هجوم آنتیبیوتیکها به غذای ایرانیان
کارشناسان تغذیه نسبت به سلامت غذایی به ویژه استفاده از آنتیبیوتیکها در پرورش دام و طیور هشدار دادند.
به گزارش خبرآنلاین، فریدون سیاسی، رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه تهران در دومین کنگره بینالمللی تغذیه که از چهاردهم تا شانزدهم شهریور برگزار شد گفت: آنتیبیوتیکی که به طیور و دام تزریق میشود به بدن انسان انتقال مییابد و این قطعا برای سلامتی انسان مناسب نیست.
دومین کنگره بینالمللی تغذیه در حالی برگزارشد که در همینروزها کمپینی مردمی نیز شکل گرفته و نسبت به تغذیه سالم به ویژه در پرورش مرغهای بدون آنتیبیوتیک تأکید کردند. در این کمپین تأکید شده شاید بتوان با افزایش فروش این محصولات به بیمارستانها قیمت آنها را متعادل کرد. برخی از این مخاطبان را زنان خانهداری تشکیل میدادند که درخواست میکردند مرغ سالم را با قیمت ارزانتری تهیه کنند.
در روز اول کنگره تغذیه رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو گفت:«باید در نظر داشت که جمعیت کشور در حال افزایش است و به همین دلیل هم هیچگاه نگران امنیت غذایی فروکش نمیکند. این مسئله به خصوص در کشورهایی که به دلیل تغییرات اقلیمی دچار مشکلات زیست محیطی شدهاند، بیشتر است و در کشور ما هم وجود دارد.»
او همچنین بیان کرد : « مسئلهای هم به عنوان برچسب چراغ راهنمایی تغذیه داریم. تا پایان شهریور ماه 75 درصد فرآوردههای غذایی دارای این برچسب میشوند و مردم میتوانند از راهنماهای این برچسب بهرهمند شوند. همچنین ممنوعیت تبلیغ کالاهای آسیبرسان و محدودیت آن مد نظر قرار گرفته و امیدواریم مالیات گرفتن از این کالاها اجباری شود.»
اثرات آنتیبیوتیک مرغ بر بدن انسان
فریدون سیاسی، رئیس دانشکده تغذیه دانشگاه تهران در گفت وگو با خبرنگار خبرآنلاین با بیان اینکه موضوع آنتیبیوتیکهای مرغها بیشتر به صنایع غذایی مربوط میشود توضیح میدهد:«آنتیبیوتیکی که به طیور و دام تزریق میشود به بدن انسان انتقال مییابد و این قطعا برای سلامتی انسان مناسب نیست.» او درباره آثار این آنتیبیوتیکها میگوید:«این آنتیبیوتیکها هورمونهای رشد هستند و برای رشد سریعتر طیور و دام به آنها داده میشود. این هورمون رشد بر بدن انسان به شکلهای مختلفی اثر میگذارد. برای مثال خانمها ممکن است موی زائد دربیاورند. علاوه بر آن آنتیبیوتیک موجود در طیور هم باعث میشود که بدن به آن نوع میکروب مقاوم شود و اگر فردی بیمار شود دیگر نمیتواند آنتیبیوتیک مصرف کند.» سیاسی اضافه میکند:«امروزه بیشتر مشکل مرغهای سبز این است که بسیاری از آنها استاندارد نیستند اما اگر مرغی تولید شود که آنتیبیوتیک به آن تزریق نشده باشد صددرصد بهتر است.»
راههای فرار از آنتیبیوتیک مازاد طیور
منیژه حکیمی، رژیمدرمان و کارشناس تغذیه، یکی از شرکت کنندههای این کنگره درباره این موضوع بیان میکند:«شرکتهای تولیدکننده مرغ ادعا میکنند که آنتیبیوتیک تزریق شده برای جلوگیری از مشکلات و بروز بیماری در مرغ به آنها تزریق میشود. اما آنها معمولا به ما توصیه می کنند که برای رفع مشکل هورمون و آنتیبیوتیک موجود در مرغ، آن را با پیاز و آب بجوشانند و بعد آب آن را دور بریزند. چراکه هورمون و آنتیبیوتیکها در این آب وارد شدهاست. بعد از جوشاندن دوباره آب بریزند و مرغ را بپزند. برای همین باید جربی های مرغ را جدا کرد. وقتی این توصیه را انجام دهیم شاید کمکی کردهباشیم.» او با اشاره به ناقص بودن این کار برای زدودن آنتیبیوتیکهای مرغ درباره عوارض آنها توضیح میدهد:«اگر لازم شد که فرد آنتیبیوتیکی مصرف کند بدن دیگر به آن آنتیبیوتیک مقاومت نشان میدهد. همچنین هورمونهای موجود در مرغ هم مازاد بر نیاز بدن هستند.»
او که قبلا کارشناس کل درمان یک دانشگاه علومپزشکی بوده توضیح میدهد:«تامین مرغ سبز برای بیمارستانها واقعا شرایط ایدهآلیستی ما است. چراکه در آنجا یک یا دو مرغ پخته نمیشود. بنابراین اگر بیمارستانی بخواهد مرغ بیآنتیبیوتیک داشتهباشد باید بتواند آن را بهقیمت ارزانتری دریافت کند. برای مثال اگر دولت یارانهای به بیمارستانها بدهد تا آنها هم بتوانند از این مرغها خرید کنند.»
به نظر کارشناسان تغذیه اهمیت نمیدهند
یکی از کارشناسان تغذیه بیمارستانی در خیابان ونک درباره آثار این مرغها توضیح میدهد:«وقتی که از این مرغهای معمولی که دارای آنتیبیوتیک هستند در بیمارستانها استفاده شود، بازده بیمارانمان پایین میآید و مدت زمانی که نیاز به درمان دارد بیشتر میشود.« او ادامه میدهد:« این نوع غذعاها همچنین پزشک را مجبور میکند که مدام مکملهای بیشتری تجویز کند. مکملها باز جواب نمیدهند و گاهی انباشته شدن آنتیبیوتیک زیاد منجر به بروز بیماری جدیدی میشوند.» او میگوید:«بیمارستانها به حرفهای کارشناسان تغذیه اهمیتی نمیدهند. آشپز، انباردار و مسئول خرید در این موضوع تصمیم گیرنده هستند و بیشتر آنها اهمیتی نمیدهند که پزشک تغذیه چه غذایی برای بیمار تجویز میکند.»
همه مشکلات مرغها به آنتیبیوتیک برمیگردد
یکی دیگر از کارشناسان تغذیه بیمارستانی در منطقه یک تهران نیز در گفتوگو با خبرآنلاین توضیح میدهد:«همه تمرکزی که روی مرغها وجود دارد نه بهخاطر هورمونهای آن بلکه بخاطر ضرر و زیانهایی است که آنتیبیوتیکهای مازاد موجود در آن دارند.» به گفته او «آنتیبیوتیکهای مرغ تقریبا منجر به بسته شدن راههای درمان فرد بیمار میشوند.» او اعتقاد دارد که بیمارستانها نباید بخاطر صرفه اقتصادی قید استفاده از مرغهایی را بزنند که بدون آنتیبیوتیک هستند و برچسب سالم دارند بلکه دولت باید با خرید این مرغها برای بیمارستانها قیمت کل آن را متعادل کند.»
انتهای پیام