«اجماع فراجناحی برای اقتصاد غیرنفتی شکل بگیرد»
حسین امیری خامکانی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که زمینه شکل گیری اقتصاد غیرنفتی داشتن اقتصاد پویا و فعال است بیان کرد: باید برای ایجاد اقتصاد غیرنفتی یک اجماع ملی خارج از دیدگاههای سیاسی ایجاد شود تا دیگر شاهد معطل ماندن تصمیمات کارشناسی برای ساماندهی امور نباشیم.
حسین امیری خامکانی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به زیرساختهای لازم برای شکل گیری اقتصاد غیر نفتی بیان کرد: اقتصاد غیر نفتی چیزی نیست که با یک حکم بتوان آن را اجرایی کرد. اقتصاد غیر نفتی نیاز به شکل گیری یک اقتصاد پویا و فعال دارد که گردش مالی در ارکان مختلف کشور، ایجاد شده و ساختار درآمدهای غیر نفتی از جمله مالیات، و عوارض شکل بگیرد.
وی در ادامه اظهار کرد: برای داشتن اقتصاد غیر نفتی باید بتوان بر روی درآمدهای مالیاتی و عوارضها حساب کرد. باید جلوی فرارهای مالیاتی گرفته شود. ارکانی که اقتصاد کشور را تشکیل میدهند، نظیر بانکها و دستگاههای نظارتی باید ساز و کار خاص خود را داشته باشد.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در ادامه تصریح کرد: زمانی که فضای کسب و کار کشور رونق بگیرد، وب بحث تعرفهها و کنترل واردات محقق شود، لایههای اقتصاد غیر نفتی شکل گرفته است. از سوی دیگر بحث یارانهها نیز در شکل گیری اقتصاد غیر نفتی موثر است. این که اقتصاد کشور تا چه اندازه باید به یارانه وابسته باشد خود تاثیر بسزایی دارد.
وی در ادامه تاکید کرد: زمانی که ما یک اقتصاد فعال و پویا در کشور داشته باشیم، و بتوانیم بر روی درآمدهای مالیاتی و عوارضی حساب باز کنیم میتوانیم به سمت اقتصاد غیر نفتی برویم. آن گاه میتوان درآمدهای نفتی را صرف زیر ساختها کرد و شاهد گردش مالی در کشور بود. چرا که با راه افتادن پروژهها درآمدهای مالیاتی نیز افزایش یافته و این گونه عملا کشور از نفت مستقل میشود.
وی در ادامه با تاکید بر این که ما باید هر چه سریعتر به سمت اقتصاد غیر نفتی برویم بیان کرد: شروع اقتصاد غیر نفتی با دستور مقام معظم رهبری از اصلاح ساختار بودجه است که در این اصلاح باید ساختار بانکها نیز اصلاح شود تا بتوانیم بر روی درآمدهای غیر نفتی کشور نیز حساب کنیم. پیچیدگیهایی که در سیستم اجرایی کشور وجود دارد باعث شده تا ما در این سالها از مسیر جدایی اقتصاد از نفت فاصله بگیریم.
وی افزود: متاسفانه هر بخشی از کشور که سامان دهی میشود با سایر بخشها همسان نیست. از یک سو به سمت نظاممندی گمرکها میرویم و از سوی دیگر واردات و صادرات با یکدیگر تنظیم نمیشود. عدهای معتقدند اگر وزارت بازرگانی ایجاد شود واردات و صادرات نیز تنظیم میشود. اما عدهای دیگر میگویند صرفا بروکراسی بیشتر خواهد شد.
وی در ادامه با تاکید لزوم اصلاح نظام بانکی برای ایجاد اقتصاد غیر نفتی بیان کرد: متاسفانه در خصوص بانکها ما نتوانستهایم رسالتی را که در خیلی از کشورهای توسعه یافته، بانکها انجام میدهند را بر دوش بانکهای خود بگذاریم. موسسات اعتباری در کشور ساخته شدهاند که امروز خود وبال گردن بانکها شدهاند. باید یک اراده ملی برای ایجاد اقتصاد غیر نفتی شکل بگیرد.
امیری در خاتمه با تاکید بر لزوم همصدایی احزاب رسانهها و دستگاهها و نهادهای اجرایی و نظارتی برای شکل گیری اقتصاد جدا از نفت بیان کرد: امروز برخی از تصمیمها که در کشور با نظرات کارشناسی گرفته میشود متاسفانه درگیر اختلافات احزاب و گروههای کشور شده و زمان از دست میرود. تا یک اجماع ملی خارج از دیدگاههای سیاسی ایجاد نشود، نمیتوان به سمت اقتصاد غیر نفتی رفت.
انتهای پیام