خرید تور تابستان

مسعود پزشکیان؛ از تدریس نهج‌البلاغه تا نایب رئیسی مجلس

به گزارش انصاف نیوز، «احسان محرابی»، که در چندین دوره ی مجلس شورای اسلامی خبرنگار پارلمانی بوده، در یادداشتی که در بی بی سی منتشر شده، درباره ی مسعود پزشکیان، که چند روز پیش به نایب رییسی مجلس انتخاب شده است، نوشت:

“من هم تو دهن کلینتون می زنم” این جمله را برخی از منتقدان او وقتی به محمدرضا خاتمی برادر محمد خاتمی می رسیدند، می گفتند.

آنان معتقد بودند که محمدرضا خاتمی پیشنهاد دهنده مسعود پزشکیان برای وزارت بهداشت بوده و نقش اصلی را در حذف محمد فرهادی وزیر سابق داشته است.

ماجرای این جمله اما به یکی از نشست های مسعود پزشکیان در وزارت بهداشت بازمی گشت که به گفته منتقدان، گفته بود “من وقتی دانشجو بودم،توی دهن رئیس دانشگاه می زدم، وقتی رئیس دانشگاه شدم، توی دهن رئیس جمهور می زدم، الان که وزیر شده ام توی دهن کلینتون می زنم”.

این روایت طنزگونه مخالفان البته می توانست تبلیغی هم برای پزشکیان و نشانی از روحیه ستیزه جویش باشد.

تا سال ۱۳۸۰ و تشکیل کابینه دوم محمد خاتمی هیچ نشانی از مسعود پزشکیان در فضای سیاسی ایران نبود و بسیاری از چهره های سیاسی او را قبل از معرفی برای وزارت از نزدیک ندیده بودند.

پیش از تشکیل کابینه در میان اعضای دفتر تحکیم وحدت که آن زمان قوی ترین گروه دانشجویی در دانشگاه بود، زمزمه افتاد که برخی از اعضای این گروه یکی از معاونان وزارت بهداشت را برای تصدی وزارت مد نظر دارند که به لحاظ ظاهر و رفتار فردی شباهتی به وزرای فعلی ندارد و بیشتر شبیه وزرای کابینه میرحسین موسوی است، از جمله اینکه با کت و شلوار میانه ای ندارد و شلوارش را روی پیراهنش می اندازد.

در محافل سیاسی هم شنیده می شد که محمدرضا خاتمی مدافع جدی وزارت مسعود پزشکیان است.

مدافعانِ محمد فرهادی، وزیر بهداشت در کابینه اول محمد خاتمی، اما محمد رضا خاتمی را متهم می کردند که “مشکل شخصی” خود را در این موضوع دخالت می دهد.

رضا خاتمی قبل از نایب رئیسی مجلس ششم چند ماه معاون وزارت بهداشت بود اما شایعه ها حکایت از آن داشت که آبش با محمد فرهادی در یک جوی نرفته است.

یکی از دلایل مدافعان پزشکیان هم این بود که رای مناطق ترک‌نشین به محمد خاتمی دوره دوم انتخابات ریاست جمهوریش در حد انتظار نبوده و به همین دلیل باید تعداد وزیرانی از این مناطق در کابینه افزایش یابد.

پس از رای اعتماد مجلس برخی از مدیران وزارت بهداشت استعفا دادند.

از جمله مشهور بود که غلامرضا انصاری، رئیس سازمان بهزیستی و عضو فعلی شورای شهر تهران، در استعفایش خطاب به پزشکیان نوشته از آن جا که وی را شایسته سمت وزارت بهداشت نمی داند، از سمت خود استعفا می دهد.

استیضاح و دفاع بهزاد نبوی

مجلس ششم اما دو سال بعد مسعود پزشکیان را به دلیل مواردی چون انتصابات، مشکلات دارو، تعرفه های پزشکی و سفرهای خارجی استیضاح کرد.

بهزاد نبوی، نایب رئیس مجلس ششم و از چهره های برجسته سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی که کمتر در دفاع از وزرا سخن می گفت، در دفاع از پزشکیان به میدان آمد و گفت که بخشی از انتقادات استیضاح کنندگان مربوط به مسائلی است که در گذشته های وزارت بهداشت ریشه دارد و مربوط به دوره وزارت او نیست.

استیضاح پزشکیان همزمان با حمله گروه های فشار به خوابگاه دانشگاه علامه و ناآرامی ها در تهران بود.

بهزاد نبوی هم به این ناآرامی ها تلویحا اشاره ای کرد و گفت که مباحث مطرح شده در گفته های استیضاح کنندگان مسائل مهم کشور نبوده و برای دیدن مسائل مهم کشور، نمایندگان باید “سر به‌ کوچه‌ و خیابان‌ ” بزنند.

درنهایت پزشکیان دوباره رای اعتماد گرفت.

در دوره وزارت او همچنین تعدادی نمایندگان طرحی را برای واگذاری دانشگاه های علوم پزشکی به وزارت علوم پیگیری می کردند که درنهایت به نتیجه نرسید.

او در دولت محمود احمدی نژاد سمتی نداشت و بعدها درمصاحبه ای با وب سایت خانه ملت به کنایه گفت تنها به ازای دو روز کار در هفته، طی ۴ سال مسئولین دولت “پاکان” به اندازه ۳۰ سال گذشته درآمد داشته؛ به گونه ای که با آن هم خانه خریده، هم باغ و هم به اقوام خود کمک کرده است.

او یکی از دلایل نامزد شدنش در انتخابات مجلس هشتم را هم همین موضوع اعلام کرده و گفته بود: “این شرایط یک مقدار به من برخورد، برای اینکه باورم این بود که ما آفریده نشدیم برویم پول دربیاوریم و همین‌طور ولخرجی کنیم، ما تصور می‌کردیم علم و مهارت را برای حل مشکلات و گرفتاری‌های مردم می‌آموزیم .”

نطق در انتقاد از رفتارها با معترضان به انتخابات
پزشکیان درماه های ابتدایی مجلس هشتم در دفاع از اعتبارنامه سلمان خدادادی، نماینده ملکان درمجلس، که اعتبارنامه اش به اتهام “تجاوز” و “آزار جنسی” در کمیسیون تحقیق رد شده بود، سخن گفت.

خدادادی و مدافعان او این اتهامها را رد می کردند و می گفتند که او در نهایت در هر دو پرونده تبرئه شده است.

مسعود پزشکیان نیز در ابتدای نطق خود در جلسه غیر علنی و در دفاع از خدادادی گفت: “واعظان کین جلوه در محراب و منبر می کنند،چون به خلوت می روند آن کار دیگر می کنند.” این سخنان بر دو روحانی موافق رد اعتبارنامه خدادادی یعنی محمد ابراهیم نکونام و روح الله حسینیان،سنگین آمد و بحث آنان با پزشکیان به جلسه علنی مجلس نیز کشیده شد.

پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ نطق آتشین پزشکیان در انتقاد از رفتارها با معترضان به نتیجه انتخابات دقایقی جلسه مجلس را ناآرام کرد.

پزشکیان در نطق خود گفته های امام اول شیعیان را تکرار کرد که به مالک اشتر از والیانش، گفته بود: “مانند یک حیوان وحشی به جان مردم نیفت”.

او همچنین با اشاره به سخنان امام اول شیعیان گفت: “وقتی می توانی مداخله تند نکنی، نزنی، نزن، نگو من امیرم، امر می کنم هر کسی صدایش دربیاید پدرش را در می آورم.”

پس از این نطق، مهدی کوچک زاده، نماینده تهران، فریاد زد که “کلمه الحق یراد بها الباطل”به این معنا که سخن حقی را گفته اما نتیجه نادرستی از آن گرفته است.

تعدادی از اصولگرایان نیز به دور پزشکیان حلقه زدند و غلامعلی حداد عادل به او گفت که باید جانب “انصاف” را رعایت می کرده و در محکومیت معترضان به انتخابات هم سخن می گفته است.

پزشکیان پس از آن نیز بارها در سخنانش مطالبی از نهج البلاغه را بیان کرد. مشهور بود که او در دوره دانشجویی و ریاست دانشگاه کلاسهایی درباره نهج البلاغه برگزار می کرده است.

انتخابات مجلس دهم اما فرصتی بود که او با دو دوره حضور در مجلس جایگاه جدیدی را برای خود ثبت کند.

اینک اصلاح طلبان خوشحالند که یک چهره اصلاح طلب پس از۱۲ سال نایب رئیس مجلس شده است. هر چند او ارتباط تشکیلاتی با هیچ یک از گروه های اصلاح طلب نداشته و گفته است که “من همان آدمی هستم که قبل از انقلاب بودم نه چپ شدم نه راست”.

نمایندگان استان های ترک نشین در مجلس نیز خوشحالند که پس از نایب رئیسی اسدالله بیات زنجانی در مجلس سوم یکی از نمایندگان این استان ها نایب رئیس مجلس ایران شده است.

یکی از دلایل رای بالای او به نسبت علی مطهری نیز می تواند همراهی نمایندگان همین استان ها باشد. هرچند از سوی دیگر، علی مطهری هر چند که به نسبت پزشکیان شناخته تر بود اما سخنان تند او در انتقاد از حصر میرحسین موسوی و مهدی کروبی شاید باعث شده باشد که برخی از اصولگرایان، با وجود حمایتشان از دولت حسن روحانی به او رای ندهند.

نایب رئیسی مجلس می‌تواند سکوی پرشی برای سمت‌هایی چون ریاست مجلس یا حتی ریاست جمهوری شود و شاید این فرصت برای پزشکیان نیز در آینده ای دور فراهم شود. در آینده نزدیک اما ممکن است او هنوز امکان کسب سمت‌های بالاتر را نداشته باشد.

همچنان که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ رد صلاحیت شد.

پزشکیان هنوز به عنوان نامزد اصلی گروه های اصلاح طلب برای سمت‌هایی چون ریاست مجلس و ریاست جمهوری مطرح نیست.

ممکن است درآینده جایگاهی این چنینی را برای خود کسب کند اما در شرایط فعلی تنها در صورتی ممکن است نامزد آنان برای این سمت‌ها باشد که مانند انتخابات مجلس دهم چهره های شاخص اصلاح طلب حذف شده و یا خود در رقابتهای انتخاباتی حاضر نشوند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا