توپ FATF در زمین مجمع تشخیص
علی صالحآبادی، مدیرمسئول روزنامهی ستاره صبح در یادداشتی با عنوان «توپ FATF در زمین مجمع تشخیص مصلحت نظام» نوشت:
گروه اقدام ویژه مالی یا FATF یک نهاد غیردولتی و فراملی است که در سال 1989 باهدف مقابله با پولشویی و قطع کمک به تروریسم ایجادشده و هدفش شفافیت مالی بین کشورهاست. همه کشورها بهغیراز کره شمالی و ایران مقررات آن را پذیرفتهاند. ایران و کره شمالی به دلیل عدم پذیرش مقررات این نهاد در فهرست سیاه FATF قرارگرفتهاند. ایران در دولتهای نهم و دهم احمدینژاد که سیاست تهاجمی در روابط خارجی داشت و قطعنامههای شورای امنیت را کاغذپاره میدانست در فهرست سیاه «گروه ویژه اقدام مالی» قرار گرفت و برای مردم ایران به ویژه تجار درزمینهٔ تبادل پول بین ایران و بانکهای دنیا مشکل ایجاد کرد. دولت تدبیر و امید با بهرهگیری از ابزار دیپلماسی توانست عضویت ایران در فهرست سیاه «گروه ویژه اقدام مالی» را به حالت تعلیق درآورد، مشروط بر اینکه ایران مقررات این نهاد را بپذیرد. دولت دراینارتباط لایحهای به مجلس دهم ارائه داد. مجلس پس از کشوقوس فراوان و مخالفتهای گسترده در جلسه علنی روز 15 مهر 97، با 143 رأی موافق، 120 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع لایحه CFT (کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم) را به تصویب رساند. همچنین مجلس در روز 20 خرداد 97 در جلسه علنی خود، لایحه «پالرمو» (کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی) را با 136 رأی موافق، 89 مخالف و 11 رأی ممتنع تصویب کرد. این دو لایحه به در بسته شورای نگهبان خورد و سر از مجمع تشخیص مصلحت نظام درآورد و در آنجا بدون تصمیمگیری، بلاتکلیف مانده است.
رئیسجمهور و رئیسکل بانک مرکزی بارها گفتهاند عدم تصویب این لوایح مانع تبادل پول میان ایران و بانکهای دنیا شده است. مهمتر اینکه حسن روحانی در یک سخنرانی در 7 اسفند 97 گفت: لوایحی را که دولت و مجلس تصویب کردهاند چرا 30 نفر در برابر آن ایستادهاند؟ رئیسجمهور باهدف بازکردن گره تبادل بانکی بهویژه خرید «دارو»، «غذا»، «واکسن کرونا» و… به رهبر انقلاب نامه نوشت و درخواست کرد لوایح معطلمانده در مجمع تشخیص بررسی شود که ایشان با آن موافقت کردند. پسازآن صادق لاریجانی اعلام کرد که این لوایح مجددا بررسی میشوند. این خبر مایه امید در بین مردمی شده است که گرفتار گرانی و عدم دسترسی به دارو هستند. البته در روزهای اخیر روزنامهها و رسانههای اصولگرا و همفکرانشان ساز مخالف کوک کردهاند و گفته و نوشتهاند که گروه اقدام ویژه مالی ساختهوپرداخته آمریکاست و ایران نباید به FATF بپیوندد. بهزعم این گروه بهتر است مردم به واکسن و دارو و… دسترسی نداشته باشند و شاهد ابتلا و فوت افراد براثر بیماری کرونا باشیم. هفته گذشته رئیسکل بانک مرکزی، سخنگوی دولت و رئیس کمیسیون بهداشت مجلس گفتند که امکان خرید واکسن وجود ندارد؛ البته رئیس بانک مرکزی روز پنجشنبه اعلام کرد موفق شده 200 میلیون یورو احتمالاً از محل پولهای بلوکهشده ایرانی در کره جنوبی با موافقت سازمان بهداشت آمریکا FDA از این کشور واکسن خریداری کند. هرچند این خبر خوش است؛ اما چرا این کار با تأخیر انجامشده است؟ این در حالی است که کشورهای ترکیه، امارات، کویت و… در همسایگی ایران موفق به پیشخرید واکسن کرونا از آمریکا و آلمان و… شدهاند. شامگاه پنجشنبه بخش خبری 20:30 تلویزیون طوری تبلیغ میکرد که انگار واکسن ایرانی آماده است و نیاز به افراد داوطلب برای تزریق دارد. ساخت واکسن در داخل مایه مباهات است؛ اما باید به خاطر داشت تا کسب استاندارد از سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمانهای معتبر دنیا، راه طولانی در پیش است.
مردم ایران به خاطر دارند که در هفتههای نخست شیوع کرونا در ایران 20:30 گزارشی را با آبوتاب پخش کرد و در آن گزارش طرحی با عنوان «مستعان» رونمایی شد که میتوانست از فاصله 100 متری ویروس کرونا را شناسایی و در عرض ۵ ثانیه نقطه آلوده را کشف کند، پرسش این است که سرنوشت این ادعا به کجا انجامید؟ به عقیده نویسنده اصولگراها بهتدریج دریافتهاند که تحریمها بهویژه تحریم نفتی چه بلایی بر سر مردم آورده است و از آن مهمتر عدم پیوستن به FATF چه خساراتی برای سلامت مردم در پی داشته که بابت آن باید پاسخگو باشند. از سوی دیگر این جماعت که همچنان به سیاست تهاجمی پرهزینه در روابط خارجی ادامه میدهند لازم است به مردم پاسخ دهند که چرا و با چه منطقی با لوایحی که رئیسجمهور که 24 میلیون رأی مردم را داشته و همچنین اکثریت مجلس دهم که منتخب مردم بودهاند، مخالفت کرده و زندگی، سلامت و حتی جان آنها را به خطر انداختهاند. واقعیت این است که تحریمها و عدم تصویب لوایح FATF علاوه بر آنکه برای مردم خسارتبار شده راه ورود ایران به تجارت جهانی را نیز مسدود کرده است، بهگونهای که روسیه و چین که متحد ایران هستند و ایران تلاش میکند با چین توافقنامه 25 ساله امضا کند، گفتهاند اگر ایران لوایح FATF را تصویب نکند این دو کشور نمیتوانند با ایران دادوستد کنند؛ بنابراین اکنون توپ در زمین مجمع تشخیص مصلحت نظام است و علاوه بر آن دستگاه دیپلماسی کشور باید از تغییر قدرت در آمریکا استفاده کرده و در قالب قاعده «هزینه-فایده» و «برد-برد»، سایه تحریمها را از سر مردم ایران بردارد.
انتهای پیام