خرید تور تابستان

در مصاحبه ای با مسعود پزشکیان و جلال رشیدی کوچی: فردای بهتر، راهکار می‌خواهد

روزنامه شرق نوشت: نزدیک به دو ماه است که کشور در شرایط خاصی قرار دارد و معترضان هر روز به دلایلی به کف خیابان می‌آیند تا صدای اعتراض‌شان را به گوش مسئولان برسانند. انتظار می‌رفت مسئولان مربوطه برای حل مشکلات و شنیدن صدای اعتراضات گام بلندی بردارند اما مجلس و دولت برنامه‌ای راهبردی برای ایجاد آرامش در کشور ارائه نداده‌اند. از‌این‌رو موانعی پیش‌روی کشور است که باید هریک از مسئولان در حد وسع و توانشان برای رفع آنها همه تلاش و توانشان را به کار بگیرند. نکات و مطالباتی که پاسخ و برآورده‌کردن هریک از آنها می‌تواند در این شرایط خاص راه‌گشا باشد و معترضان را از کف خیابان به خانه‌های‌شان برگرداند؛ چراکه بخشی از اعتراضات جدای از نگاه سیاسی، مربوط به مشکلات معیشتی و اقتصادی و احساس تبعیض و نبود اشتغال جوانان و افزایش تورم و… است که در صورت تدبیر می‌توان راهکار مناسب آن را پیدا کرد و رضایت نسبی را به جامعه برگرداند. در‌این‌میان برخی با موضع‌گیری‌های ناصواب سعی دارند به‌جای باز‌کردن گره از مشکل ایجاد‌شده، گره روی گره بزنند. موضوعی که به گفته مسعود پزشکیان، نماینده چند دوره مردم تبریز در مجلس، این اتفاقات ناشی از کوتاهی‌هایی است که مسئولان در قبال مسئولیت و وظایفشان در اجرای سیاست‌های کلی نظام انجام داده‌اند و با بی‌تدبیری سعی دارند مسئولیت قصور خود را نپذیرند و هر‌کسی را که به این اشکالات ایراد گرفت، ضد‌نظام معرفی کنند تا از خود سلب مسئولیت کنند. از طرفی اما جلال رشیدی‌کوچی، نماینده مردم مرودشت در مجلس یازدهم، می‌گوید مجلس در‌حال تدارک برنامه‌ای جدی است تا صدای نسل جدید و اعتراضات را بشنود. او تحقق این برنامه‌ها را منوط به ایجاد آرامش نسبی در کشور دانست.

‌توقعاتی که بحق است

یکی از توقعات جامعه از مسئولان ایجاد آرامش، ثبات اقتصادی و سیاسی و همچنین ایجاد امید و نشاط در جامعه و رفع تبعیض‌هاست؛ بنابراین مجلس باید با قوانین درست زمینه‌ساز آن شود و نظارتی صحیح و دقیق بر حسن اجرای قوانین از سوی دولت داشته باشد و قوه قضائیه نیز بکوشد با رفع تبعیض‌ها عدالت را در جامعه برقرار کند. از‌این‌رو موارد گفته‌شده که اصل تفکیک قوا در قانون اساسی خوانده می‌شود، باید به‌درستی اجرا شود تا این انتظارات برآورده شوند.

 پس در‌این‌صورت انتظار می‌رود هم مجلس و هم دولت در این شرایط ویژه هرچه سریع‌تر برنامه‌ای راهبردی برای ایفای وظایف قانونی خود و برگرداندن امید و آرامش به جامعه تدوین و ارائه دهند و از درجه‌بندی‌کردن جامعه ایرانی بپرهیزند.

‌سر مطالبات بحق مردم با احدی تعارف نداریم

جلال رشیدی‌کوچی، نماینده مرودشت در مجلس در گفت‌وگو با «شرق» در پاسخ به این سؤال که چرا دولت و مجلس در این شرایط برنامه‌محور نیستند و برنامه‌ای راهبردی برای رفع تبعیض و بی‌کاری و مشکلات معیشتی که مورد اعتراض مردم است، ارائه نمی‌دهند؟

 گفت: «این‌طور نیست که برنامه‌محور نباشیم، جلساتی در‌حال برگزاری است و یک‌سری مواردی را که نیاز به اصلاح دارد، با نگاه مثبت که نسل امروز را درک می‌کند، در‌حال تحقق در مجلس است».

 سخنگوی فراکسیون شفافیت ادامه داد: «مجلس در حوزه‌های مختلف اقداماتی در دست بررسی دارد‌ اما به دلیل اینکه فعلا فضا ملتهب است، منتظریم فضای جامعه آرام شود تا در فضایی کاملا عقلانی به سمت اصلاح موارد اعتراضی گام برداریم». 

رشیدی‌کوچی با تأکید بر همراهی قالیباف با این اقدام برخی نمایندگان تصریح کرد: «امروز هم رئیس مجلس بر این صحبت تأکید داشت و واقعا هم کمک می‌کند. ما هم در کنار ایشان همراه با سایر نمایندگان این موضوع را پیگیری می‌کنیم و پیش می‌بریم».

 نماینده مرودشت و پاسارگاد در مجلس یازدهم با تأکید بر موارد اصلاحی مدنظر مجلس در حوزه معیشت و رفاه اظهار کرد: «نکته حائز اهمیت این است که مجلس با خرد جمعی کار می‌کند و این اکثریت است که تصمیم می‌گیرد. 

پس باید تلاش کنیم اصلاحاتی که مدنظرمان است و بیشتر در حوزه معیشت و رفاه و حوزه نظارت بر قوانینی بوده که مردم به‌صورت ملموس آنها را ندیده‌اند، تعداد بیشتری را با خود همراه کنیم تا بتوانیم این امر را محقق کنیم». 

رشیدی‌کوچی در پاسخ به این پرسش که چه برنامه راهبردی باید برای تحقق این امر پیشنهاد داد؟ گفت: «فعلا در بعد راهبرد قرار نداریم؛ بلکه فعلا در مرحله جمع‌آوری و تنظیم هستیم و پس از تکمیل به مرحله راهبرد می‌رسیم». او تأکید کرد: «البته این مسئله بیشتر به دولت برمی‌گردد؛ یعنی اگر امروز جوان ما در حوزه معیشت یا اشتغال ناراحت است، این امر به دولت بر‌می‌گردد؛ چراکه ما قانون داریم. 

نحوه اجرای قانون مهم است که آن هم برعهده دولت است؛ اما مجلس باید نظارت خود را تقویت کند و بحث تفکیک قوا را جدی‌تر دنبال کنیم».

 این عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور تأکید کرد: «نباید سر معیشت مردم و خواسته‌های بحق مردم با احدی تعارف کنیم و پیگیر این مسئله هستیم».

اگرچه رشیدی‌کوچی گفت که مجلس به دنبال برنامه‌ریزی برای روزهای پس از آرامش است و برنامه‌های معیشتی و رفاهی برای مردم تهیه می‌کند؛ اما مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز، در گفت‌وگو با «شرق» بیان کرد: «باید با مردم صادق باشیم، بعد بر‌اساس عدالت با آنها رفتار کنیم».

 او افزود: «نباید با مردم به‌صورت دسته‌ای و گروهی و قبیله‌ای رفتار کنیم. اگر توانستیم بر‌اساس عدالت و انصاف رفتار کنیم، مشکلات کشور حل می‌شوند؛ اما این سؤال مطرح است که چرا مشکلات حل نمی‌شوند؟ برای اینکه عده‌ای بقیه را اجنبی می‌دانند و تصور می‌کنند کشور را فقط آنها دوست دارند و بقیه کشور را نمی‌خواهند. این نگاه مشکل‌ساز است».

‌ایران برای همه ایرانیان است

پزشکیان تأکید کرد: «ایران برای همه ایرانیان است و مختص به یک گروه، دسته و جریان خاص نیست. ما باید اجازه بدهیم کسانی که در این کشور زندگی می‌کنند، حقی برای رشد و تعالی داشته باشند و بتوانند برای رشد و اصلاح جامعه کمک کنند.

 وقتی اجازه ندهیم بقیه بالا بیایند و فقط فضا را برای رشد خودمان به‌تنهایی بخواهیم، مشکلات روی هم انباشته می‌شوند و این مشکلات حل نمی‌شوند». این نماینده اصلاح‌طلب چند دوره مجلس درخصوص اینکه برای تحقق این هدف، سیاست‌های کلی نیاز به اصلاح ندارند و ایراد کار در نحوه اجراست، بیان کرد: «اگر طبق آنچه در سیاست‌های کلی گفته شد عمل می‌کردیم، اکنون باید قدرت اول منطقه می‌بودیم. اشکال در افرادی است که به اسم سیاست‌های کلی راه خودشان را می‌روند و سیاست‌هایی را که رهبری فرمودند، زیر پا می‌گذارند و ادعا می‌کنند آقا این‌طور گفته است. 

در‌حالی‌که طبق گفته رهبری در سیاست‌های کلی، قرار بود تا سال 1404 قدرت اول منطقه باشیم اما بررسی کنید آیا قدرت اول شدیم یا عقب ماندیم؟».

 این نماینده مجلس با انتقاد از برخی مسئولان ادامه داد: «کسانی که نارسایی‌های خودشان را توجیه می‌کنند، دیگران را مخالف نظام معرفی می‌کنند. آنها با این بهانه‌ها سعی در حذف دیگران دارند و این نوع نگاه اشکال دارد».

 پزشکیان در پاسخ به این سؤال که دولت و مجلس باید چه برنامه راهبردی برای کاهش نارضایتی‌ها و رفع احساس تبعیض و ایجاد اشتغال و… ارائه دهند؟

 گفت: «قانون و سیاست‌های کلی اگر درست اجرا می‌شد، اصولا نباید چنین مشکلاتی به وجود می‌آمد و زمینه ایجاد نارضایتی را ایجاد می‌کرد؛ اما به‌جای اینکه اعتراف کنیم ما بلد نبودیم سیاست‌های کلان را به‌درستی اجرا کنیم و بپذیریم و بگوییم ما قصور کردیم، می‌گوییم آنها ضد انقلاب‌اند، آنها توطعه‌گر هستند، آنها فلان‌اند؛ در‌حالی‌که ما بلد نبوده‌ایم سیاست را درست اجرا کنیم». 

او تأکید کرد: «اگر به‌درستی سیاست‌های کلان و برنامه‌های راهبردی را اجرا می‌کردیم، اشتغال ایجاد می‌شد و فقر از بین می‌رفت و فساد می‌خشکید؛ اما اکنون برای فرار از مسئولیت به معترض می‌گویند تو با نظام مخالفی!  آنها به‌جای اینکه بگویند ما بلد نبوده‌ایم، می‌گویند رهبری این‌طور گفته است‌ اما این حرف‌ها صحت ندارد». پزشکیان در ادامه تأکید کرد: «رهبری گفته‌اند طبق سیاست‌های کلی عمل کنید. 

اگر طبق برنامه‌های راهبردی و سیاست‌های کلی رهبری عمل می‌کردند، به اینجا نمی‌رسیدیم. سؤالی که مطرح است اینکه چرا مسئولان هیچ‌یک از سیاست‌های کلی را در بهداشت و درمان و اشتغال و رفع تبعیض‌ها و… اجرا نکردند؟

 رهبری گفته بودند باید این مشکلات رفع شوند، چرا این مشکلات را حل نکرده‌اند؟!».

 وزیر بهداشت دولت اصلاحات که چند سالی است کسوت نمایندگی مردم تبریز در مجلس را برعهده دارد، در پیشنهادی بیان کرد: «روند کار این است که ما سیاست‌مداران، اول اتحاد و انسجام ملی را حفظ کنیم و اختلافات را کنار بگذاریم؛ نه اینکه از این شرایط استفاده کرده و عده‌ای را حذف کنیم».

‌هیچ قصوری را به گردن نمی‌گیرند!

او ادامه داد: «عده‌ای از این آقایان به‌جای اینکه اشکالات را بپذیرند، می‌گویند همه تقصیرها به گردن اصلاح‌طلب‌هاست. تقصیرها برعهده فلان گروه است؛ یعنی هیچ قصوری را متوجه خود نمی‌دانند و همه تقصیرها به گردن دیگران است؛ یعنی از این فرصت برای تسویه‌حساب‌های دسته و گروهی و جناحی خودشان استفاده می‌کنند». 

پزشکیان تصریح کرد: «به نظر من باید هر‌کسی هر اختلافی دارد کنار بگذارد و ید واحده‌ای شوند و واقع‌گرایانه موضوعات را ببینند و به حل مشکلات مردم واقعی نگاه کنند؛ نه اینکه مردم را از خودشان ندانند. اگر می‌خواهیم بر مردم حکومت کنیم، باید آنها را از خودمان راضی نگه داریم و چاره دیگری نداریم». 

بنابراین با توجه به سخنان این نمایندگان مجلس، منطق حکم می‌کند صدای اعتراضات بخشی از جامعه که به کف خیابان آمده‌اند و حرفی برای گفتن دارند، از سوی مسئولان امر باید شنیده شود و به‌جای بی‌توجهی به این مطالبات، سعی در جبران مواردی شود. البته شاید در مقطعی با روش‌های مختلف بتوان این اعتراضات را ساکت کرد‌ اما بیم آن می‌رود که در بلندمدت به آتش زیر خاکستر بدل شود که نگران‌کننده است.

 از‌این‌رو باید برنامه‌ای اصولی و راهبردی در پیش گرفت و مسئله‌ای را که منجر به ایجاد اعتراض شده‌ رفع کرد؛ نه اینکه صورت‌مسئله را پاک کرد و منکر ریشه‌ای مشکل شد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا