خرید تور تابستان

یک تشکل دانشجویی: هویت گروه های فشار را آشکار کنید

شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در پی لغو برخی برنامه های این تشکل، بیانیه شماره 3 خود را “پیرامون جایگاه و استقلال دانشگاه” صادر و تاکید کرد: مسوولین محترم دانشگاه بیش از پیش شفافیت به خرج داده و در صورت برخورد با کارشکنی ها و موانع در حدود اختیارت و وظایف قانونی خود، آنها را با عموم دانشجویان در میان بگذارند تا هویت گروههای فشار و جریان های انحصارطلب بیش از پیش بر همگان آشکار شود.
متن این بیانیه که نسخه ای از آن در اختیار انصاف نیوز قرار گرفته، در پی می آید:
16 آذر 1332، دولت کودتای شاهنشاهی با ابزار مسلسل  و خشم خود، نگاه ها را به سوی دانشکده فنی دانشگاه تهران معطوف کرد و سه تن از دانشجویان دگراندیش و بیدار دانشگاه که در مقابل ورود عناصر نظامی و غیرمرتبط با دانشگاه ایستادگی کرده بودند را در خون خود غلتانید. آگاهی، پایمردی و ایثار دانشجویان آن روزگاران این مرز و بوم، در راه پاک نگه داشتن فضای مقدس دانشگاه از عوامل خارج دانشگاه، جاده ای روشن در طول تاریخ شد تا دانشجویان بیدار در هر برهه ای از زمان، الگوی استقلال خویش را از آن پاکان به میراث ببرند و دیکته آزادی را از آن پاک بازان مشق کنند.
خواسته یا ناخواسته 24 خرداد 1392 به نقطه ی عطفی بدل شده است که فضای جامعه و مسیر حرکت و شیوه مدیریت کشور قبل و پس از آن  تفاوت فاحشی پیدا کرده است.
اکثریت مردم در 24 خرداد از بین تمام شعارها، وعده ها و برنامه های متفاوت نامزدها، نگاه و رویکردی را برگزیدند که با تاکید بر عقلانیت و مدارا به دنبال بازگشت اعتدال به فضای سیاسی کشور و اصلاح امور داشت. 
یکی از مهم ترین گروههای حامی حسن روحانی در انتخابات، دانشگاهیان بودند و متقابلا نیز یکی از مهم ترین وعده های وی  احیای جایگاه، استقلال و هویت دانشگاه و دانشگاهیان بود. هرچند در سالهای گذشته  دانشگاه روز به روز از جایگاه علمی اش فاصله گرفت، کمیت بر کیفیت ترجیح داده شد،  موانعی برای اساتید و دانشجویان مستقل ایجاد شد، بورسیه های غیر قانونی ابزاری برای لانه گزینی نیروهای خودی شده بود و از همه مهمتر گرد مرگی بر پیکره ی آن ریخته شد تا چشمان بیدار جامعه را به حاشیه برند، اما  بار دیگر دانشگاه  با خیزش خود توانست نیروی محرکه ای باشد برای بازگشت عقلانیت.
اکنون با گذشت 1 سال و اندی از استقرار دولت تدبیر و امید خط کشی ها و مواضع گروهای سیاسی روشن تر شده است. گروهایی که با ناکامی در انتخابات 24 خرداد در اقلیت قرار گرفتند با نزدیک شدن به انتخابات مجلس بیش از پیش در تلاش برای بازگشت قدرت از دست رفته هستند. اینکه هر گروهی  در جهت تحقق اهدافش تلاش کند امری مطابق انتظار و طبیعیست  اما انچه حائز اهمیت است چگونگی این تلاش و ابزارهای مورد استفاده در این راه است است که اخلاقی یا غیر اخلاقی بودن آنرا تعیین می کند و مهم ترین دیده بان، ترازوی سنجش اکثریت مردم و اقبال عمومی می باشد که همانه “میزان رای ملت است”.
اگر رسالت دانشگاه را ترسیم مسیرهای پیشرفت و تعالی کشور بدانیم زمانی این مهم دست یافتنی خواهد بود که هویت و استقلال دانشگاه را خطری تهدید نکند. همواره یکی از دغدغه های دانشگاهیان  بحث ” استقلال دانشگاه ” بوده است. 
فرمایش حضرت امام (ره) که “دانشگاه باید دانشگاه باشد”  ناظر بر همین رسالت و هویت منحصر به فرد دانشگاه است که باید در امان از دست اندازی های گروههای خارج دانشگاه و تنگ نظری ها و کج سلیقگی ها  باشد، که مبادا دانشگاه به تریبونی برای تک صدایی و محلی برای پیاده شدن سلیقه ای خاص بدل شود، امری که متاسفانه در دولت گذشته تعمدا رخ داد. دانشگاهی که در نگاه معلم انقلاب، شهید مطهری، قرار بود سنگری باشد تا مسلمان و مارکسیست در آن آزادانه به بیان نظرات و عقاید خود بپردازند امروز در نظر عده ای به آن حد از حقارت رسیده است که حتی سخن شهروند مسلمان جمهور ی اسلامی را اگر اندکی با خواست آنان  زاویه داشته باشد تاب نمی آورند.
 کسانی می توانند حامی استقلال دانشگاه باشند که آن حد از حلم و بردباری را داشته باشند تا اگر روزی در دل دانشگاه انچه متفاوت با عقیده و منافع آنان است بیان شد در پی حذف و سانسور بر نیایند.
امروز بار دیگر اقتدارگرایان که هیچگاه تن به رقابت اخلاقی و عادلانه نداده اند با استفاده از گروههای فشار داخل و خارج دانشگاه و به انحای مختلف به دنبال خارج کردن تصمیم گیریهای دانشگاه از مسیر قانونی خود می باشند. چرایی این رفتارها به نظر می رسد چند دلیل داشته باشد: 
– آنجا که چراغ  “استدلال” خاموش شود “خشونت”  آغاز می شود. از دیرباز مهم ترین و گاه تنها ابزار آنانی که در قوه منطق فقیر بوده اند و دلایل روشن برای اثبات اندیشه هاشان نداشته اند “حذف” بوده است. اما غافل از انکه اندیشه نه حذف شدنیست و نه حصر شدنی. همین جاست که افراط  معنا پیدا می کند. رادیکالیسم و افراطی گری نه محصول توانمندی، بلکه حاصل ضعف و ناتوانی است. کسانی از فضای افراطی سود می برند که در فضای برابر و عادلانه که بنا بر گفتگو، استدلال و منطق باشد قادر به رقابت نیستند.
– یکی از نتایج دانشگاه زنده و مستقل، بازگشت اصل ” شفافیت ” است. شفافیت دشمن فساد است. کسانی که 8 سال  تماما در مسند امور بودند اکنون نه حاضر به دفاع از عملکرد خود هستند و نه آنقدر شجاعت نفس دارند که از اشتباهات خود عذرخواهی کنند، سعی می کنند با غبارآلود کردن فضا  از زیر بار مسوولیت و پاسخگویی شانه خالی کنند.
– استراتژی اقتدارگرایان “القای احساس عدم تغییر”  است و هدف آنان “ایجاد شکاف میان کلیت دولت و بدنه اجتماعی آن” است، سعی می کنند با استفاده از ابزارهای در اختیار خود حسن روحانی را از وعده هایش دور کنند. غافل از آنکه مطالبه گری، نشاط و پویایی دانشگاهها پس از انتخابات، با وجود خواست و همت دولت اما بیش و پیش از آنکه نتیجه ی تلاشهای دولت باشد محصول اصل انتخابات 24 خرداد است. همانطور که سنگ اندازی ها در مسیر وزارت علوم نتوانسته است مسیر دانشگاه را تغییر دهد وارد آوردن فشار نیز نمی تواند و نخواهد توانست دانشگاه زنده و دانشجوی مطالبه گر را از حرکت و امید باز بدارد.
اما  نسیم تغییر در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تلاش تمامی دلسوزان اعم از بزرگوران هیات علمی، کارمندان زحمت کش، دانشجویان و مخصوصا تدابیر، مواضع و حمایت های انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه و با حضور جناب آقای دکتر مهرابی بهار، معاونین محترم و  تیم مدیریتی ایشان وزیدن یافت و اکنون که حدود یک سال  از ان روز می گذرد با نگاهی واقع بینانه و برآورد مشکلات از یک سو و امکانت از سوی دیگر، علی رغم کاستی ها و نقاط ضعفی که بعضا می توانست نباشد اما متوجه ریل گذاری نسبتا درستی می شویم که ما را نسبت به آینده امیدوار نگه می دارد. فراتر از همه ی اینها خرسند بودیم که دانشگاهمان در فضایی آرام و منطقی و به دور از هیاهو و التهاب نسبت به دیگر دانشگاها مسیر خود را طی می کند.
اما در کمال تاسف همانطور که در بیانیه های شماره 1 و 2 هشدار داده بودیم که این ” جوانه امید ”  نیاز به صیانت دارد و امکان بازتولید تفکرات گذشته وجود دارد باید گفت اخیرا از سوی عده ای که این فضای آرام را  بر نمی تابند شاهد تحرکات و اتفاقاتی بس نامبارک بوده ایم که به شدت مایه ی نگرانی است، گویی “دست هایی پشت پرده به دنبال خارج کردن مسیر طبیعی و قانونی تصمیم گیری و تصمیم سازی در دانشگاه هستند” و با اعمال فشار های غیر قانونی و غیر اخلاقی سعی در تصلب فضای دانشگاه دارند. از جمله کارشکنی هایی که در چند وقت اخیر صرفا در فعالیت های تشکل مستقل انجمن اسلامی داشنجویان – اصیل ترین تشکل که الحق همواره تلاش نموده تا نجیب ترین و اخلاق گراترین جریان سیاسی فرهنگی دانشگاه باشد – اتفاق افتاده است می توان به:
– مخالفت با حضور یکی از طرفین مناظره کننده در برنامه جنبش دانشجویی علی رغم خواست هیات نظارت،
– کندن پوسترهایی که در محکومیت خشونت علیه زنان با مجوز مدیریت فرهنگی نصب شده بود،
– لغو مجوز سخنران مراسم 16 اذر و به تبع آن لغو برنامه روز دانشجو
– لغو اکران  فیلمهای جشنواره فیلم انجمن اسلامی به مناسبت 16 آذر دقایقی قبل از آغاز برنامه اشاره کرد.
 نکته ی جالب توجه درباره ی مورد آخر آنکه قبلا همین فیلم ها در دانشکده ی پرستاری اکران شده بود و اکنون نیز پس از رایزنی ها قرار بر اکران فیلم با حضور نماینده ی نهاد مقام معظم رهبری بود.
با توجه به شواهد و قرائن موجود و اتفاقاتی که به برخی از آنها اشاره شد انجمن اسلامی دانشجویان بر خود لازم دانست تا قبل از آنکه این اتفاقات تبدیل به رویه شوند موضوع را با عموم دوستان دانشجو و همچنین هیات علمی ارجمند در میان گذارد تا بعد از این شاهد اتفاقاتی از این دست نباشیم.
همچنین انجمن اسلامی دانشجویان به عنوان تشکلی مستقل و تماما دانشجویی اکیدا تقاضا دارد مسوولین  محترم دانشگاه بیش از پیش شفافیت به خرج داده و در صورت برخورد با کارشکنی ها و موانع در حدود اختیارت و وظایف قانونی خود، آنها را با عموم دانشجویان در میان بگذارند تا هویت گروههای فشار و جریان های انحصارطلب بیش از پیش بر همگان آشکار شود. همچنین به طور ویژه از “حجت الاسلام و المسلمین جناب حاج آقای اسدی به عنوان نماینده محترم نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی مشهد ”  تقاضا داریم با تکیه بیش از پیش بر منویات مقام معظم رهبری مبنی بر برقراری فضای آزاداندیشی در دانشگاه و تکیه بر اهمیت و حساسیت دانشگاه به عنوان مرکز تولید علم در جهت  اجرایی شدن این مهم از هیچ تلاشی دریغ نورزند.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا