مشکل از گوش لیلا حاتمی است یا مغز دیگران؟
کاوه معینفر در عصرایران نوشت: لیست 16 فیلم حاضر در جشنواره فیلم فجر سی و نهم امروز اعلام شد و خبری از فیلم قاتل و وحشی ساخته حمید نعمت الله نیست. فیلم فیلمساز چیره دستی چون نعمت الله که همواره در هر اثر جدید خود یک چالش جدید را برای خود، سینمایش و مخاطبانش به همراه دارد.
براساس شنیده ها و گزارش ها حذف فیلم جدید نعمت الله به دلایل ممیزی است و آن هم مورد عجیب گوش بازیگر. گریم شخصیت لیلا حاتمی در فیلم با موی سر تراشیده است، البته ظاهرا موی تراشیده مشکل اصلی نیست و به نمایش گوش لیلا حاتمی ایراد گرفته شده است.
بازیگری زنها در سینما با سر تراشیده ماجرای تازهای نیست و پیشتر بازیگرهای زیادی این را تجربه کردهاند، مثل فریماه فرجامی در فیلم «سرب»، رویا نونهالی در «زندان زنان»، زهرا داوودنژاد در «بچههای بد»، شایسته ایرانی در «آینههای روبرو»، پانتهآ بهرام در «شنای پروانه» و رویا تیموریان در «شیفتگی» که برخی هم به نحوی با مشکل مجوز روبرو شدند.
البته برخی دیگر از منتقدان این فیلم می گویند، “قاتل و وحشی” به سوژه بردگی جنسی می پردازد و حاوی صحنههای خشونت آمیز است.ایراد هیات نظارت با واکنش های انتقادی در شبکه های اجتماعی روبه رو شده است.
نیما حسنی نسب (منتقد سینما) نوشت:
«این “قاتل و وحشی” با هر معیاری از مهمترین دستاوردهای سینمای ایران در دهه نود است که در سال پایانی یک دههی پر آشوب و در بدترین شرایط فکری و کیفی سینمای ما ظاهر شده تا روایت سینماییِ دقیقی از جنون و تباهی باشد. زیباییشناسی منحصر به فرد فیلمساز به اوجی مثالزدنی و لحن و مودی کمیاب در حد و اندازههای محدود سینمای ایران رسیده و نگاه متفاوت و رادیکالاش به مقوله خشونت علیه زنان ورِ دیگر «رگ خواب» است.
[…] نقد و تحلیل فیلم بماند به وقتش؛ عجالتاً امیدوارم همه آنها که نقشی در تولید و نمایش این فیلم دارند، «قاتل و وحشی» را بهحق از نقاط عطف کارنامه سینمایی یا مدیریتیشان بدانند و تلاش کنند دیده شود.»
حبیب رضایی (بازیگر) هم تصریح کرد:
«قاتل و وحشی» به جرأت یکی از منحصربه فردترین تصاویر و روایتهای سینمایی است که میتوان از یک قاتل کلیشههای رایج،یعنی حمید نعمت الله انتظار داشت. میزان رهایی نگاه و روایت کاملا مدرن و درعین حالسینمایی،حالا در این«بچه خلف سینما» عجیب به بلوغ رسیده است…
[…] بگذریم که امروز گویا قرار است برای مجوز یا عدم مجوز این فیلم تصمیم گرفته میشد! از اینکه اصلا نفس این فرایند در ساحت هنر چه جایگاهی دارد،باید در فرصتیدیگر نوشت و گفتاما… از امثال حمیدنعمتالله، هرگزهیچ آسیب و عارضهای به مخاطب اصیل سینما نمیرسد. سختیها و گرفتاریها همیشه از غیراهالی و ناخلفها،سوغات رسیده… سینما را از سینما دریغ نکنیم … در این همه وفور محدودیت ، لااقل امید تماشا را به چشمان بسته حواله ندهیم. باقی بماند در مجالی غیر ازمجاز… همین.»
نکته جالب توجه این است اگر مشکل از نمایش گوش شخصیت زن فیلم باشد باید یک نکته ساده را به مدیران نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی و دبیر جشنواره فجر یادآوری کرد:
درهمین شبها سريال «روزهاي ابدي» ساخته جواد شمقدري ( رئيس سازمان سينمايي دوره محمود احمدي نژاد) از آنتن شبکه يک سيما در حال پخش است، نمايش تصوير برخي از زنان بدون حجاب که از کلاهگيس براي آنها استفاده شده جالب توجه است.
در همین چند روز قبل هم این ارزشگذاریهای دوگانه بسیار مورد نقد و بررسی قرار گرفت چون در سال 1395 کیانوش عياري فیلم کاناپه را ساخت و به دليل اينکه در فضاهاي داخل خانه بازيگران از کلاه گيس استفاده کرده بودند و روسري بر سر نداشتند توقيف شد و تا به امروز هم توقیف است ولی سریال شمقدری هیچ مشکلی ندارد.
با نگاهی ساده به عکسها و تصاویر سریال روزهای ابدی میتوان دید علاوه بر کلاه گیس گوشهای بازیگران و گردن آنها هم کاملا پیداست ولی هیچ کسی هم مشکلی با این قضیه ندارد.
طبيعتا يکي از نگراني هاي مديران سازمان سينمايي حمله احتمالي طيف اصول گرا، کيهان، بخش خبري بيست و سي و … است، ولي حال مي بينيم عين همين اتفاق و يک مرحله جلوتر هم (حضور زنان در خارج از خانه بدون روسري، چادر و با گوش و گردن باز…) درتلويزيون نشان داده ميشود و هيچ کسي هم هيچ اعتراضي نميکند.
در یادداشتی قبل تر هم ذکر شد که اين نوشتار براي آن نيست که بخواهد آن بخش از سريال «روزهاي ابدي» سانسور شود يا بپرسد پس چرا چنين اتفاقي رخ داد؟! اتفاقا سعي در اين است که درخواست کنيم با توجه به چنين رويکردهايي در صداوسيما، وزارت ارشاد هم يک بازنگري کرده و این رویه را عوض کند تا مخاطب شاهد آثاري از بهترين فيلمسازان اين مرز و بوم چون عیاری و نعمت الله باشد.
بنابراین اگر مشکل از گوش باشد! که قابل حل است ولی اگر غیر از این است باید دید حال مشکل کجاست؟ چشم، زبان، یا مغز؟
انتهای پیام