مهندسی انتخابات، وظیفهی اصلاح طلبان
حاج محسن رشید، مسوول سابق مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ سپاه در تحلیلی ارسالی به انصاف نیوز درباره ی ردصلاحیت های گسترده ی اصلاح طلبان در انتخابات پیش رو، نوشت:
1- مگر قرار نبود پیش بینی کنیم که جناح رقیب چه هندسه ای را برای مهندسی ترسیم کرده، تا برای خنثی کردنش راهکاری داشته باشیم؟
2 – مگر قرار نبود که کف و سقف خواسته هایمان را در انتخابات مشخص کنیم؟
3 – مگر غیر از این بود که حلقه ی اول مهندسی انتخابات با معلق گذاشتن دعوت از 130 نفر از نامزهای انتخابات خبرگان رهبری رقم خورد؟
4 – حال شایعه ی قریب به یقین رد صلاحیت 99% اصلاح طلبان حلقه ی دوم از مهندسی مزبور نیست؟
5 – حلقه بعدی هندسه ی آن جناح چه خواهد بود؟
6 – آیا آن جناح منتظر بازخورد اقدامات مهندسانه اش نمی ماند؟ عاقلانه اش این است که منتظر باز خوردهای اقداماتش باشد. اعم از بازخوردهای جناح رقیب، جناح خویش و واکنش های آنسوی مرز.
7 – اما در حوزه ی بازخورد جناح های آنسوی مرز، هرگونه اعتراضی از سوی دولتمردان سایر کشورها، آتویی به دست آن جناح می دهد تا اصلاح طلبان را جاسوس و نفوذی قلمداد کرده و تغذیه ی مطلوب صدا و سیما را تامین خواهد کرد.
8 – بازخورد درون جناحی آن جریان نیز، حتی اگر منفی باشد، به راحتی توسط آن جناح مدیریت می شود.
9 – اما بازخوردهای رفتار اصلاح طلبان چه می تواند باشد؟
الف – به نظرم ابتدا باید پیش فرضی را ضمیمه ی کلامم کنم و آن نکته این است که، اگرچه اصولگرایان معتدل، اصلاح طلب نیستند. اما در وضعیت فعلی مشترکاتی با اصلاح طلبان دارند که نماد آن استقبال آنان از خط سیاست خارجی اصلاح طلبان است.
لذا از این اشتراک دیدگاه باید حداکثر بهره را برد تا جایی که ما را به اشتراک مساعی برساند.
ب – چنین می پندارم که یکی از هدف های مهندسان رقیب، بین زمین و هوا نگاهداشتن عناصر و تشکل های طیف اصلاح طلبی است، تا موجب کند شدن برنامه ریزی و تصمیم گیری صحیح اصلاح طلبان شوند.
پ – همچنین به نظر می رسد که آن جناح با رفتار خویش هدف سه گانه ای را دنبال می کند.
پ/1 – قصدش عصبانی کردن رقیب است، تا رقیب ناچار به واکنشی شود که دستمایه ی تبلیغاتی برای حذف رقیب و حتی برخورد با اصلاح طلبان به دست آید.
پ/2 – تصور می شود که آن جناح با وارد کردن ضربات روانی، در پی متلاشی کردن اتحاد و یکپارچگی اصلاح طلبان و ایجاد چند دستگی آنان بر سر مساله ی حضور یا عدم حضورشان در انتخابات است.
پ/3 – قدر مسلم آرای خاموش در صندوق اصلاح طلبان واریز می شود و چه بسا که آن جناح برای بی انگیزه ساختن بخش خاموشان جامعه و مأیوس کردن آنان از حضور پای صندوق علاقمند باشد.
ت – آیا اصلاح طلبان نماد مشترکی جز سید محمد خاتمی دارند؟
اگر اصلاح طلبان اتفاق نظری روی نقش محوری جناب خاتمی دارند، پس ضمن ارایه ی نظرات کارشناسی شان به بدنه ی اصلاحات و نیز شخص جناب خاتمی، نه تنها قبل از اتخاذ تصمیم خاتمی درباره ی شرکت یا عدم شرکت انتخابات اعلام مواضع نکنند و نه تنها بازی رقیب را نخورده و بر طبل قهر از حضور پای صندوق نکوبند، بلکه با تاکید به تمرکز تصمیم گیری در طیف اصلاح طلبی، پیوند مستحکمی را با محوریت جناب خاتمی به نمایش گذارند که رقیب حریفش را بهتر بشناسد.
ج – یکی از اندیشه هایی که مدتی پیش جرقه اش در اصلاح طلبان زده شد اما به جهت نگرانی آن جناح، محقق نشد. راه اندازی لویی جرگه ی اصلاحات بود و حال آنکه چنین لویی جرگه ای می تواند در فضای مجازی تشکیل شود.
با این مقدمه، اگر اصلاح طلبان طرحی را برای دست یابی به چگونگی انتخاب اعضای لویی جرگه و کمیسیون های تخصصی آن داشته باشند، در کنار هر انتخاباتی، می توانند، با توجه به نامزدهای انتخابات اصلاح طلب مجلس شورای اسلامی، انتخابات درون جناحی داشته باشند.
البته که آن جناح به جهت سوء ظن خود به جریان اصلاح طلبی، [شاید] چنین اقدامی را ضد امنیت ملی تلقی کرده و با آن مقابله خواهد کرد لیکن وظیفه ی اصلاح طلبان می تواند به گونه ای تعریف شود که تضمین لازم را برای رأس هرم نظام تامین کند.
چ – هرچه باشد، افکار عمومی با به نتیجه رسیدن برجام، تمایلی به توسعه ای روزافزون اندیشه ی حاکم بر دولت جناب روحانی دارد. و افکار عمومی از جناب روحانی متوقع است که در تایید صلاحیت ها پادرمیانی کرده تا رفتارهای یکجانبه گرایی از کشور رخت ببندد.
اما در نظر داشته باشیم که از روحانی متناسب با شاکله ی رفتاری و اندیشه ای وی توقع داشته باشیم و توقع تحقق آرمانهای اصلاح طلبانه از وی نداشته باشیم.
• جمعبندی:
واکنش های ما نسبت به اقدامات بی انصافانه ی آن جناح طبیعی و بلکه ضروری است اما تصمیم گیری درباره ی مشارکت یا عدم مشارکت در انتخابات را برعهده ی نماد اصلاح طلبان؛ شخص سید محمد خاتمی بگذارید. تا انسجام طیف خویش را به نمایش در آورده باشید.
از رییس قوه مجریه باید خواست که همت خود را برای جلوگیری از این وضعیت به کار گیرد. ولی از وی تکلیف مالایطاق نخواهید. خاطر مبارکتان باشد که دست به مواضعی نزنیم که هم پیمانان منطقی اصوالگرا را از دست بدهیم.
فراموش نشود، همانطور که جناب شکوری راد گفت: کف خواسته های ما، ممانعت از بازگشت عناصر متصل به آیت الله مصباح به مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری است.
انتهای پیام