خرید تور تابستان

سخنان روسای قوا در همایش قوه قضاییه

اظهارات رییس‌جمهور در همایش قوه قضاییه:

مردم می‌خواهند بدانند قوه قضاییه چگونه با عاملان و آمران حمله به یک سفارتخانه برخورد می‌کند

رئیس جمهور گفت: مردم می‌خواهند بدانند قوه قضاییه چگونه با کسانی که خودسر و بر خلاف قانون و امنیت ملی کشور به سفارتی حمله کردند، برخورد می‌کند.

قوه قضاییه باید مورد اعتماد جامعه باشد

به گزارش ایسنا، حجت‌الاسلام و المسلمین حسن روحانی در همایش گرامی‌داشت هفته قوه قضاییه با اشاره به این که عاملان و آمران حمله به سفارت یک کشور روشن هستند، اظهار کرد: مردم منتظرند ببیند چگونه اجرای حکم این افراد خودسر به سمع و نظر آنها می‌رسد.

وی در ادامه افزود: هر کشوری مسئولیت  تامین امنیت سفارت‌خانه‌های خارجی را دارد و امنیت آن را بر دوش گرفته است. اگر مردم ما نسبت به این گونه مسائل به خوبی و با شفافیت اطلاع پیدا کنند، و بدانند قوه قضاییه چه کرده است به همان نسبت اعتماد مردم و اعتماد جهانی به دستگاه قضایی بیشتر می‌شود. ما دنبال این نیستیم که دیگران برای ما کف بزنند، ولی برای ما مهم است که پیش وجدان خود و در نزدافکار عمومی جهان چگونه عدل اسلامی را به رخ آنها می‌کشانیم.

رئیس جمهور با بیان اینکه قوه قضاییه پیش از رسیدگی به شکایات مردم باید مورد اعتماد جامعه باشد خاطر نشان کرد:‌هر مقدار اعتماد مردم به قوه قضاییه بیشتر شود در آن جامعه امنیت قضایی هم بیشتر می‌شود. ممکن است یک قوه قضاییه سالم در کشوری فعال باشد، اما از نظر مردم اعتماد آور نباشد، این یعنی مهمتر از قضاوت ، نحوه بیان فعالیت قوه قضاییه، و شفافیت کار قضایی برای جلب اعتماد مردم است.

روحانی در ادامه افزود: مردم می‌خواهند بدانندچگونه اموال مردم پول بیت‌المال، و پول نفت را عده‌ای به تاراج بردند. و این اقدام چگونه سازماندهی شده؟ چه کسانی مجوز صادر کردند؟ این پول چگونه در اختیار این افراد قرار گرفته است. این پول کجا رفته و کجا مصرف شده است؟
وی تاکید کرد: آنچه برای مردم مهم است ختم این سوالات است. قوه قضاییه هم باید پرونده‌ها را ختم کند و هم به این سوالات پاسخ دهد که نتیجه این عمل جلب اعتماد بیشتر مردم نسبت به دستگاه قضاست، اما اگر اعتماد مردم به نظام حاصل نشود، یا این اعتماد تضعیف شود بی تردید ما بزرگترین سرمایه خود یعنی سرمایه‌ی اجتماعی را از دست داده‌ایم.

وی تاکید کرد: ‌ما امروز به یک قوه قضاییه قوی، به روز و چابک نیازمندیم که بتواند پناهگاهی برای مردم ما باشد. امنیت امروز جامعه به دلیل وجود قوه قضاییه تواناست، در هیچ کشوری امنیت حفظ نمی‌شود مگر آن که مردم در پناه یک قوه قضاییه بی طرف و عالم، و کارا باشند. ما باید قدردان قوه قضاییه، مسولان قضایی و قضات برای ایجاد امنیت در کشور باشیم.

رئیس جمهور اولین مسئولیت قوه قضائیه را ایجاد اعتماد میان مردم دانست و اظهار کرد: مردم دلشان می‌خواهد آخرین جایی که فریادرس‌ آنها می‌شود قوه قضائیه،‌ قضات و دستگاه قضایی باشد. در جامعه ما مردم باید احساس کرامت و عزت داشته باشند و حقوق شهروندی‌شان محترم شمرده شود.

مردم باید احساس کنند قوه قضائیه حامی آزادی آنهاست

به گزارش ایسنا ، رئیس جمهور در ادامه سخنانش در همایش قوه قضاییه  افزود:  اگر مردم در جامعه ما احساس امنیت نکنند ممکن است به هر خیانت و گناهی دست بزنند. سالم‌سازی جامعه از احساس عزت و سربلندی خود مردم آغاز می‌شود. آنها باید احساس کنند که به حقوق عمومی‌شان احترام گذاشته می‌شود.

روحانی گفت: در اصل 156 قانون اساسی آمده است که احقاق حقوق عمومی مردم و گسترش عدل و آزادی به عهده قوه قضائیه است. مردم باید احساس کنند قوه قضائیه حامی آزادی آنهاست و اگر قوه یا دستگاه‌های دیگری به حقوق آنها تجاوز می‌کنند این قوه قضائیه است که باید از آنها دفاع کند.

وی همچنین تأکید کرد: مردم باید احساس کنند که قوه قضائیه از آزادی، عدل و عدالت آنها دفاع می‌کند. اگر این رابطه میان مردم و قوه قضائیه به وجود آمد آن وقت است که به راحتی می‌شود در جامعه به مبارزه با مفسدین پرداخت.

وجدان عمومی برای ما یک قاضی است

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما هرقدر در عمل و در احکام قضایی‌مان شفافیت بیشتری داشته باشیم وجدان عمومی راحت‌تری خواهیم داشت. وجدان عمومی برای ما یک قاضی است. افکار عمومی همواره به عنوان یکی قاضی کنار ما خواهد بود. ما با عمل‌مان می‌توانیم این وجدان عمومی را قانع کنیم.

وی با اشاره به شرایط اقتصادی کشور، تصریح کرد: در شرایط فعلی نیازمند یک حرکت بزرگ اقتصادی برای رونق اقتصادی به ویژه برای نسل جوان هستیم. اگر می‌خواهیم پیشگیری از جرایم در کشور ما تحقق پیدا کند باید به رکود اقتصادی که یک عامل مهم است توجه کنیم. منشأ بسیاری از جرایم بیکاری است و بیکاری خودش از عدم رونق اقتصادی نشأت می‌گیرد.

روحانی ادامه داد: اگر در یک جامعه‌ای رشد اقتصادی منفی و تورم غیرقابل مهار باشد، همچنین اشتغال به اندازه نیروی ورودی کار نباشد چگونه می‌توانیم جلوی مفاسد اجتماعی را بگیریم؟ برای رونق اقتصادی امروز نسبت به هر زمان دیگری شرایط مساعدتر است.

وی تصریح کرد: توانسته‌ایم رشد منفی را به مثبت برسانیم. اگر روزی جامعه ما از لحاظ اقتصادی دارای تورم عمیق بود و رکود منفی 7 درصد را تجربه می‌کرد حالا در سالی توانسته است آن را به رشد مثبت 3 درصد برساند و با وجود همه مشکلات این رشد مثبت را حفظ کرده و امسال نیز خودش را برای رشد مثبت 5 درصد آماده کرده است.

روحانی در ادامه گفت: چنین جامعه‌ای می‌تواند دست به دست هم دهد و به رشدی که باید برسد. زمانی اشتغال ما صفردرصد بود اما در یکی دو سال اخیر به طور متوسط 45 هزار شغل خالص داشتیم. با اینکه فاصله زیادی با آنچه که باید باشیم داریم اما در مسیری حرکت می‌کنیم که می‌تواند ما را به حل مشکلات اقتصادی برساند.

باید اعتماد سرمایه‌گذار داخلی و خارجی را جلب کنیم

رییس جمهور با اشاره به اینکه ما به رشد سرمایه‌گذاری نیازمندیم، افزود: برای رسیدن به این هدف ما باید اعتماد سرمایه‌گذار داخلی و خارجی را جلب کنیم.

به گزارش ایسنا ، حجت‌الاسلام روحانی در ادامه سخنانش در همایش قوه قضاییه  با اشاره به اینکه ما به رشد سرمایه‌گذاری نیازمندیم، افزود: برای رسیدن به این هدف ما باید اعتماد سرمایه‌گذار داخلی و خارجی را جلب کنیم،  زیرا در این شرایط و با جذب سرمایه و فناوری می‌توانیم برای جوانان اشتغال فراهم کنیم. بزرگترین هدف ما هم در برجام ایجاد شرایط مناسب در کشور برای رونق اقتصادی و اشتغال نسل جوان ما بود. امروز این هدف نسبت به دیروز مهیاتر شده و شرایط ما آماده‌تر از دیروز است. با این وجود قوه مجریه بدون حمایت و هماهنگی با قوه قضائیه نمی‌تواند این بار را به مقصد برساند.

وی در ادامه گفت: زمانی در این کشور رابطه دو قوه قضائیه و مجریه به هم نزدیک بود و همه ضابطان دستگاه قضا از قوه مجریه بودند. نیروی انتظامی و دستگاه اطلاعاتی در اختیار قوه مجریه بود و حتی دادستانی هم یک رابطه نزدیک با دستگاه اجرایی داشت، اما امروز این فاصله بیشتر شده است. طبق قانون اساسی ما امروز استقرار دو قوه پررنگ‌تر شده به گونه‌ای که این فاصله نسبت به سایر کشورها هم پررنگ‌تر است.

وی با بیان اینکه ما باید رابطه نزدیک‌تری حداقل از طریق روسای قوا یا مسئولان بخش‌های مختلف ایجاد کنیم، خاطرنشان کرد: در جاهایی مثل شورای فضای مجازی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی امنیت ملی، ‌قوا به هم نزدیک می‌شوند، اما ما باید از همه فرصت‌ها و حتی روابط شخصی سران قوا برای ایجاد رابطه نزدیک میان سه قوه استفاده کنیم.

روحانی اظهار کرد: وزیر دادگستری باید چنین نقشی را ایفا کند اما اختیارات وزیر دادگستری کفایت نمی‌کند. همه باید تلاش کنیم تا قوا را به یکدیگر نزدیک‌تر کنیم،  زیرا برای اینکه در بخش اقتصادی حرکت جدی به وجود آید باید قوه قضائیه با همه وجود به حمایت قوه اجرایی بیاید، در غیر این صورت  ما به اهداف خود در جذب سرمایه داخلی و خارجی،‌ رونق اقتصادی و تأمین اشتغال میلیونی نمی‌رسیم. ما 2 میلیون و 700 هزار بیکار و بیش از 4 میلیون دانشجو داریم و نرخ بیکاری ما در نسل جوان بالاست و این آمار می‌تواند یک خطر اجتماعی، امنیت، فرهنگی و اقتصادی برای جامعه ما باشد.

رئیس دولت یازدهم با تأکید بر اینکه هیچ کس سرمایه‌گذاری نمی‌کند یا فناوری به داخل کشور نمی‌آورد مگر اینکه به قوه قضائیه اعتماد داشته باشد، اظهار کرد: می‌توان در بخش‌هایی از فعالیت‌های اقتصادی مثل قراردادها بار قوه قضائیه را کم کرد. در قراردادها باید کاری کنیم که مشاوره حقوقی بیشتر و بهتر باشد. از سویی نیاز نیست پایان هر قراردادی به دادگاه ختم شود، زیرا می‌توان از شیوه‌های دیگری مثل میانجیگری، سازش و داوری بهره برد و در نهایت اگر لازم بود به دادگاه مراجعه کرد. ما باید راه‌های دیگر را پیش‌بینی کنیم و اگر لازم باشد قوانین را هم اصلاح کنیم تا شرایط برای حرکت بلند اقتصادی فراهم شود.

در مساله فیش‌های حقوقی متخلفان را عزل و نتیجه را به مردم بیان می‌کنیم

روحانی در ادامه تأکید کرد: ما باید کاری کنیم که مانعی برای مدیریت فعالیت اقتصادی ایجاد نشود و از سویی در این زمینه شفافیت به وجود آید. به طور مثال مسأله فیش حقوقی برخی مدیران نشان داد که یک غفلتی انجام شده است. با اینکه ما بازرسی کل کشور،‌دیوان محاسبات و دیوان عدالت اداری داریم اما سال‌ها حقوق‌های نامتعارف داده شد که ما حتماً با آن برخورد، متخلفان را عزل و نتیجه را به مردم بیان می‌کنیم اما باید حواسمان باشد که ایثار، فداکاری و حیثیت بیشتر مدیران مورد خدشه قرار نگیرد. در این زمینه به همراهی دو قوه دیگر هم نیازمندیم.

رئیس جمهور در ادامه با اشاره با لزوم برخورد با رانت، فساد و قاچاق برای تأمین اقتصادی سالم، اشتغال قابل قبول، رونق اقتصادی و رشد اقتصادی، تصریح کرد: نباید بگذاریم قاچاق کالا به صورت سازمان‌یافته باشد. همه نیروهای امنیتی و مرزبانی باید با همه توان در کنار قوه قضائیه باشند. در مسأله قاچاق گازوئیل یک قدم بزرگ برداشته شد یعنی گازوئیل با پیمایش در اختیار افراد قرار گرفت و در طول یک سال 9 درصد  مصرف گازوئیل کاهش یافت اما این رقم همان درصد قاچاق گازوئیل بود. ما همچنین از فناوری جدید و علم برای مقابله با قاچاق استفاده کنیم.

وی همچنین تأکید کرد: دستگاه مجریه در اختیار قوه قضائیه است و نباید تصور شود ما در دادن امکانات به قوه قضائیه بخل‌ورزی می‌کنیم. سال قبل شرایط اقتصادی کشور بسیار سخت بود اما امسال اگر منابع مالی به ما اجازه دهد ما تمام تلاش خود را برای تقویت قوه قضائیه به کار می‌گیریم.

به گزارش ایسنا، روحانی در ابتدای اظهارات خود با اشاره به همزمانی هفته قوه قضائیه با ایام شهادت امام علی (ع)، اظهار کرد: امام علی (ع) اسوه بزرگ عدالت و دادگستری در تاریخ است و حتی نسبت به قاتل خود هم به عدل توصیه کرد. ما باید به این اسوه بزرگ اجرای عدالت افتخار کنیم.

رئیس جمهور همچنین با گرامیداشت یاد شهید آیت‌الله بهشتی، او را شخصیتی کم‌نظیر در تاریخ روحانیت نامید و اخلاق، نظم، فروتنی، تواضع، مظلومیت، فقاهت و مدیریت و فهم دین را از ویژگی‌های شهید بهشتی برشمرد.

رئیس جمهور با بیان اینکه شهید بهشتی بنیانگذار قضای اسلامی نوین پس از پیروزی انقلاب اسلامی است، افزود: هیچ جمله‌ای نمی‌تواند شهید بهشتی را تعریف کند مگر کلام امام (ره) که «بهشتی یک ملت بود».

رییس مجلس:
قوه قضاییه مسیر تکاملی را طی می‌کند
رییس مجلس شورای اسلامی گفت که قوه قضاییه مسیر تکاملی راطی می‌کند.

علی لاریجانی در همایش بزرگداشت هفته قوه قضاییه که صبح امروز (سه‌شنبه) در سالن اجلاس سران برگزار شد، اظهار کرد: ارزیابی ما این است که با همه مشکلات موجود در قوه قضاییه، این قوه مسیر تکاملی خود را طی میکند.

وی افزود: ما قضات با وجدانی داریم که با همه مشکلات بر کار خود تسلط دارند، قانون را اجرا می‌کنند و در مقابل فشارها ایستادگی می‌کنند، این سرمایه ارزشمندی است و باید در مقابل وجدان این قضات ارزشمند تعظیم کنیم و برای حفظ این سرمایه تدابیر لازم را به کار بگیریم.

رئیس مجلس ادامه داد:‌ برخی از حمایت‌هایی که در سالهای اخیر از بودجه‌ی قوه قضاییه در مجلس صورت گرفته نیز با هدف صیانت از این سرمایه ارزشمند بود.

لاریجانی در بخش دیگری از اظهارات خود درباره‌ی موضوع برجام نیز گفت: نظام با چشم بینا این راه را انتخاب کرده ولی باید ببینیم غرب و آمریکا در این زمینه چه فکری دارند؟ به نظر می‌رسد در اجرای برجام نقاط ضعفی را به جا گذاشته‌اند که برخی از این ها به برچیدن تحریم‌ها به طور جامع مربوط است که ما به ویژه در بانکهای بزرگ این نقص را می‌بینیم، یا در موضوع سرمایه گذاری علی الظاهر توصیه‌هایی می‌کنند اما در پشت صحنه اضطراب‌ها را تشدید می‌کنند که سرمایه گذاری صورت نگیرد.

وی یاد آور شد: آنها همزمان با توافق هسته‌ای عملیات دیگری را از نظر سیاسی سامان دادند که نفوذ نظامی‌شان را در منطقه بیشتر کنند و تسلط‌شان در کشورها را بیشتر نشان دهند.  آنها می‌گویند که نباید بگذاریم نفوذ ایران در منطقه گسترش یابد. لذا تدارکاتی دیدند  و نوعی از تحریم‌های دیگر را سامان دادند که باید به این رفتارها واکنش نشان داد.  آنها در واقع برای این امور در مقابل ایران طراحی دارند و باید این طراحی را شناخت.

وی با بیان اینکه غربی‌ها دیپلماسی همراه با حضور نظامی در منطقه را دنبال می‌کنند و در طی ممانعت از نفوذ ایران در منطقه هستند تصریح کرد:  آنها از آتشی که بین ایران و عربستان بر پا کرده‌اند بدشان نمی‌آیند شاید علی الظاهر چیزهایی بگویند اما برای آنها بد نیست که این اختلاف ادامه یابد. ما با یک پدیده سیاسی نسبتا میان مدت مواجه هستیم و من این تحرکات را تاکتیکی و کوتاه مدت نمی بینم. بلکه ما با رفتارهای شیطنت آمیزی مواجهیم که نقطه‌ی اصلیشان فشار بر ایران است.

لاریجانی با بیان این که خلق بحران در منطقه سیاست‌ مستمری برای کشورهای غربی و برخی کشورهای منطقه شده اظهار کرد: سعودی‌ها به خاطر عدم توفیق در یمن و سوریه نوعی ناامیدی در رفتارهای دیپلماتیک خود پیدا کردند و لذا چاره‌ای جز خلق بحران در منطقه نمی‌بینند. آنها علاوه بر حمایت از تروریسم بحران‌هایی را برای کشورهای منطقه ایجاد می‌کنند و تجزیه در برخی کشورها را نیز دنبال می‌کنند که این حتما تاثیراتی در منطقه دارد اما سوال اینجاست که آیا مشکل جریان‌های تروریستی در کوتاه مدت علاج می‌شود؟ به نظر نمی‌رسد که این مسائل کوتاه مدت باشد بلکه روند جریان‌های تروریستی در منطقه نشان می دهد که آنها به لحاظ کمی و کیفی رو به رشد و گاه با جهش همراه هستند و بعید است با ساز و کارهای موجود به نحو کوتاه مدت علاج‌پذیر باشد.

لاریجانی با بیان این که مساله تروریسم در منطقه یک موضوع کوتاه مدت نیست ادامه داد: ما حداقل در میان مدت با این بحران‌های تروریستی مواجه هستیم و باید با این پدیده  چه در شکل تروریسم و چه در خلق بحران‌ها زندگی کنیم. سوال مهم این است که آیا می‌توان حدس زد که هدف مهم آنها  از خلق بحران تروریسم چیست؟ یکی از دلایل مهم آنها ازنظر سیاسی و امنیتی این است که هیمنه ایران را در داخل دچار تردید کنند.

لاریجانی همچنین اظهار کرد:‌اخباری که به دست ما می‌رسد نشان می‌دهد آنها تلاش می‌کنند با نفوذ عناصر تروریستی به داخل کشور حتی در حد در  کردن یک ترقه بگویند در ایران مشکل امنیتی وجود دارد لذا فشارها را زیاد کرده‌اند و با برخی زا این گروهک‌های بی آبرو و ضد انقلاب در منطقه شرق تماس داشتند و به آنها پول و امکانات دادند تا سر و صدا ایجاد کنند اما نتوانستند با این وجود تلاش آنها مخدوش کردن اقتدار کشور است و ما باید در قوه قضاییه و بخش‌های امنیتی توجه کنیم که دشمن اقتدار حکومت مرکزی را نشانه گرفته است. لذا اگر لازم است باید ساز و کارهای جدیدی در نظر بگیریم. اگر آنها به دنبال این هستند که اقتدار  کشور را مخدوش کنند ما سرمایه زیادی از قضات و بخش‌های امنیتی داریم که می‌توانیم شرایط جدیدی را ساماندهی کنیم.

رئیس مجلس با اشاره به پیش بینی رشد 8  درصدی  در سیاست‌های کلان کشور گفت: این میزان رشد نیاز به سرمایه گذاری داخلی و خارجی دارد. هم قوانین ما باید تسهیل کننده باشد و هم این که شرایط امنی داشته باشیم. در حال حاضر تسهیل فضای کسب و کار در شرایط فعلی کشور خیلی مطلوب نیست. البته بخش مهمی از این کار به عهده قوه مجریه است اما قوه قضاییه هم حتما باید به سرمایه گذاران اطمینان بدهد  زیرا کسی که می‌خواهد سرمایه گذاری کند باید مراقب ضوابط متعدد در کشور باشد در حالی که کارهای دلالی خیلی سخت نیست. اما کسی که سرمایه خود را روی زمین می‌گذارد و کارخانه تاسیس می‌کند هم باید مالیات بدهد و هم زیر نظارت شدید است. لذا اگر قوه قضاییه به سرمایه گذاران اطمینان ندهد آنها ترجیح می‌دهند وارد نشوند چرا که زمینه‌های دیگر برای زندگی اقتصادی آنها ساده‌تر است. پس تولید کنندگان  باید در پوشش حمایتی قوه قضاییه قرار گیرد.

رئیس مجلس با بیان این که غربی‌ها علاوه بر مخدوش کردن اقتدار سیاسی و امنیتی کشور به دنبال مخدوش کردن اوضاع اقتصادی در کشور هستند افزود: آنها می‌خواهند سرمایه گذای انجام نشود. پس  ما در پس بحران‌سازی‌های تصنعتی و فشارها باید مولفه سیاسی و اقتصادی را بببینیم. اراده مسئولین قوه قضاییه در این زمینه باعث  می‌شود بخش‌های دیگر امنیتی و اقتصادی هم توجه بیشتری به این موضوع داشته باشد.

لاریجانی با اشاره به اقدامات قوه قضاییه در زمینه‌ی پیشگیری از جرم اظهار کرد:‌همه بخش‌ها باید کمک کنند که در زمینه پیشگیری از جرم کار فرهنگی آموزشی و ساماندهی وسیع‌تری انجام شود.

وی با اشاره به نقش قوه قضاییه در زمینه حقوق بشر نیز گفت: ما به صورت مبنایی تفاوت‌هایی با غرب در این زمینه داریم. ما یک کشور اسلامی هستیم که باید مسائل را بر اساس مبانی اسلامی سامان دهیم و آنها از این ابزار علیه ما استفاده می‌کنند. مثلا روی اعدام متمرکز می‌شوند در حالی که  95 درصد اعدام‌ها درایران مربوط به مواد مخدر و سرقت مسلحانه است. ما در این بخش به دیپلماسی قضایی مناسب نیاز داریم که پاسخ آنها داده شود.ما هزینه‌های سنگینی در ایران برای مبارزه با مواد مخدر پرداخت می‌کنیم که این مواد به کشورهای آنها ترانزیت نشود. نمی‌شود هم هزینه بدهیم و هم آنها فشار حقوق بشری به ما وارد کنند. پس باید تمهیدی در این زمینه بیاندیشیم.

لاریجانی با اشاره به تصویب قوانین مادر در حوزه‌ی قضایی در مجلس گفت: یکی از این قوانین قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین قانون مجازات اسلامی بود که قوانین مادر هستند همچنین قانون وظایف و اختیارات رئیس قوه قضاییه درمجلس به تصویب رسید تا در شرایطی رئیس قوه قضاییه بتواند مستقیما لوایحی را به مجلس ارائه کند. قانون جرم سیاسی نیز که از اصول روی زمین مانده قانون اساسی بود در مجلس گذشته مورد بررسی و تصویب قرار گرفت که ساماندهی و اجرای آن میتواند آرامشی در داخل و همچنین در برخی از مسائل بیرونی ایجاد کند.

وی افزود:لایحه پلیس قضایی و لایحه وکالت نیز در مجلس گذشته بررسی شد و به مجلس دهم محول شد که انشاء الله در دستو ر کار ما قرار دارد. همچنین ایجاد سازمان مبارزه با فساد اقتصادی درمجلس پیگیری شد. ما همچنین قانون نظام جامع داوری را پیگیری می‌کنیم که می‌تواند بار قضا را تا حد زیادی کاهش دهد. همچنین طرحی برای منابع طبیعی و اراضی در مجلس است که وضع نابسامان ساخت و ساز در منابع طبیعی را سامان می‌دهد.

وی با تاکید بر ضرورت بازنگری در موضوع مبارزه با قاچاق تاکید کرد:‌ اگر علاج جدی در این زمینه نداشته باشیم اقتصاد مقاومتی نیز پا نمی‌گیرد. چرا که نافع زیادی دراین باره دیده شده که باید رفع شود .

رئیس مجلس با گرامی‌داشت یاد  شهید بهشتی و یاران ایشان نیز گفت: امیدواریم در هفته  قوه قضاییه هماهنگی بیشتری بین قوا را داشته باشیم و درک بیشتری از شرایط برای خدمت به مردم  فراهم شود. آیت‌الله آملی لاریجانی و همکاران ایشان در سالهای آخیر تلاش‌های خوبی برای ساماندهی اوضاع قوه قضاییه و تحقق قانون در کشور داشتند.

وی در پایان گفت: قوه قضاییه در 37 سال بعد از انقلاب از نقاط برجسته‌ای برخوردار است و این به همت قضات ارزشمند و با وجدانی است که در این قوه مشغول به کار هستند. در سالهای اخیر بررسی بخشی از پرونده‌های مهم و پرسر و صدا در قوه قضاییه که در کشورهای درحال توسعه معمول نیست حکایت از تحقق قانون درکشور و یک قوه قضاییه مقتدر دارد و اطلاعاتی که از طریق دستگاههای نظارتی در مجلس به ما رسیده حکایت از این دارد که قوه قضاییه در حال طی مسیر تکاملی مثبت است.

آملی‌لاریجانی در همایش سراسری قوه قضاییه:
افرادی با استدلال‌های سخیف علیه قوه قضاییه سخن می‌گویند
رییس قوه قضاییه تاکید کرد: در دستگاه قضایی کاستی‌ها و تقصیرهایی وجود دارد، ولی ما باید از نقد سازنده استفاده کنیم.
آیت الله صادق آملی‌لاریجانی رییس قوه قضاییه ضمن تبریک فرا رسیدن هفته قوه قضاییه و تسلیت شهادت امام علی(ع) با اشاره به  حجم گسترده خدماتی که در قوه قضاییه انجام می شود گفت:  گاهی کثرت خدمات باعث می شود که ما این خدمات را نبینیم؛ در همین جا از قضات و کارکنان دستگاه قضایی تشکر می کنم.

وی افزود: قریب به 15 میلیون پرونده در دستگاه قضایی رسیدگی می شود؛ در محاکم 11 میلیون و  در شوراهای حل اختلاف حدود 3/5 رسیدگی می شود که در مجموع حدود 15 میلیون می‌شود.

آملی‌لاریجانی بیان کرد: گاهی نسبت به زحمات دوستان بی توجهی می شود، ما باید این زحمات را قدر بدانیم. مجموعه خدمات در اعتماد مردم و امنیت کشور دخیل است. در بخش امنیت کشور قوه قضاییه نقش پررنگ و پرارزشی دارد. اگر نبود تلاش قضات ما در دادسراها و دادگاه‌ها، کجا چنینی امنیتی در کشور  بود. در مبارزه با سارقان و متجاوزین به نوامیس مردم و … قضات هستند که در میدان اند.

وی تاکید کرد: در مبارزه با مفسدان اقتصادی قوه قضاییه کارنامه روشنی داشته است.

رییس قوه قضاییه گفت: تاکید دارم که هم قوه قضاییه و قوای دیگر به مجموعه خدماتی که در قوه قضاییه صورت می گیرد توجه کنند و غفلت نکنیم تا کار عزیزان کم جلوه نباشد.

وی درباره ارزیابی کار قوه قضاییه گفت: در دستگاه قضایی کاستی‌ها و تقصیرهایی وجود دارد، ولی ما باید از نقد سازنده استفاده کنیم، نقادی به قوه قضاییه نه تنها اشکال ندارد بلکه راه سازندگی قوه قضاییه است.

آملی لاریجانی گفت: برخی آرای قضایی اشکالاتی دارد و عقل اقتضا می‌کند قوه قضاییه از نقدهای سازنده استقبال کند. ما از نقد سازنده استفاده می‌کنیم و کدورتی نداریم.

رییس قوه قضاییه با اشاره به برخی محدودیت‌ها و اطاله دادرسی گفت: یکی از مهمترین علل اطاله دادرسی کمبود نیروی انسانی در دستگاه قضایی است. زمانی که یک شعبه بازپرسی یا دادگاه عمومی و انقلاب، 150 پرونده در ماه دارد و گاهی 200 پرونده، چه انتظاری دارید؟ زمانی که ورودی پرونده به دیوان عدالت زیاد می شود و ما نیرو نداریم چه انتظاری دارید که سریع به پرونده ها رسیدگی شود.

وی افزود: همه گفته اند که از قوه قضاییه حمایت می کنند و دو رییس قوا هم امروز گفتند که ما موظفیم به قوه قضاییه کمک کنیم. عملا این حمایت ها واقع نشده و یا کمرنگ بوده است و در حد برطرف کردن نیازها نبوده است. نمی خواهم گلایه کنم ولی چه توقعی داریم از قاضی که در ماه به 150 الی 200 پرونده رسیدگی می کند.

آملی‌لاریجانی اظهار کرد: حجم خدمات در دستگاه قضایی بالاست و گاهی کثرت خدمات موجب نادیده انگاشتن آنها می شود. هفته ها قضات و کارمندان دستگاه قضایی بار خدمات را به دوش می کشند. سازمان ثبت اسناد و املاک،‌ سازمان بازرسی، سازمان پزشکی قانونی، سازمان قضایی نیروهای مسلح و سازمان زندان‌ها خدمات حجیم و متنوعی ارائه می‌کنند که اینها علاوه بر آن چیزی است که در مرکز فناوری اطلاعات و حفاظت اطلاعات قوه قضائیه وجود دارد.

آملی‌لاریجانی افزود: کارمندان و قضات ما در مبارزه با اشرار و قاچاقچیان، سارقان مسلح و متجاوزین به نوامیس در میدان هستند.

رییس قوه قضاییه با بیان اینکه در برخورد با مفسدان  قوه قضاییه عملکرد روشنی دارد، گفت: برخی از مشکلات اگر قرار بود بدون تدبیر باشد با هزاران پرونده مواجه بودیم که از جمله آنها می توان به پرونده های میزان و ثامن اشاره کرد.

وی یادآور شد: در برخی از بازدیدها و ملاقات های حضوری که اخیرا مسئولان در سفر استانی به تهران داشتند در یک مجتمع خانواده هر یک ربع به یک پرونده رسیدگی می شد، آیا ما برای اینکه پرونده‌های طلاق مختومه شود یک ربع کافی است؟

آملی لاریجانی تصریح کرد: ما با محدودیت بسیار فزاینده در خصوص نیروی انسانی و اعتبارات و بودجه مواجه هستیم. اخیرا در شب های قدر که شب معنویت است حرف هایی می شنویم. به جای تشکر در هفته قوه قضاییه، افرادی با استدلال‌های سخیف علیه قوه قضاییه سخن گفته اند. من متاسفم، در عین اینکه ما باید از نقد سازنده استفاده کنیم ولی بنا نیست که هر کسی که از راه می رسد چنین سخن گوید و مطرح کند که چرا پرونده ها در قوه قضاییه 12-10 سال طول می کشد. میزان رسیدگی به پرونده ها این طور نیست، ولی برخی از پرونده ها رسیدگی شان چندین سال طول می کشد. آقایی که این حرف را می زند به ما بگوید که اگر قاتل پرونده ای فراری باشد ما چطور پرونده را مختومه کنیم.

وی یادآور شد: گاهی توقعات ناصحیح است. آقای بزرگواری گفته‌اند که من در دفتر کار بودم شخصی آمد و به من گفت که من توقعی ندارم فقط حقم را در دادگستری بگیرید و پرونده ام رسیدگی شود. این آقا می گوید چرا باید این طور باشد که تن مردم بلرزد؟ من متاسفم برای این ارزیابی‌های بی حساب و کتاب.

رییس دستگاه قضا تصریح کرد: کسانی در انقلاب بودند که حالا نقش اپوزیسیون را پیدا کرده اند و تمام محسنات انقلاب را زیر سئوال می برند. امیدهای مردم را ناامید می کنند؛ چرا؟ البته کاستی هایی وجود دارد ولی ما نظامی در دنیا بودیم که علی رغم میل همه قدرت های دنیا با رهبری های امام (ره) ملت به پیروزی رسید. حکومتی که شبیه هیچ یک از حکومت های دنیا به لحاظ مبانی  نبود. آیا درست است که  ما قدر این نعمت را ندانیم.

وی گفت: آیا این ملت الگو نیست برای دنیا. خدا بهتر می داند که روش امام(ره) و رهبری الگوست و ساختار سیاسی جمهوری اسلامی الگوست.

رییس قوه قضاییه بیان کرد: در کشور کاستی‌هایی وجود دارد،  در حالی که از زمان تکوین این نظام سیاسی بی بدیل تمام دشمنی ها متوجه نظام شد. سخت ترین تحریم ها را داشتیم. 8 سال بهترین نیروهای ما را از ما گرفتند و سرمایه های کلان کشور را این چنین بردند. با این وضعیتی که داشتیم جمهوری اسلامی رو به جلو بوده است. آنهایی که بعد از گذشت 37 سال خودشان مسئول بودند حالا شده اند اپوزیسیون و ما خیلی متاسفیم. برخی اشرافی گری را در کشور راه انداخته اند. آنها به خودشان و آقازاده هایشان نگاه کنند. به سرمایه دارانی که با آنها ارتباط دارند نگاه کنند.

وی اضافه کرد: قوه قضاییه اشکالات و کمبودهایی دارد، ولی ما با این نیروها تلاش می کنیم. باید ببینیم که با وجود محدودیت ها قوه قضاییه در یک مسیر تکاملی سیر می کند یا نه؟ آیا با متخلفین برخورد می کند یا نه آنها را تشویق می کند؟ آیا شده با قاضی که متخلف است و رشوه گرفته برخورد نکنیم.

رییس قوه قضاییه خاطرنشان کرد: قوه قضاییه بنای سازش با متخلف ندارد. در استخدام کارمند معمولی دستمان بسته است. در استخدام قاضی در محدودیت هستیم. قاضی استخدام کردیم اما نه دفتردار دارد و نه آبدارچی.

وی افزود: مکررا از رییس جمهور و رییس مجلس خواستم که به این موضوع توجه کنند؛ چرا که اگر قوه قضاییه در کشور مقتدر باشد به نفع همه است. اگر پرونده های افراد روی میز بماند برای مردم و نظام خوب نیست. متاسفانه در مجلس و دولت در لایحه به این موضوع توجه نشد. ما اخیرا برای بودجه با وجود اینکه دولت گفته است که نمی تواند بیشتر کند راه نشان دادیم. نماینده دولت در کمیسیون تلفیق مخالفت کرد. قوای کشور باید با هم کار کنیم. دولت امروز بار کل دستگاه اجرایی را به دوش می کشد و قوای دیگر هم باید به دولت کمک کنند ولی باید متقابل باشد. قوه قضاییه نباید این طور باشد که فرصت هایش ضایع شود که قاضی کم داشته باشد.

به گزارش ایسنا، آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه قوه قضاییه در یک فضای محدود با نیروی انسانی محدود و بودجه محدود فعالیت می‌کند، گفت:‌ با این وجود ارزیابی هایی که انجام می‌شود عادلانه و درست نیست. کار قوه قضاییه و قضاوت کاری نیست که ما به عنوان درآمد به آن نگاه کنیم.  قاضی وقتی پایش را به دستگاه قضایی گذاشت وظیفه او کار جهادی است. کار خداپسندانه است. استدعای من این است که قضات و مدیران قضایی عزیز خودشان با وجه الهی بسنجند؛ چراکه کار ما قابل ارزیابی دنیوی نیست. کار قاضی بسیار سنگین تر از وکیل است، ولی از آن طرف درآمدش غیرقابل مقایسه است، البته باید این را هم گفت که بسیاری از اعمال انسانی را نباید در قالب موارد مادی دید. مانند شهدایی که در ایام جوانی آن چه دنیا محسوب می‌شد پشت سر گذاشتند و رفتند. ما به کار خودمان به عنوان خدمت به خلق و کاری خداپسندانه نگاه می‌کنیم.

وی با اشاره به روایاتی از ائمه اطهار با مضمون تاکید بر خدمت به مردم و مومنین گفت: قضات و مسئولان محترم بر اساس قانون و شرع کار کنند، هنگامی که مشکل مردم را حل می‌کنید و هنگامی که یک مظلوم به شما پناه می آورد و ظلمی را از ا و برطرف می‌کنید چقدر فرح و خوشحالی برای خود می خرید.

رئیس دستگاه قضا با گلایه نسبت به ارزیابی عده‌ای از فعالیت قوه قضاییه  گفت:‌ عده ای گلایه های نادرست می‌کنند. توهین و افترا می زنند. اولا ما باید به خودمان بگوییم گوشمان به انتقاد سازنده باز باشد و با یاد خدا کار کنیم اگر با خدا معامله کردیم و هر روزمان، هر هفته، هر ماه و هر سال را با یاد حق تعالی آغاز کردیم، نتیجه آن را خواهیم دید.

آملی لاریجانی ادامه داد:  مسأله دیگر سلامت دستگاه قضایی و ابزار نظارتی است. مسأله ای که مدیران و قضات به آن حساسند. متاسفانه در گوشه ای مدیری و کارمندی تخلفی می‌کند و این را به پای تمام دستگاه ها می گذارند. گاهی هم هیچ تخلفی ایجاد نمی‌شود ولی باز هم تخلفی را پای دستگاه قضایی می گذارند. سلامت دستگاه قضایی مطلب بسیار مهمی است. حتی کم آن هم برای ما مورد قبول نیست.

وی  گفت: دستگاه قضایی باید از این تهمت های ناروا پاک شود. در حکومت حضرت علی (ع) هم تخلفاتی صورت گرفت و حضرت با آن‌ها برخورد کردند. ما باید این را بفهمیم که در یک چارچوب با محدودیت های فراوان فعالیت می‌کنیم و این را هم بدانیم که عزم دستگاه قضایی در برخورد با متخلفان جزم است. ما بحث نظارت در دستگاه قضایی را افزایش داده ایم. عده ای می‌گویند افرادی را به صورت پنهانی و نامحسوس برای ارزیابی کار مسئولین قضایی به مراجع قضایی  بگمارید ولی ما می‌گوییم که دو سال است که به صورت پنهانی در شعبات بین مردم نظارت می‌کنیم و این کار را قبلا پیگیری کرده ایم که این امر نتایج خوبی هم داشته است و برخوردهای قاطعی را هم داشته ایم. بدنه دستگاه قضایی بدنه سالمی است. همه را با یک چوب نرانیم.

آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه رعایت اخلاق حرفه ای در دستگاه قضایی مسأله بسیار مهمی است، تصریح کرد: در همه امور اخلاق حرفه ای واجب است. اخلاق پزشکی، اخلاق تجاری، در دستگاه قضایی هم اخلاق حرفه ای بسیار مهم است. این امر گفتنی است که ما باید در دستگاه قضایی در امر اخلاق حرفه ای پیشتاز باشیم. اگر عزیزان در دستگاه قضایی اخلاق حرفه‌ای را مراعات کنند بسیاری از مشکلات حل می‌شود. قاضی ای که زحمت می کشد، تلاش می‌کند و طبق شرع و قانونمند فعالیت می‌کند کسی که با هزار امید به او پناه می آورد نباید او را با توهین از خود براند چرا که کرامت مراجعه کننده یک اصل اساسی است.

رئیس دستگاه قضایی افزود: بعضا گفته می‌شود من نسبت به وکلا نظر منفی دارم. این حرف شرعا و عرفا نادرست است. وکلا هم به قوه قضاییه کمک شایسته ای دارند و هم در احقاق حق نقش موثری دارند. برخی از وکلای محترم مطرح می کنند که قضات با ما برخورد نادرست می‌کنند. البته بعضی از این شکایات موثق است و بعضی موثق نیست. ما باید حرمت وکیل را بها دهیم و باید با وکلا برخورد معقول داشته باشیم. اگر آن‌ها بر اساس قانون در دادگاه عمل کنند قضات باید شأن  آن‌ها را نگه دارد، البته از آن طرف هم باید گفت گزارش متعددی در رابطه با رفتار خلاف شرع در دادگاه و بیرون دادگاه از طرف وکلا از جهات متعدد به ما می‌رسد.

آملی لاریجانی ادامه داد:  خود وکلا نیز باید شئونات را حفظ کنند؛ در هر حال دو امر بسیار مهم است یکی رفتار صحیح و اخلاق حرفه ای قضات و دیگری رفتار صحیح و توام با شرع و قانون وکلا.

وی در ادامه گفت: «جرم سیاسی» لایحه نبود طرح بود، امیدواریم بتوانیم اجرایی اش کنیم، البته نیاز به اصلاحاتی دارد. هم مجلس محترم، هم دولت محترم و هم قوه قضاییه باید دست به دست بدهند تا قانون و مقررات با میزان و معیار دقیق نوشته شود. امیدواریم مجلس بتواند اصلاحات لازم را انجام دهد.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به موضوع حقوق بشر بیان کرد: ما با جنبه های بسیار در حقوق بشر روبرو هستیم. در بحث حقوق بشر نمی توان بدون مراجعه به مبنای آن قضاوت کرد. مبنای ما و غربی ها در حقوق بشر متفاوت است. ما مبنای حقوق بشر را دینی می دانیم که این تفاوت ما با آن‌ها زمین تا آسمان است. تحمیل حقوق بشر غربی به کل کشورها خلاف حقوق بشر است چرا که آن‌ها یک سری از موارد را حق می‌دانند ولی ما آن ها را حق نمی دانیم. حقوق بشر ابزاری در دست دولت‌ها و مجامع بین‌المللی  برای فشار به هر کشوری که آن را نمی پذیرد شده است مثل جمهوری اسلامی ایران که مستقل است و سر به تعظیم آمریکا نمی آورد. در فلسطین و عربستان سعودی حقوق بشر چگونه است؟ در بحرین و یمن چگونه است؟ آیا آمریکایی ها انتقادی از حقوق بشر در این کشورها کرده‌اند؟ در حالی که ما برخورد با مجرمان مواد مخدر داشته ایم، ولی  محکوم به نقض حقوق بشر شده ایم.

وی ادامه داد:  دروغی از دروغ حقوق بشر آمریکایی و اروپایی ها بالاتر نیست. جمهوری اسلامی ایران که بین هر دو سال یک انتخابات داشته است، محکوم می شود که ناقض حقوق بشر است. هم‌چنین محکوم می‌شود که ناقض حقوق زنان است. باید به آن‌ها گفت که زنان در جمهوری اسلامی ایران پا به پای مردان در دانشگاه ها تدریس می‌کنند. در مدیریت‌ها شرکت می‌کنند. شما ناقض حقوق زنان هستید. اگر شما از زنان استفاده برده گونه می‌کنید این خلاف حقوق زنان است. جمهوری اسلامی در بحث مواد مخدر ایثار می‌کند. ماموران اطلاعاتی، ماموران انتظامی در این مورد ایثار می‌کنند تا این مواد مخدر در دنیا پخش نشود. آن وقت ما محکوم شده ایم که چون با یک فرد خاطی در بحث مواد مخدر برخورد کرده ایم ناقض حقوق بشر هستیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا