خرید تور تابستان

چگونه می‌توان بازی اقتدارگرایان را بر هم زد؟

ابوذر تیزبین در یادداشتی برای انصاف نیوز نوشت:

کمتر از سی روز دیگر، انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان به طور همزمان برگزار خواهد شد. شورای نگهبان در اقدامی قابل پیش بینی، بسیاری از کاندیداهای این دو انتخابات را از حق کاندیداتوری محروم کرده است که ردّ صلاحیّت یا احراز نشدن صلاحیّت بسیاری از ایشان مورد سؤال و اعتراض بخش قابل توجهی از مردم است. در این رابطه، توجّه به چند نکت‌یه ضروری است:

 

حذف اکثریّت قریب به اتّفاق کاندیداهای اصلاح‌طلب و اعتدال‌گرا در سراسر کشور، به نظر می‌رسد با هدف ایجاد بی انگیزگی در میان طرفداران اصلاحات و پیروزی بدون رقیب اصولگرایان و تشکیل دو مجلس همسو صورت گرفته است. مطلوب جریان انحصارطلب در این شرایط، سردرگمی اصلاح‌طلبان و امید واهی بستن به شورای نگهبان برای تجدید نظر در تأیید صلاحیّت‌ها و در نتیجه از دست دادنِ فرصت تبلیغات است.

ترک صحنه‌ی انتخابات از سوی اصلاح طلبان، می‌تواند به تجرّی جریانات محافظه‌کار و تندرو منجر شود و افراطیان را به تلاش بیشتر برای شکست دولت وادار کند. از سوی دیگر، شرکت در انتخابات باید برای قاطبه‌ی مردم (حامیان جریان اصلاح طلبی) توجیه درخوری داشته باشد. حال در این بررسی کوتاه، استراتژی زیر برای منتقدان و اصلاح طلبان با توجّه به شرایط پیش آمده، پیشنهاد می‌شود:
 

با فرض تثبیت شرایط موجود و نتیجه ندادن اعتراضات به بررسی صلاحیّت‌ها، باید برنامه‌ای را تدوین کرد که هم بازی جریان اقتدارگرا به هم بخورد و هم بار دیگر قدرت مردم همچون انتخابات 92 به رخ مهندسان محترم کشیده شود. شکّی نیست که آرمان مشترک جناح اصولگرا و مهندسان انتخابات، فرستادن عناصر مورد نظر خویش در لیست‌های خاص به مجلسین، ولو با آرای اندک است. در یک فضای غیر رقابتی، مجدّداً به راحتی اشخاصی همچون حداد عادل، رسایی، کوچک‌زاده، نبویان، آقاتهرانی و … به مجلس شورای اسلامی و اشخاصی همچون آقایان احمد جنّتی، سیّداحمد خاتمی، محمّدتقی مصباح یزدی و … به مجلس خبرگان راه خواهند یافت. برای همین هم، جمع کثیری از نیروهای محبوب از عرصه‌ی انتخابات خبرگان و مجلس شورای اسلامی حذف شده‌اند.

در این راستا و با توجّه به وقت اندک تا انتخابات، لازم است تا:

 

کمیته‌های تصمیم‌گیر در جریان اصلاحات، هرچه سریعتر لیست‌های انتخاباتی خود را با هر ترکیبی معرّفی کنند. بدیهی است که در انتخاب اشخاص مورد نظر، در کنار تعداد کمی که از جریان اصلاحات تأیید شده‌اند، می‌توان کاندیداهای اعتدالی، مستقل و حتّی اصولگرایان معتدلی را گنجاند که در لیست‌های مهندسی شده‌ی اصحاب قدرت حضور ندارند.
کار اقناع مردم و حامیان اصلاحات برای شرکت قاطع در انتخابات و «نه» گفتن به لیست‌های اصولگرایان، در فرصت باقی مانده باید با تمام توان پیگیری شود. در واقع حضور اکثریّت مردم موجب شکل گیری مجلسی بدون حضور نامزدهای مورد حمایت اصولگرایان، و تشکیل مجلس خبرگانی بدون حضور یا با حضور حداقلی و سخت آقایان جنتی، مصباح، سیّد احمد خاتمی و امثالهم خواهد شد. در این حالت، برخی چهره‌های شناخته شده از جریان اصلاحات که مورد تأیید قرار گرفته‌اند، راهی دو مجلس خواهند شد در حالی که از طرف مقابل، هیچ چهره‌ی شناخته شده و مطرحی به مجلس راه نخواهد یافت. در این شرایط، حتّی ممکن است به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی یا دکتر روحانی در مجلس خبرگان هم بتوان امیدوار بود زیرا آنها هم رقبایی جدّی برای ریاست در میان نمایندگان غیر مشهور نخواهند داشت.
 

مهمترین دستاورد این حضور پر قدرت، نمایش باشکوه قدرت بخش قابل توجهی از مردم در حذف کاندیداهای خاص است. در واقع این حضور می‌تواند پیام زیر را به گوش مهندسان انتخابات برساند که:
«اگر قرار است شما با استفاده از نظارت استصوابی، مانع حضور بخشی از کاندیداها در مجلسین شوید، ما نیز با تکیه بر قدرت خویش و توکّل بر خدای متعال، مانع حضور نمایندگان مورد نظر شما در مجلسین خواهیم شد»

 

حضور مردم در انتخابات پیش رو، «نه» بزرگی به جریان اقتدارگرا خواهد بود؛ به شرطی که از هم اکنون هماهنگی‌ها در میان دست اندرکاران امر صورت گیرد و فرآیند اقناع مردم و روشن کردن ابعاد مختلف این حضور در رسانه‌های مکتوب و شفاهی با سرعت انجام شود. نباید فرصت را از دست داد و تصمیم گیری را به روزهای بعد از اعلام نتایج بررسی اعتراضات به ردّ صلاحیّت‌ها موکول کرد. بدیهی است که در صورت تأیید تعدادی دیگر از اصلاح‌طلبان در بررسی ها، نام این اشخاص جایگزین افرادی خواهد شد که در ابتدا و برای شرایط اضطرار در لیست‌ها گنجانده شده‌اند.
ممکن است جریان‌هایی از درون اقتدارگرایان با نفوذ در میان اصلاح‌طلبان، زمزمه‌های ناامیدکننده سر دهند و یا با نوشتن برخی تحلیل‌های کذب، در صدد ایجاد یأس در حامیان اصلاحات برآیند و توده‌های مردم را به تحریم انتخابات دعوت کنند. باید توجّه داشت که در صورت اتّخاذ تصمیم شرکت در انتخابات با استراتژی مدّ نظر توسّط بزرگان جریان اصلاح طلبی، هرگونه ندایی برای تحریم انتخابات و یا دلسرد کردن مردم از حضور قاطع پای صندوق‌های رأی، مشکوک است و باید با واکنش شدید فعّالان رسانه‌ای و سیاسی اصلاح طلب مواجه شود.
 

در پایان هم تکرار این نکته ضروری است: فرصت اندک است … تصمیم‌گیران اصلاح‌طلب، لطفاً کمی سریع‌تر، استراتژی خود را مشخّص کنید.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا