بود که کمیته نامزدی مراکش برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶، در این رابطه به فدراسیون فوتبال کشورهای عربی و عربستان سعودی درباره حمایت از این موضوع چیزی نگفته بود. اما چند ساعت پس از انتشار این توییت ها در توییتی دیگر به صورت تلویحی به موضع مراکش نسبت به بحران خلیج فارس اشاره کرد و تلویحا اعلام کرد که اگر رباط در این بحران طرف عربستان را بگیرد، قطعا از میزبانی این کشور برای جام جهانی حمایت خواهد شد.

تا اینکه پرونده مشترک سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا، آرای لازم برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶را به دست آورد و موفق به کسب ۱۳۴ رای در مقابل ۶۵ رای مراکش شد. در حالی که هفت کشور عربی عربستان، امارات، اردن، لبنان، بحرین، کویت و عراق به سه کشور مذکور رای داده بودند،  ۱۴ کشور عربی دیگر هم به مراکش رای دادند.

واکنش مراکش به عدم حمایت عربستان

واکنش مراکش به رای عربستان به سه کشور آمریکا، مکزیک و کانادا برای میزبانی جام جهانی، ۲۴ ساعت پس از مراسم رای گیری صورت گرفت؛ جایی که پادشاه مراکش از بین کشورهایی که از این کشور برای میزبانی جام جهانی حمایت کرده بودند، قطر را انتخاب و از آن تمجید کرد که این موضوع پیام روشنی به عربستان بود.

در آن زمان دربار پادشاهی مراکش در بیانیه ای اعلام کرد: محمد ششم پادشاه مراکش طی تماس تلفنی با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر گفتگو کرد.

در این بیانیه چنین آمده بود: قطر بین کشورهایی بود که به نفع نامزدی مراکش برای میزبانی جام جهانی ۲۰۲۶ رای داد. در این تماس تلفنی شیخ تمیم به محمد ششم گفت که قطر ازمراکش در صورت کاندیداتوری این کشور برای میزبانی جام جهانی ۲۰۳۰، نیز حمایت کامل خواهد کرد.

تعمیق بحران خاموش میان عربستان و مراکش

مراکش چند هفته پس از قضیه عدم حمایت عربستان از میزبانی جام جهانی، از عدم مشارکت در جلسه کشورهای ائتلاف تحت رهبری عربستان  خبر داد و در بیانیه ای اعلام کرد: محمد الاعرج وزیر فرهنگ و ارتباطات مراکش در جلسه وزرای اطلاع رسانی کشورهای ائتلاف تحت رهبری عربستان در یمن شرکت نخواهد کرد.

تور آفریقایی محمد بن سلمان و تشدید تنش

لغو سفرها این بار در سطح بالاتری صورت گرفت و در پی آن ولیعهد سعودی که به شمال آفریقا رفته بود، از کشورهای این منطقه از جمله الجزایر همسایه سرسخت مراکش بازدید کرد اما به مراکش نرفت.

خبرهای ضد و نقیضی درباره عدم سفر محمد بن سلمان به مراکش در آن زمان منتشر شد؛ برخی مدعی شدند دلیلش این بود که پادشاه مراکش نپذیرفت به استقبال محمد بن سلمان برود و برادرش را مکلف به این موضوع کرده بود.

حضور  وزیر خارجه مراکش در شبکه الجزیره و گزارش شبکه العربیه

تنش بین رباط و ریاض پس از حضور ناصر بوریطه وزیر امور خارجه مراکش در یکی از برنامه های شبکه خبری الجزیره قطر، شدت گرفت؛ جایی که وی در آن برنامه به موضوع بازنگری نقش مراکش در ائتلاف تحت رهبری عربستان پرداخت.

هنوز چند روزی از حضور بوریطه در شبکه الجزیره قطر نگذشته بود که شبکه خبری العربیه عربستان در اقدامی که به نظر الافی جویانه می رسید، گزارش کوتاهی درباره قضیه صحرای غربی مراکش منتشر کرد در حالی که در این گزارش صحرای غربی از نقشه مراکش حذف شده بود و همین موضوع مراکش را به شدت ناراحت کرده بود.

همین موضوع «مصطفی المنصوری» سفیر مراکش در عربستان را واداشت تا احضار خود از ریاض را تایید کند.

انتهای پیام

بانک صادرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا