سفرهی مردم در چشمانداز توافق از نگاه مسئولین
ابوالفضل نجیب، روزنامهنگار در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
از اظهار نظرهای تلویحی و صریح برخی مسئولین و نمایندگان مجلس و بهطور مشخص فریدون عباسی میتوان چنین برداشت کرد که توافق احتمالی برجام کمترین تاثیری در زندگی مردم نخواهد داشت. این اظهارنظر صریح که با مخاطب قرار دادن مردم مبنی بر این که نباید انتظار داشته باشند توافق تاثیری بر زندگی آنها داشته باشد، هر چند در تجربه میدانی مردم مسبوق به تبعات توافق 2015 است که نه تنها مردم رنگ و بویی از پولهای آزاد شده بر سفره و وضعیت خود ندیدند که ایضن به تشدید وضعیت اقتصادی منتهی شد.
از این زاویه و بهطور معمول مردم علی القاعده و بر اساس تجربه به یقین میدانند امامزاده برجام اگر دوباره کور نکند شفا نخواهد داد. این اظهارات را میشود هم از منظر تنزل دادن توقعات و مطالبات مردم و بهخصوص در ارتباط با سایر وعدههای فراموش شده دولت مورد تامل قرار داد.
آنچه اما از وعدههای داده شده و فراموش شده دولت همچنان دغدغه رئیس دولت است، تحقق وعده رشد اقتصادی هشت درصدی تا پایان چهار سال دولت است. وعده ای که به ادعای رئیسی تا امروز دو درصد آن محقق شده است. این که با فرض صحت رشد ادعایی چگونه و با چه قیمتی محقق شده باشد، البته چندان دغدغه رئیس دولت نیست.
در همان زمان به تحلیل گفته شد رشد ادعایی منبعی جز کیسه مردم ندارد و نخواهد داشت. همچنانکه بی خیال کردن مردم از تاثیرات توافق برجام بر وضع زندگی آنها را میتوان کم و بیش در راستای وعده رشد اقتصادی رئیس دولت ارزیابی کرد. در این که دولت رئیسی ابتدا به ساکن وعده رشد هشت درصدی را تمام و کمال به کیسه مردم گره زده باشد، تردیدی نیست.
آنچه اما از شواهد و قرائن بر میآید، از حصول توافق در مذاکرات وین حکایت دارد. بند ناف این توافق هم به آزاد شدن میلیاردها دلار پول بلوکه شده و ایضن رفع تحریمهایی که دستاوردهای آن به اذعان مسئولین تاثیر تعین کنندهای بر وضعیت اقتصادی کشور خواهد داشت. اما این که قرار است این دستاوردها در کجا و با چه اهدافی هزینه شود، میتواند تا حصول و قطعی شدن توافق یک سوال اساسی باشد. نکته تاملبرانگیز این که پاسخ این سوال فرضی را اما مسئولین ریز و درشت این دولت به تلویح و صراحت و پیشاپیش میدهند.
این اظهارات پیشاپیش به این معنی است که آنچه دولت رئیسی بر معیشت مردم تحمیل کرده فارغ از هر چشم اندازی که برای مذاکرات برجام قائل شده بر غیرقابل بازگشت بودن وضعیت زندگی مردم حتی به شهریور سال 1400 تاکید دارد. یعنی مهمترین وعده رئیسی به مردم نه تنها محقق نشد که از قول کارشناس اقتصادی دولتی به اقدام خطرناک برای بر هم زدن ثبات اقتصادی! تعبیر شد.
اینها در حالی است که رئیس دولت در یک سال گذشته در توجیه وضع موجود و در پاسخ به مطالبات صنفی بارها تاکید کرده بود تحقق مطالبات صنفی در کوتاه مدت به دلیل ضعف مالی دولت که اشاره غیر مستقیمی است به تاثیرات تحریمهاست امکان پذیر نیست.
اظهارات رئیسی در این خصوص همان اندازه میتواند واقعی باشد، که اظهاراتی از جنس فریدون عباسی غیر واقعی و فرافکنانه. اظهاراتی از این جنس به این معنی است که اراده بخشهایی از حاکمیت پیش از آن که معطوف به تضمین منافع مردم باشد، بر تضمین و بقای اهدافی است که تبعات و هزینههای آن بی کم و کاست بر شانههای مردم و همان اندازه از کیسه آنها تامین میشود.
انتهای پیام