خرید تور تابستان

نظر کمیته علمی ستاد کرونا درباره‌ی واکسن روسی چیست؟

روزنامه ‌ی جهان صنعت نوشت: وزیر امور خارجه ایران اواسط هفته پس از دیدار با وزیر روس از تایید واکسن کرونای اسپوتنیک روسی توسط مسوولان بهداشت ایران خبر داد. این در حالی است که تا لحظه نگارش این گزارش وزارت بهداشت ایران هیچ عکس‌العملی در این باره از خود نشان نداده بود. اگرچه محمود واعظی، رییس دفتر روحانی دیروز در حاشیه جلسه هیات دولت اظهار داشت امیدوارم قرارداد با روس‌ها درباره واکسن کرونا همین امروز و فردا امضا شود و اولین محموله هم قبل از ۲۲ بهمن به تهران برسد. از سوی دیگر سعید نمکی، وزیر بهداشت، خبر داده هفتمین‌ نفری که به ویروس جهش‌یافته در انگلیس دچار است، در ایران پیدا شده که از هلند به ایران آمده و در یکی از استان‌های جنوبی است اما نزدیکان و افردای که با او تماس ‌داشته‌اند، کرونا ندارند. با این اوصاف به گفته کارشناسان ضرر تعلل در واردات واکسن کرونا تنها گریبانگیر مردم می‌شود.
همچنین نمکی درباره اقدامات انجام شده برای واکسن وارداتی کرونا گفته بود: «در ثبت واکسن، چهار منبع مهم جهان پیگیری می‌شود که یک منبع اروپایی است، یک منبع معتبر در کشور چین و یک سازنده در کشور روسیه و همچنین دو شرکت تولیدکننده در کشور هندوستان هستند. این اقدامات علاوه بر آنچه که در سبد کوواکس سازمان جهانی بهداشت داریم، است و امیدواریم به‌زودی بتوانیم اولین محموله‌ها برای واکسیناسیون گروه‌های آسیب‌پذیر را وارد کشور کنیم.»

وزیر بهداشت در زمینه ساخت واکسن داخلی هم اظهار کرد: «واکسنی که در انستیتو پاستور با انتقال دانش فنی کشور کوبا پیگیری می‌کردیم، خوشبختانه به پایان رسیده است. یک مجموعه‌ای را در کشور با همکاری غیر از کشور کوبا در مجموعه‌ای از بخش خصوصی برای ساخت یک واکسن مشترک با یکی از کمپانی‌های آسیایی دیگر داریم که ان‌شاءالله پیشرفت آن را هم به استحضار مردم می‌رسانیم. کار کارآزمایی بالینی در زمینه واکسن مجموعه برکت به خوبی دارد پیش می‌رود و انستیتو رازی هم اجازه تست بالینی واکسن خود را گرفته و به زودی این اقدام هم شروع خواهد شد. مجموعه دیگری هم در کشور داریم که امیدواریم تا هفته آینده بتواند برای کارآزمایی بالینی اجازه بگیرد.»

اگرچه روسیه اولین کشور در جهان بود که در مرداد واکسن کووید۱۹ساخت خود را بعد از آزمایش فقط روی چند نفر تایید کرد. این واکسن که توسط مرکز تحقیقات ملی اپیدمولوژی و میکروبیولوژی «گامالیا» ساخته شده است. با نام «واکسن حامل ویروس» نیز شناخته می‌شود؛ به این معنا که در این واکسن از ویروس دیگری استفاده شده که بخش‌های کوچکی از عامل تولید بیماری را به داخل بدن وارد و سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با آن تحریک می‌کند. واکسن کرونا موسوم به اسپوتنیک وی روی ۴۰ هزار نفر آزمایش شده است. از جمله افرادی که این واکسن به آنها تزریق شده، دکتر الکساند گینسبورگ رییس انستیتو گامالیا و دیگر دانشمندان این انستیتو بوده‌‌اند. با این حال متخصصان به آنها انتقاد کرده‌اند که عجولانه تلاش کرده‌اند آزمایش روی انسان را جلو بیندازند. البته دختران ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه و «سرگئی شایگو» وزیر دفاع این کشور نیز واکسن را دریافت کرده‌اند.

دانشمندان روسی تنها اطلاعات مربوط به تحقیقات اولیه خود را منتشر کرده‌اند که نشان می‌دهد واکسن تولیدی آنها بی‌خطر است و در بدن پادتن تولید کرده، اما نتایج محدود بوده است. پیش‌تر ویروس‌شناسان روسی نیز هشدار داده‌اند که این واکسن می‌تواند برای کسانی که در بدنشان آنتی‌بادی تولید شده است، خطرناک باشد. به همین دلیل دیگر محققان از ابتدای امر نگران بودند که دانشمندان روسی تحت فشار مقامات سیاسی به سرعت فازهای آزمایشی را پشت سر گذاشته باشند تا این واکسن را تحویل دهند.

سازمان جهانی بهداشت نیز از روسیه خواست که دستورالعمل‌های تعیین‌شده برای تولید واکسن را در تمامی مراحل رعایت کنند. این سازمان گفته که برای مهر تایید زدن به این واکسن، نیازمند بررسی دقیق داده‌های آزمایشگاهی است.

اما بعد از گذشت ماه‌ها روسیه اطلاعات تکمیلی این واکسن را برای تاییدیه به سازمان بهداشت جهانی نفرستاد و در نتیجه واکسن کرونای روسی هنوز مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار نگرفته است. پیش‌تر سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده بود به دلیل آنکه هنوز اطلاعات کاملی درباره واکسن روسی کرونا دریافت نکرده، نمی‌تواند این واکسن را ارزیابی کند. اگرچه مسوولان وزارت بهداشت ایران هم تلاشی برای تاییدیه واکسن کرونای ایرانی ندارند زیرا می‌گویند قرار نیست واکسن را صادر کنند. به همین خاطر تاییدیه سازمان غذا و داروی ایران کفایت می‌کند. بنابراین اگر قرار باشد واکسن کرونای روسی به کشور ما وارد شود باید مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گیرد.

تزریق نمی‌کنیم!

در همین رابطه مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا درباره واکسن روسی به  گفت: تهیه و واردات واکسن کرونای روسی توسط دولت از شانس بد مردم ایران است. در حال حاضر به هیچ عنوان از این انتخاب راضی نیستم. من به عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمی‌کنم زیرا تاکنون هیچ اطلاعاتی از آن منتشر نشده است. واکسن کرونا باید دارای استاندارد‌های جهانی باشد. از نظر ما واکسنی استاندارد است که مورد تایید یکی از منابع بین‌المللی باشد که یکی از آنها سازمان بهداشت جهانی و دیگری سازمان غذا و داروی اتحادیه اروپاست در صورتی که این واکسن تاییدیه هیچ کشوری را ندارد زیرا به دلیل تعصبات حاضر نیستند اطلاعات واکسن را در اختیار دیگر کشورها قرار دهند. البته روسیه جزو اتحادیه اروپاست، چرا تاکنون واکسن را برای تاییدیه به سازمان بهداشت اروپا نفرستاده؟

وی افزود: معلوم نیست از چه زمانی تاکنون سازمان غذا و داروی کشور جزو منابع بین‌المللی شده‌اند؟ سازمان غذا و داروی ایران زمانی می‌تواند دارو و واکسنی را تایید کند که پیش از آن دارو یا واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته باشد. وقتی دارو یا واکسنی هنوز مورد تایید هیچ منبعی نیست، سازمان غذا و داروی داخلی نمی‌تواند آن را تایید و توزیع کند. وقتی هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن درز نشده، بر حسب چه فرآیندی آن را تایید می‌کنند؟

مسوول ارزیابی واکسن کرونای ایرانی اظهار کرد: طی خبرهای رسیده، قرار است دو میلیون دوز واکسن روسی در هفته‌های اخیر وارد کنند. حدود ۴۵۰ هزار نفر در وزارت بهداشت شاغل هستند و با احتساب کادر بهداشت و درمان در بخش خصوصی و مشاغل مرتبط و همچنین گروه‌های پرخطر اولویت‌دار دیگر شاید در مرحله اول حدود یک میلیون نفر در اولویت واکسیناسیون هستند و باید حدود دو میلیون واکسن برای گروه‌های اولویت‌دار تامین شود چون واکسن کرونا برای اثربخشی نیازمند دو نوبت تزریق است. کادر درمان در اولویت تزریق این واکسن است و بعید می‌دانم به مردم عادی برسد. بعد از کادر درمان، سالمندان و افراد مسن و افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند مانند افراد مبتلا به بیماری‌های خاص یا دیابت و بیماری‌های قلبی در اولویت تزریق واکسن کرونا هستند. اگرچه من به عنوان کادر درمان حاضر نیستم واکسن روسی را تزریق کنم. پیش‌تر قرار بر این بود که واکسنی تهیه کنند که تاییدیه منابع بین‌المللی داشته باشد.

محرز با بیان اینکه امیدوار بودیم واکسن آسترازنکا را از سوئد تهیه و وارد کنند، تاکید کرد: طی روزهای گذشته بر این تصور بودم واکسنی که قرار است وارد کنند، واکسن آسترازنکاست که یک واکسن نوترکیب (ریکامبیننت) است. این واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی است. اثربخشی و ایمنی آن تایید شده و نگهداری آن در دمای معمولی یخچال هم امکان‌پذیر است.

هنوز برای تصمیم‌گیری زود است

محمدرضا ناظر رییس بخش عفونی بیمارستان لرستان در خصوص تزریق واکسن روسی گفت: امروزه تا حدودی کرونا را کنترل کردیم. پس بهتر است تمام تمرکزمان را روی ساخت واکسن کرونایط ایرانی بگذاریم زیرا ما در ساخت واکسن سابقه چندین ساله داریم. قطعا واکسنی که ما می‌سازیم خیلی بهتر از واکسن روسی خواهد بود. چرا که هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن روسی نداریم. بنابراین اگر واکسن روسی تاییدیه منابع معتبر بین المللی را کسب کرد ما هم به عنوان کادر درمان آن را تزریق می‌کنیم.

وی افزود: البته به‌ طور کلی عوارض تمام داروها و واکسن‌ها سال‌های بعد روی فرد نمایان می‌شود. هدف از واکسیناسیون تنها کاهش میزان کشندگی کرونا در سراسر جهان است. اگرچه با واکسیناسیون چرخه انتقال کرونا قطع می‌شود و شمار مبتلایان جدید کاهش پیدا می‌کند. ممکن است هر واکسنی دارای عارضه‌های کوچکی باشد اما قطعا با این کار از کشتارهای میلیونی در آینده جلوگیری می‌شود.

با این توصیف واکسنی که هنوز مورد تایید سازمان بهداشت جهانی نیست و اطلاعاتی درخصوص ساخت و فرآیند آن منتشر نشده، نباید مورد تزریق کادر درمان و مردم ایران قرار گیرد. مسوولان بارها اعلام کردند حتما واکسنی وارد می‌کنند که مورد تایید منابع بین‌المللی باشد. در همین راستا برای کسب اطلاعات بیشتر با سازمان غذا و دارو تماس گرفت اما هیچکس جوابگوی ما نبود. از قضا دکتر حریرچی هم اطلاع داد که وزیر بهداشت به زودی درباره تهیه واکسن روسی اظهارنظر می‌کند.

این اظهارات تند محرز اما بی‌جواب نماند؛ کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در واکنش به این سخنان گفت: ایشان (مینو محرز) شأنی برای ارزیابی واکسن‌های دیگر ندارند چنان‌که ورودی در این موضوع هم نداشته‌اند.

جهانپور در ادامه کنایه‌ای هم به واکسن ایرانی کرونا که محرز مسوول ارزیابی آن است، زد و افزود: «مرجع تایید واکسن از جمله واکسن داخلی که ایشان مسوول کارآزمایی بالینی آن هستند، سازمان غذا و دارو است.»

خبرنگار سمت محرز عضو کمیته مشورتی ستاد ملی مقابله با کرونا را به سخنگوی سازمان غذا و دارو یادآوری می‌کند و از او می‌پرسد با وجود سمت محرز در کمیته مقابله با کرونا، او «شأن اظهارنظر در مورد واکسن روسی کرونا را ندارد»؟! که جهانپور در پاسخی کوتاه عنوان کرد: «ربطی ندارد.»
جهانپور در خاتمه اضافه کرد: «اگر مطالعه‌ای در این زمینه دارند مثل کارآزمایی بالینی واکسن ایرانی که انجام می‌دهند، می‌توانند به سازمان غذا و دارو جهت بررسی ارائه دهند. در غیر این صورت، اظهارنظر سلیقه‌ای، وجهه علمی و فنی نخواهد داشت.»

اظهارات خانم دکتر محرز برای همه سندیت دارد

در همین راستا محمدرضا ‌هاشمیان فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری درباره تهیه واکسن روسی به گفت: شش ماه پیش دقیقا زمانی که واکسن روسی ساخته و به مردم روسیه تزریق شد، من اولین پزشکی در ایران بودم که طی نامه مکتوبی به وزارت بهداشت از آنها خواهش کردم حداقل تعدادی واکسن روسی برای کادر درمان به کشور وارد کنند. این نامه به دفتر دکتر شانه‌ساز جهت تامین واکسن روسی ارسال شد ولی کسی پاسخ مثبتی به این واکسن نداد. آن زمان هنوز واکسن‌های معتبر دیگری معرفی نشده بود. شش ماه پیش وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو با درخواست ما مخالفت کرد. به همین خاطر از تایید واکسن روسی توسط سازمان غذا و دارو تعجب کردم. اگر قرار بود واکسن روسی وارد کنند چرا از همان شش ماه پیش اقدامی نکردند؟ بنابراین نوعی تناقض زمانی و رفتاری در مسوولان قابل مشاهده است چرا که از همان ابتدا وزارت بهداشت شدیدا مخالف واکسن کرونا روسی بود و اجازه ورود واکسن روسی به وزارت بهداشت نداد. در حال حاضر هم وزارت امور خارجه این اقدام را انجام داده است. سوال من این است که چرا وقتی شش ماه پیش ما به عنوان کادر درمان از وزارت بهداشت بارها درخواست کردیم این واکسن روسی را داشته باشیم، هیچ مسوولی اقدامی نکرد در صورتی که آن زمان با تهیه واکسن می‌توانستند جان هزاران نفر را نجات دهند. تعلل شش ماهه در تهیه واکسن ضررهای جبران‌نا‌‌پذیری را به مردم وارد کرده است. اگر قرار بود واکسن روسی وارد کنند چرا از همان شش ماه پیش اقدامی انجام ندادند؟ چرا دست روی دست گذاشتند تا هزاران تن فوت کنند؟! وزارت بهداشت و متولیان امر باید در این خصوص پاسخگو باشند. اشتباه پشت اشتباه. مدام که نباید تاوان اشتباه مسوولان را با جانمان پرداخت کنیم.

وی افزود: با وجود اینکه هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن کرونای روسی منتشر نشده اما ما برای اینکه در بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری هستیم، حاضر بودیم این واکسن را تزریق کنیم چرا که از مرگ بر اثر کرونا بهتر است. البته امروزه واکسن‌های بهتری هم ساخته شده که دارای تاییدیه سازمان بهداشت جهانی است و مسوولان می‌توانند آن را تهیه کنند. اگرچه من به عنوان فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه در خصوص واکسن‌ها نمی‌توانم اظهارنظر کنم به همین خاطر گفته‌های دکتر محرز برای همه سندیت دارد. اگر ایشان واکسن روسی را قبول ندارد، حتما اطلاعات دقیق‌تری نسبت به من دارد.

اعلام آمارهای کاذب

‌هاشمیان با تاکید بر آمارهای کاذب کرونا از زبان دکتر جهانپور گفت: متاسفانه در این یک‌سال افراد زیادی بر اثر کرونا جان باختند و اینکه شش ماه اول شیوع کرونا در کشور آقای جهانپور به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت آمارها را به صورت کاذب و اشتباه اعلام می‌کرد اما آن زمان هیچ‌کس ایشان را بازخواست نکرد. حتی معاون وزیر اعلام کرد آمار نصف آن چیزی است که اعلام می‌شود. حالا ایشان مرتب در صفحه توئیتر خود درباره هر خبری به صورت اشتباه اظهارنظر می‌کند و همچنان کسی به این ایراد نمی‌گیرد.

وی افزود: آقای جهانپور با وجود اینکه هیچ اطلاعاتی در خصوص آی‌سی‌یو ندارد اما مدام درباره همه چیز اظهارنظر می‌کند. ایشان حقوق‌بگیر وزارت بهداشت است اما بنده شغل اجرایی ندارم بلکه ۲۴ ساعته در بیمارستان کنار بیماران مشغول به خدمات‌رسانی هستم. اخیرا هم برخی رسانه‌ها از طرف بنده درباره جهش انگلیسی در یکی از بیماران نوشتند که متاسفانه آن خبر در رسانه‌های خارجی پخش شده است. آقای جهانپور هم که مدام پای برنامه‌های بی‌بی‌سی است آن را مشاهده و مانند همیشه در توئیتر علیه من صحبت کرد. به طور کلی من از اعلام اطلاعات غیرواقع متنفر هستم. وقتی از حال بیماری سوال می‌شود من عینا آن را بیان می‌کنم.

این فوق‌تخصص بخش مراقبت‌های ویژه با طرح این سوال که «من اصلا نمی‌دانم نقش آقای جهانپور در وزارت بهداشت چیست؟» ادامه داد: چطور یک پزشک عمومی به خودش اجازه می‌دهد درباره مسائل تخصصی آن هم در حوزه ICU مدام در شبکه‌های مجازی اظهارنظر کند. چرا یک مقام اجرایی کشور این حق را دارد در توئیتری که برای عموم مردم فیلتر است، فعال باشد؟! بنده به عنوان یک پزشک معالج که هیچ سمت اجرایی ندارم و بابت آن هم از دولت حقوق نمی‌گیرم اصلا وقت آزاد ندارم اما ایشان که حقوق سمت اجرایی را از دولت دریافت می‌کند و موظف است کار اجرایی انجام دهد بیش از همه با برخی خبرگزاری‌ها در توئیتر صحبت می‌کند. زمانی که ما در اوج بحران کرونا بودیم ایشان یکسری آمار چرت را به عنوان سخنگوی وزارت بهداشت در انظار عموم اعلام می‌کرد. به عقیده من رفتارهای ایشان عجیب است و اطلاعات پزشکی این آقا از آنچه تصور می‌کنید، بسیار کمتر است.

افزایش آمار مبتلایان

هاشمیان در خصوص افزایش مراجعه‌کنندگان در بیمارستان‌ها گفت: متاسفانه یک هفته‌ای است که آمار مراجعه‌کنندگان به بیمارستان بسیار بیشتر از ماه گذشته شده است. با توجه به این موضوع خرید واکسن کرونا امر ضروری است و تعلل در تهیه آن عواقب بسیار بدی برجا می‌گذارد. علت اصلی آن هم افزایش دورهمی‌ها، تجمعات و مسافرت‌هاست و اینکه میزان رعایت پروتکل‌های بهداشتی در بین مردم کاهش یافته و رفت‌و‌آمدها در اماکن عمومی بیشتر شده است.

برخلاف دکتر محرز حتما واکسن روسی را تزریق می‌کنم!

اگرچه بین افراد کادر درمان اختلاف‌نظر‌هایی بر سر استفاده از واکسن کرونا روسی وجود دارد، به طور مثال دکتر محمدمهدی زمانی متخصص بیهوشی و مراقبت‌های ویژه در واکنش به اظهارات دکتر محرز گفته بود: واکسن روسی کرونا سه مرحله بالینی را پشت سر گذاشته است و در فاز ۳، ۹۴ درصد موثر بوده است و به طور کامل توانسته از موارد شدید پیشگیری کند. مطالعات مربوط به فاز ۱ و ۲ این واکسن منتشر شده است و تنها نتایج فاز ۳ منتشر نشده است.
زمانی افزود: هرواکسنی که از فاز‌های مطالعاتی عبور کند و مطالعات آن در یک مجله معتبر منتشر شود حتما قابل تزریق است.

این پزشک متخصص در ادامه تاکید کرد: بنده برخلاف دکتر محرز حتما واکسن روسی را تزریق می‌کنم و از خانم محرز به عنوان مسوول ارزیابی واکسن کرونای ایرانی درخواست می‌کنم که مطالعات مربوط به واکسن ایرانی را منتشر کنند.
با تمام این اوصاف سازمان غذا و دارو به واکسن کرونا روسی مجوز ضروری داده است و به زودی براساس اولویت‌ها در بین کادر درمان توزیع می‌شود. حال باید دید عوارض و عواقب آن در آینده نه چندان دور چه خواهد بود. در حال حاضر هم به گفته حامد حسینی مدیر مرکز کارآزمایی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرحله نخست تست انسانی واکسن ایرانی کرونا از نیمه گذشته است. تاکنون ۳۵ داوطلب مراحل این طرح مطالعاتی را طی کرده‌اند.

وی با بیان اینکه وضع عمومی دریافت‌کنندگان واکسن ایرانی کرونا (کوو ایران برکت) مطلوب است، اعلام کرده در هفته پیشِ رو تزریق به ۷ تا ۱۴ داوطلب دیگر نیز انجام می‌شود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. جهانپور ! رئیس دفعه قبل بد گوشمالی ای بهت داده ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ این حرفهای ضد و نقیض برای اعتبارتراشی برای واکسن بی اعتبار روسی برای چیه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا