«قم اولین استانی نبود که کرونا وارد آن شد»
مسئول دفتر سیاسی و اجتماعی حوزههای علمیه گفت: قم اولین استانی نبود که ویروس کرونا وارد آن شد بلکه اولین استانی بود که بحران کرونا در ایران را کشف کرد و باید جایزه میگرفت اما به جای آن مورد تازیانه متلکهای عدهای قرار گرفت که گفتند قم اولین استان گرفتار کرونا بوده است. عدهای هم ناآگاهانه یا از روی تعمد این خبر را منتشر کردند که ویروس کرونا توسط طلاب چینی جامعه المصطفی وارد ایران شده که بنده بررسی کردم و در این شش ماهه اخیر هیچ طلبه چینی وارد ایران نشده است و طلبههای چینی مستقر در ایران نیز تاکنون مریض نشدهاند.
به گزارش ایسنا حجتالاسلاموالمسلمین محمدحسن زمانی در ابتدای نشست علمی “کار ویژههای روحانیت و حوزههای علمیه در شیوع کرونا” به عنوان یکی از سلسله نشستهای “کرونا و زندگی مؤمنانه” که چهارشنبه شب به همت دانشگاه پردیس فارابی و جهاد دانشگاهی قم برگزار شد، با اشاره به مواسات مؤمنانه این ایام کرونا از سوی علما و حوزههای علمیه با الگو گیری از ائمه و حضرت علی(ع)، گفت: در جریان زلزله طبس که 50 هزار کشته دادیم بنده بهعنوان طلبه به کمک رفتیم و جنازهها و زخمیها را از زیر آوار بیرون بیاوریم و دو عالم شهید هاشمی نژاد و آیتالله خامنهای مقام معظم رهبری پرچمداری این مواسات مؤمنانه را به عهده داشتند.
وی ادامه داد: در زمان تبعید آیتالله خامنهای در ایرانشهر که سیل هم در این شهر اتفاق افتاد، مردم خاطرات شیرین تعریف میکنند که آیتالله خامنهای روحانی جوانی بود و هنگام تخریب منازل کسی که بیشترین فعالیت را داشت ایشان بود که کیسههای آرد را به دوش میکشید و به درب خانههای مردم میرساند.
رئیس ستاد کرونا حوزههای علمیه کشور افزود: حدود سه سال قبل ستاد حوزوی مواجهه با بحران و حوادث غیرمترقبه در مرکز مدیریت حوزههای علمیه تشکیل شد و طلبهها در جریان زلزله کرمانشاه اعزامشده و کمک زیادی به مردم آن منطقه کردند؛ سپس در جریان سیل خوزستان، گلستان و لرستان اتفاق افتاد و 14 هزار طلبههای حوزه علمیه برای کمک به سیلزدگان به این مناطق اعزام شدند.
زمانی ادامه داد: این ستاد در مرکز مدیریت حوزههای علمیه از هفت نهاد عالی حوزههای علمیه به نام مرکز مدیریت حوزههای علمیه برادران، مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران، جامعه الزهرا(س)، جامعه المصطفی العالمیه، دفتر تبلیغات اسلامی حوزههای علمیه، سازمان تبلیغات اسلامی و مرکز خدمات حوزههای علمیه تشکیلشده است.
قابلذکر است که این ستاد در سایر استانهای کشور نیز با حضور نهادهای حوزوی هر استانی تشکیلشده است.
مسئول دفتر سیاسی و اجتماعی حوزههای علمیه گفت: بعد از گرفتار شدن چین به بحران کرونا، 15 استان در ایران گرفتار کرونا شده بودند اما تشخیص نمیدادند که این مرگومیر مربوط به بحران کرونا است؛ اولین استانی که این بیماری را بررسی و سپس کشف کرد استان قم و پزشکان قمی بودند که سپس به مسئولان نظام اعلام کردند که کرونا وارد ایران شده است.
وی بیان کرد: قم اولین استانی نبود که ویروس وارد آن شد بلکه اولین استانی بود که بحران کرونا در ایران را کشف کرد و باید جایزه میگرفت اما به جای آن مورد تازیانه متلکهای عدهای قرار گرفت که گفتند قم اولین استان گرفتار کرونا بوده است.
رئیس ستاد کرونا حوزههای علمیه کشور اظهار کرد: عدهای هم ناآگاهانه یا از روی تعمد این خبر را منتشر کردند که ویروس کرونا توسط طلاب چینی جامعه المصطفی وارد ایران شده که بنده بررسی کردم و در این شش ماهه اخیر هیچ طلبه چینی وارد ایران نشده است و طلبههای چینی مستقر در ایران نیز تاکنون مریض نشدهاند.
زمانی عنوان کرد: هنگام تشکیل ستاد حوزوی بحران مقابله با کرونا و اپیدمی این بیماری، برای اینکه اقدامات حوزویان پخته و حکیمانه باشد باید اطلاعات پزشکی در این زمینه پیدا میکردیم که حقیقت ویروس چیست و در اولین جلسه این ستاد حوزوی مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی قم و مدیر هلالاحمر استان حضور داشتند.
مسئول دفتر سیاسی و اجتماعی حوزههای علمیه ابراز کرد: برای رفع نیازهای طیفهای آسیبدیده روحانیون چهکاری میتوانند انجام دهند که اولین قدم عیادت از بیماران درگیر کرونا در بیمارستانهای قم بود.
وی تصریح کرد: 12 هزار و 500 طلبه تاکنون از مجموعه طلاب جهادی قم و سایر استانها در این ایام بیماری کرونا به مردم و بیماران خدماتی را ارائه دادند که هر خدمت با ماهیت جدید گروه مخصوصی را داشت تا فعالیتها ساماندهی شود و در همین راستا 10 کمیته تخصصی برای ستاد بحران حوزههای علمیه تشکیل شد.
رئیس ستاد کرونا حوزههای علمیه کشور گفت: کمیته عیادت از بیمارستان ها از کمیته های فعال ستاد بود زیرا در زمان حضور بیماران در بیمارستان، با یک مشکل مواجه شدیم که بسیاری از همراهی بیماران کرنایی پرهیز می کردند. حجم فعالیت های پرستاران نیز بسیار زیاد بود. با توجه به اینکه بیماران کرونایی دچار عطش مداوم هستند همیشه یک همراه نیاز بود که با آنها همراه باشد. از این رو و با توجه به اینکه کمتر کسی حاضر بود این ریسک را بپذیرد، طلاب وارد عمل شدند و در بخش برادران و بخش خواهران به عنوان همراه بیمار در مراکز درمانی حاضر شدند.
زمانی تقویت روحیه کادر درمانی را از دیگر وظایف طلاب حاضر در مراکز درمانی ذکر کرد و افزود: طلاب با تهیه آب میوه و مغز پسته و تنقلات و… این بستهها را بین همراهان و پرستاران و اطبا و بیماران تقسیم کردند که اثر روانی بسیار جالبی داشت. پس از استقبال مدیران بیمارستان ها این طرح به عنوان یک طرح با عنوان “تحفه درویش” در مراکز درمانی به عنوان یک طرح ثابت اجرا شد.
مسئول دفتر سیاسی و اجتماعی حوزههای علمیه ادامه داد: ارایه احکام و آرامش بخشی و برگزاری مراسم دینی و مذهبی از بلندگوی بیمارستان، مستضعف یابی در بین بیماران برای تامین هزینه ها در روزهای اول از طریق یافتن خیرین برای حمایت، از جمله فعالیت های کمیته عیادت از بیماران بود.
رئیس ستاد کرونا حوزههای علمیه کشور بیان کرد: امروزه تنها یک بیمارستان در قم نسبت به پذیرش بیماران اقدام می کند و خوشبختانه تعداد بیماران و فوتی ها هم بسیار کاهش یافته است.
وی با ذکر این مطلب که 700 طلبه در کمیته اول فعالیت داشتند، گفت: یکی از کارهایی که برای اعزام طلاب لازم بود، برگزاری دو دوره آموزشی و توجیهی شامل یک دوره دو ساعته فشرده آموزش های مراقبتی از بیماران و همچنین آموزش های فشرده مشاوره بود که انجام شد.
کمیته تجهیز اموات
زمانی اظهار کرد: کمیته دوم، کمیته تجهیز شرعی فوتی های کرونایی در آرامستان قم بود. با توجه به اینکه در روزهای اول بسیاری از کارکنان آرامستان دفن بیماران کرونایی ، با ترسی که در روزهای اول از سرایت بیماری داشتند از این کار اعراض کردند، بازدیدی از سوی حوزه از این مرکز انجام شد تصمیم بر آن شد که چنین کمیته ای فعال شود.
مسئول دفتر سیاسی و اجتماعی حوزههای علمیه ادامه داد: غسل و نماز و دفن اموات کرونایی در روزهای اول به یک معضل مبدل شده بود که طلاب به عنوان فرشتگان آسمانی در صحنه حاضر شدند و اقدام به نماز و غسل و دفن اموات کردند.در وهله اول مسئولان بهداشتی اجازه غسل ندادند به همین دلیل در روزهای اول غسل به تیمم بدل از غسل مبدل شد ولی با توجه به استفتایی که از دفتر رهبر انقلاب و مراجع شد، تلاش شد که مقدمات غسل فراهم شود. پس از رایزنی با مسئولان بهداشتی شرایطی مهیا شد که این عمل انجام شود.
وی افزود: شرایط سه گانه شامل لباس مناسب، تصفیه آب غسل و ضدعفونی کردن غسال خانه از سوی مدیران بهداشتی مطرح شد که به دلیل عدم وجود چنین لباسی، یک لباس خاص در قم اختراع شد.
کمیته پیشگری
رئیس ستاد کرونا حوزههای علمیه کشور آفت زدایی و گندزدایی از سطح شهر و ماشینها را از برنامههای کمیته پیشگیری حوزه ذکر و تصریح کرد: در این بین غیر از طلاب، دانشجویان و جوانان و گروه های دیگر به صحنه آمدند. در گروه طلاب نیز افراد غیر طلبه ای نیز فعالیت داشتند. در آرامستان هم گروه های غیر طلبه وارد میدان شدند.
زمانی یادآورشد: فعالیت بعدی، دوخت ماسک و گان و…. بود. طلبههای خواهر همین امروز نیز به شکل رایگان با استفاده از مکان های درسی و مذهبی و… به فعالیت مشغول هستند. خوشبختانه شاهد صحنههای جالبی از خدمت طلاب خواهر و برادر در این زمینه بودهایم.
کمیته علمی، اقتصادی و سیاسی
وی با اشاره به مشاهده رویشهای عمیق انقلاب اسلامی در مسیر خدمت رسانی در ماههای اخیر گفت: ویروس کرونا یک اپیدمی معمولی نبود بلکه یک بحران بزرگ را در عالم ایجاد کرد. کرونا ویروس چند لایه است. یک لایه آسیب به جسم انسان ها زد و لایه دوم آسیب های روحی به جامعه وارد کرد. لایه سوم نیز آسیب اقتصادی به جامعه بود. کاهش تولید و بیکار شدن گسترده مردم و کاهش صادرات و واردات از جمله مشکلات بزرگ کرونا بود.
وی بیان کرد: باید متخصصان امور اقتصادی در این بین ورود کرده و ابعاد این مساله را شناسایی می کردند. حوزه نیز در این زمینه دارای ظرفیت بسیار خوبی از جمله انجمن اقتصاد حوزه و مرکز اقتصاد مقاومتی حوزه های علمیه است. با دعوت از اسااتید کمیته علمی، اقتصادی و سیاسی شکل گرفت و پس از مباحثات فراوان بسته پیشنهای در این حوزه تهیه و به مسئولان ارایه شد. کارگروه تخصصی سیاسی نیز در این زمینه فعال شد.
کمیته بینالملل
زمانی اظهارکرد: در حوزه بینالمللی کارهای بسیاری باید انجام میشد. زیرا در روزهای اول تا کنون تحلیلهای بسیاری که گاهی اوقات با هم متناقض هم بود ارایه شد. سوالات بسیاری از جمله اینکه آیا این ویروس از سوی خدا به شکل بلا نازل شده است؟ آیا چین مقصر ابتلای جهانی آن بود؟ ضعف دانشی چین نسبت به کشورهای دیگر؟ و سوالات بسیاری در این زمینه ایجاد شد که نیازمند پاسخ علمی بود.
وی گفت: در روزهای اول بیان میشد که کشورهای ضعیف آسیایی نمی توانند بیماری را کنترل کنند ولی پس از ورود به اروپا این بیماری به دلیل قدرت اروپا و آمریکا مهار می شود ولی هر چه گذشت ضعف عمیق این کشورها هویدا شد..
وی با اشاره به تلاش کمیته بینالملل برای شناخت شبهات جهانی در این حوزه بیان کرد: در این مسیر نامه نگاری های بین المللی مدیر حوزه های علمیه با تحلیل واقع بینانه فلسفه اسلامی در خصوص وضعیت حاضر و همچنین گزارش تجربه ملت و نظام و حوزه ایران را در مواجهه با این بیماری آغاز شد و تا کنون بیش از 400 نامه به شخصیت های برجسته جهان شامل جهان تشیع، اسلام و جهان بشریت ارسال شده است.
زمانی گفت: همچنین نامه به واتیکان و شیخ الازهر، نامه به سازمان ملل متحد و…. در این زمینه ارسال شد. برخی از شخصیت های بین المللی از جمله واتیکان واکنش های بسیار جالبی بود زیرا آنها این نامه را نشر می دادند که این مسایل از افتخارات نظام ما است.
کمیته فقهی و رسانه
وی اظهارکرد: کمیته فقهی در دفتر مقام معظم رهبری در این زمینه فعالیت جدی داشت است. در حوزه رسانه ای نیز هجمه های گسترده ای به نظام اسلامی و دین و مذهب تشیع وارد شد. 300 شبهه در این مدت نسبت به اندیشه های دینی ما وارد شد. از جمله اینکه چرا این ویروس حرم های اهل بیت(ع) را آلوده کرد یا اینکه چرا امام رضا(ع) زائران خود را شفا نداد و… . در این زمینه شیعه ستیزی و اسلام ستیزان در قالب وهابیون و صهیونیستها و خداستیزان و ماتریالیستها وارد میدان شدند.
وی گفت: این شبهات میرفت که در بین مردم نیز اثرگذار باشد و باید حتما به این شبهات سنگین پاسخ داد. پاسخ در خصوص قدرت خداوند وشیوع ویروس باید در یک قالب علمی توضیح داده میشد. وضع قوانین طبیعی و تاثیر قطعی آن روی انسانها بدون رتبه معنوی آنها باید برای مردم توضیح داده میشد که این کار انجام شد.
رئیس ستاد بحران حوزه های علمیه یادآورشد: کمیته تولید محتوا در این مسیر وارد میدان شد و تا کنون 8 جلد کتاب تولید شده است. معاونت پژوهشی حوزه علمیه قم این کتب را در دست انتشار دارد که در 8 جریان فرهنگی تولید صورت گرفت.
کمیته حمایت از طلاب جهادی
وی گفت: با توجه به اینکه احتمال انتقال ویروس به طلاب جهادی به خصوص طلابی که وارد بیمارستان ها و آرامستان ها می شدند کمیته ای برای پشتیبانی بیمه ای طلاب انجام شد. خوشبختانه علی رغم اینکه ما را می ترساندند که در بخش غسل و تدفین شرکت نکنیم خوشبختانه حتی یک نفر از طلاب جهادی که در مراکز درمانی قم فعالیت کردند حتی بیمار هم نشدند.
انتهای پیام