واکنش سازمان ملل به فعالسازی مکانیسم حل اختلاف برجام توسط اروپا
پس از اعلام تصمیم سه کشور اروپایی برای فعالسازی مکانیسم حل اختلاف در برجام سازمان ملل خواستار تلاش تمام طرفها برای حفظ این توافق شد.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری تاس، استفان دوجاریک سخنگوی دبیرکل سازمان ملل درباره تصمیم انگلیس، فرانسه و آلمان برای فعالسازی مکانیسم حل اختلاف در برجام، موسوم به ماشه از تمام طرف های این توافق خواست تا از هیچ تلاشی برای حفظ این توافق دریغ نکنند.
وی تصریح کرد: ما بهطور حتم از بیانیه مشترک این سه کشور در رابطه با برجام و تائید آن از سوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مطلعیم. ما همچنان از تمامی طرفهای این توافق میخواهیم با یکدیگر همکاری کنند و هر آنچه میتوانند برای حفظ برجام انجام دهند.
دوجاریک در ادامه از ایران خواست تا به همکاری خود با آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بهعلاوه اجرای تمامی تعهدات مرتبط هستهایاش تحت برجام ادامه دهد.
به گزارش ایسنا، فرانسه، انگلیس و آلمان روز سهشنبه با انتشار یک بیانیه مشترک اعلام کردند که مکانیسم حل اختلاف در برجام را به دلیل آنچه “نقض توافق از سوی ایران” خواندند، فعال کردهاند.
مکانیسم حل اختلافات برجام (مکانیسم ماشه) یک روند مذاکره و گفتوگو میان اعضای برجام است که با ارجاع گزارش اختلافی از سوی یکی از طرفهای برجام به کمیسیون مشترک آغاز میشود و برای چند مرحله با زمانهای قابل تمدید در نظر گرفته شده است.
در مرحله اول مسائل اختلافی به ترتیب در سطح مشاوران، معاونان وزرای خارجه و وزیران خارجه طرح میشود که در صورت عدم اجماع و حل اختلافات موجود، مسائل اختلافی به شورای امنیت ارجاع داده میشود و شورای امنیت هم درباره عدم بازگشت تحریمها رای گیری میکند که این پروسه به شکل کلی یک روند زمان بر است که اعضای برجام میتوانند همین روند را نیز ماهها و حتی سالها تمدید کنند.
وزیر امور خارجه ایران پس از اعلام فعالسازی مکانیسم ماشه با انتقاد از بیعملی اروپاییها در قبال تعهداتشان در برجام، اقدام آنها برای استفاده از مکانیزم حل و فصل اختلافات را از نظر حقوقی بیمبنا و از نظر سیاسی اشتباه راهبردی خواند.
همچنین جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در رابطه با این تصمیم طرفهای اروپایی برجام گفت که هدف از این سازوکار حل مسائل مرتبط با اجرای توافق در چارچوب کمیسیون مشترک است.
بورل با اشاره به اینکه مکانیسم ماشه مطابق با بند 36 برجام توسط انگلیس، فرانسه و آلمان فعال شده است، برجام را یک دستاورد مهم برای دیپلماسی چند جانبه پایدار پس از سالها مذاکره دانست و بر لزوم تلاش طرفها برای حفظ توافق تاکید کرد.
انتهای پیام