خرید تور تابستان

وکیلی: نماینده‌ از رسانه‌های خصوصی انتخاب شود

محمدعلی وکیلی گفت:به نظرم بسیار مهم است که این فرد از میان رسانه های خصوصی انتخاب شود چرا که او می تواند شرایط و مشکلات رسانه‌های خصوصی را درک کند.

محمد علی وکیلی نماینده‌ی سابق مجلس در هیات نظارت بر مطبوعات در گفت‌گو با انصاف نیوز درباره‌ی نقش این هیئت در آزادی مطبوعات گفت: طبق قانون هیئت نظارت تنها مرجع صدور مجوز و به تبع مرجعیت در صدور مجوز تنها مرجع نظارتی است اما این قانون مطبوعات یک تعارضی با وظایف ذاتی دستگاه قضایی دارد. قاضی رسیدگی به هر نوع دادخواستی را وظیفه ذاتی خود می داند. در حالیکه قانون مطبوعات و کسی که قانون مطبوعات را نوشته است مسئولیت دستگاه های نظارتی را به هیئت نظارت که یک هیئت حاکمیتی، شامل نماینده قوا و نهادهای دیگر تفویض کرده است.

او ادامه داد: این تعارض سالهاست وجود دارد و بر اساس سلیقه افراد حاکم بر قوه قضاییه و هیئت نظارت تصمیم گرفته می‌شود که به سمت همگرایی بروند و یا از وظائف حداکثری خود در قانون استفاده کنند. گاهی آنقدر این موضوع شور می‌شود که باعث لوث شدن مسائل می شود. برای نمونه هیئت نظارت حکم به لغو امتیاز رسانه‌ای میدهد ولی قوه قضاییه و بازپرس حکم به انتشار می‌دهند. یا بلعکس. این باعث سرگیجه اهالی رسانه است.

نماینده‌ی سابق مجلس گفت: ما هم وقتی در هیئت عضو شدیم، گفتیم که یکی از دو طرف باید کوتاه بیاید. خوشبختانه ریاست آقای رئیسی در قوه قضاییه، ایشان پیشنهاد ما را مبنی بر اینکه «هیئت نظارت اعلان جرم کرده و قوه قضاییه مقدار تنبیه را تعیین کند» پذیرفت. با این پیشنهاد قوه قضاییه دیگر در اعلام جرم دخالتی نداشته باشد. سابق بر این اوضاع اینطور نبود. هر دو نهاد هم اعلام جرم و هم اعلام مجازات می کردند. به نظر من این رویه خوبی بود تا ما به اصلاح قانون مطبوعات برسیم. اما نمی‌دانم چه اتفاقی افتاد که این اواخر خود هیئت نظارت اقدام به توقیف روزنامه جهان صنعت کرد.

وکیلی درباره‌ی مواجه‌ی ضابطین قضایی با مطبوعات توضیح داد: یکی از مشکلاتی که من در این چهار سال با آن مواجه بودم این بود که بولتنی را یکی از نهادها یا ضابطین به هیئت ارائه می‌دادند. درآن بولتن پاراگرافی از یک یادداشت یا گزارش را می‌‌نوشتند و سپس برای آن پاراگراف چند صفحه توضیح مبنی بر میزان تخلف می‌نوشتند. اگر بنا بود بر اساس همان پاراگراف قضاوت شود که قضاوت‌ها سخت و مهلک می‌شد. ما این رویه را اصلاح کردیم که اگر یکی از رسانه ها شاکی یا مدعی دارد باید نسخه فیزیکی کامل مطلب نیز وجود داشته باشد تا اعضای هیئت نظارت ابتدا و انتهای آن مطلب را را ببینند و با آگاهی کامل تصمیم بگیرند.

وی افزود: پس از این تصمیم مکرراً این اتفاق رخ داد که ما با خواندن پاراگراف در بولتن تصور می کردیم که فی رخ داده اما وقتی نسخه کامل به هیئت می آمد و متن کامل خوانده می‌شد نظر هیئت تغییر پیدا می‌کرد. اینها ظرافت هایی است که در کار این هیئت وجود دارد بنابراین معتقد هستم گرچه نماینده مدیران مسئول در این هیئت فقط یک نفر است اما اگر شخص مطالبه‌گری باشد و در عین حال برمحیط رسانه ای و کار رسانه ای اشراف داشته باشد می تواند روی آراء تمام اعضای هیئت اثرگذار باشد.

عضو سابق کمیسیون فرهنگی مجلس درباره‌ی مشکلات قانون مطبوعات گفت: قانون مطبوعات ما به هیچ عنوان ناظر بر شرایط کنونی مطبوعات نیست. مطبوعات به معنای رسانه دچار تغییرات شگرفی شده و فضای دیجیتالی تبدیل به فضای غالب رسانه‌ای شده است. چیزی که ما اکنون در قانون مطبوعات داریم جامعیت و مانعیت خود را از دست داده است. ضمن آنکه این قانون به هیچ وجه معمای دو نظارتی را حل نمی کند. به همین خاطر است که ما سال‌هاست از دولت های مختلف به خصوص دولت آقای روحانی مطالبه لایحه اصلاح قانون مطبوعات را داشتیم.

او ضمن گلایه از کوتاهی دولت در ارائه لایحه اصلاح قانون مطبوعات اضافه کرد: متاسفانه دولت کوتاهی کرد و ما رسیدیم به سال آخر مجلس دهم. چون دولت کوتاهی کرده بود من مجبور شدم شخصاً طرح اصلاح قانون مطبوعات را به مجلس ارائه دهم که کلیتش در صحن تایید شد برای جزئیات به کمیسیون فرهنگی رفت. این قانون در کمیسیون بود که متاسفانه عمر مجلس دهم کفاف نداد. در چهارچوب آن طرح را پیشنهاد دادیم که ترکیب هیئت نظارت با توجه به کثرت ای که در جامعه ی رسانه ای رخ داده است باید به نفع رسانه‌ها تغییر کند. به طوری که توازن بین نهادهای حاکمیتی و رسانه ها برقرار شود. هرچند امیدی ندارم که این طرح در مجلس یازدهم به جایی برسد اما امیدوارم روزی این طرح تبدیل به قانون شود.

وکیلی به سوالی درباره‌ی ویژگی‌های لازم برای نماینده‌ی مدیران مسئول در هیات نظارت پاسخ داد: با مشاهداتی که ظرفیت ۴ سال از هیئت نظارت داشتم نماینده مدیران مسئول هرچند یک نفر در میان جمعی هفت نفره است؛ اما اگر توانا باشد می‌تواند تبدیل به شخصیتی تاثیر گذار در آن جمع شود. این بسیار مهم است که چه کسی انتخاب می شود. از طرفی به نظرم بسیار مهم است که این فرد از میان رسانه های خصوصی انتخاب شود چرا که او می تواند شرایط و مشکلات رسانه‌های خصوصی را درک کند.

برای خواندن بقیه خبرهای پرونده‌ی ویژه «انتخابات نماینده مدیران مسئول در هیات نظارت بر مطبوعات» این پرونده کلیک کنید

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا