پیام سروش، شبستری، یوسفیاشکوری و فعالان ملی مذهبی برای درگذشت فیرحی
پیامهای عبدالکریم سروش، محمد مجتهد شبستری و حسن یوسفی اشکوری به مناسبت درگذشت داوود فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزهی اندیشه سیاسی را در ادامه میخوانید:
پیام عبدالکریم سروش:
انا لله و انا الیه راجعون
دکتر داود فیرحی به دیار باقی شتافت.
اندوه و نا آرامی خود را در رحلت آن دانشمند نیکو خصال نمیتوانم پنهان کنم. خدایش بیامرزاد که در اندیشیدن دلیر و توانا بود. و برای گشودن معضلات فکری و سیاسی ایران امروز و آشتی دادن دین و قانون و آزادی شجاعانه و فروتنانه تلاشهایی مبارک کرد و اگر چشم روزگار بر او حسد نمیبرد و پای وجودش در گل عدم فرو نمیرفت بسا که سیر و سلوک سیاست اندیشیهایش مائده معرفت ما را رنگینتر میکرد.
اینک جز دنبال کردن راه او و بهره بردن از میراث او و گل چیدن از گلستان افکار او و غرس نهالهای نو در میان گلزار او چه میتوانیم کرد؟
درود خدا بر او و بر همه غمخواران و راهگشایان و نیک اندیشان این مرز و بوم باد
پیام محمد مجتهد شبستری:
در سوگ دکتر فیرحی عزیز
با تأثر و تأسف فراوان استاد ارزشمندی را از دست دادیم که با پژوهشهای رهگشا و سعۀ صدر مثالزدنیاش، مطالعات دینی و سیاسی دهههای اخیر ایران را غنا میبخشید و در تکامل فرهنگی جامعۀ ما اثر میگذاشت. فقدان این پژوهشگر گرانقدر را به خانواده گرامیشان و همۀ علاقمندان به راه و رسم آن مرحوم تسلیت عرض میکنم.
پیام حسن یوسفی اشکوری:
اندوه درگذشت یک دوست
خبر رسید که محقق ارجمند دکتر داود فیرحی درگذشت. این ویروس لعنتی چه عزیزانی را از ما می گیرد! فیرحی دانش آموخته حوزه و دانشگاه بود و در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران تدریس می کرد. او در اوج شکوفایی علمی و پژوهشی بود که در 56 سالگی چشم از جهان فروبست. چه عمر کوتاه و در عین حال پر ثمری!
چند بار به مناسبتی هایی نوشته ام که کسانی می توانند در تفکر دینی سنتی نوآوری بکنند و به اندیشه های تازه و خلاق و کارآمد در قلمرو دین و جامعه و سیاست برسند که دو فرهنگه باشند یعنی هم با معارف سنتی اسلامی آگاه باشند و هم کم و بیش مجهز به معارف نوین باشند و از «امتزاج افق ها» سنتزهای تازه و تحول آفرین استخراج کنند. فیرحی یکی از مصادیق چنین متفکران بود. او هرچند به صفت روشنفکری و یا نواندیشی دینی شهره نبود و ادعایی هم نداشت ولی یکی از نقاط قوت او پژوهشگری بود و گفتن ندارد که «پژوهش»، به معنای دقیق و متعارف کلمه، دستمایه اولیه هر نوع نواندیشی و نوآوری در حیطه اسلام و تجدد است. پژوهش های بسیار مفید فیرحی از منابع بسیار خوب و پر ارج این استاد فقید برای عموم نواندیشان مصلح معاصر است.
در این باب سخن بسیار است و باید در جایی حق این دوست عزیز و فقید را ادا کرد.
فعلا آنچه می توان با دریغ و درد گفت، این است که: مرگ چنین خواجه نه مرگی است خرد! اندوه این عزیز را به خانواده و بستگان و دوستانش تسلیت می گویم. برای آن عزیز رحمت و غفران الهی و برای بازماندگان شکیبایی و پاداش نیکو آرزو می کنم.
پیام فعالان ملی مذهبی
بعد از اين نور به آفاق دهم از دل خويش
كه به خورشيد رسيديم و غبار آخر شد
دریغ و صد افسوس که درخت وجود دکتر داوود فیرحی استاد برجسته حقوق و اندیشه سیاسی در اسلام، در اوج بالندگی و ثمردهی دچار خزان شد و یاران و شاگردانش از فوران چشمه فیاض اخلاق و معرفتاش محروم شدند.
سوگی که بهسرعت، اندیشهورزان ایران را فراگرفته نشاندهندهی تاثیرگذاری وسیع پژوهشهای استاد در زمینهی سیر تکوین فقه و حقوق اسلامی و راز گشایی از حکومت فقیهان است. یقیناً روح بیقرار و حقطلب ایشان در جوار رحمت حق، قرین آرامش ابدی خواهدبود.
امید آنکه شاگردانی که پروراندند، ادامهدهنده راه و منش خیرخواه و حقجوی ایشان گردند.
ضایعه درگذشت استاد داوود فیرحی را به ملت ایران و جامعه دانشگاهیان و شاگردان و یاران و بستگان، تسلیت عرض میکنیم.
حميد احراری، عباس پوراظهری، حبیبالله پيمان، مسعود پدرام، سعيد درودی، عليرضا رجايی، رضا رييسطوسی، حسين رفيعی، بهمن رضاخانی، احمد زيدآبادی، حامد سحابی، احسان شريعتی، محمود شاهحسينی، فيروزه صابر، كيوان صميمی، طاهره طالقانی (بسته نگار)، امير طیرانی، اميرنظامالدين قهاری, محمود عمرانی، فاطمه گوارایی، مينو مرتاضی لنگرودی، محمد محمدی اردهالی، سعيد مدنی، ناصر هاشمی.
انتهای پیام