روابط پنهانی امارات و عربستان با ایران؟!
پایگاه صهیونیستی دبکا، نزدیک به نهادهای اطلاعاتی رژیم اسرائیل به نقل از منابع ویژه خود مدعی شد که عربستان و امارات تماسهایی مخفیانه در رابطه با امنیت کشتیرانی در خلیج فارس با ایران برقرار کردهاند.
به گزارش اعتدال به نقل از روسیا الیوم، این پایگاه به نقل از منابع خود نوشت: امارات و عربستان به این نتیجه رسیدهاند که اهداف دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در رابطه با ایران با اهداف ریاض و ابوظبی تطابق ندارد.
برخی منابع اطلاعاتی با اشاره به سفر اخیر هیات اماراتی به تهران اعلام کردند که مسئولان اماراتی در دیدار با مسئولان ایرانی در رابطه با مساله امنیت کشتیرانی در خلیج فارس، تنگه هرمز و تنگه باب المندب بحث و گفت وگو کردند.
یک مسئول اماراتی که خواستار عدم فاش شدن نامش شده است در گفتوگو با دبکا گفته است: اگر واشنگتن به دنبال مذاکره با ایران است در پیوستن به اتئلاف آمریکا برای حمایت از کشتیرانی در خلیج فارس هیچ منفعتی نداریم زیرا در این صورت قدرت بازدارندگی آن بسیار محدود خواهد بود.
دبکا مینویسد، این تحولات باعث شد که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به طور جدی درحال بررسی بازکردن باب گفتوگو با تهران باشد.
یک هیات 7 نفره از مقامات گارد ساحلی امارات روز سه شنبه گذشته وارد تهران شد و در رابطه با همکاری مرزی دو کشور، تردد اتباع و ترددهای غیرمجاز و یا بدون اطلاع و تسهیل و تسریع تبادل اطلاعات طرفین با مقامات ایرانی گفتوگو کرد.
این ششمین نشست گارد ساحلی ایران و امارات است. پنجمین نشست گارد ساحلی دو کشور در سال 1392 یعنی شش سال پیش برگزار شده بود.
این سفر هیات اماراتی به تهران بازتاب گستردهای در رسانههای عربی و بین المللی به دنبال داشت. شبکه المیادین در این باره نوشت که سفر هیات نظامی اماراتی به تهران تنها به معنای عقب نشینی امارات نیست بلکه این مساله نشان میدهد که ایران نیز به تلاشهای امارات پاسخ مثبت داده است.
یک منبع در وزارت خارجه امارات در واکنش به این سفر اعلام کرد که این نشست ششمین نشست بینالمللی مشترک میان گارد ساحلی ایران و امارت بوده و در راستای تکمیل نشستهای پیشین برگزار شده است.
این مسئول اماراتی گفت: در نشست تهران موضوع ورود صیادان دو کشور به آبهای طرف مقابل، آزادی صیادان ناقص قوانین صید و مبارزه با قاچاق مورد بررسی قرار گرفت.
در این راستا انور قرقاش، وزیر مشاور امارت در امور خارجه نیز به این سفر واکنش داد و گفت که در رابطه با پرونده ایران موضع مشترک امارات و عربستان دوری از درگیری و مقدم کردن فعالیت و اقدام سیاسی است، این در حالیست که دوحه از طریق بزرگ نمایی یک نشست روتین تلاش میکند از آب گل آلود ماهی بگیرد.
در همین رابطه، العربی الجدید نیز نوشت: در سالهای گذشته، امارات، بویژه دبی، دروازه ای برای فرار ایران از تحریمهای امریکایی و بین المللی بوده است. تهران با وجود نوسان هایی در مواضع سیاسی دو طرف، که گاه به یکدیگر نزدیک و گاه از هم دور می شوند، از مجاورت جغرافیایی و شبکه ای از روابط پیچیده، برای تامین منافع خود استفاده کرده است.
پس از تنش سیاسی شدیدی که به دنبال جنگ سوریه و یمن در روابط تهران و ابوظبی ایجاد شد، اکنون، نزدیکی میان ایران و امارات وارد مرحله تازه ای شده است و به نظر می رسد که در مسیر تحولات مثبت قرار گرفته است. به گفته مقامات ایرانی، اخیرا پیامهایی از سوی امارات دریافت شده که تازه ترین آنها، سفر هیاتی اماراتی به تهران در روز سه شنبه گذشته است. هدف از این سفر، اعلام آمادگی ابوظبی برای همکاری بانکی با ایران بود.
آمادگی امارات برای همکاری با ایران در زمینه اقتصادی، در شرایط فعلی اعمال تحریمهای آمریکا، اهمیت زیادی برای تهران داشته و می تواند تکمیل کننده پیامهای امارات برای تهران باشد، که آن را شاخصی برای تغییر سیاستهای این کشور عربی در منطقه می داند.
به نظر می رسد نزدیکی بین ایران و امارات فراتر از اینهاست و در همین رابطه، گزارشها حاکی از آن است که مسئولان ایرانی در حال استفاده از بندرهای اماراتی،در راستای صادرات نفت تحریم شده خود، برای دولتهای اسیایی و برخی دولتهای خاورمیانه هستند.
در مجموع، در روزهای گذشته اخباری مبنی بر نزدیکی دولت امارات به تهران شنیده شده است و ظاهرا، این همکاری مالی، بانکی و مرزی بین دو طرف، می تواند کانالی را ایجاد کند که از طریق ان، تهران امکان صادرات نفت و تبادل اموال، با وجود تحریمهای آمریکایی را می یابد.
اما در حالی که دولت ترامپ هر طرفی که نسبت به نقض تحریمهای تهران اقدام کند را مورد تهدید قرار می دهد، چگونه می توان نقش امارات در کاهش فشارها بر اقتصاد ایران را تفسیر کرد؟
سایت “عربی 21” نیز با اشاره به دو بار دیدار صورت گرفته اخیر میان اعضای هیئتهای نظامی ایرانی و اماراتی اشاره میکند که این موضوع نشانهای از تغییر موضع آشکار ابوظبی در رابطه با همسایه خود ایران است. این سایت مینویسد مقامهای اماراتی تاکید کردهاند که باید همکاریهای مرزی و امنیتی با ایران تقویت شوند.
این سایت با اشاره به امضای تفاهمنامه اخیر میان فرماندهان نظامی و گارد ساحلی امارات که از آن تحت عنوان ثمره “دیپلماسی مرزی” یاد شده است، مینویسد: “اقدامات اخیر امارات با سیاستی که ابوظبی در اتحاد با عربستان علیه ایران در سالهای گذشته دنبال کرده بود تفاوتی آشکار دارد. پیش از این ابوظبی ایران را تهدیدی برای منطقه قلمداد کرده بود. در مواجهه با این تناقض چندین پرسش مطرح میشود: چه عواملی باعث تغییر موضع امارات برای نزدیکی به سوی تهران شدهاند؟ آیا همکاری میان دو کشور محدود به مرزها و هماهنگی در این زمینه خاص است یا آغاز راهی گستردهای برای همکاریهای بیشتر در عرصههای دیگر میان آنان است؟
“علی بکیر” استاد روابط بینالملل میگوید: “روابط میان ایران و امارات اکنون نیز برقرار است و هرگز متوقف نشده بود. علیرغم تبلیغات ضدایرانیای که امارات به راهانداخته بود؛ روابط وجود داشت. امارات بزرگترین شریک تجاری ایران در خلیج فارس است و تا همین اواخر بزرگترین شریک تجاری ایران پس از چین بوده است. گزارشها نشان میدهند که امارات از نظر تجارت با تهران در سال 2017 میلادی در صدر فهرست کشورهای عربی قرار داشته است؛ تجارتی به ارزش 13 میلیارد دلار. دبی حدود 90 درصد از حجم کل تجارت را در اختیار دارد در حالی که صادرات ایران حدود پنج میلیارد دلار بوده است و در مقابل، صادرات امارات به ایران به ارزش هفت میلیارد دلار بوده است”.
“بکیر” در ادامه می گوید: “اکنون دو طرف خواستار تعمیق روابط امنیتی هستند. ماهیت این تغییر ناشی از پیگیری منافع ملی از سوی ابوظبی است. امارات معتقد است که باید از منافع خود در داخل کشور، در سطح منطقهای و بینالمللی دفاع کند”.
او در بیان دومین دلیل تمایل امارات برای نزدیکی به ایران میافزاید: “ترامپ اکنون آماده جنگ با ایران نیست به خصوص پس از ساقط شدن پهپاد امریکایی او این موضوع را نشان داد. غرب آماده جنگ نیست. این موضوع پس از توقیف نفتکش بریتانیایی توسط ایران مشخص شد. امارات میداند که بزرگترین بازنده هرگونه گسترش تنش و منازعه نظامی خواهد بود”.
او در بیان سومین دلیل میگوید: “دادههای اقتصادی با دادههای سیاسی و امنیتی همپوشانی دارند. امارات اکنون معتقد است که بهتر است از منافع خود حفاظت کند. این کشور به دلیل محاصره قطر و اقداماتاش در یمن پول زیادی را از دست داده است. از همین رو است که امارات نیروهای خود در یمن که پیش از این در درگیری پنج ساله علیه انصارالله حضور داشتند را عقب کشیده است”.
“طلال اطریسی” از تحیلگران مسائل ایران معتقد است که تغییر موضع آشکار امارات در قبال ایران به دلیل اختلاف درونی در درون ساختار تصمیمگیری امارات درباره حضور آن کشور در جنگ علیه یمن است. او میافزاید: “دبی نگران است که جنگ به سرمایههای اقتصادیاش خسارت وارد کند. امارات محاسبه و ارزیابی را آغاز کرده و نگران اقداماتی چون بمبگذاری در درون دبی و ابوظبی است”.
او اشاره میکند که ابوظبی بهترین راه را برای گفتوگو با ایران از طریق اخراج کردن نیروهایش از یمن انجام داد و نشان داد که تفاهم با ایران امکانپذیر است و اینکه در حال جدا کردن راه خود از راه تحریکآمیز مورد حمایت عربستان است. او البته اشاره میکند که امارات خواستار قطع رابطه و رویارویی با سعودیها و امریکاییها نیست بلکه در تلاش است تا راهی میانه همانند کویت را در قبال ایران پیدا کند؛ روابطی مبتنی بر اعتماد دو طرفه برای جلوگیری از بروز درگیری و تنش بیشتر در منطقه. او معتقد است که ادامه این روابط بستگی به میزان پیشرفت رفع منازعه در یمن دارد.
انتهای پیام