درخواست جلوگیری از «روندهای مخربِ مداخلهگر» در رشتهی «علوم اجتماعی»
اتحادیهی انجمنهای علمی دانشجویی علوم اجتماعی در نامهای به رییس انجمن جامعهشناسی ایران، با اعتراض به «شورای تحول و ارتقاء علوم انسانی»، تاکید شده که «تصمیمات حاصل دیدگاههای خارجی و در جهت نادیده گرفتن قواعد میدان علمی است».
متن این نامه خطاب به دکتر دکتر قانعی راد، که نسخهای از آن در اختیار انصاف نیوز قرار گرفته در پی میآید:
نیک میدانید که چند سالی است نظام دانشگاهی ایران و به ویژه علوم انسانی آن با بحثهایی مواجه است که تحت عنوان «تحول در علوم انسانی» یا عباراتی از این دست از خلال فرایندهایی از بالا به پایین، به صورت ابلاغهای دستوری پیگیری میشوند. جامعهی علمی علوم اجتماعی نیز به عنوان شاخهای از علوم انسانی درگیر چنین طرحهایی شده است. پرسش آنجاست که علوم اجتماعی که یک سر در پی تبیین جریاناتی است که در آن کنشگری جمعی مردمان را به عنوان بازیگران اصلی و برسازندگان نظمهای اجتماعی تصدیق میکند و تأیید کننده جریانات از پایین به بالا است، چگونه تن به این تغییرات و مداخلات دستوری و خارجی میدهد. گرچه این امر برای کنشگران درونی نظام دانش اجتماعی موجود محل و مهمل تاملی بنیادین است اما اکنون مسالهی این عریضهی کوتاه نیست.
مسالهی امروز و اولویت فعلی با فرض تن دادن به ساز و کارهای کنونی، تصمیماتی است که از درون نهادهای تعیین شده برای این امر، به تصویب میرسد و خارج میشود و به تغییرات عینی و محسوس در عرصهی علوم اجتماعی بدل میشود. «شورای تحول و ارتقای علوم انسانی» از مهرماه 1388 تحت نظارت شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است. طبق گزارش عملکرد شورای تخصصی جامعهشناسی این شورا در پایگاه اطلاعرسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، مصوباتی چون تأسیس گروهها و رشتههای جدید جزو اقدامات این شورا محسوب میشود. همچنین طبق مصاحبهی رییس این کارگروه (دکتر غلامرضا جمشیدیها) با رسانهها طرح بازنگری رشتهها، دروس و ساماندهی رشتهی کارشناسی جامعهشناسی در دستور کار این کارگروه است. نگرانی آنجاست که این مداخلات برآمده از مناسبات درون میدان علم اجتماعی نبوده و حاصل مباحثات متعدد و علمی کنشگران مختلف عرصهی دانش اجتماعی از اساتید و محصلان این علوم گرفته تا انجمنهای تخصصی علمی و صاحبنظران گوناگون این حوزه و در یک کلام حاصل چند صدایی برآمده از ماهیت دانش اجتماعی – انسانی نیست. به عکس تصمیمات حاصل شده در این شورا در فرآیندی حاصل شده که به نظر میرسد حاصل آن چیزی جز حاکم شدن دیدگاههای خارج میدان علم و نادیده گرفتن قواعد میدان علمی نیست.
در شرایط کنونی تغییر در این فرآیند و استفاده از تمامی ظرفیتهای جاری نظام دانش اجتماعی موجود و تبدیل این فرآیند به یک پروسهی به واقع دموکراتیک و دربردارندهی دیدگاههای گوناگون جامعهی علمی علوم اجتماعی، اولویت نخست به نظر میرسد.
بر این مبنا اتحادیهی انجمنهای علمی دانشجویی علوم اجتماعی دانشگاههای سراسر کشور از انجمن جامعهشناسی ایران به عنوان بزرگترین نهاد مدنی و فعال در عرصهی علوم اجتماعی، میخواهد در مقابل این روندهای مخربِ مداخلهگر موضعگیری کند و با هدف اصلاح پروسهی جاری و بازگرداندن جریان به مسیر علمی، وارد شده تا در جهت حمایت و تقویت علوم اجتماعی به عنوان پایگاهی برای شناخت دقیق واقعیات جاری جامعهی ایرانی، به نقش علمی و اجتماعی خود عمل کند. دعوت از اعضای جامعه شناس کارگروه جامعهشناسی شورای تحول توسط انجمن جامعهشناسی برای ارایهی گزارش از عملکرد خود و فراهم شدن امکان نقد و بررسی این عملکرد توسط جامعهشناسان میتواند آغاز روند مداخله و تاثیرگذاری نهادهای علمی در این روند باشد.
انتهای پیام