اعتراض آمریکا به ایران و اروپا در ورشو
«مایک پنس» معاون رئیسجمهور آمریکا در سخنرانیاش در نشست «ورشو»، به طرح اظهاراتی ضدایرانی پرداخت و مدعی شد که ایران مهمترین تهدید برای امنیت منطقه غرب آسیاست.
به گزارش اعتدال؛ پنس گفت: «رهبرانی از سرتاسر منطقه اتفاق نظر داشتند که بزرگترین تهدید برای ثبات و صلح منطقه جمهوری اسلامی ایران.»
او با طرح ادعای اینکه ایران اکنون به دنبال «احیای امپراطوری باستانی» خود است، گفت تهران تلاش میکنند یک کریدور اختصاصی برای خود در منطقه ایجاد کند. وی در ادامه برای دقایقی ادعاهای همیشگی آمریکا علیه فعالیتهای منطقهای ایران را مطرح کرد و سپس به توافق هستهای و تحریمها پرداخت.
معاون رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از روز نخست ریاستجمهوریاش وعده داده بود «کنار مردم» ایران بایستد، گفت: «او پای حرفش ایستاد و ایالات متحده را از توافق هستهای فاجعهبار با ایران، خارج کرد.»
او برجام را از متوقف کردن برنامه هستهای ایران ناتوان خواند و گفت این توافق صرفا پیشرفت هستهای ایران را به تأخیر انداخت. به ادعای پنس، تمام حاضران در نشست شب گذشته ورشو اتفاق نظر داشتهاند که پس از حصول توافق هستهای، ایران «ستیزهجوتر» شده است.
وی در ادامه با تمجید از امارات و بحرین به دلیل حمایت از تلاشهای ضدایرانی آمریکا، گفت: «اما متأسفانه، برخی از شرکای پیشروی اروپایی ما به هیچوجه در این زمینه همکاری نکردهاند. در واقع آنها تلاشهایی را برای شکستن تحریمهای اقتصادی ما، رهبری کردهاند.»
او با اشاره به ساز و کار مالی موسوم به «اینستکس» که از سوی آلمان، فرانسه و انگلیس به بهانه تسهیل مبادلات تجاری اروپا و ایران تأسیس شده، گفت: «ما این را، تلاشی برای شکستن تحریمهای ایالات متحده علیه رژیم ایران میدانیم.»
پنس افزود: «این گامی حسابنشده است، که فقط ایران را تقویت، اتحادیه اروپا را تضعیف و فاصله میان اروپا و ایالات متحده را بیشتر میکند. برخی استدلال میکنند که ایران در تعریف مضیق از برجام، در انطباق با این توافق است. مسئله انطباق نیست، مسئله خود توافق است.» امروز، تحریمهای ایالات متحده علیه ایران، قدرتمندترین تحریمها در تاریخ است و اگر ایران رفتار خطرناک و ثباتزدای خود را تغییر ندهد، از این هم بیشتر و قدرتمندتر میشود… زمان آن فرارسیده که شرکای اروپایی ما کنار ما و مردم ایران بایستند و در کنار متحدان و شرکای ما در آن منطقه بایستند.»
وی سپس گفت «زمان آن فرارسیده است که شرکای اروپایی ما از توافق هستهای با ایران خارج شوند و در اعمال فشار اقتصادی و سیاسی» به ایران با آمریکا همراه شوند. معاون رئیسجمهور آمریکا ادامه داد: «نباید اجازه دهیم این فرصت از دست برود.»
معاون رئیسجمهور آمریکا در ادامه موضعی مشابه اظهارات «مایک پامپئو» وزیر خارجه این کشور گرفت و تلویحا ابراز امیدواری کرد که فشار اقتصادی ناشی از تحریمها، موجب بروز ناآرامی در ایران شود. وی گفت در آن صورت «جامعه بینالملل» باید از «مردم ایران» حمایت کند.
ساعتی پیش پامپئو هم در اظهاراتی مشابه در مصاحبه با شبکه سیبیاس در مورد تبعات اعمال تحریم علیه ایران، گفت واشنگتن معتقد است که بدتر شدن وضعیت اقتصادی در ایران میتواند به «خیزش مردم ایران» منجر شود.
پمپئو: صلح در خاورمیانه بدون تقابل با ایران محقق نمیشود
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفته است که صلح در خاورمیانه بدون مقابله با ایران امکان پذیر نخواهد بود.
وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با خبرنگاران گفت: «این نشست عمدتا بر موضوع صلح و ثبات در خاورمیانه متمرکز است. البته شما نمیتوانید درباره این موضوع بحث کنید بدون اینکه به موضوع تهدیدات از جانب جمهوری اسلامی ایران، حزبالله، حماس و حوثیها بپردازید»
پمپئو همچنین مدعی شد: «واقعیت این است که امروز منافعی مشترک میان عربستان سعودی، بحرین، اسرائيل، امارات و بحرین پدید آمده و همه آنها به این باور مشترک دست یافتهاند که ملتهایشان با خطری مشترک به نام ایران مواجه هستند. این خطر و تهدید البته متوجه اروپاییها هم میشود. ایران در اروپا ترورهایی را اجرا میکند و این تهدیدات ناشی از بیثباتی در خاورمیانه است. شما نمیتوانید درباره این بیثباتیها صحبت کنید بدون اینکه به نفوذ گسترده ایران در منطقه خاورمیانه بپردازید.»
اما مراسم افتتاحیه نشست ورشو بدون اینکه اشاره مستقیمی به ایران داشته باشد آغاز شد.
مایک پمپئو و جاکیچ کژاپوتوویژ، وزیر امور خارجه لهستان در بیانیه مشترک آغازین نشست ورشو، موضوعات مورد بحث در این نشست را بیثباتیهای سوریه و یمن و رابطه میان اسرائیل و فلسطین مطرح کردند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «ما انتظار داریم که هر کشوری نظراتی را بیان کند که نشانگر منافع خودش باشد، اختلافها در یک حوزه نباید مانع از وحدت کشورها در سایر حوزهها شود. مثلا ما (آمریکا و لهستان) اختلافهایی بر سر توافق هستهای ایران داشتهایم اما علیرغم این اختلافنظرات، روابط میان آمریکا و لهستان به قوت خود پا برجاست.»
اعتراض ایران، واکنش لهستان
در همین راستا محمدجواد ظریف روز چهارشنبه ۱۳ فوریه در حساب توییتری خود نسبت به برگزاری این نشست در ورشو واکنش نشان داد. وزیر خارجه ایران در این توییت خود نوشت: «همانطور که ایران، روسیه و ترکیه آماده شرکت در نشست سوچی برای کار در خصوص صلح در سوریه میشوند و دادگاه سازمان ملل بهانههای آمریکا را رد میکند و آماده حکم دادن علیه دزدی آمریکا از اموال مردم ایران میشود، مقامات متزلزل ترامپ سعی در پنهان کردن قانونگریزی همیشگی و انزوای جهانی خود پشت نمایش ورشو دارند.»
ظریف در توییت دیگری ادامه داد: «تصادفی نیست که ایران در همان روز آغاز “سیرک ورشو” هدف ترور قرار میگیرد؟ خصوصاً وقتی گروههای همقطار تروریستها از خیابانهای ورشو به شادی میپردازند و با رباتهای توئیتری خود از آن حمایت میکنند؟ بهنظر میرسد ایالات متحده همیشه همان گزینههای اشتباه را انتخاب میکند اما انتظار نتایج متفاوتی دارد.»
اما لهستان هم به توییت وزیر خارجه ایران واکنش نشان داد. حساب کاربری وزارت خارجه لهستان در توئیتر درباره نشست ورشو نوشت: «لهستان تروریسم را در هر شکلی محکوم میکند. واکنش به حمله تروریستی در جاده خاش ــ زاهدان نمیتواند متفاوت باشد، «نه» به خشونت. هیچ تروریستی امروز در ورشو حضور ندارد. این دموکراسی، آزادی بیان و همبستگی است».
اظهارات جنجالی نتانیاهو در مورد جنگ با ایران
همچنین دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل که برای شرکت در نشست ورشو به لهستان سفر کرده است، ناگزیر شد تا اظهارات او در مورد تلاش کشورهای عربی و اسرائیل برای پیشبرد جنگ با ایران را اصلاح کند.
نتانیاهو پس از ورود به ورشو در مورد اهمیت نشست صلح و امنیت در خاورمیانه به خبرنگاران گفته بود که بر کسی هم دیگر پوشیده نیست که نمایندگان کشورهای عربی و اسرائیل گردهم آمدهاند تا منافع مشترک جنگ با ایران را پیش ببرند.
این اظهارات بلافاصله در حساب توئیتری دفتر نخست وزیر اسرائیل منتشر شد ولی سپس واژه «جنگ» در اظهارنظر نتانیاهو حذف شد و واژه «رویارویی» (مقابله) جایگزین آن شد.
البته آرون هِلر، خبرنگار آسوشیتدپرس که در محل حاضر بوده با با انتشار توئیتی مدعی شد که ادعای بدفهمی اظهارات آقای نتانیاهو به زبان عِبری درست نیست چرا که او به طور مشخص از کلمه جنگ استفاده کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز در واکنش به اظهارات نخست وزیر اسرائیل در حساب توئیتر خود نوشت که ما از توهمات آقای نتانیاهو شناخت خوبی داریم البته دیگر همه دنیا و تمام حاضران در نشست ورشو هم این شناخت را به دست آوردهاند.
به نوشته یورونیوز؛ کنفرانس ورشو با عنوان «نشست وزیران برای ترویج آیندهای برآمده از صلح و امنیت در خاورمیانه» طی روزهای ۲۴ و ۲۵ بهمن و با حضور وزراء خارجه و نمایندگان بیش از ۶۰ کشور جهان در پایتخت لهستان برگزار میشود. پیشتر برخی مقامهای آمریکا، برگزاری نشست امنیتی ورشو را امکانی برای دستیابی به اجماعی فراگیر علیه ایران ارزیابی کرده بودند ولی یاتسک چاپوتوویچ، وزیر خارجه لهستان در روز سهشنبه و در کنفرانس خبری مشترک با همتای آمریکایی خود گفت که این نشست به طور مستقیم علیه کشور خاصی نیست و هدف اصلی آن رسیدن به راهکاری برای برقراری صلح در فلسطین، سوریه و یمن است.
البته برخی کارشناسان حصول توافقی اجرایی و کارآمد در این نشست را به دلیل فقدان حضور بازیگران عمده منطقه همچون روسیه، ترکیه، ایران، عراق و سوریه در آن، دشوار ارزیابی میکنند.
ایران طی هفتههای گذشته بارها از برگزاری این نشست انتقاد کرده و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه این کشور، آن را محکوم به شکست دانسته است.
انتهای پیام