خرید تور تابستان

حجاریان: احمدی‌نژاد اگر تبرئه شد نامزد شود

سعید حجاریان در گفت‌وگوی تقریبا مفصلی که با خبرگزاری ایرنا داشته، درباره موضوعات مختلف از جمله انتخابات ریاست‌جمهوری ٩٦، برجام ٢ و وضعیت احمدی‌نژاد صحبت کرده است. مشروح این گفت‌وگو را در پی می‌خوانید:

  حدود یک‌سال دیگر به پایان کار دولت یازدهم باقی مانده است. بزرگ‌ترین برنامه روحانی برای یک‌سال باقی‌مانده چه می‌تواند باشد؟
تهیه برنامه‌ای علمی برای دوره بعد از ریاست‌جمهوری.
  اما عده‌ای در جناح مقابل ادعا می‌کنند که اصلاح‌طلبان قصد عبور از روحانی را دارند.
اصلاح‌طلبان از روحانی عبور کنند؟! بعد به کجا بروند؟ مگر کسی غیر از او را دارند؟ در این وضعیت آشفته مگر غیر از روحانی شخصی را دارند که بخواهد برجام را پیگیری کند؟
این حتما به ضرر اصلاح‌طلبان تمام می‌شود. حتی اصولگرایان هم نباید از روحانی عبور کنند. به فرض محال اگر خود روحانی هم نخواهد نامزد ریاست‌جمهوری دوازدهم شود، باید هر دو گروه اصلاح‌طلب و اصولگرا سراغ وی بروند و از وی بخواهند نامزد شود. چراکه بدیلی غیر از وی وجود ندارد.
برای رفع رکود، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و سامان‌دادن امور داخلی کشور کسی جز روحانی برنامه ندارد. اصولگرایان برنامه ندارند. اصلاح‌طلبان هم فعلا برنامه اقتصادی مشخصی ندارند. شما به‌عنوان یک خبرنگار برنامه‌ای از سوی این دو جناح دیده‌اید؟ در زمینه سیاست خارجی هم فعلا کسی جز روحانی برنامه‌ای ندارد.
  نگرانی‌های مشابهی هم از برهم‌خوردن ائتلاف حامیان دولت بر سر انتخاب رئیس مجلس دیده می‌شود؟
انتخاب ریاست مجلس امری گذراست. آقایان عارف و لاریجانی هر دو طرفدار دولت و برجامی هستند و نابرجامیان یک فراکسیون حدودا ٣٠نفره هستند. اکثریت مجلس طرفداران دولت هستند و انتخاب رئیس، ائتلاف را نخواهد شکست.
 عملکرد آقای روحانی را طی این سه‌سال چگونه می‌بینید؟
روحانی در ذهن خود برنامه‌هایی داشت؛ برنامه‌ای که مسئله برجام را حل کند، تحریم‌ها را بردارد و خرابکاری‌های دولت قبل را جبران کند. نسبتا موفق هم بوده است. اگر هم در برخی نقاط توفیقی نداشته بیشتر به‌خاطر سنگ‌اندازی‌هایی است که انجام گرفت و می‌گیرد. همین اشغال سفارت سعودی را ببینید چقدر مشکل برای دولت درست کرد.
برکناری فرجی‌دانا توسط مجلس هم همین‌طور. حتی در روز آخر مجلس نهم هم شاهد سنگ‌اندازی‌های برخی نمایندگان علیه دولت بودیم به‌طوری‌که آقای مجید انصاری هم پشت تریبون گفت روز آخر مجلس است ولی برخی آقایان هنوز هم دست‌بردار نیستند. روحانی بسیار دست‌تنهاست.
  چطور؟
دستگاه‌های تبلیغاتی روحانی چه می‌کنند؟ فقط ما اصلاح‌طلبان از ایشان دفاع می‌کنیم و آقای ترکان. مابقی همه سکوت اختیار کرده‌اند.
  ترمیم کابینه آیا کمکی به وی می‌کند؟
من که دوسال پیش این را گفتم. البته نه به دلیل اینکه اعضای کابینه نمی‌توانند از وی دفاع کنند. بلکه معتقد بوده و هستم که برخی وزیران وی ضعیف هستند و حتما باید عوض شوند.
آقای روحانی از سوی برخی مخالفان به بی‌توجهی به طبقات محروم متهم شده است. آنها احمدی‌نژاد را فردی حامی این طبقات می‌دانند؟ تحلیلتان چیست؟
حرف‌زدن با عمل فرق می‌کند. مگر بیمه همگانی که آقای قاضی‌زاده‌هاشمی برای افراد فاقد بیمه کشور ایجاد کرد در جهت رسیدگی به طبقات محروم نبود؟ یا اقداماتی که آقای ربیعی در زمینه رفاه انجام می‌دهد. زمان احمدی‌نژاد تورم به نزدیک ٤٠ درصد رسید. تورم هم یعنی دزدی از جیب فقرا و ریختن آن به جیب ثروتمندان.
  شما مشاور سیاسی رئیس‌جمهوری در دوره اصلاحات بودید. وضعیت فعلی را هم احتمالا تعقیب می‌کنید. فشارهایی که بر آن دولت وارد می‌شد از نظر جنس و محتوای آن چه تفاوتی با موانعی دارد که روحانی با آن روبه‌روست؟
فشارهایی که بر آقای خاتمی وارد می‌شد بیشتر از نوع سیاسی بود ولی دولت روحانی با کارشکنی‌های اقتصادی مواجه است. البته نمی‌گویم روحانی از نظر سیاسی تحت فشار نیست اما وی بیشتر در منگنه‌های اقتصادی قرار گرفته است.
 برجام ٢ یکی از مواردی بود که توسط آقای رئیس‌جمهوری مطرح شد. اما ظاهرا تعبیر درستی از آن نشد. ارزیابی‌تان از این موضوع چیست؟
شاید خود ایشان هم توضیح دقیقی نداد که برجام٢ یعنی چه؟ آیا در رابطه با اقتصاد بود؟ به سیاست داخلی مربوط بود؟ ایشان روشن نکرد که تعریف دقیقش از این واژه چیست.
مثالی می‌زنم. اخیرا طرحی برای اصلاح قانون انتخابات ارائه کردم که مورد استقبال آقای باهنر قرار گرفت. به نظر من برجام ٢ یعنی همین. اینکه من اصلاح‌طلب با یک شخصیت اصولگرا راهی را برای اصلاح قانون انتخابات پیدا و به سمت بهبود اوضاع حرکت کنیم.
به نظر من رئیس‌جمهوری اقدامات زیادی می‌تواند انجام دهد و طرح‌های بزرگی را پیش ببرد. اما چون تیم سیاسی‌اش ضعیف است قادر به آن نیست.
شما ملاحظه کنید تیم فکری روحانی چه کسانی هستند؟ علاوه‌براین ذهن آقای روحانی بیشتر معطوف به اقتصاد است و به‌ناچار به مسائل سیاسی کم‌توجه شده است.
روحانی گرفتاری‌های اقتصادی فراوانی دارد که بیشتر آنها از دولت قبل به ارث رسیده است. یارانه می‌خواهد بدهد، گرفتاری دارد. می‌خواهد حقوق کارمندان را پرداخت کند، مشکل دارد. بدهی‌های پیمانکاران، بدهی دولت به بانک مرکزی و… همه مواردی است که از دولت احمدی‌نژاد بر دولت روحانی آوار شده است.
  به انتخابات اخیر بپردازیم؛ پیام این انتخابات چه بود؟
برای ما، ادامه ائتلاف حامیان دولت. البته با سازمان‌یافتگی بیشتر؛ چراکه با وجود مجلس نهم سازماندهی ما چندان قوی نبود.
برای مخالفان دولت و نابرجامیان هم مطالعه بیشتر. آنها باید بیشتر بخوانند تا اوضاع منطقه و جهان را درک کنند و متوجه شوند چه خبر است.
همچنین خودشان را جای ما بگذارند که اگر دولت دست آنها بود چه کار می‌توانستند بکنند؟ این به قدرت تخیل نیاز دارد اما بعضی از آنها دچار توهم هستند. تخیل هم آن است که من قادر باشم خودم را جای شما بگذارم و موقعیت‌تان را درک کنم که البته با افتادن در دام موهومات و چیزهای خیالی فرق می‌کند.
  آرایش سیاسی مجلس دهم را چطور ارزیابی می‌کنید؟
همین برجام و نابرجام باقی می‌ماند. اصولگراهای منطقی هم باید مرزهای خود را با افراطیون مشخص کنند.
  اولویت‌های مجلس دهم چیست؟
ابتدا بگویم به این مجلس خیلی خوشبینم. یکی از اولویت‌های این مجلس اقتصادی و خروج از رکود است.
اولویت بعدی مربوط به دستگاه قضاست. احکام صادره برای روزنامه‌نگاران و فعالان سیاسی بسیار بوده و مجلس باید این روند را تعدیل کند؛ همچنین به‌تازگی شنیدم به دنبال لغو اعدام برای مجرمان مواد مخدر و کاهش تعداد زندانیان هستند که امر مثبتی است. مجلس دهم بر سر تمام این مسائل می‌تواند رایزنی کند؛ البته خود آقای روحانی هم می‌تواند با تغییر مجلس به کمک مجلس بیاید. خوشبختانه ایشان قدرت اقناع بالایی دارد و می‌تواند موضوعات را دقیق تبیین کند. ایشان به‌جای جواب‌دادن به برخی مسئولان از پشت تریبون با ارائه آمار، شخصیت‌های تصمیم‌گیر کشور را اقناع کند. وی این کار را خوب بلد است.
  بحث یک‌دوره‌ای‌شدن ریاست‌جمهوری آقای روحانی از سوی مخالفان ایشان مطرح است. موضوع چقدر جدی است؟
اینها تبلیغات زودهنگام مخالفان دولت است و نباید به آنها وقعی نهاد. آنها قبلا امتحان خود را پس داده‌اند. اگر کسی برنامه‌ای دارد بیاید و آن را همین الان اعلام کند. شما دیدید که انتخابات آمریکا از یک سال قبل کلید خورده و جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در حال ارائه برنامه‌های خود به افکار عمومی بوده‌اند. آن که می‌خواهد یارانه ٢٥٠ هزارتومانی هم بدهد دقیقا بگوید که این پول را می‌خواهد از کدام منبع تهیه کند و در اختیار مردم بگذارد؟
مردم از پوپولیست‌ها یک‌بار گزیده شدند و آن را تجربه کرده‌اند. دیگر از این سوراخ گزیده نمی‌شوند. از سویی احمدی‌نژاد اول باید به دادگاه برود و به اتهامات وی رسیدگی شود. اگر تبرئه شد می‌تواند نامزد شود. وی پرونده مفتوح در دادگستری دارد.
  یعنی دیگر امکان ایجاد دوقطبی مانند سال ٨٤ وجود ندارد؟
آن فضای دوقطبی نیاز به پول نفت دارد. با قیمت نفت فعلی چنین چیزی ممکن نیست؛ ضمن اینکه سال ٨٤ اشتباه اصلاح‌طلبان اجازه روی‌کارآمدن احمدی‌نژاد را داد.
  آینده جبهه پایداری و اصولگرایان تندرو را چگونه می‌بینید؟
به شکاف بزرگی می‌رسند. همین الان هم نگاه کنید می‌بینید که برخی از آنها دنبال احمدی‌نژاد هستند و برخی با وی مخالف‌اند؛ یعنی احمدی‌نژاد حتی داخل جبهه پایداری شکاف انداخته است.
آیت‌الله مصباح‌یزدی هم یک فیلسوف است تا یک شخصیت سیاسی. رئیس یک جریان سیاسی در وهله اول باید یک فرد سیاسی باشد تا یک فیلسوف. این نقطه‌ضعف بزرگی برای جبهه پایداری است.
از سویی جبهه پایداری وابسته به وجود شخص ایشان است. ایشان شاگرد برجسته‌ای ندارد. این جبهه قائم به شخص است نه اندیشه.
  افراطیون معتقدند محبوبیت بالایی در مناطق محروم دارند؟
آنها دنبال جذب رأی در حاشیه شهرهای بزرگ هستند اما در خیلی از مناطق حاشیه‌نشین هم اصلاح‌طلبان پیروز شدند؛ مانند اسلامشهر یا مناطق ١٦، ١٨، ١٩. ولی هرچه به سمت جنوب شرق تهران برویم وضع تغییر می‌کند.
اصولگرایان تندرو پایگاه اجتماعی در خور توجهی ندارند. ائتلاف آنها با اصولگرایان منطقی و عقلایی هم شکست. ترمیم آن هم سخت است.
  چرا؟
به دلیل وجود احمدی‌نژاد. احمدی‌نژاد بین آنها اختلاف انداخت. همان‌طورکه میان روحانیت قم با تهران شکاف انداخت یا بین مداحان و روحانیون.
  یعنی در انتخابات ٩٦ فضای دوقطبی شکل نمی‌گیرد؟
من قطبی در مقابل روحانی نمی‌بینم.
  احتمال دارد وی برای دوره بعد نامزد نشود؟
وی در مقابل فشارهایی که تاکنون بوده و هست تسلیم نخواهد شد. فقط اگر فشارها طوری باشد که احساس کند برجام منتفی می‌شود وضع فرق می‌کند. یعنی ائتلافی در داخل و خارج کشور برای به‌بن‌بست‌رسیدن برجام شکل بگیرد که بتواند آن را به شکست بکشاند.
 پاییز امسال رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا انتخاب می‌شود. ترامپ و کلینتون مواضع تندی در قبال برجام اتخاذ کرده‌اند. آیا برجام را به‌هم خواهند زد؟
بعید است ترامپ رأی بیاورد؛ اما اگر حتی کلینتون هم انتخاب شود اوضاع مثل زمان اوباما نخواهد بود. وی نیز سنگ‌اندازی‌هایی بر سر راه برجام خواهد کرد البته نه مانند ترامپ.
البته آنها نسبت به اجرای برجام تعهد داده‌اند و به‌ویژه اروپایی‌ها زیر بار آمریکا نمی‌روند. اروپا با ما رابطه برقرار کرده و بین آمریکا و اروپا شکاف افتاده است.
  سؤال آخر؛ وزیر دادگستری چندی پیش اعدام بابک زنجانی را صلاح ندانست و به صراحت گفت اعدام وی برای کشور پول نمی‌شود. نظر شما چیست؟
وی نباید اعدام شود باید پرونده کاملا روشن شود.

 

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا