بحث دولت در سایه؟ | یک خبر از سعید جلیلی + اخبار مرتبط
چندی پیش خبری از سخنرانی سعید جلیلی پس از سکوت خبری مطرح شد و در آن کلید واژه «دولت در سایه» را به کار برد. در ادامه و در انتهای این خبر چند خبر مرتبط نیز میخوانید.
سعید جلیلی گفت: دانشگاهها وظیفه دارند برای خود نقش تعریف کنند تا از این طریق بتوانند در توسعه و پیشرفت کشور نقش آفرینی کنند؛ دانشگاه، محل حل مسائل کشور است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: بحث دولت در سایه را چند سال پیش مطرح کردیم اکنون هم تاکید داریم چون نیاز به گفتمان نرم داریم تا به موازات آن، آحاد جامعه سایه به سایه تحولات جامعه را دنبال کنند و بر آن تاثیر بگذارند.
به گزارش فارس، سعید جلیلی ظهر دوشنبه با حضور در جمع اساتید دانشگاههای خراسان جنوبی اظهار داشت: همه کسانی که در ۴۰ سال گذشته قصد داشتند با فشار حداکثری مانع پیشرفت و توسعه این کشور شوند، شکست خوردهاند.
وی تاکید کرد: دشمن با ایجاد اغتشاشات درصدد است که با پوشاندن نقاط قوت ما، نقاط ضعف را برجسته کند لذا با تقویت کردن نقاط قوت باید با این حربه دشمن مقابله کنیم.
جلیلی با اشاره به اینکه باید علاوه بر گفتگوی چهره به چهره با جوانان، دنبال حل مشکلات کشور باشیم، گفت: هرچند منابع کمتر از نیاز ما است اما باید از دانشگاهها برای ارتقای این منابع استفاده شود.
فعال سیاسی نزدیک به جبهه پایداری ادامه داد: ردیفهای اعتباری فراوانی داریم که اگر به خوبی مدیریت شوند با وجود همه مشکلاتی که داریم، بسیاری از مسائل را حل خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه برای هر استان به طور متوسط حدود هزار میلیارد تومان به کمیته امداد برای اشتغالزایی اختصاص یافته است، بیان داشت: اگر این اعتبار به بهترین شکل توزیع شود و از دانشگاهها هم برای انجام این موضوع کمک گرفته شود، تأثیر بسیار زیادی در ایجاد اشتغال خواهد داشت.
مذاکره کننده سابق تیم هسته ای گفت: با وجود اینکه اولین تحریمها در بخشهای هستهای و نظامی بود پیشرفتهای بسیار خوبی در این عرصهها کسب کردهایم که نشانگر آن است که همه مشکلات وابسته به تحریمها نیست.
جلیلی افزود: در گذشته گفتند که با توافق هستهای همه مشکلات حل میشود اما در عمل رشد اقتصادی که باید هشت درصد میشد، منفی هشت شد.
وی با تاکید بر این نکته که برای رشد هشت درصدی اقتصادی باید سهم دانشگاهها در این خصوص مشخص شود، گفت: ظرفیت خیلی خوبی در دانشگاههای خراسان جنوبی وجود دارد که باید برای توسعه و پیشرفت استان به خوبی از آن ها استفاده شود.
جلیلی با بیان اینکه امروز در بسیاری از عرصهها در رتبههای ۱۰ یا ۲۰ دنیا قرار داریم، اظهار کرد: با این وجود این سوال مطرح است که این موضوع چرا در سفره مردم ملموس نیست؟
وی با بیان اینکه باید از ابتدای زنجیره تولید تا انتهای موضوعهای مختلف را به خوبی بررسی کنیم و از همه مهمتر نقش خود را در این خصوص مشخص کنیم، گفت: دانشگاهها وظیفه دارند برای خود نقش تعریف کنند تا از این طریق بتوانند در توسعه و پیشرفت کشور نقش آفرینی کنند.
جلیلی با بیان اینکه هر دانشگاه ما باید به یک دولت در سایه تبدیل شود، اظهار کرد: با توجه به ظرفیت علمی، اساتید، دانشجویان و دانشگاهها و هزینههای زیاد از جمله عمر انسان که قابل جبران نیست باید نقش دانشگاهها جدیتر گرفته شود.
جلیلی ادامه داد: در سیاست خارجی فرصتها از نقاط اشتراک شکل میگیرد و از نقاط افتراق هم تهدیدها به وجود میآید بنا براین با بهرهگیری از فرصتها باید توان خود را افزایش دهیم.
نامه نیوز در تاریخ ۱۵ دی ۱۴۰۰ نوشته بود:
محمد مهاجری، تحلیلگر مسائل سیاسی گفت: روشی را که آقای قالیباف برای اداره مجلس پیش گرفته، متفاوت از مدتی قبل میبینم. ظواهر امر نشان میدهد او دارد خودش را کنار میکشد، چون نمیخواهد همخرج دولت محسوب شود. دولت سیدابراهیم رئیسی با شعار مبارزه با فساد و برقراری عدالت در مسیری قرار گرفته که به نظر میرسد میخواهد از حذف یارانهها کسب درآمد کند؛ بر همین اساس برخی کارشناسان معتقدند «این دولت رویکرد لیبرالیستی در حوزه اقتصادی را دنبال میکند». محمد مهاجری درباره رویکردهای لیبرالیستی دولت سیزدهم در حوزه اقتصاد گفت: دولت آقای رئیسی کمکم دارد متوجه میشود اقتصاد علم است و برای اینکه بتواند اقتصاد را سروسامان دهد، چارهای جز اینکه بتواند به علم اقتصاد روی بیاورد ندارد. وی افزود: سیاستگذاری در اقتصاد کشور، سالها بین لیبرالها و نهادگراها محل دعوا قرار گرفته است؛ چون هرکدام از این دو دیدگاه معتقدند با روشهای خودشان بهتر میتوانند به نتیجه برسند، اما کمتر تابهحال به اقتصاد ملی توجه شده است. به نظر میرسد دولت آقای رئیسی همانطور که تا به حال گفتمان خاصی نداشته، در موضوع اقتصادی نیز نشان داد هیچ برنامهای روی زمین برای حل مشکلات کشور ندارد. این فعال مطبوعاتی بیان کرد: وقتی به حوزه انتصابات آقای رئیسی نگاه میکنیم، میبینیم افراد با سلیقههای متنوع و مخالف یکدیگر در مسئولیت حضور پیدا میکنند و این نشان میدهد که هیچ برنامهای در حوزه اقتصاد وجود ندارد. امروز هم که نسخههای مختلفی برای بنزین یا موضوعات دیگر میپیچند، به نظرم همچنان محل دعوا و اختلاف بین خود دولتمردان است. وی درباره هشدار اقتصاددانها به دولت سیزدهم راجع به تبعات و عواقب حذف ارز ترجیحی و طرح اختصاص سهمیه بنزین به هر کدملی و نگرانی اصولگرایان از لطمهخوردن پایگاه اجتماعیشان به دلیل تصمیمات اقتصادی این دولت، یادآور شد: الان مجلس به تدریج دارد منتقد دولت آقای رئیسی میشود. به عبارت دیگر همین مجلسی که چندان پایگاه اجتماعی هم ندارد، میخواهد در سایه مخالفت با دولت قدری پایگاه اجتماعی خودش را تقویت کند. این فعال سیاسی اصولگرا تأکید کرد: دولت آقای رئیسی واقعا دولت همه اصولگراها نیست. بخشی از این دولت دست جبهه پایداری است و این جبهه دارد از اعتبار دولت آقای رئیسی ارتزاق میکند، بدون آنکه هزینهاش را بپردازد. شاید پایگاه اجتماعی اصولگرایان چندان در این قضایا دستخوش تغییر نشود، اما پایگاه اجتماعی شخص آقای رئیسی قطعا تخریب خواهد شد. مهاجری درباره مرزبندی اصولگراها با دولت سیدابراهیم رئیسی گفت: رویکرد مجلس این را نشان میدهد. اصولگرایان معتدل کلا کاری با دولت ندارند. حتی روشی را که آقای قالیباف برای اداره مجلس پیش گرفته، متفاوت از مدتی قبل میبینم. ظواهر امر نشان میدهد که او نیز دارد خودش را کنار میکشد، چون نمیخواهد همخرج دولت محسوب شود.
ایرنا در ۳ مرداد ۹۹ نوشت:
ایرنا نوشت: انتخابات و انتصابات در نهادهای زیرمجموعه یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی تقریبا به پایان رسیده است و با ترکیب موجود در این بخش ها انتظار می رود تغییراتی که بعضا در شعارهای انتخاباتی مطرح می شد، جامه عمل بپوشد.
قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس انتخاب و انتصاب برخی پست ها و مسولیت های نهادهای وابسته و مرتبط به مجلس را به نمایندگان و رییس مجلس سپرده است. بر اساس ماده ۲۱ از آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی رییس این نهاد بر کلیه امور اداری، مالی، استخدامی و سازمانی مجلس نظارت می کند و امضای کلیه احکام استخدامی براساس آییننامه استخدامی کارکنان مجلس و سایر قوانین و مقررات را بر عهده دارد. مرکز پژوهشهای مجلس، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس، کمیسیون اصل نود قانون اساسی مجلس و دیوان محاسبات کشور از جمله سازمان های مرتبط با مجلس هستند که انتخاب روسای آن ها بر عهده رییس و نمایندگان قوه مقننه است. همچنین رییس مجلس می تواند افرادی را در سمت رییس دفتر، مشاور، مدیر حراست و نظارت و … انتخاب کند.
همه انتخاب ها و انتصابات مجلس یازدهم
همزمان با آغاز به کار رسمی مجلس یازدهم از هفتم خردادماه و تعین هیات رییسه، زمزمه ها و رایزنی ها برای انتخاب و انتصاب افراد در نهادهای مرتبط هم آغاز شد. این فرایند تاکنون ادامه داشته و تقریبا تکلیف بسیاری از مسوولیت های مرتبط با نمایندگان مجلس روشن شده است.
– «مهرداد بذرپاش» روز چهارشنبه اول مرداد ماه از سوی نمایندگان مجلس به عنوان رییس دیوان محاسبات و «علی کامیار» به عنوان دادستان این دیوان انتخاب شدند. از سوابق اجرایی بذرپاش می توان به نمایندگی مجلس نهم و ریاست بر شرکت خودرو سازی سایپا در دولت نهم اشاره کرد. وی اکنون مدیرمسوول روزنامه وطن امروز است و از در گروه بندی سیاسی هم نزدیک به جبهه پایداری قرار می گیرد. دیوان محاسبات مهمترین رکن نظارتی مجلس است که باید بر همه فرآیندهای مالی کشور اشراف داشته باشد. قانون اساسی اعمال کنترل و نظارت مستمر مالی به منظور پاسداری از بیتالمال و عدم تجاوز هرگونه هزینه از اعتبارات مصوب در بودجه کل کشور را برعهده این دیوان گذاشته است.
مهرداد بذرپاش رییس دیوان محاسبات کشور
– «علیرضا زاکانی» هم اول مرداد ماه از سوی هیات رییسه مجلس به عنوان هیات امنای مرکز پژوهشهای مجلس انتخاب شد. مرکز پژوهش های مجلس از مهمترین و معتبرترین مراکز پژوهشی است که نظرات کارشناسان آن در جهت دهی به تصمیمات نمایندگان تاثیر به سزایی دارد. زاکانی از چهره های نزدیک به جبهه پایداری است و در یازدهمین دوره انتخابات مجلس از حوزه قم به بهارستان راه یافت. وی دارای مدرک پزشکی هستهای است.
– «نصرالله پژمانفر» نماینده مردم مشهد، ۲۵ تیرماه با رای نمایندگان به ریاست کمیسیون اصل نود مجلس برگزیده شد. کمیسیون اصل نود مجلس در راستای عمل به اصل نود قانون اساسی تشکیل شد و بر اساس این اصل وظیفه سامان دادن و کارآمدسازی مجلس و نمایندگان، بررسی طرز کار قوای مجریه و قضائیه و مجلس براساس برنامههای مدون سالانه و مصوب کمیسیون و در نهایت رسیدگی به شکایات از کار مجلس، قوه مجریه و قوه قضاییه را بر عهده دارد. پژمانفر هم عضو شورای مرکزی جبهه پایداری بوده که در یازدهمین دوره انتخابات مجلس از مشهد به بهارستان راه یافته است.
قالیباف و غلامرضا قاسمیان رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس
رییس مجلس هم در روزهای آغاز به کار مجلس بر اساس اختیارات خود شماری از اصولگرایان عمدتا جوان را به عنوان روسای بخش های اداری و اجرایی مجلس، مشاور و معاون انتخاب کرد.
– حجت الاسلام «غلامرضا قاسمیان» چهارم تیرماه از سوی «محمدباقر قالیباف» رییس مجلس به ریاست کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس منصوب شد. این نهاد از زیرمجموعه های مجلس، حفظ و نگهداری از آثار قانونگذاری در کشور، کتب و نسخه های خطی و نایاب است. حجت الاسلام قاسمیان عضو شورای مرکزی جبهه پیشرفت و عدالت ایران اسلامی؛ تشکل سیاسی اصولگرا و نزدیک به رییس مجلس است. در سوابق اجرایی قاسمیان معاونت اسبق پژوهش حوزه های علمیه استان تهران، تدریس دروس عالی حوزه و دانشگاه و نیز پژوهشگری در حوزه های قرآنی، فقهی، اصولی ذکر شده است.
– «محسن اسماعیلی» دوازدهم خردادماه با حکم قالیباف رییس دفتر وی شد. اسماعیلی نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری، حقوقدان، عضو هیات علمی دانشگاه تهران است و سابقه عضویت در شورای نگهبان بین سال های ۸۰ تا ۹۸ را به عنوان سابقه تحصیلی و اجرایی در کارنامه دارد.
– «محمدسعید احدیان» ۱۸ خردادماه از سوی رییس مجلس به عنوان دستیار سیاسی و رسانهای وی انتخاب شد. وی مدیرمسئول «روزنامه خراسان» و از موسسین و رییس شورای مرکزی تشکل سیاسی جبهۀ آرمانخواهان واقعبین است.
– «حمید اصلانی» که سابقه معاون اجرایی کل سپاه پاسداران انقلاب، ریاست مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، معاون هماهنگکننده نیروی زمینی سپاه، معاون اجرایی فرمانده کل سپاه را در کارنامه دارد از سوی قالیباف به معاونت اجرایی مجلس شورای اسلامی انتخاب شد.
– «بابک نگاهداری» با حکم قالیباف به سمت مشاور و رییس حوزه ریاست مجلس انتخاب شد. وی دکترای تخصصی بیوتکنولوژی و حرفهای پزشکی دارد و در شورای عالی انقلاب فرهنگی، دانشگاه آزاد و مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت مسوولیت های مختلفی داشته است.
– «مهدی محمدی» فعال رسانه ای اصولگرا هم در حکمی از سوی قالیباف به عنوان مشاور وی در امور راهبردی انتخاب شد. همچنین «محسن مکیان» به عنوان مشاور و رییس مرکز حراست قوه مقننه و «احسان عسکری» به سمت مشاور و مدیرکل دفتر حوزه ریاست با حکم رییس مجلس انتخاب شدند.
محسن اسماعیلی رییس دفتر رییس مجلس
– «حسین قربانزاده» عضو جبهه پیشرفت و عدالت ایران اسلامی و از نزدیک ترین مشاوران قالیباف، با حکم وی به عنوان مشاور رییس و دبیر کارگروه تحول مجلس منصوب شد. قالیباف همچنین «پژمان پشمچیزاده» و «بهزاد پورسید» را به ترتیب به عنوان معاون نظارت و معاون قوانین مجلس شورای اسلامی منصوب کرد.
– «محمود رضوی» تهیه کننده سینما هم از سوی قالیباف در مسوولیتی جدید به عنوان، مشاور فرهنگی و هنری رییس مجلس انتخاب شد. رضوی بین سال های ۸۴ تا ۸۶ در گروه مشاوران جوان شهردار تهران حضور داشت و مشاور فرهنگی-هنری، معاون فرهنگی- اجتماعی سپاه از سال ٩٠ تا ٩٣ بوده است. وی همچنین مستندهای تبلیغاتی قالیباف در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ را ساخته است.
– «امیرابراهیم رسولی» که در کارنامه خود سابقه مشاوره و رییس دفتری «غلامعلی حداد عادل» در مجالس هشتم و نهم را در کارنامه دارد به عنوان مشاور قالیباف و مدیرکل هیات رییسه مجلس منصوب شد.
جهان صنعت نوشت: منتهیالیه راست سنتی ایرانی معروف به تندروترین اصولگرایان و در بین محافظهکاران، محافظهکارترینها. آنها «جبهه پایداری» نام دارند؛ تشکلی که تشکیل شده از افرادی که خود را انقلابی مینامند و مرحوم آیتالله مصباحیزدی تا هنگام حیات، پدر معنویشان بود و بعد از آن هم همچنان مقتدایشان. افکارشان تند و تیز است و در روابط بینالملل ارتباط قوی با امثال چین و روسیه را میپسندند. با برجام و FATF و مشابههای آنها نیز به شدت مخالف هستند.
پدر معنویشان نقش بزرگی در سازماندهی آنها داشت و سمت و سوی فرزندان معنوی خود را با اشاراتی مشخص میکرد، حتی نامشان را هم مصباحیزدی پیشنهاد داده بود. جبههشان از سال ۱۳۹۰ فعال شده و امروز همچنان ادامه میدهند، این بار در لوای دولت ابراهیم رییسی. نقش مهمی در جهتگیریهای اقتصادی و سیاسی دولت رییسی دارند، با وجود اینکه رییسی وعده دولت فراجناحی داده بود. افکار و عقاید آنها مورد قبول قاطبه مردم نیست، این را میتوان از آرای سعید جلیلی در انتخابات ۱۳۹۲ متوجه شد.
پایداریچیها پیش از انتخابات ریاستجمهوری سیزدهم دوباره فعال شدند و به خیمه رییسی رفتند. آنها البته برای دو انتخابات ریاستجمهوری قبلتر هم فعالیت داشتند اما نتوانستند توفیقی کسب کنند و با شکست نامزدهایشان به انتقاد و مخالفت با دو دولت روحانی پرداختند.
اعلام موجودیت در حضور پدر معنوی
مرداد سال ۱۳۹۰ در همایشی با حضور آیتالله مصباحیزدی این جبهه اعلام موجودیت کرد. او در این همایش سخنرانی کرد و در بخشی از سخنانش به تشکیل جبهه پایداری اشاره کرد و گفت که «وجود تشکلی به نام جبهه پایداری در جامعه اصولگرا به معنای انشقاق، تضاد، اختلاف و انشعاب نیست، بلکه تشخیص دادهایم که تعلقات این گروه به ارزشهای اسلام و پایبندی آنها به ارزشهای انقلاب بیش از دیگران است و این نباید جای هیچ توهم و انحرافی باشد.»
آنها برای تشکیل جبههشان با آیات محمد یزدی، مصباحیزدی و خوشوقت مشورت کرده بودند که نظر هر سه نیز مساعد بود.
هسته اولیه این جریان غالبا از دل دولت محمود احمدینژاد یا حامیان سفت و سخت او بیرون آمده بود، البته احمدینژاد با ویرایش ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۸٫
رهبری این جریان از ابتدا با صادق محصولی وزیر کشور دولت احمدینژاد در انتخابات جنجالبرانگیز ۸۸ بود. رهبر پایداریچیها آن زمان سه شاخص جریانشان را «تبعیت کامل از ولایت فقیه»، «مرزبندی با جریان فتنه و حمایتگران از آن» و «مرزبندی با جریان انحرافی» خوانده بود. او ۱۱ سال پیش گفته بود: «معتقدیم باید به رویشهای انقلاب اسلامی به خصوص رویشهای سوم تیر و جوانان حزباللهی و افسران جنگ نرم توجه ویژهای کرد.» احتمالا نتیجه «توجه ویژهای» که محصولی گفته بوده را این روزها در فضای مجازی میتوان به وضوح مشاهده کرد.
کامران باقریلنکرانی وزیر بهداشت دولت احمدینژاد هم در آن همایش حاضر بود و از جوانان حاضر در این جریان گفت: «اکنون با رویشها و نسل جوانی روبهرو هستیم که انقلاب اسلامی را با همان قرائت امام (ره) و مقام معظم رهبری باور دارند و با انحصارگرایی، توجیه کردن استفاده از هر وسیله برای رسیدن به هدف و فراموش کردن امت حزبالله و به کنار گذاشتن آن مخالفت جدی دارند.»
غلامحسین الهام چهره شناختهشده دولت احمدینژاد هم دیگر عضو این جبهه بود که همسرش فاطمه رجبی بیش از خودش سر و صدا داشت. وبسایت «رجانیوز» که از زمان احمدینژاد تاسیس شد، به عنوان ارگان خبری نزدیک به پایداریچیها شناخته میشود و معمولا منعکسکننده دیدگاههای تند این گروه است. صاحب امتیاز و مدیرمسوول این رسانه، «میثم نیلی احمدآبادی» نام دارد؛ یکی از همان جوانانی که روز اعلام موجودیت جبهه پایداری، باقریلنکرانی از آنها گفته بود. جوانانی که در دولت رییسی هم کم دیده نمیشوند.
جوانان پایداریچی کنار دست رییسی
میثم نیلی متولد ۱۳۵۹ است و دو دوره عضو شورای مرکزی جبهه پایداری بود و در دولت احمدینژاد مشاور جوان دولت بود و حالا عضو هیات امنای بنیاد سینمایی فارابی است. میثم، برادر مقداد نیلی است، مقداد داماد ابراهیم رییسی است و از نزدیکان سیاسی او محسوب میشود. مقداد کمتر در رسانهها دیده شده و تنها یک بار یکی از نمایندگان مجلس در نطق میان دستور خود، با واژه «مقدادیسم» به اثرگذاری او کنایه زده بود. محمود احمدیبیغش- نماینده مجلس- آبان پارسال و اوایل کار دولت رییسی در نطق خود گفته بود «آنگونه که پیداست مقدادیسم در دولت شما همان نقش غلطی را ایفا میکند که آشناییسم در دولت روحانی ایفا میکرد. مگر در کشور قحطالرجال است که در نهاد ریاستجمهوری چهار نفر از استادان برجسته دانش دیده نمیشوند که در مناسبات رسمی حداقل چند خط بنویسند و به شما بدهند تا این قدر شاهد گفتمان ضعیف غیرعلمی و غیراستنادی از شما نباشیم. اتکای افراطی به مجموعهای محدود از فارغالتحصیلان دانشگاه امام صادق (ع) در سطوح مدیریتی کلان کشور، حتی نام این امام معصوم را نیز در جامعه تحتالشعاع قرار داده است. دولت شما ظاهرا دولت دلدادگان است به یک عزیز دردانه خاص که باید همه اتفاقات، انتصابات و استنادات به ایشان ختم شود.» مقداد نیلی همسر ریحانهالسادات رییسی است و از فارغالتحصیلان دانشگاه امام صادق(ع) که گفته میشود نفوذ زیادی در نهاد ریاستجمهوری دارد. در ابتدای تشکیل دولت برخی رسانهها از مقداد نیلی به عنوان گزینه ریاست دفتر ابراهیم رییسی صحبت میکردند؛ امری که به وقوع نپیوست. از طرفی وقتی خط و ربط سیاسی مقداد و همچنین برادرش میثم در نظر گرفته شود، میتوان اینگونه تعبیر کرد که همان قدرت و نفوذی که این دو برادر و مخصوصا مقداد در دولت دارد، معادل قدرت و نفوذ جبهه پایداری در دولت است. او سال ۱۳۹۳ مقالهای منتشر کرده بود که در آن دانشجوی دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی معرفی شده بود.
فاکتور روی میز رییسی
نزدیکان به جبهه پایداری در بدنه دولت سیزدهم کم نیستند، البته شاید مزد حمایتشان از رییسی در انتخابات ریاستجمهوری را گرفته باشند. پایداریچیها طبق سنت خود از سعید جلیلی باید حمایت میکردند، چراکه در انتخابات ۹۲ از او حمایت کردند و در انتخابات ۹۶ و در نبود جلیلی، پشت سر رییسی ایستادند. در انتخابات ۱۴۰۰ با وجود اینکه سعید جلیلی در میان نامزدها بود، اما این جبهه از رییسی اعلام حمایت کرد که کمی تعجببرانگیز بود. البته راهبردشان با نزدیک شدن به شب انتخابات مشخص شد، آنها از نامزد سنتیشان سعید جلیلی حمایت نکردند و زیر پرچم رییسی رفتند، چراکه گویا قرار بوده یک روز مانده به انتخابات، سعید جلیلی هم به نفع رییسی کنارهگیری کند که همین اتفاق هم افتاد و نشان داد جلیلی هم نامزد پوششی و کمکی برای رییسی بود. به عبارت دیگر جبهه پایداری در انتخابات ۱۴۰۰، تمام خود را خرج ابراهیم رییسی کرد. این خرج اما فاکتور سنگینی روی میز رییسجمهوری گذاشت، شاید همین فاکتور پایداریچیها باشد که باعث شده تعداد زیادی از نزدیکان به پایداریچیها در دولت حاضر باشند. افراد شناختهشده دولتی که نزدیک به این جریان هستند کم نیستند، «وحید یامینپور»، معاون وزیر ورزش و جوانان، «امیرحسین قاضیزادههاشمی» رییس بنیاد شهید و ایثارگران، «مسعود میرکاظمی» معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور و «محمد دهقان» معاون حقوقی رییسجمهوری. اینها فقط افراد شناختهشده موجود در لایههای بالای دولت هستند.
مانور قدرت، افول قدرت برابر تصمیم نظام
جبهه پایداری گرچه از بدنه اصولگرایان است اما با برخی جریانات از این طیف سر سازگاری ندارد. سال ۱۳۹۳ در مجلس نهم این طیف موفق شد که فرجیدانا وزیر وقت علوم را از طریق استیضاح برکنار کند. این اقدام گرچه در ظاهر خط و نشان برای دولت تازهکار روحانی بود، اما در دل خود پیامی هم به لاریجانی و طیف او داشت که بدانند با وجود اینکه ریاست مجلس را در اختیار دارند، نباید تصور کنند هر آنچه که میخواهند را میتوانند اجرایی کنند. گرچه لاریجانی کار خود را پیش میبرد اما این جبهه در آن مجلس توانایی بالایی داشت و مانور قدرت میداد. سال ۱۳۹۴ و در جریان تصویب برجام در مجلس، این جبهه تلاش زیادی کرد که روند آن را مختل کند و از تصویب برجام جلوگیری شود. اما آنجا دیگر بحث جبهه پایداری و طیف لاریجانی نبود، آن روز «تصمیم نظام»، تصویب برجام بود و تلاش و تنشهای پایداریچیها نتوانست مانعی در این راه شود. مهدی کوچکزاده عضو سابق جبهه پایداری که از این تشکل جدا شده اما همچنان ذائقه سیاسیاش بر همان خط است، پس از تصویب برجام به خبرنگاران گفت که «قبل از جلسه علنی آقای لاریجانی به نمایندگان گفته است کشور تصمیم گرفته که پیشنهادات مطرح نشود و بنده در پاسخ گفتم این کشور به عنوان مرجع جدید کیست؟ و از کجا درآمده است؟ لاریجانی گفت: همانی که خودت میدانی». از آنجا بود که آنها به سختی به لاریجانی میتاختند و از او انتقاد میکردند.
در مجلس دهم اما اوضاع فرق میکرد، مجلس از سه طیف اصلاحطلبان، طیف لاریجانی و طیف پایداری تشکیل شده بود. در جریان ۴ دوره انتخابات هیات رییسه این مجلس، نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری نقش تاثیرگذاری را ایفا کردند. طیف لاریجانی محل مشورت و رایزنی دو طیف دیگر بود و هر کدام که با او بر سر صندلیهای هیات رییسه به توافق میرسیدند، پشت سر لاریجانی قرار میگرفتند. آنها یک بار در انتخابات هیات رییسه وقتی خواستند برای لاریجانی مانور قدرت بدهند، بخش زیادی از آن طیف به لاریجانی رای ندادند تا لاریجانی و محمدرضا عارف به دور دوم بروند. در همان میانه وقتی اوضاع اینگونه شد، در تحولاتی سریع، حمیدرضا حاجیبابایی که از سوی فراکسیون ولاییون نامزد شده بود، برخلاف آییننامه داخلی مجلس پشت تریبون اعلام کرد که به نفع لاریجانی کنارهگیری میکند و از این طریق پیام حمایت از لاریجانی را به همطیفان خود رساند و نهایتا لاریجانی رییس ماند.
چالش با قالیباف
در مجلس فعلی، مجلس یازدهم هم خط و نشانهایی برای محمدباقر قالیباف کشیدهاند، آنها در روزهای منتهی به انتخابات هیات رییسه، بعضا اظهاراتی دارند که میشد آنها را هشداری به قالیباف تصور کرد. در یکی از اجلاسیهها کمتر از دو ماه مانده به انتخابات هیات رییسه، یکی از اعضای پایداری در مجلس شائبه دستکاری در بودجه از سوی قالیباف و همطیفان او را مطرح کرد. با این خبر، انتقادات وسیعی از سوی رسانهها و سیاسیون روانه قالیباف و جریان او موسوم به «نو اصولگرایی» شد. اما چند روز مانده به انتخابات هیات رییسه، آن نماینده مجلس که عضو پایداری نیز است، اعلام کرد که در جلسه با قالیباف قرار شد روند اصلاح شود! و به نوعی آنچه علیه قالیباف مدعی شده بود را اصلاح کرد که نشان از تفاهم و توافق این دو طیف عمده مجلس یازدهم داشت.
موضوع دیگر در نبرد پایداریچیها با قالیباف، به ماجرای «سیسمونی گیت» برمیگردد، باز هم دو ماه مانده به انتخابات هیات رییسه، تصاویری از خانواده قالیباف منتشر شد که در حال بازگشت از ترکیه بودند و منتشرکنندگان گفتند که آنها در ماه رمضان برای خرید سیسمونی نوه قالیباف به این کشور رفته بودند. این ماجرا در رسانهها به شدت بالا گرفت و انتقادات تندی از قالیباف شد، او اما هرچه توضیح داد کسی قانع نشد که البته قانعکننده هم نبود، اما پس از مدتی با فروکش کردن این موضوع در افکار عمومی، قالیباف با یک ریزش آرا در انتخابات هیات رییسه مجلس روبهرو شد و توانست با ۱۹۴ رای از ۲۸۱ رای ریاستاش را تمدید کند، آن هم در مجلسی تقریبا یکدست. اما در این ماجرا، یک فایل صوتی از مهدی طائب رییس قرارگاه عمار منتشر شد. این فایل صوتی با واکنشهای گستردهای روبهرو شد. طائب در این سخنان، «میثم نیلی» برادر داماد ابراهیم رییسی را متهم کرده بود که در افشای سفر ترکیه خانواده قالیباف نقش داشته است: «میثم نیلی یک سر خط ماجرای افشای سفر خانواده رییس مجلس به ترکیه بوده است.» او همچنین گفته بود که «جبهه پایداری، عدالتخواهان، احمدینژاد و جبهه اصلاحات نمیخواهند قالیباف رییس مجلس بماند.» میثم نیلی در واکنش به این موضوع اعلام کرد که قصد شکایت از طائب را دارد. اما طائب در سخنانی ضمن عذرخواهی، از نیلی حلالیت طلبید.
اعضای خاص
این جریان، گرچه تعداد کمی هستند اما صدایشان بلند است و بُرد زیادی دارد. تعدادی از اعضای فعلی شورای مرکزی آنها در مجلس شورای اسلامی نماینده هستند: «مرتضی آقاتهرانی»، «نصرالله پژمانفر»، «علی خضریان» و «زهرهسادات لاجوری.» افراد دیگری هم هستند که شناخته شده هستند: «قاسم روانبخش»، «سقایبیریا»، «صادق محصولی»، «فاطمه آلیا»، «غلامحسین رضوانی»، «میرهاشم موسوی»، «مجید متقیفر»، «سیدجواد ابطحی»، «مهدی صارمی»، «محمود باقری»، «محمود دهقانی»، «آسیه کلاتی» و «احمد ابوترابی.» اعضای علیالبدل شورای مرکزی این جبهه هم عبارتند از: «سعید تواناراد، دبیر جنبش مردمی «نه به FATF»)، «علیرضا تسلیمی (دبیر شورای هماهنگی بسیج دانشجویی دانشگاههای آزاد استان تهران)»، «محمد نوروزی (مدیر محتوایی حوزه رسانه قرارگاه بقیهالله الاعظم)»، «مصطفی قاسمیپور (مسوول سابق تشکیلات اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان)» و «هادی قیومی (فرمانده گردان حمزه سیدالشهدا لشکر ۲۷ محمدرسولالله (ص) در دفاع مقدس).»
سهمخواهان
با تمام این اوصاف نمیتوان نقش پررنگ جبهه پایداری را در دولت رییسی و حتی روی کار آمدن دولت او کتمان کرد. این جبهه با حمایتهایشان، رییسی را نمکگیر کرد و حالا رییسی هر چقدر هم بخواهد تلاش کند تا از این حلقه رهایی یابد، به نظر نمیرسد که موفق شود. آنها قدرت زیادی در ارکان دولت و سایر مراکز قدرت دارند و برای پیشبرد اهدافشان یک روز با لاریجانی میبندند و یک روز قالیباف را میزنند، اما حرفشان یکی است. آنها با وجود تعداد کم و در اقلیت بودن، با نفوذ و صدای بلندی که دارند، تلاش میکنند با استفاده از اهرمهای خود، امتیازاتی را از رقبا بگیرند.
پایداریچیها هیچوقت در حد و اندازههای رسیدن به راس ارکان قدرت نیستند، اما یا با درگیر شدن سهم میگیرند مانند رابطهشان با قالیباف یا با نزدیک شدن، مانند آنچه با رییسی انجام دادند. پایداریچیها و نزدیکانشان، در دوران انتخابات، رییسی را بیش از پیش احاطه کردند. آنها پیش از آن هم در کنار او بودند ولی الان دیگر در حال چیدن میوههای انتخابات هستند.
از سوی دیگر حضور افرادی مانند علی باقریکنی در تیم مذاکرات هستهای و رهبری این مذاکرات، نشاندهنده تاثیرگذاری بالای این جریان در سیاست خارجی نیز هست، آنها که همواره مخالف برجام بودهاند حالا با در دست داشتن قدرت، مذاکرات احیای برجام را مدیریت میکنند؛ مدیریتی که باعث شده، با گذشت یک سال از روی کار آمدن دولت، همچنان بدون نتیجه باشد.
اینها از همان طیفهایی هستند که از طرف مردم شعار میدهند ولی تاثیرات شعارهایشان همچنان بر زندگی مردم بوده و هست، حالا که قدرت دارند، میخواهند شعارهایشان را هم عملی کنند، مانند به بنبست رسیدن مذاکرات احیای برجام، تا امروز.
آنها در بخشهای دیگری هم نقشهای عمدهای دارند که قابل چشمپوشی نیست. اما رییسی که در نخستین نشست خبریاش در قامت رییسجمهوری منتخب گفته بود «همانطور که بارها گفتم مستقل به میدان آمدم و برای تشکیل دولت، خود را در مقابل خدا مسوول میدانم و در مقابل ملت وامدار خواهم بود و برای تشکیل دولت به انقلابی بودن، کارآمد بودن و فسادستیزی توجه خواهم داشت» با چالشی جدی روبهرو است، آیا میتواند کابینهاش را که دیگر کابینه پایداری است فراجناحی و به قول خود عمل کند؟
این جریانات اجازه نمیدهند که آقای رییسی وزیر خود را انتخاب کند
منصور حقیقتپور، نماینده سابق مجلس و مشاور علی لاریجانی در مجلس دهم در همین خصوص به «جهانصنعت» گفت: «جبهه پایداری تاثیر اصلی و اساسی را در شکلگیری دولت به ویژه واحدهای ثروتساز دارد. قسمتی از سیاست خارجی، واحدهای ثروتساز در بخش نفت و بسیاری دیگر در اختیار و تحت مدیریت و اداره این آقایان قرار دارد. همچنین جبهه پایداری در چینش نیروها نیز حرف اول را در دولت میزنند.»
مشاور لاریجانی در مجلس دهم درخصوص اختلافات میان جبهه پایداری و قالیباف بیان کرد: «از آنجایی که جبهه پایداری ذائقه بسیار تندی دارد و آقای قالیباف نیز در مقابل معقولتر و معتدلتر حرکت میکند، بنابراین طبیعی است که حتی اگر در مقطعی به یکدیگر نزدیک باشند هم به مرور از یکدیگر فاصله گرفته و اختلافات به وجود آید.»
وی با اشاره به اینکه رییسی در ابتدا خود را مستقل از هرگونه جریانی معرفی میکرد، ادامه داد: «ایشان یک حرفی زدهاند، وقتی آقای رییسی ۴ ماه است که نمیتواند وزیر تعیین کند نشان میدهد که منتظر دستور همین جریانات است و این جریانات اجازه نمیدهند که آقای رییسی وزیر خود را انتخاب کند.»
حقیقتپور در ادامه به تاثیرات جبهه پایداری اشاره و تصریح کرد: «امروز معطل شدن برجام تاثیر تفکرات این جریان است، همچنین از دیگر تاثیرات رفتارهای این جریان میتوان به اتفاقاتی که در بخشهای پتروشیمی میافتد اشاره کرد یا اتفاقاتی که در برخی از نهادهای سیاسی کشور مثل وزارت کشور یا وزارت نفت میافتد، حاصل حضور آقایان جبهه پایداری در این واحدهاست.»
نماینده پیشین مجلس افزود: «به طورکلی حضور این جریان را مثبت ارزیابی نمیکنم، چراکه سبک و سیاق این آقایان بسیار تند است و این سیاق تند خریدار و مشتری ندارد، در واقع این جریان فکر و اندیشه خود را به جامعه تحمیل میکند.»
جبهه پایداری، تاثیرگذار در سیاستهای کلی دولت
حسین سبحانینیا، نماینده پیشین مجلس هم به «جهانصنعت» گفت: «جبهه پایداری از جمله مجموعههایی است که در این انتخابات در کنار جریان حامیان آقای رییسی مثل سایر گروههای اصولگرا بود، طبعا بعد از انتخابات نیز برخی از نیروهای همسو با این جبهه در بدنه سیستم و دولت مسوولیت گرفتند و همچنین جبهه پایداری یکی از مجموعههایی است که در همراهی با دولت نقش داشته و موثر است. به همین منظور نسبت به تصمیماتی که گرفته میشود، هم به دلیل حضور نمایندگانی از این مجموعه در مجلس و هم مدیرانی که در بدنه اجرایی مسوول هستند، موثر است، نه به معنای اینکه تصمیمگیرنده باشند بلکه یکی از مجموعههایی است که در مجموعه سیاستهای کلی دولت تاثیرگذار است.»
این چهره سیاسی اصولگرا در ادامه درخصوص اختلافات میان قالیباف و جبهه پایداری تشریح کرد: «معمولا بعد از گذشت مدتی در مجلس، نمایندگان نسبت به انتخابات سالانه یا سهمی که در کمیسیونها میخواهند و نسبت به برخی از مصوبات، اختلافنظراتی میان آنها ایجاد میشود. این موضوع در امر قانونگذاری در مجلسی که همه یکنواخت و دارای یک نظر واحد نیستند، طبیعی است.»
وی افزود: «جبهه پایداری نیز یکی از مجموعههای مجلس است که ممکن است نظرات و اختلافاتی با آقای قالیباف و یا با برخی از جریانات حامی آقای قالیباف داشته باشد. من هنوز هم این اختلافات را جدی نمیگیرم چراکه در مجلس به عنوان سیستم قانونگذاری کشور، چنین اختلافاتی بین جریانها و گروههایی که در آن حضور دارند، متعارف است. همچنین طرحها و مصوباتی که در مجلس وجود دارد، باعث به وجود آمدن اختلافاتی در مجلس میشود.»
انتهای پیام
متاسفم از این همه کوته نگری و آینده مبهم .