در لبنان چه خبر است؟ | تحلیل الاخبار
به نوشتهی الاخبار آمریکا، فرانسه و عربستان سعودی توافق کردهاند که دولتی بیطرف در لبنان تشکیل شود و نخستوزیری آن بر عهده «نواف سلام» باشد.
به گزارش فارس، دولت لبنان به نخستوزیری «حسان دیاب» که پس از انفجار بیروت تحت فشار قرار گرفته بود، سرانجام دوشنبه (دیروز) استعفا کرد و تا تشکیل دولت آینده به دولت پیشبرد امور تبدیل شد.
روزنامه «الاخبار» در گزارشی به همین موضوع پرداخت و ضمن تشریح اوضاع کنونی لبنان نوشت، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه به لبنان آمد تا در این وضعیت دولت کنونی لبنان را بیشتر به حاشیه براند و طرفهای سیاسی را به توافق بر سر دولت وحدت ملی فرابخواند. حسان دیاب باید به کسانی که با وی بر سر یک میز نشسته بودند و «در عین حال برنامه قربانی کردنش را میریختند» پاسخ میداد پس «بمب انتخابات زودهنگام» را پرتاب کرد اما زمانی که «نبیه بری» رئیس پارلمان «بدون مشورت با متحدان» اعلام کرد که قصد دارد در پنجشنبه هفته جاری دولت را در پارلمان استیضاح کند این بمب در صورت خود حسان دیاب منفجر شد.
در ادامه این گزارش آمده است: وزارت خارجه فرانسه با واکنش خود به استعفای دولت لبنان، اقدامات ماکرون را کامل کرد زمانی که اعلام کرد «اولویت تشکیل سریع دولت جدید است. بدون اصلاحات، لبنان به سمت فروپاشی پیش میرود». در این بیانیه چالشهای دولت آینده «بازسازی بیروت و پاسخگویی به مطالبات لبنانیها برای اصلاحات» معرفی شده است. در حالی که قوای سیاسی لبنانی بر طرح فرانسه به عنوان یک ورودی خوب برای بازگشت به قدرت از طریق دروازه بینالمللی حساب باز کردهاند منابع سیاسی عالیرتبه تأکید کردند که فرانسه خواهان دولت وحدت ملی نیست بلکه با همراه آمریکا و سعودی پیشنهاد تشکیل سریع دولت بیطرف را داده و بر این ضرورت تأکید کرده است.
در همین زمینه منابع نزدیک به ریاض هم اعلام کردند، فرانسه طرحی برای لبنان ارائه نداده و اینکه گفته میشود پاریس خواستار تشکیل دولت وحدت ملی شده، درست نیست زیرا اینچنین دولتی باعث «کودتایی دیگر» خواهد شد. این منابع افزودند: فرانسویها از ایده دولت وحدت ملی به بهانه اینکه سخن ماکرون اشتباه ترجمه شده، عقبنشینی کردند.
الاخبار درباره موضع عربستان سعودی در قبال اتفاقات لبنان و طرح فرانسه، به نقل از منابع آگاه نوشت، مشکل از نظر ریاض «تسلط حزبالله و پوشش (حمایت) میشل عون از این موضوع است». مریکاآمریکا
منابع سیاسی لبنان اعلام کردهاند که آمریکاییها-فرانسویها و سعودیها نام «نواف سلام» را به عنوان نامزد نخستوزیری دولت آینده لبنان مطرح کردهاند. چه بسا میشل عون از اختیارات قانونی خود برای عدم مشخص کردن موعدی برای مشورتها قبل از حصول حد نصاب برای توافق بر سر نخستوزیر دولت آینده استفاده کند اما دولت جدید باید زودتر تشکیل شود تا کشور وارد خلأ سیاسی نشود. عون و «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی با نامزد کردن نواف سلام مخالفتی ندارند اما موضع نبیه بری و حزبالله هنوز مشخص نیست.
در ادامه این گزارش آمده، تحولات در لبنان امروز بر اساس دو مسیر احتمالی پیش میرود:
اول؛ اجرای انتخابان پارلمانی زودهنگام. اجرای این طرح جدی به نظر نمیرسد زیرا سختیهای زیادی در برابر آن قرار دارد که اولین آنها توافق بر سر قانون انتخاباتی جدید است.
دوم؛ تشکیل دولت جدید یا تنظیم مجدد ساختار سیستم (سیاسی) که این تنظیم مجدد قابل اجرا نیست زیرا انجام آن نیاز به بحث و رایزنیهای طولانی مدت شبیه توافق «طائف» دارد. تنها گزینه، تشکیل دولت میماند که آنهم آسان نیست و کشور را به معضل پس از استعفای «سعد الحریری» باز میگرداند اما بحثها اینبار در فضایی رخ میدهد که بخش زیادی از بیروت بر اثر انفجار تخریب شده و خانوادههای قربانیان خواستار انتقام هستند.
از سوی دیگر، روزنامه «الجمهوریه» به نقل از منابع آگاه نوشت، سعد الحریری گزینه مطرحتری برای دولت آینده لبنان است و باید دید تحولات به چه سمتی پیش میرود.
انتهای پیام