یک صنعتگر: کالای ایرانی وقتی توان رقابت ندارد به قوه قهریه متوسل میشود
سرویس اقتصادی انصاف نیوز: مادامی که تناسبی بین درآمد و هزینههای کشور نباشد، نرخ دلار نوسان خواهد داشت. به همین ترتیب تا زمانی که بهرهوری برای واحدهای تولیدی اهمیت پیدا نکند، بنگاههای ایرانی حتی در داخل کشور هم امکان رقابت با نمونههای خارجی ندارند و به همین دلیل ناچار میشوند برای فروش محصولات خود از قانون گذاری و قوه قهریه استفاده کنند.
این چکیده گفتو گوی انصاف نیوز با شهرام سید قلعه، فعال اقتصادی است که در ادامه میخوانید:
شهرام سیدقلعه، فعال اقتصادی در پاسخ به سوال انصاف نیوز درباره اینکه آیا تصمیم اخیر دولت برای اعمال مالیات بر ارز تاثیری بر کاهش قیمت ارز خواهد داشت، گفت: چند سال است دولت تلاش میکند تا بر خرید و فروش ارز مالیات وضع کند. به همین ترتیب حتی اکنو نیز اگر صرافی برای بنگاهی خرید و فروش ارز ثبت کرده باشد، برای او مالیات تعیین میشود.
وی در همین رابطه توضیح داد: مالیات بر ارز، تازگی ندارد اما عمدهترین معاملات ارزی که باعث نوسان میشود به صورت غیررسمی است و خارج از کنترل دولت است که حجم بزرگی از ارز مبادلهای را در بر میگیرد؛ لذا میتوان گفت چنین تصمیماتی بی تاثیر است.
دولت در ایران گران اداره میشود
این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که سرانجام قیمت ارز در ایران چه خواهد بود، گفت: ایران تا پیش از دسترسی به نفت، فقیر بود اما با پیدایی درآمد نفتی ایران دیگر فقیر نبود. پس از آن قدرتمندان و دولتمردان صاحب درآمد شدند چرا که نفت میفروختند. لذا دولت جدید دیگر مثل سابق نبود و میتوانست با درآمد نفتی خود برای خرید تسلیحات نظامی و برگزاری جشنهای بزرگ استفاده کند و حتی به کشورهای دیگر وام میداد و قدرتنمایی میکرد.
وی در ادامه با اشاره به ادامه اداره پرهزینه کشور گفت: بعد از انقلاب و شروع جنگ کشور شرایط خاصی داشت. در دولت هاشمی رفسنجانی نیز دولت بزرگ شد و پرهزینه اداره شد. مردم در سبک زندگی خود مصرف گرا شدند و برنامههای منطقهای و فرامنطقهای کشور جدی شد و دولت با درآمدهای نفتی، پروژههای نفتی را پیش میبرد.
سبک اداره دولت مربوط به دوران پررونق نفت است
سید قلعه ادامه داد: در کنار برنامههای منطقهای، در داخل نیز دولت روز به روز بزرگتر میشد و به همین دلیل بهرهوری پایین میآمد. این روند کج دار و مریز ادامه پیدا کرد تا زمانی که به دلیل اعمال تحریمها، درآمد نفتی ایران کاهش پیدا کرد و پول ورودی به کشور کم شد اما هزینهها و سبک زندگی مردم تغییری نکرد.
این فعال اقتصادی افزود: مادامی که این عدم تعادل تداوم داشته باشد، این نوسانات نرخ ارز وجود دارد. مگر اینکه، اتفاقی بیافتد و ورودی پول نفت افزایش کند که با روند کنونی مذاکرات بعید به نظر میرسد.
وی در همین رابطه یادآور شد: خیلی کشورهای افریقایی اصلا درآمد بالایی ندارند اما ده تا پانزده سال است نرخ برابری ارز آنها ثابت است. علت این امر آن است که آنها سبک مصرف متناسب و اقتصاد کوچکی دارند و کشورشان را خیلی ساده و کم هزینه اداره میکنند.
از این فعال اقتصادی پرسیدیم که آیا تاکید او بر سبک زندگی مشابه متهم کردن مردم و دعوت آنها به قناعت و… نیست، گفت: این توصیفها برای فهم موضوع است و راه حل نیست. دولت اکنون گران اداره میشود که باید هزینههای دولت کاهش یابد. باید کمکهای منطقهای معقول شود. اما اگر میخواهیم روال کنونی را ادامه دهیم و در بودجه به بخشهای مختلف کمک کنیم باید ورودی باز شود.
وی یادآور شد: اقتصاد مقاومتی این نیست که دور خود پارچه بیاندازیم بلکه برای تحقق اقتصاد مقاومتی باید خیلی چیزها عوض شود. تا وقتی درآمد جدید ایجاد نشود و این سبک زندگی ادامه داشته باشد، این نوسان ادامه خواهد داشت.
فضای بازرگانی جهان کاملا عوض شده است
شهرام سید قلعه در پاسخ به این سوال که، چرا افزایش قیمت ارز به نفع صادرات تمام نمیشود، گفت: مسائل صادرات در جهان در ده سال اخیر عوض شده است. برای مثال الان اروپاییها فولاد نمیفروشند و میگویند چرا باید اروپا محیط زیستش را برای تولید فولاد آلوده کند تا دیگری مصرف کند؟! چین در چند سال اخیر جوایز صادراتی خودش را حذف کرده و حتی روی خروج برخی از محصولات خود عوارض گذاشته است. این تحولات حکایت از آن دارد که مسایل بازرگانی و صادرات عوض شده است.
وی در همین رابطه افزود: شرکتهای بزرگ کشتیرانی، در سالیان اخیر به دلیل رکود حمل و نقل متضرر شده است. امروزه خیلی از بازارها، منطقهای شدهاند. به همین دلیل میتوان گفت تاکید دولت رئیسی برای بازارهای منطقهای معقول است؛ چرا که دیگر کسی از راه دور به دلیل هزینههای حمل و نقل جنسی نمیخرد. با گران شدن هزینه حمل و نقل، بازرگانی با دور دستها توجیه اقتصادی خود را از دست داده است.
تولیدات ایران در داخل کشور توانایی رقابت با نمونههای خارجی را ندارند
این فعال اقتصادی در پاسخ به این سوال که چرا ایران توان فعالیت در بازارهای صادراتی را ندارد گفت: در ایران نیروهای کار و انرژی ارزان است اما ما توانایی رقابت در منطقه نداریم. کالاهای ایرانی در داخل هم نمیتوانند با محصولات خارجی رقابت کنند مگر آنکه به روشهای قانونی و قهری متوسل شویم. تولید کننده یخچال در ایران نمیتواند با تولید کننده کرهای که با انرژی گران، هزینه حمل و نقل بالا و تعرفه گمرکی زیاد، یخچال خود را به دست مصرف کننده ایرانی میرساند، رقابت کند و ناچار است از قانونگذاری برای ممنوعیت واردات استفاده کند.
شهرام سید قلعه در پایان به انصاف نیوز گفت: وقتی نمیتوانیم در زمین خودمان رقابت کنیم، نباید انتظار رقابت در کشورهای عراق و افغانستان و… داشته باشد. مساله اینجاست که متاسفانه بهرهوری در صنعت و تولید ایران پایین است. و به دلیل آنکه مواد اولیه ظرف یک ماه گران میشود، دیگر اصلا اهمیتی ندارد که کالای نهایی چقدر سود دارد.
انتهای پیام.