«یک نظرسنجی»
به گزارش انصاف نیوز، «رضا نصری»، کارشناس حقوق بین الملل در صفحه ی شخصی خود نوشت:
یکی از ظرفیت های بالقوهٔ دستگاه دیپلماسی رسیدن به این قابلیت است که به مباحث داخلی سایر کشورها – تا آنجا که به او مربوط میشود – ورود پیدا کند و بر آن تاثیر بگذار.
به عنوان مثال، این روزها یکی از کمیتههای مهم پارلمان انگلیس پیشنویس گزارشی تهیه کرده که در آن به دولت این کشور توصیه میکند که فعلاً از فروش سلاح به عربستان سعودی خودداری کند، چرا که سلاحهای ساختِ انگلیس به احتمال زیاد در «جنایات جنگی» رژیم ریاض در یمن بکار خواهد رفت. از طرف دیگر، دولت انگلیس استدلال میکند که حُسن رابطه با عربستان سعودی از دید او یک امر ضروری است که در حفظ امنیت شهروندان انگلیس تاثیر بسزایی دارد و از این رو تلاش میکند – با همراهی برخی نمایندگان محافظهکار پارلمان – پیشنویس این گزارش را – برای حذف «توصیهٔ عدم فروش» – “اصلاح” کند و همچنان به فروش اسلحه ادامه دهد.
در این میان، بحث و زورآزمایی سنگینی در فضای انگلیس میان این دو گروه به راه افتاده که کشورهای ذینفع – مانند ایران – نمیتوانند قاعدتاً به سادگی و با انفعال از کنار آن عبور کنند.
دستگاه دیپلماسی دولت روحانی – به دلیل توفیقی که در عرصه دیپلماسی عمومی و مهار نسبی «ایرانهراسی» داشته است – این فرصت را دارد که در هفتههای آینده، هنگام حضور در مجمع عمومی سازمان ملل، به گونهای موضعگیری کند که کفهٔ ترازو به نفع مخالفان فروش اسلحه به عربستان سعودی سنگینتر شود. اگر رئيسجمهور فعلی و نمایندگان ارشد ایران چنین ظرفیتی نداشتند، و دولت ایران کمآکان در عرصهٔ بینالمللی یک بازیگر «تهدیدآمیز» و نامطلوب تلقی میشد، چه بسا حمایت او از یکی از طرفین دعوا، به نفع طرف دیگر تمام میشد!
حال، با توجه به این مقدمه، و با توجه به ظرفیت نسبتاً خوبی که دولت روحانی در تاثیرگذاری بر اینگونه مباحث داخلی سایر کشورها کسب کرده است، سئوال این است که چه موضوعاتی از این دست – به نظر شما – باید از جانب رئيسجمهور از فوروم مجمع عمومی سازمان ملل طرح شود؟
چه مباحثی – مرتبط با ایران – در کشوری که زندگی میکنید در جریان است که رئيسجمهور میتواند برای تاثیرگذاری بر آنها از فوروم سازمان ملل اقدام کند؟