ادعای کاخ سفید: نحوه رفع تحریم های ایران هنوز روشن نشده
بی.بی.سی بامداد سه شنبه گزارش داد:
کاخ سفید اعلام کرده که آمریکا و سایر اعضای گروه ۱+۵ بر سر جزئیات نحوه رفع تحریمهای اتمی هنوز با ایران به توافق نرسیده اند و یک مقام آمریکایی هم گفته است که برخلاف گزارش ها، دو کشور در مورد متن تفاهم لوزان با هم اختلافی ندارند.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه در واشنگتن به خبرنگاران گفت در صورت رسیدن به یک توافق نهایی هستهای، رفع تحریمها در چند مرحله و به تدریج انجام خواهد شد.
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران پیش از این گفته بود آنچه آمریکا درباره چگونگی لغو تحریمها گفته است خلاف نتیجه به دست آمده در مذاکرات است.
آقای ظریف تفاوت روایت خودش از روایت آمریکایی ها را ناشی از فشار داخلی بر دولت آمریکا دانسته و گفته بود آمریکا برای قانع کردن منتقدانش ناچار بوده متنی را منتشر کند که در آن تعهداتی به ایران نسبت داده شده که درست نیست.
جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید گفته است “تنها زمانی میتوانیم از تعلیق تحریمها صحبت کنیم که در مورد بستن همه راههای دسترسی ایران به سلاح اتمی به توافق رسیده باشیم.”
او تاکید کرده است “ما هیچ وقت نگفتهایم همه تحریمها علیه ایران باید یک شبه برداشته شوند.”
چارچوب توافقی که به دست آمده مهمترین گام برای دستیابی به یک توافق نهایی است اما زمانبندی و محدوده تعلیق تحریمها در آن نیامده است.
مذاکره کنندگان ارشد ایران تفسیر متفاوتی را مطرح میکنند و میگویند تحریمها نه به صورت تدریجی که فورا و پس از امضای توافق هستهای برداشته خواهند شد.
همزمان در روز دوشنبه ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا نیز دوشنبه در نشست خبری کاخ سفید، جزئیاتی از تفاهم هستهای لوزان را به اطلاع رسانهها رساند.
وزیر انرژی آمریکا ضمن دفاع از آن تفاهم، گفت اگر حدود سه ماه دیگر توافق نهایی امضا شود، راکتور آب سنگین اراک طوری طراحی خواهد شد که پلوتونیوم کمتری تولید کند و همان مقدار پلوتونیوم کم نیز به خارج از ایران فرستاده خواهد شد.
او همچنین درباره مرکز اتمی فردو که در نزدیکی قم در دل کوه ساخته شده است گفت: “حدود دو سوم سانتریفوژها و زیرساختهای فردو فورا برچیده خواهد شد. حدود ۱۰ درصد سانتریفوژها به گردش ادامه خواهند داد اما غنی سازی اورانیوم یا غنی سازی تحقیقاتی در آن انجام نخواهد شد. اجازه ورود اورانیوم به داخل فردو داده نخواهد شد. آژانس بین المللی انرژی اتمی به طور مداوم سایت را زیر نظر خواهد گرفت و در آینده فردو به یک آزمایشگاه فیزیک و تولید ایزوتوپهای پزشکی تبدیل خواهد شد.”
این مقام ارشد دولت باراک اوباما همچنین تاکید کرد که آمریکا و ایران در مورد متن تفاهم لوزان با هم اختلافی ندارند ولی هر طرف فعلا بر نکات مختلفی از متن تفاهم تاکید میکند.
وزیر انرژی آمریکا توافق نهایی احتمالی را بلندمدت توصیف کرد و گفت: “این توافق ۱۰ ساله ۱۵ ساله یا ۲۰ ساله نیست، بلکه یک توافق بلندمدت چند مرحله ایست. اگر در این مدت ایران اعتماد و اطمینان (جامعه بین المللی) را جلب کند که اهدافش صلح آمیز است، به مرور محدودیتها کاهش خواهد یافت.”
تفاهم هستهای اخیر با ایران، در کنگره آمریکا که در کنترل جمهوری خواهان است، مخالفان زیادی دارد. جمهوری خواهان میگویند توافق نهایی باید در کنگره به رای گذاشته شود، اقدامی که سخنگوی کاخ سفید آن را ترفندی سیاسی برای خنثی کردن توافق نهایی میداند.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، دوشنبه تاکید کرد رئیس جمهوری آمریکا در مقطع فعلی برای لغو موقت و چند مرحلهای تحریمهای اتمی ایران، به موافقت کنگره نیازی ندارد.
این سخنگو در عین حال گفت پس از آنکه ایران ثابت کرد در ظرف یک دوره طولانی به تعهداتش پایبند است، آمریکا برچیده شدن زیر ساختهای تحریمهای اتمی و رفع کامل آنها را بررسی خواهد کرد، اقدامی که به نظر موافق کنگره نیاز خواهد داشت.
از طرف دیگر، یووال اشتاینیتس وزیر امور استراتژیک و اطلاعاتی [رژیم صهیونیستی] اسرائیل تاکید کرده است که دولت اسرائیل در ماههای آینده از طریق رایزنیهای دیپلماتیک با قدرتهای بزرگ تلاش خواهد کرد که مفاد توافق نهایی با ایران را “قویتر” و “محدودکنندهتر” کند.
اسرائیل تفاهم سیاسی لوزان را یک تفاهم “بد” و “خطرناک” توصیف میکند.
این در حالیست که دولت عربستان سعودی با صدور بیانهای از تفاهم هستهای لوزان استقبال و ابراز امیدواری کرده است که توافق نهایی با ایران منطقه را از خطر سلاحهای کشتارجمعی و هستهای نجات دهد.
انتهای پیام