امیدواری در غبار
محسن جلالپور، فعال بخش خصوصی و تحلیلگر مسائل اقتصادی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «امیدواری در غبار» نوشت:
یکشنبه سوم بهمن 1400 برای دهمینبار طی دو ماه گذشته عازم جیرفت شدم بین راه در گردنههایی که از منطقه راین به جیرفت منتهی میشد، برف خوبی نشسته بود. این برف نوید سالی پر برکت را میدهد.
اما به جیرفت که رسیدیم خوشحالیها به غم و افسوس و نگرانی تبدیل شد. به گفته اهالی، برف و بارانی که میتوانست موجب خیر و برکت در جنوب استان کرمان باشد، آنقدر خرابی به بار آورده که بیش از 25 هزار نفر را بیخانمان کرده و به افراد زیادی صدمه مالی و جانی زده است. بسیاری از پلها و راهها آسیب دیده و روستاهای زیادی غرق شدهاند؛ استانداری کرمان بیش از پنج هزار میلیارد تومان خسارت برآورد کرده است.
نمیدانم این چه حکمتی است که برای مردم این منطقه، حد وسط وجود ندارد؛ یا گرفتار خشکسالی میشوند یا سیل غرقشان میکند. متأسفانه فقط این نیست؛ جیرفت در محاصره آلودگی هم قرار دارد. تاكنون چنین هوای غبارآلودهای را در هیچ جای ایران ندیده بودم. آنقدر غبار در هوا وجود داشت که نمیشد پیش پا را دید.
دوستانی که کارهای ما را دنبال میکنند، حتما خاطرشان هست که از سال 1392 تلاش میکنیم در قالب شرکت «گلشن آرای ارم» پایانهای برای صادرات محصولات کشاورزی در جیرفت راهاندازی کنیم. برآورد ما این بود که مجموعه، تا سال 1395 راهاندازی شود. اما آنقدر گرفتار اخذ مجوز و طی مسیرهای پیچیده شدیم که نفهمیدیم چطور 8 سال گذشت و تا امروز بیش از 10 برابر برآوردهای اوليه، هزینه کردهایم. تحریمها نیز باعث شد نتوانیم ماشینآلات را وارد کنیم و بورکراسی پیچیده در سازمانهای دولتی اجازه نداد ماشینآلاتی که وارد کردهایم را نصب کنیم.
از سال 97 به این سو با تمام توان درگیر تأمین مالی، واردات تکنولوژی و انتقال پول به طرف خارجی برای نصب ماشینآلات هستیم. دست کم شش ماه است هر چه تلاش میکنیم تا هزینه نصب ماشینآلات و گارانتی آنها را واریز کنیم تاكنون موفق نشدهايم. شرکت سازنده، شرکت معتبری در اروپاست که مدرنترین ماشینآلات «سورت» و بستهبندی ميوه را به ما فروخته و بیش از 90 درصد پول را هم واریز کردهایم اما از آنجا که قرار است 10 درصد باقی مانده را در زمان نصب و راهاندازی واریز کنیم، طرف خارجی اعتمادش را از دست داده و معتقد است به خاطر تحریمها قادر به واریز هزینه نیستیم.
شاید باورتان نشود، دهها راه و مسیر را انتخاب کردهایم اما نمیتوانیم پول را انتقال دهیم و حتی اعلام کردیم که میتوانیم پول را به صورت دستی به شرکت تحویل دهیم اما آنها به دليل قوانين خود، چنین روشی را نمیپذیرند. ماندهایم چه کنیم؛ اگر ماشینآلات را خودمان باز کنیم، گارانتی باطل میشود و اگر باز نکنیم، کارمان زمین میماند.
به هرحال با همه این گرفتاریها امیدواریم تا پایان امسال به هر طریق ممکن، مساله انتقال پول ماشینآلات و نصب آن را عملیاتی کنیم تا سال آینده در اردیبهشت ماه بتوانیم پایانه صادراتی را راهاندازی کنیم. ظرفیت این پایانه 70 هزار تن است و اگر راهاندازی شود میتواند پنج نتیجه مثبت داشته باشد:
اول اینکه؛ پایانه این ظرفیت را دارد که یکپنجم محصولات کشاورزی جنوب استان را با بهترین بستهبندی،آماده صادرات کند. در این منطقه حدود 300 تا 350 هزار تن محصول گلخانه اي قابل صادرات تولید می شود که این پایانه در فاز اول 70 هزار تن و در فار دوم 150 هزار تن ظرفیت بستهبندی و صادرات دارد.
دوم اینکه؛ این پایانه میتواند منجر به يك تحول اساسی در كشاورزی منطقه شود و خیلی از کشاورزان سنتی را به احداث گلخانه تشویق کند و به این ترتیب، با بهره وری بسيار بالاتر مصرف آب نيز بهینه شود.
سوم اینکه؛ پایانه منجر به اصلاح الگوی کاشت وبرداشت محصولات گلخانه ای میشود چون بر مراحل مختلف آن از جمله ميزان و كيفيت سموم نظارت خواهد كرد. از آنجا که همه مراحل زیر نظر کارشناسان دنبال خواهد شد، محصولات کشاورزی این منطقه اعتبار خود را از نظر باقیمانده سموم و فلزات در بازارهای مصرف حفظ خواهد کرد.
چهارم اینکه؛ از آنجا که پایانه صادراتی این ظرفیت را دارد که با خریداران بزرگ منطقه قرارداد قطعي تنظيم کند، تکلیف کشاورزان هم روشن ترخواهد بود که کاشت چه محصولی را در برنامه خود قرار دهند. پایانه به نوعی میتواند به كشت محصولات نظم و قاعده بدهد.
پنجمین ارمغان پایانه برای منطقه این است که به صورت مستقیم برای بیش از 200 نفر اشتغال میآفریند و به صورت غیر مستقیم برای صدها نفر دیگر کار ایجاد کند.
اگرچه جیرفت و فضای کسب وکارمان را غبار گرفته اما به آینده امیدواریم.
انتهای پیام